Skip to main content

Wil je een vakantiehuisje huren aan het Markermeer? Dat is mogelijk! Overal langs dit grote meer kun je verblijven in vakantiehuisjes. Een deel van deze vakantiehuisjes bevindt zich op vakantieparken. Aan en op het Markermeer is het echt genieten voor mensen die van natuur en rust houden. Maar ook watersportliefhebbers kunnen het niet beter treffen.

In deze blog ontdek je 10 vakantiehuisjes aan het Markermeer.

1. Vakantiehuisjes aan het Markermeer in Volendam

Volendam is het bekendste dorpje aan het Markermeer. In Volendam kun je een vakantiehuisje op Waterpark Volendam boeken. De vakantiehuisjes op het park hebben een ontwerp dat typisch is voor de regio. Op het park kun je fietsen huren om de omgeving te verkennen. Maar vergeet vooral niet om Volendam te ontdekken. Zo kun je er heerlijk eten in uitstekende restaurants.

Vakantiehuisjes op Landal Volendam aan het Markermeer

Vakantiehuisjes op Waterpark Volendam. Foto: landal.nl

Het Markermeer ontstond in 1976 toen de Houtribdijk, ook wel bekend als de Markerwaarddijk, werd voltooid. Deze dijk scheidde het IJsselmeer in twee delen: het zuidelijke deel werd het Markermeer en het noordelijke deel bleef het IJsselmeer. De aanleg van de Houtribdijk had meerdere doelen, waaronder het beschermen van het achterland tegen overstromingen.

2. Lodges aan het Markermeer

Rustzoekers en natuurliefhebbers kunnen het niet beter treffen dan op Park Wijdenes. De lodges op dit autovrije park liggen op steenworp afstand van de oevers van het Markermeer. Alleen de Westfriese Omringdijk scheidt Park Wijdenes van het Markermeer. De Westfriese Omringdijk is één van de oudste dijken van Nederland.

Vakantiehuisjes aan het Markermeer op Vakantiepark Wijdenes

Vakantiehuisjes op op Park Wijdenes. Foto: roompot.nl

Het Markermeer is ongeveer 700 vierkante kilometer groot. Daarmee is het Markermeer het op één na grootste meer van Nederland. Met een grootte van 1.100 vierkante kilometer is het IJsselmeer het grootste meer van ons land. De gemiddelde diepte van het Markermeer is vier meter, met het diepste punt op vijf meter.

3. Vakantiehuisje op familiepark aan het Markermeer

Aan de noordkant van het Markermeer, bij het plaatsje Bovenkarspel, kun je een vakantiehuisje huren op Vakantiepark Markermeer. Vakantiepark Markermeer is een echt familiepark met tal van faciliteiten voor mensen met kinderen. Zo kunnen zij genieten van speeltuinen en het animatieprogramma. Op het park kun je fietsen, supboards en e-choppers huren.

Vakantiepark Markermeer

Vakantiehuisjes op Vakantiepark Markermeer

De scheepswrakken in het Markermeer hebben aanzienlijke archeologische waarde. Ze bieden inzicht in de maritieme geschiedenis van Nederland en de handelsroutes die in het verleden werden gebruikt. Deze wrakken kunnen variëren van oude houten zeilschepen tot meer moderne stalen schepen. Verschillende organisaties houden zich bezig met het onderzoeken van de scheepswrakken in het Markermeer.

4. Drijvend chalet op het Markermeer

In het jachthaventje van Katwoude aan het Markermeer kun je vakantievieren op dit drijvend chalet. De unieke accommodatie heeft een modern design, telt één slaapkamer en kan twee gasten ontvangen. Het vakantiehuisje beschikt bovendien over een tuintje. Katwoude ligt vlakbij Amsterdam, Volendam en Monnickendam. Deze plaatsen zijn leuk om te bezoeken.

Natuurhuisje aan het Markermeer in Katwoude

Drijvend chalet op het Markermeer. Foto: natuurhuisje.nl

Het Markermeer biedt leefruimte aan diverse vogelsoorten, waaronder de lepelaar, aalscholver en grote zilverreiger. Het is ook de habitat van verschillende vissoorten, zoals baars en paling. De lepelaar is een opvallende watervogel met een kenmerkende lepelvormige snavel. Deze vogels broeden in Nederland en maken gebruik van wetlands en moerassen zoals die in het Markermeer.

5. Tiny house aan het Markermeer

Aan de oevers van het Markermeer, bij het dorpje Drechterland, wacht dit tiny house op zijn gasten. Een tiny house is een minihuisje dat wel van alle gemakken is voorzien. Het 2-persoons vakantiehuisje staat op het erf van een monumentale boerderij, midden in het Noord-Hollandse polderlandschap. Mensen die natuur en rust zoeken, vallen met hun neus in de boter.

Lees ook: 10x tiny house huren in Nederland!

