Skip to main content

Als je op vakantie gaat in Trondheim in Noorwegen maak je kennis met alles wat deze stad én dit land in het noorden van Europa zo uniek en bijzonder maakt. De indrukwekkende fjorden, betoverende bergen, majestueuze meren, intense rust, kleurrijke huisjes, vriendelijke mensen en het hypnotisrende noorderlicht laten een diepe indruk achter.

In dit artikel over een vakantie in Trondheim in Noorwegen komen de onderwerpen aan bod:

Trondheim in het kort

Trondheim is een grote havenstad aan het Trondheimfjord in het midden van Noorwegen. De stad werd op 1 januari 1838 gesticht en kent een fascinerende geschiedenis. In Trondheim wonen 210.496 mensen (peildatum 2022) en is daarmee de op twee na grootste stad van het Scandinavische land. De luchtafstand tussen Amsterdam en Trondheim bedraagt ongeveer 1.271 kilometer.

Trondheim

Trondheim

Trondheim met de auto

Via Duitsland, Denemarken en Zweden kun je rechtstreeks vanuit Nederland naar Noorwegen en Trondheim rijden zonder gebruik te hoeven maken van een ferry. Je kunt echter ook vanuit de Eemshaven (Nederland) een ferry nemen naar Kristiansand (Noorwegen). De vaartijd bedraagt 18 uur. Vanuit Kristiansand kun je dan naar Trondheim rijden.

Je kunt ook naar Kiel (Duitsland) rijden om daar een ferry te nemen naar Oslo (Noorwegen). Vanuit Oslo rij je dan naar Trondheim. Daarnaast kun je via Duitsland naar Hirtshals (Denemarken) rijden om vervolgens een ferry te nemen naar Langesund (Noorwegen), Kristiansand (Noorwegen), Stavanger (Noorwegen) of Bergen (Noorwegen). Vanuit de genoemde Noorse steden kun je dan naar Trondheim rijden.

Als je met een ander vervoermiddel (bus, trein of vliegtuig) naar Trondheim reist, kan het handig zijn om in de Noorse fjordenstad een auto te huren. Je bent dan niet afhankelijk van het openbaar vervoer of taxi en kunt overal naartoe reizen. Het huren van een auto in Trondheim kan vanuit Nederland al geregeld worden. Via Sunny Cars is het eenvoudig om een huurauto te reserveren in Trondheim.

Trondheim met de bus

Vanuit Amsterdam kun je met een Flixbus naar Kopenhagen rijden. Vanuit de Deense hoofdstad kun je met een andere Flixbus naar Oslo rijden. Flixbus is een internationale busmaatschappij die langeafstandbuslijnen onderhoudt tussen alle grote Europese steden. Vanuit Oslo kun je vervolgens gebruikmaken van het Noorse openbaar vervoer (bus, trein en veerboot) die je naar alle dorpen en steden in Noorwegen brengt: ook naar Trondheim.

Trondheim met de trein

Er zijn verschillende routes om vanuit Nederland met de trein naar Trondheim te reizen. Zo kun je vanaf Amsterdam Centraal de intercity naar Kiel (Duitsland) nemen. Treinkaartjes voor dit traject kun je boeken via NS International. Vervolgens neem je de ferry naar Oslo (Noorwegen). Vanaf Oslo reis je verder met de trein naar Trondheim.

Je kunt ook vanaf Amsterdam Centraal met een intercity naar Kopenhagen (Denemarken) reizen. Treinkaartjes voor dit traject kun je boeken via NS International. Daaropvolgend neem je de ferry naar Oslo (Noorwegen). Vanaf Oslo neem je de trein naar Trondheim.

Trondheim met het vliegtuig

 Vanaf Schiphol kun je rechtstreeks naar Trondheim vliegen. Je arriveert dan op Trondheim Airport (Trondheim lufthavn). De vliegtijd tussen Amsterdam en Trondheim bedraagt 1 uur en 57 minuten. De voordeligste vliegtickets naar Trondheim boek je via Vliegtickets.nl.

