Skip to main content

De Waddenzee is van een ongekende schoonheid. De natuur is uniek en de recreatiemogelijkheden zijn groot. Aan de Waddenzee kun je overnachten in vakantiehuisjes. Deze vakantiehuisjes liggen op de Waddeneilanden of langs de Waddenzeekust van Friesland en Groningen. Veel van de accommodaties bevinden zich op vakantieparken. Gasten kunnen dan gebruikmaken van de voorzieningen van het park.

Wij hebben een lijstje gemaakt van 10 vakantiehuisjes die aan de Waddenzee liggen!

1. Vakantiehuisje aan de Waddenzee op Terschelling

Dit gloednieuwe vakantiehuisje ligt op het Waddeneiland Terschelling in het plaatsje Formerun. De Waddenzee is niet ver weg: na een wandeling van een paar minuten sta je al over het Wad te staren. Het chalet telt twee slaapkamers en is geschikt voor maximaal vier personen. De tuin is groot en geeft je ruimte en privacy.

Vakantiehuisje dichtbij de Waddenzee op Terschelling

Vakantiehuisje op Terschelling. Foto: natuurhuisje.nl

Veel mensen vinden Terschelling het mooiste Nederlandse Waddeneiland: de natuur is overweldigend. Zo heeft Terschelling een uniek strand. Op sommige plekken is dit strand meer dan één kilometer breed. Er zijn niet veel stranden in de wereld die zo breed zijn. Het is altijd fijn om op het strand te zijn.

2. Uniek vakantieverblijf aan de Waddenzee

Heb je altijd al willen verblijven in een uniek vakantiehuisje? Dan is deze omgebouwde zandtrechter precies wat je zoekt! Het luxe onderkomen staat in het Friese Harlingen op de kade. Vanuit de Trechter heb je een waanzinnig uitzicht over de Waddenzee. De Trechter is luxe uitgerust en van alle gemakken voorzien; waaronder een jacuzzi.

Lees ook: 30x bijzondere overnachtingen in Nederland!

Bijzonder vakantiehuisje in Harlingen

Omgebouwde zandtrechter in Harlingen. Foto: vipio.com

De haven van Harlingen is de belangrijkste haven van Friesland. Vanuit Harlingen vertrekken de veerboten naar Vlieland en Terschelling. Het is zeker de moeite waard om deze Waddeneilanden te bezoeken. Vlieland is een autoluw eiland: het is niet toegestaan om als toerist een auto mee te nemen. Voor rustzoekers en natuurliefhebbers is Vlieland dus een paradijselijke bestemming.

3. Knusse cottages aan de Waddenzee op Terschelling

Kom volledig tot rust op Landal Beach Park Schuttersbos op Terschelling! De knusse cottages van dit park hebben een rieten dak en stralen gezelligheid uit. Beach Park Schuttersbos is een kleinschalig vakantiepark met veel privacy. Sommige cottages bezitten een sauna: heerlijk ontspannen dus! De Waddenzee én Noordzee liggen niet ver weg van het park.

Landal Beach Park Schuttersbos

Knusse cottages op Terschelling. Foto: landal.nl

De vuurtoren van Terschelling, de Brandaris, is uniek. Het is namelijk de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland. De bouw van de 52,5 meter hoge Brandaris werd in 1593 voltooid. Om te voorkomen dat nietsvermoedende vogels zich te pletter vliegen tegen de Brandaris, is de vuurtoren uitgerust met speciale vogelverlichting.

4. Design lodges aan de Waddenzee op Ameland

Helemaal aan het westen van Ameland bevinden zich de design-lodges van Roompot Ameland. Dit vakantiepark grenst aan de duinen: de Waddenzee én Noordzee liggen op loopafstand. Voor mensen die even willen ontsnappen aan de dagelijkse sleur en hectiek, is Roompot Ameland een fantastisch vakantiepark. Natuur, rust en privacy zijn hier de sleutelwoorden.

Vakantiepark aan de kust van Ameland

Design-lodges op Roompot Ameland. Foto: roompot.nl

Ameland is een echt fietseiland. Op het eiland is voor meer dan honderd kilometer aan fietspaden aangelegd. Fietspaden die je langs de mooiste natuurgebieden en vergezichten leiden. Ameland is ook een vogeleiland. Op het eiland wemelt het van de vogels én van de vogelspotters. Verspreid over heel Ameland bevinden zich vogeluitkijkposten: ideaal voor het spotten van vogels!

5. Chalets aan de Waddenzee op Texel

Ongeveer in het midden van Texel kun je een chalet huren op EuroParcs De Koog. Dit vakantiepark beschikt over verschillende aantrekkelijke faciliteiten. Zo kun je er fietsen en e-choppers huren. Dat is natuurlijk erg handig om het eiland te verkennen. De afstand van het park tot de Waddenzee en Noordzee is ongeveer even groot.

Chalets op Texel

Chalets op Europarcs De Koog. Foto: europarcs.nl

Texel is het meest veelzijdige Nederlandse Waddeneiland. Het is een soort mini-Nederland. Zo zijn alle Nederlandse landschapsvormen op Texel vertegenwoordigd: duinen, bossen, heidevelden, weilanden, polders en akkergronden. Het is ook een eiland met schilderachtige dorpjes. Dorpjes waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Den Burg is het grootste plaatsje van Texel.