Tiny house aan het Markermeer

Tiny house aan het Markermeer. Foto: vipio.com

Het Markermeer is een populaire bestemming voor watersportliefhebbers. Het meer biedt uitstekende mogelijkheden voor diverse watersportactiviteiten, zoals zwemmen, varen, zeilen, windsurfen, kitesurfen, kanoën en kajakken. Met zijn uitgestrekte wateroppervlakte en gunstige windomstandigheden is het een aantrekkelijke locatie voor zowel beginners als ervaren watersporters. Langs het Markermeer zijn verschillende zeilscholen.

6. Eilandhuisjes op de Marker Wadden

Sinds 2016 zijn er in het Markermeer vijf eilandjes aangelegd; de Marker Wadden. Het is mogelijk om op de Marker Wadden eilandhuisjes te huren; een unieke ervaring. De Marker Wadden zijn voor vogelliefhebbers een paradijs; neem je verrekijker en vogelgids maar mee. Boek een vakantie op Landal Marker Wadden en beleef een bijzondere vakantie.

Eilandhuisje Marker Wadden

Eilandhuisje op de Marker Wadden. Foto: landal.nl

Wetenschappers bestuderen de gevolgen van klimaatverandering voor het Markermeer, net zoals ze dat doen voor andere meren en ecosystemen over de hele wereld. Klimaatverandering heeft verschillende directe en indirecte effecten op zoetwatermeren zoals het Markermeer. Als gevolg van klimaatverandering stijgen de gemiddelde temperaturen in veel regio’s. Dit heeft invloed op de watertemperatuur in het Markermeer.

7. Volendamse stijl huisjes aan het Markermeer

In de haven van Volendam bevindt zich Marinapark Volendam. Op dit vakantiepark kun je verblijven in Volendamse stijl huisjes. Marinapark Volendam beschikt over tal van aantrekkelijke voorzieningen voor jong en oud. De kids vermaken zich in het zwembad en in de speeltuinen. Op het park zijn ook fietsen, skelters en boten te huur.

Vakantiehuisjes op Marinapark Volendam

Marinapark Volendam. Foto: roompot.nl

De Houtribdijk is een onderdeel van de Afsluitdijk. De Afsluitdijk werd oorspronkelijk gebouwd tussen 1927 en 1932 en heeft als hoofddoel om het IJsselmeer, voorheen de Zuiderzee, te scheiden van de Waddenzee en de Noordzee. Het Markermeer is één van de voormalige delen van de Zuiderzee dat na de voltooiing van de Afsluitdijk van het IJsselmeer werd afgesloten.

8. Vakantiehuisje op het Markermeer

Almere grenst aan het Markermeer. In de jachthaven van Almere kun je aan boord stappen van dit bijzondere houten vakantiehuisje op het water. De bijzondere 4-persoons accommodatie telt één badkamer en beschikt over twee slaapkamers. In de haven kun je surfplanken en kano’s huren. Ook is het mogelijk om catamaran lessen te nemen.

Houten huisje op het Markermeer

Houten vakantiehuisje op het Markermeer. Foto: vipio.com

In de afgelopen decennia zijn de visserijactiviteiten in het Markermeer en het omliggende IJsselmeer sterk afgenomen om verschillende redenen. Eén van de belangrijkste redenen is de invoering van visserijbeperkingen en quota om de visbestanden te beschermen en overbevissing te voorkomen. Deze maatregelen zijn genomen om ervoor te zorgen dat de vispopulaties duurzaam kunnen worden beheerd.

9. Overnachten op schip in haven van Monnickendam

In de haven van Monnickendam wacht een unieke overnachting op dit schip. Samen met Volendam behoort Monnickendam tot de mooiste dorpjes aan het Markermeer. Op de bijzondere woonboot is ruimte voor vier personen die de beschikking hebben over twee slaapkamers en twee badkamers. Vanaf de stuurhut heb je een prachtig uitzicht over de haven.

Lees ook: 10x overnachten op een schip!

Binnenvaartschip in Monnickedam

Schip op het Markermeer. Foto: vipio.com

Het Markermeer kampt met verschillende milieuproblemen, waaronder een teveel aan fosfaten en slib. Dit heeft geleid tot waterkwaliteitsproblemen en algengroei, die de ecologie van het meer hebben beïnvloed. Fosfaten zijn voedingsstoffen die in het water terechtkomen als gevolg van menselijke activiteiten, zoals landbouw, afvalwaterlozing en industriële processen.

10. Waterpod in de jachthaven van Almere

In de jachthaven van Almere kun je deze waterpod huren. Het tiny house is geschikt voor maximaal twee personen. Het vakantiehuisje drijft op een vlonder op het water. De huurders van het mini-huisje kunnen gebruikmaken van de voorzieningen van de haven zoals het huren van een fiets of bootje.

Bijzonder vakantiehuisje aan het Markermeer

Waterpod in Almere dichtbij het Markermeer. Foto: vipio.com

Het verbeteren van de waterkwaliteit en ecologie van het Markermeer is van groot belang voor het behoud van de natuurlijke omgeving en de biodiversiteit in het gebied. Het Markermeer is een groot zoetwatermeer in Nederland en maakt deel uit van het voormalige Zuiderzeegebied. Door de menselijke activiteiten heeft het ecologische systeem van het Markermeer schade opgelopen.

Meer vakantiehuisjes aan het water bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.