Je kunt ook aan georganiseerde fly-drive vakantie naar Noorwegen deelnemen waarbij ook Trondheim in de route is opgenomen. Via TUI kun je zo’n vakantie naar Noorwegen én Trondheim boeken.

Trondheim met het cruiseschip

Vanuit de haven van Amsterdam of Rotterdam kun je een cruise maken naar Noorwegen waarbij ook de haven van Trondheim wordt aangedaan. In Amsterdam of Rotterdam stap je aan boord van een modern cruiseschip van de Holland America Line om vervolgens een meerdaagse cruise te maken naar het indrukwekkende Scandinavische land. De mooiste cruisevakanties naar Trondheim zijn via TUI te boeken.

Cruiseschip naar Trondheim

De Holland America Line. Foto van tui.nl

Wat zijn de 3 leukste hotels om te overnachten in Trondheim?

Best Western Plus Hotel Bakeriet

Het Best Western Plus Hotel Bakeriet ligt op 0,3 kilometer afstand van het centrum van Trondheim. Het 4-sterren hotel beschikt onder andere over parkeergelegenheden, gratis wifi, familiekamers, ruimte om te fitnessen, restaurant en een bar. Huisdieren zijn welkom. Het Best Western Plus Hotel Bakeriet ligt vlak in de buurt van de hotspots van Trondheim en wordt goed gereviewd.

Trondheim hotel

Best Western Plus Hotel Bakeriet

City Living Sentrum Hotel

Het City Living Sentrum Hotel bevindt zich in de Binnenstad van Trondheim. Het hotel (3 sterren) beschikt onder andere over gratis wifi, familiekamers, rookvrije kamers en thee- en koffiefaciliteiten op de kamer. Het City Living Sentrum Hotel ligt op steenworp afstand van de bezienswaardigheden van Trondheim en kan bogen op goede beoordelingen.

Scandic Bakklandet

Het Scandic Bakklandet ligt op 0,1 kilometer afstand van het historische centrum van Trondheim. Het 4-sterren hotel beschikt onder andere over parkeergelegenheden, gratis internet, familiekamers, luchthavenshuttle, 24-uursreceptie, fitness-ruimte, bagageopslag en rookvrije kamers. Het Scandic Bakklandet ligt op loopafstand van de must see’s van Trondheim en heeft uitstekende recensies.

Hotel Trondheim Noorwegen

Scandic Bakklandet

Wat zijn de 3 dingen die je beslist moet doen in Trondheim?

Rondleiding door Trondheim

Als je wat wil zien van Trondheim is het maken van een rondleiding een perfecte keuze. De gidsen hebben veel kennis over de stad en laten je de hotspots van Trondheim zien zoals de Nidaros-domkerk, Fort Kristiansten, De Oude Stadsbrug, Sverresborg Trøndelag Folk Museum, Ringve Museum, NTNU University Museum, Thornæsparken, Elgeseter park en de NTNU Ringve Botanical Garden. Rondleidingen door Trondheim zijn online te boeken via GetYourGuide.

Ontdek Trondheim vanaf het water

 Trondheim wordt doorkliefd door de Nidelva. Deze 30 kilometer lange rivier ontspringt uit een hogerop gelegen meer. Het is zeer de moeite waard om deel te nemen aan een rondvaarttocht over de Nidelva om zo Trondheim vanaf het water te bekijken. Daarnaast ligt Trondheim aan een van de mooiste fjorden van Noorwegen: de Trondheimfjord. Met een lengte van 130 kilometer, is de Trondheimfjord de op twee na langste fjord van Noorwegen. Varen door de Trondheimfjord is zeer aanbevelenswaardig.

Bekijk in Trondheim het noorderlicht

Veel mensen dromen ervan om een keer in hun leven het noorderlicht te zien. In Trondheim is dat mogelijk vanaf het einde van de zomer tot diep in het voorjaar. Het noorderlicht wordt ook aangeduid als het poollicht of Aurora Polaris. Het noorderlicht speelt zich af in de bovenste lagen van de atmosfeer en is een waar kleurspektakelstuk.

Wat zijn de 3 mooiste bezienswaardigheden van Trondheim?

