Skip to main content

Een vakantiehuisje huren tijdens de kerstdagen is natuurlijk erg leuk. Kerstmis is namelijk dé tijd van het jaar waarin gezelligheid en samenzijn centraal staan. Veel mensen kiezen er dan ook voor om samen met hun familie of geliefden een vakantiehuisje te huren, en dat is een geweldig idee! Er zijn verschillende soorten vakantiehuisjes beschikbaar, maar een bijzondere optie zijn natuurhuisjes. Deze huisjes bevinden zich vaak midden in een prachtige natuurlijke omgeving, waardoor je kunt genieten van een sfeervolle en rustige kerst.

In deze blog ontdek je 10 mooie vakantiehuisjes die je met de kerstdagen kunt huren!

1. Natuurhuisje voor met de kerstdagen

Midden in Twente, bij Enschede, kun je de kerstdagen doorbrengen in dit natuurhuisje. Het vakantiehuis is een omgebouwde schaapskooi, telt twee slaapkamers en er kunnen vier gasten verblijven. Uiteraard wordt er feestelijk en veel gegeten tijdens de kerst. Na het eten kun je in de omgeving van Enschede, mooie wandelingen maken.

Lees ook: 10x slapen in een schaapskooi!

Vakantiehuisje voor de kerst in Enschede

Natuurhuisje in Twente. Foto: natuurhuisje.nl

De traditie van het versieren van een kerstboom heeft zijn oorsprong in Duitsland in de 16de eeuw. Het wordt vaak toegeschreven aan de protestantse hervormer Maarten Luther, die naar verluidt als eerste kaarsen aan een kerstboom bevestigde om de schoonheid van de sterren aan de hemel na te bootsen. Deze traditie verspreidde zich in de loop van de tijd.

2. Kerst vieren in watervilla

Wil je op een bijzondere manier kerst vieren? Dan is deze watervilla precies wat je zoekt! Met een vloeroppervlakte van 250 vierkante meter is er ruimte genoeg voor zes gasten. Zij kunnen gebruikmaken van drie slaapkamers. Het natuurhuis bevindt zich in een kanaaltje in Oostknollendam. Oostknollendam ligt op 20 minuten afstand van Amsterdam.

Watervilla in Noord-Holland

Watervilla in Oostknollendam. Foto: vipio.com

De moderne Kerstman is een combinatie van verschillende personages en tradities. De oorsprong van de Kerstman gaat terug naar de heilige Sint-Nicolaas (Sinterklaas), een bisschop uit de 4de eeuw die bekendstond om zijn vrijgevigheid jegens kinderen. De naam ‘Santa Claus’ is afgeleid van de Nederlandse naam ‘Sinterklaas’, die op zijn beurt is gebaseerd op de naam ‘Sint-Nicolaas’.

3. Kerst in vakantiehuisje op Texel

Wie wil er nou niet de kerstdagen op de Waddeneilanden vieren? Laat deze droom uitkomen op het grootste Nederlandse Waddeneiland Texel! Texel telt meer dan tien vakantieparken waarbij Vakantiepark Sluftervallei door vriend en vijand als mooiste wordt beschouwd. Op dit park kun je rietgedekte natuurhuisjes huren. Deze unieke vakantiehuizen liggen midden in de duinen.

Vakantiehuisje op Texel

Vakantiehuisje op Vakantiepark Sluftervallei. Foto: landal.nl

De adventskalender is voor het eerst ontstaan in Duitsland in de 19de eeuw. Het concept van een adventskalender is bedoeld om de dagen af te tellen tot Kerstmis, en het begon als een manier om kinderen te helpen de tijd tot Kerstavond te begrijpen en te anticiperen op de komst van Kerstmis.

4. Natuurhuisje op Veluwe tijdens kerstdagen

Midden op de Veluwe kun je, tijdens de kerstdagen, een natuurhuisje huren op Cuber Veluwe. Cuber Veluwe is een uniek vakantiepark: dichter bij de natuur kun je namelijk niet komen. Mensen die natuur, rust, stilte en privacy omarmen komen in dit  deel van de Veluwe helemaal aan hun trekken. Met een beetje geluk spot je er wilde zwijnen, reeën en edelherten.

Vakantiehuisjes in het bos

Vakantiehuisjes op Cuber Veluwe. Foto: roompot.nl

Veel bekende kerstliederen hebben een lange geschiedenis en zijn al generaties lang populair tijdens de kerstperiode. ‘Stille Nacht’  is een beroemd kerstlied dat voor het eerst werd uitgevoerd in 1818 in het Oostenrijkse Oberndorf. Het werd gecomponeerd door Franz Xaver Gruber, met tekst geschreven door Joseph Mohr. Stille Nacht is sindsdien één van de meest geliefde kerstliederen ter wereld.

5. Vakantiehuisje met kerst op de Veluwe

Met een grootte van 5.000 hectare maakt Nationaal Park De Hoge Veluwe maar een klein onderdeel uit van de 100.000 hectare grote Veluwe. Aan de zuidrand van dit indrukwekkende natuurpark kun je een vakantiehuisje huren op EuroParcs De Hooge Veluwe. In Nationaal Park De Hoge Veluwe kun je ook een bezoekje brengen aan het Kröller-Müller Museum: leuk kerstuitje!

