Skip to main content

Een vakantiehuisje huren op de Marker Wadden is een regelrechte sensatie! Dan beleef je een vakantie op één van de mooiste en uniekste plekken van het land; namelijk op de Marker Wadden aan de rand van het Markermeer.

Sinds 2020 is het mogelijk om een vakantiehuis te huren/boeken op de Marker Wadden bij Landal Marker Wadden! In totaal beheert Landal slechts vier vakantiehuisjes op de Marker Wadden; een exclusieve natuurbeleving dus!

Landal marker wadden vakantiehuisje

Vakantiehuisje Landal Marker Wadden

Markermeer

Het Markermeer heeft een grootte van 700 km2 en grenst aan Noord-Holland, Flevoland en de Houtribdijk (Markerwaarddijk of dijk Enkhuizen Lelystad). Het Markermeer heeft diens naam te danken aan het voormalige eilandje Marken dat aan de rand van het meer ligt. Tegenwoordig is Marken een schiereilandje. Het Markermeer is geen diep meer.

Het leeuwendeel van het meer kent een diepte van 2 tot 4 meter. De Pampusput is het diepste deel van het Markermeer; om hier de bodem aan te tikken, moet 15 meter gedoken worden. Het Markermeer is qua biodiversiteit altijd arm geweest. Weinig vis- en vogelsoorten. Een slibbodem is daar de oorzaak van; daardoor is het water troebel en niet geschikt voor leven; de slib werkt verstikkend. Maar gelukkig gaat dit veranderen. Er worden volop plannen gemaakt en gerealiseerd om de flora en fauna een boost te geven. De nieuwste ster aan dit firmament zijn de Marker Wadden!

De Marker Wadden

In 2012 werd door de Vereniging Natuurmonumenten het idee geopperd om vijf eilanden in het Markermeer te maken; de zogenaamde Marker Wadden. Het eerste eiland werd in 2016 gerealiseerd en het laatste in 2020.

Slechts één eiland, het Haveneiland, is toegankelijk voor publiek. De overige vier natuureilanden zijn alleen betreedbaar voor wetenschappers. Hier treedt verder geen verstoring op voor de vogels die daar leven; zij kunnen hier ongestoord rusten en broeden. De Marker Wadden zijn overigens ook een belangrijk leefgebied voor insecten en vissen.

Markerwadden diersoorten

Bron: Website Landal GreenParks

Haveneiland

Het grootste eiland van de Marker Wadden is het bovengenoemde Haveneiland en is zogezegd toegankelijk voor mensen. Op het Haveneiland is een nederzetting ontstaan van verschillende gebouwen zoals een havenmeesterkantoor, bezoekerscentrum en diverse vakantiehuisjes. De materialen die gebruikt zijn om de gebouwen te bouwen komen van Nederlandse bodem waaronder hout van Nederlandse bossen.

Het Haveneiland is geheel zelfvoorzienend. De energie komt van zonnepanelen en een windmolen. Het water wordt onttrokken van het Markermeer en op het eiland gefilterd tot drinkbaar water. Het vuile water wordt afgevoerd via een helofytenfilter. Het Haveneiland ressorteert onder de gemeente Lelystad en wordt beheerd door Vereniging Natuurmonumenten. De vakantiehuisjes worden beheerd door Landal GreenParks; Landal Marker Wadden.

Energieneutrale eilandhuisjes

De Landal eilandhuisjes bevinden zich in een adembenemende omgeving en zijn bovendien van alle luxe voorzien zoals een vaatwasser, modern sanitair en televisie. De eilandhuisje zijn volledig energieneutraal.

Landal Marker Wadden verhuurt twee type eilandhuisjes. Het eerste type is geschikt voor maximaal vier personen en het tweede type is geschikt voor maximaal vijf personen. Overigens verdient Landal helemaal niets aan de vakantiehuisjes; alle opbrengsten vloeien terug naar de natuur!

Varen naar de Marker Wadden

Je kunt via een eigen bootje naar de Marker Wadden varen, maar er vaart ook een speciale veerboot vanaf de Bataviahaven in Lelystad naar de Marker Wadden. Op het Haveneiland kun je vervolgens heerlijk gaan wandelen over de wandelpaden en zwemmen in het Markermeer. Neem beslist een verrekijker mee, want het wemelt er van de vogels! Op het eiland staan drie verschillende vogeluitkijktorens.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.