Skip to main content

De Overijsselse Vecht stroomt door een prachtig landschap van weilanden, akkers, heidevelden, rietvelden en bossen. De rivier sleet in de loop van de tijd een diep dal in het Overijsselse landschap, het Vechtdal genaamd. Het Vechtdal is een aantrekkelijke vakantiebestemming. Op veel plekken in het Vechtdal bevinden zich vakantiehuisjes, natuurhuisjes, campings en B&B’s.

Wij hebben een selectie gemaakt van 10 vakantiehuisjes in het Vechtdal!

1. Vakantiehuisje in het Vechtdal in Diffelen

In het plaatsje Diffelen (Overijssel) in het Vechtdal kun je deze vrijstaande bungalow aan de Overijsselse Vecht huren. Diffelen valt onder de gemeente Hardenberg. Het vakantiehuisje telt twee slaapkamers en is geschikt voor maximaal twee personen. De bungalow ligt direct aan de Overijsselse Vecht. In deze accommodatie is het mogelijk om contactloos te verblijven.

Vakantiehuisje Overijsselse vecht

Vrijstaande bungalow aan de Overijsselse Vecht. Foto: natuurhuisje.nl

De Overijsselse Vecht, of simpelweg de Vecht, is een belangrijke rivier in Overijssel. Het is een zijrivier van de IJssel en heeft een lengte van ongeveer 167 kilometer. De rivier ontspringt in het Duitse Münsterland, stroomt door Duitsland en doorkruist vervolgens de grens met Nederland bij de plaats Laar. Vanaf daar stroomt de Vecht door het Overijsselse landschap.

2. Vakantiepark in het Vechtdal

Op steenworp afstand van de Overijsselse Vecht bevindt zich Molecaten Park De Agnietenberg. Op dit park kun je kamperen of een accommodatie huren. Kinderen zullen het uitstekend naar hun zin hebben in Molecaten Park De Agnietenberg. Zo is er voor hen een speeltuin, tafeltennistafel en een volleybalveld aanwezig. De omgeving verkennen, is ook een aantrekkelijke optie.

Chalet langs Overijsselse Vecht

Chalet op Molecaten Park De Agnietenberg. Foto: molecaten.nl

De Overijsselse Vecht heeft een rijke historie en heeft een belangrijke rol gespeeld in de scheepvaart en handel in het verleden. Langs de oevers van de Vecht ontstonden er in de middeleeuwen verschillende nederzettingen die zich ontwikkelden tot welvarende handelscentra. In de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd was de Vecht een belangrijke transportroute voor goederen.

3. Vakantiepark en camping in het Vechtdal

Iets ten oosten van Vakantiepark ’t Rheezerwold stroomt de Overijsselse Vecht door het Vechtdal. Vakantiepark ’t Rheezerwold is niet alleen een vakantiepark, het is ook een plek waar je kunt kamperen: neem je caravan of camper dus maar mee. Op het kindvriendelijke park kun je verder verblijven in chalets, trekkershutten, kampeerbungalows of lodges. Er is zelfs een kasteelhuisje!

Lees ook: 25x bijzondere vakantiehuisjes in Nederland

Bijzonder vakantiehuisje kasteelhuisje

Kasteelhuisje op Vakantiepark ’t Rheezerwold. Foto: ardoer.com

Dankzij de scheepvaartmogelijkheden die de Vecht bood, ontstonden er langs de rivier belangrijke handelscentra en bloeide de economie in de regio. Steden en dorpen zoals Zwolle, Hardenberg, Ommen, Dalfsen, Gramsbergen en Hasselt profiteerden van de ligging aan de Vecht en ontwikkelden zich tot welvarende handelsplaatsen. Deze plaatsen fungeerden als belangrijke knooppunten voor de handel tussen verschillende regio’s.

4. Natuurlodge huren in het Vechtdal

Midden in het Vechtdal kun je deze natuurlodge huren. Het houten vakantieverblijf telt twee slaapkamers en is geschikt voor vier personen. Buiten wacht een houtgestookte privé-sauna op liefhebbers. Het Vechtdal is van grote schoonheid met als hoofdrolspeler de Overijsselse Vecht. In het gebied kun je uitstekend wandelen, fietsen of paardrijden.

Natuurlodge in Vechtdal

Natuurlodge midden in het Vechtdal. Foto: vipio.com

De handel langs de Vecht bestond voornamelijk uit agrarische producten, zoals graan, vee en turf. Daarnaast werden ook andere goederen, zoals textiel en bouwmaterialen, via de rivier vervoerd. Deze handelsactiviteiten droegen bij aan de groei en welvaart van de steden en dorpen langs de Vecht. Naarmate de transportmogelijkheden zich ontwikkelden, verloor de Vecht geleidelijk aan zijn belang als belangrijkste handelsroute.

5. Villa huren langs Vecht in Overijssel

Het dorpje Dalfsen ligt aan de oevers van de Overijsselse Vecht. In dit schilderachtige Overijsselse dorpje kun je overnachten in deze villa. De omgeving is prachtig en nodigt uit om verkend te worden. Een bezoekje aan het verderop liggende Zwolle is ook aan te bevelen. In deze typische Hanzestad kun je door eeuwenoude straatjes slenteren.

Groot vakantiehuis Overijsselse Vecht

Villa in Dalfsen. Foto: heerlijksehuisjes.nl

Vandaag de dag getuigen verschillende historische gebouwen en monumenten langs de Vecht nog steeds van de rijke handelsgeschiedenis. De oude handelspanden, pakhuizen en scheepswerven zijn prachtige voorbeelden van de welvaart en bedrijvigheid die de rivier ooit kenmerkten. Veel van deze historische plaatsen zijn bewaard gebleven en vormen nu toeristische attracties waar bezoekers kunnen genieten van de historische sfeer en architectuur.

