Skip to main content

Münster is prachtige stad in Duitsland waar je heerlijk vakantie kunt vieren. Het is een eeuwenoude Hanzestad die ingebed is in een van de mooiste Duitse regio’s: het Münsterland. Het is een stad die geschiedenis ademt en vraagt om verkend te worden. Münster is ook een stad waar je heerlijk kunt winkelen, uitgaan en eten. De omgeving  van Münster is bovendien groen en adembenemend: een waar eldorado voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers.

Lees ook: Weekendje Hamburg: info en tips!

In dit blog over een vakantie in Münster in Duitsland bespreken we de volgende onderwerpen:

Münster in het kort

Münster is een historische Hanzestad in de deelstaat Noordrijn-Westfalen in het midwesten van Duitsland. De stad werd in 793 n.Chr. gesticht en kan bogen op een indrukwekkende geschiedenis. Zo werd in Münster de Vrede van Münster gesloten waardoor er een einde kwam aan de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Münster telt 316.403 inwoners (peildatum 2020) en is daarmee de op negentien na grootste stad van Duitsland. De grootste stad van Duitsland is Berlijn. Berlijn is tevens de hoofdstad van Duitsland en heeft 3.664.088 inwoners (peildatum 2020). Hemelsbreed bedraagt de afstand tussen Amsterdam en Münster ongeveer 191 kilometer.

Münster met de auto

De meeste mensen die in Münster vakantie vieren, gaan met de auto. De afstand over het asfalt tussen Amsterdam en Münster bedraagt omennabij de 226 kilometer. Iedereen die Münster met een auto inrijdt, moet in het bezit zijn van een groene milieusticker (Umweltplakette, Feinstaubplakette). Hiermee wordt aangetoond dat de auto aan bepaalde emissienormen voldoet.

Als je met een ander vervoermiddel naar Münster bent gereisd, kan het toch handig zijn om daar een auto te huren. Je hebt dan de vrijheid en het gemak om de stad en omgeving te ontdekken en te beleven. Via Sunny Cars kun je eenvoudig vanuit Nederland een huurauto in Münster reserveren.

Münster met de bus

Naast de fiets en auto is de bus een uitstekend vervoermiddel om naar Münster te reizen. In diverse steden in Nederland kun je opstappen in een Flixbus die naar Münster rijdt. Flixbus is een internationale busmaatschappij die langeafstandbuslijnen onderhoudt tussen alle grote Europese steden. De bussen van Flixbus zijn uiterst comfortabel en vertonen veel gelijkenis met touringcars.

Luchthavenbus 728x90

Münster met de trein

Het is ook een prima optie om met de trein naar Münster te reizen. Vanuit verschillende Nederlandse steden vertrekken intercity’s naar de Duitse Hanzestad. Je komt dan uiteindelijk aan op het Munster (Westf) Hauptbahnhof. Treinkaartjes zijn online te boeken via NS International.

Sommige reisorganisaties bieden treinreizen naar Münster aan. Deze reizen zijn inclusief hotelovernachting. Zo kun je met TUI naar het Best Western Premier Seehotel of het Factory Hotel reizen.

Hotel in Munster

Best Western Premier Seehotel. Foto: tui.nl

Münster met het vliegtuig

Vanaf Schiphol kun je niet rechtstreeks naar Münster vliegen: het vliegtuig maakt eerst een tussenstop in een andere stad in Duitsland. Uiteindelijk land je op Flughafen Münster/Osnabrück (Münster Osnabrück International Airport). Het vliegveld ligt ongeveer 25 kilometer ten noorden van Münster. Vanaf Flughafen Münster/Osnabrück rijden er bussen naar de centrum van de stad. De voordeligste vliegtickets naar Münster boek je via Vliegtickets.nl.

Wat zijn de 3 leukste hotels om te overnachten in Münster?

Stadthotel Münster

Het Stadthotel Münster ligt in het historische centrum van Münster. Het 3-sterren hotel beschikt onder andere over parkeergelegenheden, gratis internet, kamers waarin niet gerookt mag worden, familiekamers, voorzieningen voor mensen met een beperking en een bar. Huisdieren zijn in deze accommodatie van harte welkom. Stadthotel Münster ligt op loopafstand van alle hotspots van Münster en wordt door eerdere gasten uitstekend gereviewd.

