Skip to main content

Uilen zijn prachtige en mysterieuze vogels. Er zijn meer dan tweehonderd verschillende uilensoorten beschreven waarvan er acht in Nederland voorkomen: de kerkuil, ransuil, bosuil, velduil, steenuil, oehoe, sneeuwuil en ruigpootuil. Het behoeft  nauwelijks betoog dat het een geweldige ervaring is om een uil te spotten in de natuur.

Bosuilen

De bosuil is de meestvoorkomende uilensoort van Nederland. Vogelkenners schatten het aantal broedende paartjes op meer dan vijfduizend. Tuinen, bossen en parken vormen de natuurlijke habitat voor bosuilen. Overdag zijn ze vrijwel niet waar te nemen en houden ze zich op hoog in de toppen van bomen. Tijdens de schemering en gedurende de dag is het een ander verhaal; dan is de jacht geopend. Muizen zijn het favoriete kostje van de bosuil, maar ook andere kleine zoogdieren staan op het menu. Zelf vissen, reptielen, amfibieën, insecten en regenwormen kunnen ten prooi vallen aan bosuilen.

Oehoes

De oehoe is de zeldzaamste uilensoort van ons landje. Deze uil komt maar op vier plaatsen voor: Limburg, Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant. De oehoe is de grootste uilensoort van de wereld. Mannetjes kunnen een vleugelspanwijdte hebben van bijna twee meter met een gewicht van bijna drie kilogram! Het zijn dieren met een hoge levensverwachting; er zijn oehoes beschreven van meer dan vijfenzeventig jaar. De oehoe is een ware voedselopportunist die alles eet wat in zijn vizier komt: vossen, marters, fazanten, egels, konijnen, hazen, ratten, muizen, uilen, roofvogels, rotsduiven, houtduiven, gaaien, kauwen, roeken, eksters en zwarte kraaien.

Uilen waarnemen in Nederland

Vogelaars vinden het doorgaans geweldig om uilen waar te nemen! Het leeuwendeel van de Nederlandse uilen valt te spotten in de bossen. Mensen die hun vakantie doorbrengen in het bos in een vakantiehuisje/natuurhuisje verhogen hun kans het zien van uilen!

Lees ook: Boswachtershuisje huren in Nederland.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.