6. Woonark in de Vecht Overijssel

In het Overijsselse dorpje IJsselmuiden drijft deze woonark in de uiterwaarden van de Overijsselse Vecht. IJsselmuiden valt onder de gemeente Kampen. Het drijvende vakantiehuisje telt één slaapvertrek en is geschikt voor maximaal zes mensen. De woonark ligt in het gat van Sloter. Het gat van Sloter staat in verbinding met de Overijsselse Vecht. Contactloos verblijf is mogelijk.

Woonark Overijsselse Vecht

Woonark in de uiterwaarden van de Overijsselse Vecht. Foto: natuurhuisje.nl

Het stroomgebied van de Overijsselse Vecht wordt gekenmerkt door diverse en prachtige natuurlijke landschappen. Langs de oevers van de rivier vind je een mix van groene weilanden, uitgestrekte bossen, sfeervolle moerassen en pittoreske dorpjes. Dit maakt het gebied tot een aantrekkelijke bestemming voor natuurliefhebbers en recreanten. De groene weilanden langs de Vecht vormen een karakteristiek element van het landschap.

7. Pipowagen in het Vechtdal

In het plaatsje Dalfsen (provincie Overijssel) kun je deze originele pipowagen aan de Overijsselse Vecht huren. De woonwagen telt één slaapkamer en is geschikt voor maximaal twee gasten. Contactloos verblijf is mogelijk. De pipowagen ligt direct aan de Overijsselse Vecht: ideaal voor sportvissers. In deze rivier leven veel karpers, brasems en snoeken.

Lees ook: 10x pipowagen overnachting in Nederland!

Pipowagen aan de Vecht

originele pipowagen aan de Overijsselse Vecht. Foto: natuurhuisje.nl

Naast de weilanden zijn er ook uitgestrekte bossen te vinden in het gebied. Deze bossen, zoals in het Vechtdal, bieden een diversiteit aan boomsoorten en zijn een thuis voor verschillende planten- en diersoorten. Het Vechtdal is bekend om zijn bossen, maar ook om zijn heidevelden, zandverstuivingen en rivierduinen. Het gebied is ideaal om te wandelen, fietsen of paardrijden.

8. Authentieke pipowagen aan de Vecht in Overijssel

In de Overijsselse stad Deventer bevindt zich deze authentieke pipowagen aan de Overijsselse Vecht. De woonwagen telt één slaapkamer en is geschikt voor maximaal twee mensen. De pipowagen ligt direct aan de Overijsselse Vecht. Contactloos verblijf is mogelijk. Overnachten in een pipowagen is een bijzondere ervaring en zal hoog worden gewaardeerd door jong en oud.

Natuurhuisje aan de Vecht

Authentieke pipowagen aan de Overijsselse Vecht. Foto: natuurhuisje.nl

Eén van de bekendste landgoederen langs de Vecht is Kasteel Rechteren, gelegen nabij het plaatsje Dalfsen. Het kasteel is één van de oudste bewoonde kastelen van Nederland en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 14de eeuw. Het landgoed rondom het kasteel omvat uitgestrekte bossen, landerijen en een parklandschap.

9. Blokhut huren in het Vechtdal

Dwars door Ommen stroomt de Overijsselse Vecht. In Ommen kun je deze Finse blokhut huren. Een sfeervol vakantie-onderkomen dat over drie slaapkamers beschikt en acht gasten kan huisvesten. In de blokhut zijn bovendien een eigen barretje en biljarttafel aanwezig. In de natuurrijke omgeving van het boshuis zijn veel bijzondere vogels te spotten.

Lees ook: 10x blokhut in België huren!

Vrijstaande bungalow aan de Overijsselse Vecht

Finse blokhut in het Vechtdal. Foto: natuurhuisje.nl

De Overijsselse Vecht speelt een belangrijke rol in de waterhuishouding van het gebied. Het water van de rivier wordt gebruikt voor diverse doeleinden, waaronder landbouwirrigatie, drinkwaterwinning en natuurbehoud. Landbouw is een belangrijke sector in het gebied rondom de Vecht, en het water van de rivier wordt gebruikt voor irrigatie van landbouwgronden.

10. Bungalow aan de Overijsselse Vecht

Aan de zuidoever van de Overijsselse Vecht wacht deze witte bungalow op haar gasten. Het sfeervolle vakantieverblijf beschikt over twee slaapkamers en kan vier mensen huisvesten. Langs de Vecht kun je fijn wandelen, fietsen of paardrijden. Het is ook leuk om de Overijsselse Vecht te verkennen met een kano of kajak.

Natuurhuisje langs oevers van Overijsselse Vecht

Natuurhuisje aan de zuidoever van de Overijsselse Vecht. Foto: natuurhuisje.nl

Voor veel planten- en diersoorten is de Overijsselse Vecht een belangrijk leefgebied. Er zijn bijvoorbeeld veel watervogels, vissen en bevers te vinden langs de rivier. Het gebied is aangewezen als Natura 2000-gebied, wat betekent dat het beschermd is vanwege de natuurwaarden. Langs de oevers van de Vecht zijn veel unieke watervogels te vinden.

Vakantiehuisjes aan het water

Voor meer inspiratie voor je volgende vakantie aan het water lees je ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.