Stadthotel Münster

Stadthotel Münster. Foto: booking.com

Hotel Kaiserhof

Het Hotel Kaiserhof bevindt zich net buiten de binnenstad van Münster. Het hotel (4 sterren) beschikt onder meer over een gelegenheid om te parkeren, wellnesscentrum, gratis wifi, rookvrije kamers en een bar. Huisdieren zijn in deze accommodatie toegestaan. Hotel Kaiserhof ligt op steenworp afstand van de topattracties van Münster en heeft prima beoordelingen.

Hotel Kaiserhof

Hotel Kaiserhof. Foto: booking.com

Hotel Münnich

Het Hotel Münnich ligt op 5 kilometer afstand ten zuidoosten van het centrum van Münster. Het 3-sterren hotel beschikt onder andere over een parkeergelegenheid (gratis), wifi (gratis), rookvrije kamers, familiekamers en een restaurant. Huisdieren zijn in deze accommodatie meer dan welkom. Hotel Münnich ligt vlak in de buurt van de must see’s van Münster en heeft uitstekende recensies.

Hotel Münnich

Hotel Münnich

Wat zijn de 3 dingen die je beslist moet doen in Münster?

Rondleiding door Münster

De beste manier om Münster te leren kennen, is door het maken van een rondleiding. De reisgidsen laten je de hotspots van de stad zien zoals de Vredeszaal in het historische raadhuis, Dom van Münster, Sint-Lambertuskerk, LWL-Museum für Kunst und Kultur, Kunstmuseum Pablo Picasso Münster, Stadtmuseum Münster, Aasee, Südpark en Park Sentmaring. Als je op vakantie gaat naar Münster, mag een rondleiding door de stad eigenlijk niet ontbreken.

Rondvaart op de Aasee

De Aasee is een groot meer in Münster. Rondom de Aasee bevindt zich een uitgebreid stadspark/recreatiepark waar je heerlijk kunt wandelen, ontspannen en picknicken. Het is zeer de moeite waard om tijdens een stedentrip Münster een rondvaart op de Aasee te maken om op die manier vanaf het water kennis te maken met de stad.

Aasee munster

Aasee in Münster

Fietsen door Münsterland

De regio rondom Münster wordt het Münsterland genoemd. Het landschap van het Münsterland is van een ongekende schoonheid en leent zich uitermate goed om met de fiets ontdekt te worden. Het Münsterland behoort tot de top-3 van populairste fietsgebieden van Duitsland. Het hoogste punt van het Münsterland is de 235 meter hoge Westerbecker Berg.

Wat zijn de 3 mooiste bezienswaardigheden van Münster?

Vredeszaal in het historische raadhuis

Het Historische raadhuis van Münster (Historisches Rathaus Münster) ligt in het oude stadscentrum. Het raadhuis werd in de tweede helft van de 12de eeuw gebouwd. In de Vredeszaal in het Historische raadhuis van Münster werd op 15 mei 1648 de Vrede van Münster gesloten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Historische raadhuis van Münster vernietigd, maar tussen 1950 en 1985 weer herbouwd. Tijdens een weekendje Münster mag uiteraard een bezoek aan de Vredeszaal niet ontbreken.

Dom van Münster

De Dom van Münster (St.-Paulus-Dom) bevindt zich in het hart van de stad op een kleine heuvel. Deze heuvel wordt Horsteberg genoemd. Het godshuis werd tussen 1225 en 1264 gebouwd. De Dom van Münster is een van de belangrijkste kerkgebouwen van Münster en is naast het historische stadhuis, een van de blikvangers van de stad.

Dom van Munster

Dom van Münster

Sint-Lambertuskerk

De Sint-Lambertuskerk (St. Lamberti) ligt in het oude stadscentrum van Münster. De kerk werd tussen 1375 en 1450 gebouwd. Lokale kooplieden financierden de bouw van de kerk. De kerktoren verrees tussen 1887 en 1892. Aan de toren hangen drie ijzeren kooien waarin ooit de lijken van Jan van Leiden, Bernd Krechting en Berend Knipperdolling werden gestopt. De genoemde mannen waren de aanvoerders van de Wederdopers.

Wat zijn de 3 leukste musea van Münster?

LWL-Museum für Kunst und Kultur

Het LWL-Museum für Kunst und Kultur ligt in het historische centrum van Münster. Het museum werd in 1833 geopend. Het museum toont kunstwerken van de vroege middeleeuwen to nu. De middeleeuwse collectie toont een dwarsdoorsnede van de middeleeuwse kunst: paneelschilderingen, glas in lood, sculpturen, liturgische voorwerpen en gewaden. De renaissancekunst wordt in het museum voornamelijk vertegenwoordigd door kunstenaars uit Westfalen.