6. B&B aan de Waddenzeekust van Friesland

In het Friese plaatsje Ternaard kun je heerlijk overnachten in deze monumentale boerderij. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een onvergetelijke B&B. De boerderij is prachtig en de omgeving is minstens zo mooi. Binnen een paar tellen sta je aan de Waddenzeekust. Het water van de Waddenzee en de luchten daarboven, bestaan uit oneindig veel grijstinten: een lust voor het oog!

Natuurhuisje aan de Waddenzee in Friesland

Monumentale boerderij aan de Waddenzeekust. Foto: natuurhuisje.nl

Het grootste roofdier van Nederland is niet de wolf, maar de grijze zeehond. Grijze zeehonden zijn bijna tien keer zwaarder dan wolven: 40 kilogram versus 370 kilogram. In het Nederlandse deel van de Waddenzee leven ongeveer 7.000 grijze zeehonden. Het behoeft geen betoog dat het veel indruk maakt als je een grijze zeehond spot.

7. Cabin aan de Friese Waddenzeekust

Heb je zin om ondergedompeld te worden in het Friese landschap; op steenworp afstand van de Waddenzee? Dan is een van deze unieke cabins de perfecte keuze! Het bijzondere vakantieverblijf ligt in Marrum: één van de typische terpdorpjes die de Friese Waddenzeekust opgesierd. De cabin telt één slaapkamer en is geschikt voor twee personen.

Cabins aan de Waddenzeekust in Friesland

Unieke cabins in Friesland. Foto: natuurhuisje.nl

Naast grijze zeehonden leven er in de Waddenzee ook gewone zeehonden: zo’n 8.000 exemplaren in het Nederlandse deel. Als de gewone zeehond op jacht gaat, kan hij afstanden van meer dan vijftig kilometer afleggen. Tijdens de jacht moet hij regelmatig duiken naar prooidieren. Met gemak kan hij dan meer dan dertig minuten onder water blijven.

8. Rietgedekte villa’s aan de Waddenzee op Texel

Op het grootste Nederlandse Waddeneiland Texel kun je overnachten in deze rietgedekte villa’s. De villa’s bevinden zich op Vakantiepark Sluftervallei. Dit vakantiepark is vernoemd naar De Slufter. De Slufter is het mooiste natuurgebied van Texel. Het is een zogenaamd kwelderlandschap met een unieke flora en fauna. Met name tijdens de vogeltrek is het gebied zeer vogelrijk.

Rietgedekte villa op Vakantiepark Sluftervallei

Rietgedekte villa op Vakantiepark Sluftervallei. Foto: landal.nl

In de Waddenzee worden af en toe haaien waargenomen. De twee meestvoorkomende haaien in de Waddenzee zijn de ruwe haai en gevlekte toonhaai. Ondanks het feit dat ruwe haaien en gevlekte toonhaaien langer dan twee meter kunnen worden, doen ze mensen geen vlieg kwaad: vissen staan op hun menu!

9. Vakantiepark aan de Waddenzee op Texel

Voor mensen met kinderen is Kustpark Texel een ideaal familiepark. Op dit park zijn de mogelijkheden voor kids namelijk enorm. Wat te denken van een overdekt zwembad, zwemparadijs, Kids Club, lasergame, minigolf, speeltuin, tafeltennistafel en tennisbaan. Kustpark Texel ligt niet ver van de kustplaats De Koog en het Noordzeestrand. De Waddenzee ligt op zes kilometer afstand van het park.

Vakantiehuisje op Roompot Kustpark Texel

Roompot Kustpark Texel. Foto: roompot.nl

In Afrika verstaat men onder de ‘big five’: de buffel, leeuw, neushoorn, olifant en het jachtluipaard. Het Waddengebied heeft in de gewone zeehond, grijze zeehond, bruinvis, steur en zeearend haar eigen ‘grote vijf’. De kans op het spotten van zeehonden is groot, voor het waarnemen van de overige drie diersoorten is meer geluk nodig.

10. Familiepark aan de Waddenzee op Ameland

Weleens van het ‘eilandgevoel’ gehoord? Dát gevoel krijg je als je van de veerboot afkomt en voet aan wal zet op Ameland! Het gevoel om omringd te zijn door de zee in een paradijselijke omgeving. Als je wil overnachten op Ameland, is Vakantiepark Boomhiemke geen verkeerde keuze: dit familiepark ligt vlak bij de Waddenzee.

Vakantiehuisje op Waddeneiland Boomhiemke

Vakantiehuisje op Vakantiepark Boomhiemke. Foto: roompot.nl

De meeste mensen associëren de steur met kaviaar. Voor de onbevruchte eitjes van deze vis betaalt men een godsvermogen. Maar de steur kan tegenwoordig ook ‘weer’ met de Waddenzee gelinkt worden. Na een afwezigheid van meer dan een halve eeuw wordt de onmiskenbare vis weer in de Waddenzee gespot. De steur kan overigens een lengte bereiken van meer dan 3,5 meter!

Vakantiehuisjes aan de kust

Deze blogs over vakantiehuisjes aan de kust vind je misschien ook interessant:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.