Nidaros-domkerk

De Nidaros-domkerk (Nidarosdomen) ligt in het zuiden van het historische centrum van Trondheim en werd tussen 1070 en 1300 gebouwd. De Nidaros-domkerk is de belangrijkste kerk van Noorwegen en speelde een gewichtige rol van de kroningen van de Noorse koningen. Het imposante kerkgebouw is diverse keren afgebrand en weer opgebouwd.

De nidaros domkerk

De Nidaros-domkerk

Fort Kristiansten

Fort Kristiansten (Kristiansten festning) bevindt zich iets ten oosten van de oude Binnenstad van Trondheim en werd tussen 1881 en 1885 gebouwd. Omdat het fort op een berg ligt, heb je vanaf het fort een magistraal uitzicht over de stad. In Fort Kristiansten is veel informatie in te winnen over het fort en de oorlogen die gewoed hebben in Noorwegen.

De Oude Stadsbrug

De Oude Stadsbrug (Gamle Bybro) ligt aan de oostkant van het oude centrum van Trondheim en werd in 1681 geopend. De roodgekleurde brug overspant de rivier de Nidelva. De oorspronkelijke brug was van hout gemaakt. De locatie van de Oude Stadsbrug was gekozen om militair strategische redenen en de bouw werd betaald door de toenmalige koning.

De oude stadsbrug

De Oude Stadsbrug

Wat zijn de 3 leukste musea van Trondheim?

Sverresborg Trøndelag Folk Museum

Het Sverresborg Trøndelag Folk Museum ligt ten zuidoosten van het centrum van Trondheim en werd in 1909 gesticht. Het Sverresborg Trøndelag Folk Museum is het op twee na grootste cultuurhistorische museum van Noorwegen en heeft een indrukwekkende collectie gebouwen, kunstvoorwerpen en foto’s in haar bezit. Het openluchtmuseum telt meer 80 historische gebouwen die allemaal bouwtechnieken vertonen die specifiek zijn voor de regio.

Ringve Museum

Het Ringve Museum (Ringve Musikkmuseum) bevindt zich op 4 kilometer afstand ten noordoosten van de Binnenstad van Trondheim en opende zijn deuren in 1952. Het Ringve Museum is het nationale museum van Noorwegen voor muziek en muziekinstrumenten. In het museum zijn meer dan 2.000 muziekinstrumenten van over de hele wereld te bewonderen.

NTNU University Museum

Het NTNU University Museum (Vitenskapsmuseet) ligt aan de westkant van het historische centrum van Trondheim en werd in 1926 geopend. Het NTNU University Museum is een van de zeven Noorse universiteitsmusea met natuur- en cultuurhistorische collecties en tentoonstellingen. Naast het beheer van collecties en het maken van tentoonstellingen, participeert het museum in grote onderzoeksprojecten.

Wat zijn de 3 mooiste stadsparken van Trondheim?

Thornæsparken

Thornæsparken ligt iets ten oosten van het centrum van Trondheim. Het is een klein stadspark in de vorm van een vierkant. In het park kun je fijn picknicken op het gras of lekker uitrusten op de roodgekleurde bankjes. In het voorjaar ontvouwen de bomen hun groene bladeren en laten de bloemen hun mooiste kleuren zien. Het is dan erg aangenaam om in Thornæsparken te bivakkeren.

Elgeseter park

Het Elgeseter park bevindt zich ten zuiden van de Binnenstad van Trondheim. Het middelgrote park heeft prachtige grasvelden en dito bomen. Het Elgeseter park is een oase van rust in Trondheim. Ook voor vogelliefhebbers is het stadspark een aangename plek om te vertoeven. Veel verschillende vogelsoorten scharrelen in het Elgeseter park namelijk hun kostje bij elkaar.

NTNU Ringve Botanical Garden

De NTNU Ringve Botanical Garden ligt ten noordoosten van het historische centrum van Trondheim en heeft een oppervlakte van 12,9 hectare. De planten in de botanische tuin worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en behoud van bedreigde plantensoorten. In de NTNU Ringve Botanical Garden kun je urenlang ronddwalen om te genieten van de prachtige bomen en planten.