Kunstmuseum Pablo Picasso Münster

Het Kunstmuseum Pablo Picasso Münster bevindt zich in de binnenstad van Münster. Het museum opende in 2000 zijn deuren en is het enige Picasso-museum van Duitsland. In het museum is onder andere de meest uitgebreide collectie litho’s van Picasso te aanschouwen. Naast Picasso is ook het werk van Geoges Braque, Marc Chagall, Joan Miró en Henri Matisse in het Kunstmuseum Pablo Picasso Münster te bewonderen. Als je op vakantie gaat naar Münster mag een bezoek aan dit museum niet ontbreken.

Stadtmuseum Münster

Het Stadtmuseum Münster ligt in het oude stadscentrum van Münster. Het museum ontvangt sinds 1979 belangstellenden. In het museum is de geschiedenis van Münster op te diepen. Het museum heeft een vloeroppervlakte van 2.500 m2 en telt 33 kasten. De vaste collectie is te vinden op de eerste en tweede verdieping.

Wat zijn de 3 mooiste stadsparken van Münster?

Aasee

De Aasee ligt ten zuidwesten van het historische centrum van Münster. Het meer heeft een lengte van 2,3 kilometer, diepte van maximaal 2 meter en oppervlakte van 40 hectare. Rondom de Aasee heeft zich een indrukwekkend stadspark/recreatiepark ontwikkeld. Via een wandelpad van 5,7 kilometer kun je rond de Aasee lopen.

Südpark

Het Südpark bevindt zich iets ten zuiden van de binnenstad van Münster. In het rechthoekige park zijn een vijver, speeltuin, tal van grasvelden en prachtige bomen aanwezig. In het schone Südpark kun je een mooie wandeling maken of fijn picknicken. Tijdens ieder jaargetijde is het de moeite om het park te bezoeken.

Park Sentmaring

Het Park Sentmaring ligt iets ten zuidwesten van het Südpark. In het park wisselen oude bomen en ruime grasvelden elkaar af. Het is een oase van rust in een levendige stad: een park waar je heerlijk kunt wandelen, joggen en picknicken. In Park Sentmaring is een kleine speeltuin aanwezig. Dus ook kinderen vermaken zich er opperbest. Gedurende een stedentrip naar Münster moet een bezoekje aan dit park op het lijstje staan.

Wat zijn de 3 beste plekken om te winkelen in Münster?

Prinzipalmarkt

De Prinzipalmarkt ligt in het hart van de binnenstad van Münster en staat bekend als de ‘salon’ van de stad. De Prinzipalmarkt is het episch centrum van Münster: de plek waar alles gebeurt. Shoppers komen er helemaal aan hun trekken: zij kunnen kiezen uit winkels van de bekende merken of kleine boetiekjes.

Ludgeristraße

De Ludgeristraße ligt aan de zuidkant van het oude centrum van Münster en heeft een lengte van 540 meter. De straat is vernoemd naar de Friese missionaris Liudger, die in  805 tot de eerste bisschop van Münster werd gewijd. Winkelliefhebbers hebben de keuze uit veel verschillende type winkels en zullen zich er prima vermaken.

Salzstraße

De Salzstraße (zoutstraat) is een oude straat in het historische centrum van Münster met een lengte van 550 meter. Aan de Salzstraße zijn veel historische gebouwen gevestigd. Na de Ludgeristraße en de Prinzipalmarkt, is de Salzstraße de drukste straat van Münster. Alle denkbare type winkeltjes hebben zich in de Salzstraße verzameld.

Wat zijn de 3 beste plekken om uit te gaan in Münster?

Kuhviertel

Kuhviertel is een historische wijk in het noordwesten van de binnenstad van Münster. Voor mensen die van uitgaan houden, is Kuhviertel de ‘place to be’. In de talrijke pubs hangt een gezellige sfeer waar je een lekker biertje kunt drinken. In Kuhviertel zijn ook verschillende restaurantjes gevestigd waar je heerlijk kunt eten en drinken.

Hafenviertel

Hafenviertel is een wijk in het hart van het oude centrum van Münster. Hafenviertel is een hippe wijk waar zich talrijke cafeetjes, pubs en restaurantjes bevinden. In de zomer vullen de terrassen zich en hangt er een heerlijke sfeer. Mensen die van lekker eten houden, zijn in Hafenviertel ook aan het juiste adres.