Wat zijn de 3 beste plekken om te winkelen in Trondheim?

Byhaven

Byhaven is een winkelcentrum in het noorden van het centrum van Trondheim. Het is een uniek winkelcentrum dat Noren uit heel Noorwegen naar zich toe trekt. Byhaven telt ongeveer 50 winkels. Een deel van de winkels behelst modewinkels, maar daarnaast zijn er ook winkels die andere exclusieve spulletjes verkopen. Naast het winkelen, kun je ook lekker eten en drinken in Byhaven.

City Lade

City Lade is het grootste winkelcentrum van Trondheim en ligt in het noordoosten van de stad. City Lade opende in 2004 zijn deuren en heeft alle denkbare type winkels binnen zijn muren. Of je nu interesse hebt in de grote internationale merken of in typische Noorse producten, het is allemaal te verkrijgen in City Lade.

City Syd

City Syd is een winkelcentrum in het noordoosten van Trondheim. Het is een prachtig winkelcentrum waar het voor de echte shoppers prima vertoeven is. Met een vloeroppervlak van 40.000 m2 is het zelfs een van de grootste winkelcentra van Noorwegen. Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen City Syd. Uiteraard kun je ook lekker eten en drinken in het winkelcentrum.

Wat zijn de 3 beste plekken om uit te gaan in Trondheim?

Kongens gate

Kongens gate is een hoofdstraat in het centrum van Trondheim. Kongens gate is het domein van talloze restaurants en cafés. Het is de plek waar je heerlijk kunt eten en drinken. In de cafés is het leuk om eens Noorse biertjes te proberen. Het meest gedronken Noorse bier is Ringnes dat op de voet gevolgd wordt door Hansa. Veel Noren brouwen overigens thuis hun eigen bier hetgeen een nationale hobby van hen is.

Carl Johans gate

Carl Johans gate is een straat in het centrum van Trondheim. In Carl Johans gate bevinden zich verschillende aantrekkelijke uitgaansgelegenheden waar je onder andere lekkere koffie kunt drinken. Veel Nederlanders gebruiken suiker en melk in hun koffie, de meeste Noren daarentegen drinken hun koffie zwart. Noren drinken bovendien veel én vaak koffie, op iedere hoek van de straat vind je wel een koffiebar.

Trøndelag Theater

Het Trøndelag Theater (Trøndelag Teater) ligt in de oude Binnenstad van Trondheim en werd in 1816 gebouwd. Het Trøndelag Theater is daarmee het oudste Scandinavische theater dat nog steeds in gebruik is. In het theater zijn veel dansvoorstellingen en musicals te bekijken. Het is de moeite waard om tijdens de vakantie in Trondheim een voorstelling in dit theater bij te wonen!

Wat zijn de 3 lekkerste dingen die je kunt eten in Trondheim?

Rakfisk

Het zal voor de meeste Nederlanders wel even wennen zijn om rakfisk te eten. Het is namelijke rottende regenboogforel die in Noorwegen als een ware delicatesse wordt beschouwd. De vis wordt op een speciale manier geconserveerd waardoor een indringende geur en smaak ontstaat. Als garnituur bij de vis worden flatbread, rode ui crème fraîche, mosterd crème en bosui geserveerd.

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt (stokjesvlees) is een traditioneel Noors gerecht van gezouten en gedroogde ribben van schapen (of geiten) dat vooral als feestmaaltijd tijdens kerstavond wordt gegeten. Het is met name populair in de streken van Noorwegen waar veel schapen worden gehouden: het westen en noorden van het Scandinavische land. Pinnekjøtt wordt geserveerd met aardappelen en een puree van koolraap.

Fiskesuppe

Fiskesuppe is een Noorse vissoep die razend populair is in Noorwegen. Om fiskesuppe te maken, kunnen verschillende soorten vis gebruikt worden waaronder zalm, kabeljouw, heilbot of schol. Het bijzondere aan fiskesuppe is het feit dat deze gebonden wordt met eidooiers en melk. Als je in Trondheim op vakantie bent, moet je beslist een bordje fiskesuppe proberen!

Meer stedentrips? Bekijk ook

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.