Theater Münster

Theater Münster ligt in het noordoosten van de binnenstad van Münster. Het theater opende in 1956 zijn deuren. Een avondje theater is een fantastische manier om uit te gaan: zeker tijdens een vakantie in het buitenland. In Theater Münster kun je onder andere genieten van opera, operette, musical, dans en ballet.

Wat zijn de 3 belangrijkste evenementen en festivals van Münster?

Hansemahl Münster

Eenmaal per jaar, tijdens de internationale dag van de Hanze, verandert de Prinzipalmarkt in een openlucht-eetzaal: Hansemahl Münster. Op het plein komt dan een versierde eettafel met een lengte van 100 meter te staan en kunnen de mensen genieten van belegde boterhammen, wijn, bier en andere smakelijk eten en drinken. Voor deelnemers en toeschouwers is de Hansemahl Münster een groot spektakel.

Vlooienmark

De vlooienmarkt (Flohmarkt) van Münster behoort tot de grootste vlooienmarkten van Europa en is een belangrijk evenement voor de Duitse stad. De vlooienmarkt trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Een vlooienmarkt wordt ook wel rommelmarkt genoemd en is voor jong en oud erg leuk om te bezocht te worden: fijn urenlang struinen tussen de kraampjes.

Send

Send is een volksfeest in Münster dat drie keer per jaar plaatsvindt en jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trekt. In de lente, zomer en herfst strijken er honderden kermisexploitanten uit de hele wereld neer in de Duitse hanzestad om het volk te vermaken met waanzinnige attracties. Traditiegetrouw wordt er iedere vrijdag tijdens Send vuurwerk afgestoken.

Wat zijn de 3 lekkerste dingen die je kunt eten en drinken in Münster?

Töttchen

Töttchen is een Westfaalse specialiteit uit Münsterland. Het werd vroeger beschouwd als een maaltijd voor de armen. In het oorspronkelijke gerecht worden een kalfskop, ingewanden van het rund (long, hart, et cetera), uien en azijn gekookt tot een zoetzure ragout. Tegenwoordig wordt Töttchen in een licht gewijzigde vorm aangeboden: zo worden de runderingewanden vervangen door kalfsvlees en kalfstong.

Pfefferpotthast

Voor een traditionele Pfefferpotthast wordt rundvlees eerst goed gebraden in reuzel. Vervolgens wordt het vlees met een gelijke hoeveelheid uien, een paar laurierblaadjes en wat kruidnagel gestoofd tot het van gaarheid uiteenvalt. Daaropvolgend wordt het gerecht op smaak gebracht met peper, kappertjes en citroensap. Het is essentieel om de Pfefferpotthast op het laatst te binden met paneermeel in plaats van bloem.

Pinkus Müller

Brouwerij Pinkus Müller brouwt sinds 1866 bier in het historische Kuhviertel in de oude binnenstad van Münster en is de enige overgebleven brouwerij en mouterij van Münster. De stad telde ooit meer dan 150 brouwerijen. Tegenwoordig wordt Pinkus Müller wereldwijd gedronken en verkocht. Als je in Münster op vakantie bent, moet je dit lekkere bier beslist een keertje proeven.

De dierentuin van Münster

De Allwetterzoo Münster bevindt zich in het zuidwesten van Münster en beslaat een oppervlakte van 30 hectare. De dierentuin opende zijn deuren voor het publiek in 1875: toen nog onder de naam Landois Zoo. Alle gebouwen van de dierentuin zijn met overdekte wandelpaden met elkaar verbonden. De dierentuin is dus onder alle weersomstandigheden te bezoeken, vandaar de naam.

De botanische tuin van Münster

De Botanische tuin Münster (Botanischer Garten Münster) ligt aan de westkant van Münster. De botanische tuin heeft een grootte van 5 hectare en zag het levenslicht in 1803. De Botanische tuin Münster telt meer dan 8.000 verschillende soorten bomen en planten en wordt jaarlijks door meer dan 200.000 mensen bezocht.

Reisgidsen en boeken over Münster

Münster is een stad waar oneindig veel verhalen over te vertellen zijn en waar heel veel te zien is. Niet in de laatste plaats om het feit dat er voor Nederland een belangrijk verdrag is getekend: Vrede van Münster. Over deze historische Duitse stad zijn daarom veel reisgidsen en boeken geschreven die de moeite zijn om te lezen.

Meer stedentrips? Bekijk ook

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.