Wellness lodge Hooge Veluwe

Vakantiehuisje op De Hooge Veluwe. Foto: europarcs.nl

Het gebruik van maretak als kerstversiering heeft oude wortels in de Keltische en Scandinavische tradities, en het is ook verbonden met het gebruik van kussen onder de maretak. Deze traditie heeft een lange geschiedenis en is geëvolueerd door de eeuwen heen. In de Keltische mythologie werd maretak beschouwd als heilig en had het geneeskrachtige eigenschappen.

6. Kerstdagen in rietgedekte boerderij

Wil je met een grote familie kerst vieren op één van de plekje van Nederland? Dan is deze rietgedekte boerderij in het wereldberoemde Giethoorn een fantastische mogelijkheid. De verbouwde boerderij biedt ruimte aan acht personen. Er zijn vier slaapkamers. In het waterrijke Giethoorn is het natuurlijk fantastisch om te varen.

Lees ook: 10x overnachten op een boerderij

Vakantiehuisje in Giethoorn voor de kerstdagen

Rietgedekte boerderij in Giethoorn. Foto: heerlijkehuisjes.nl

De eerste kerstkaart werd in 1843 in Engeland gemaakt door Sir Henry Cole. Sir Henry Cole was een leraar, ambtenaar en zakenman. Hij was betrokken bij de hervorming van het postdienst in het 19de-eeuwse Engeland en had behoefte aan een efficiënte manier om kerstgroeten te versturen. Daarom liet hij de eerste kerstkaart ontwerpen door de kunstenaar John Horsley.

7. Kerst vieren in voormalige hooiberg

In deze voormalige hooiberg kun je op een originele manier de kerstdagen doorbrengen. Het unieke natuurhuisje bevindt zich in het Brabantse Volkel, telt twee slaapkamers en biedt ruimte aan vier personen. Uiteraard is is de accommodatie van alle gemakken voorzien waarbij er voor de liefhebbers zelfs een sauna aanwezig is.

Vakantiehuisje in gerenoveerde hooiberg

Voormalige hooiberg in Vorkel. Foto: belvilla.nl

Het plaatsen van een kerststal, ook wel een kerststalletje genoemd, met beeldjes van Jezus, Maria, Jozef en andere figuren uit het kerstverhaal is inderdaad een traditie die teruggaat tot de 13de eeuw in Italië. Deze traditie staat bekend als ‘Presepe’ in het Italiaans. De oorsprong van de kerststal ligt bij Franciscus van Assisi, een bekende heilige uit de 13de eeuw.

8. Vakantiehuisje met kerstdagen in Limburg

In het zuiden van Limburg aan de Maas, in het dorpje Elsloo, kun je genieten van onvergetelijke kerstdagen in deze monumentale hoeve. Het grote natuurhuis beschikt over vijf slaapkamers en biedt ruimte aan tien personen. Elsloo vormt een uitstekende uitvalsbasis om Maastricht te bezoeken: een Bourgondische stad die tijdens de kerst nog sfeervoller is.

Vakantiehuisje in Elsloo

Monumentale hoeve in Elsloo. Foto: interhome.nl

Kaarsen spelen een belangrijke rol bij veel kerstvieringen en hebben symbolische betekenissen die verband houden met het christelijke geloof. Het gebruik van kaarsen tijdens Kerstmis symboliseert het licht van Jezus Christus dat volgens de christelijke leer in de wereld kwam om de duisternis van zonde en onwetendheid te verdrijven.

9. Kerst vieren in Zuid-Limburg

Midden in Zuid-Limburg bevindt zich Residence Valkenburg. Dit vakantiepark ligt in het schilderachtige heuvellandschap dat zo kenmerkend is voor dit deel van Limburg. Op dit rustige park kun je tijdens de kerstdagen in verschillende type natuurhuisjes verblijven. In de omgeving van Residence Valkenburg kun je uitdagende wandelingen en fietstochten maken.

Vakantiehuisjes in Valkenburg

Vakantiehuisjes op Residence Valkenburg. Foto: topparken.nl

Kerstmarkten, ook wel bekend als ‘Weihnachtsmärkte’ in Duitsland en ‘Marchés de Noël’ in Frankrijk, zijn een populaire traditie in Europa en hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Deze markten zijn meestal tijdelijke evenementen die plaatsvinden in de weken voorafgaand aan Kerstmis, meestal van eind november tot en met de kerstperiode.

10. Kerstdagen op de Utrechtse Heuvelrug

Wil je kerst vieren in een bosrijke omgeving? Dan is Molecaten Landgoed Ginkelduin is een uitstekende optie! Het park ligt namelijk in Leersum op de Utrechtse Heuvelrug. Op Molecaten Landgoed Ginkelduin kun je natuurhuisjes huren én kamperen. Het park beschikt over veel faciliteiten. Zo kun je er lekker zwemmen in een buiten- en binnenbad.

Vakantiehuis met sauna op Landgoed Ginkelduin

Vakantiehuisje op Molecaten Landgoed Ginkelduin. Foto: molecaten.nl

Kerstdiners variëren sterk van regio tot regio en zelfs van familie tot familie, afhankelijk van lokale tradities en voorkeuren. Kalkoen is een populair gerecht in veel westerse landen, vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het wordt vaak bereid met vulling, groenten en sauzen. In landen als Italië en Spanje is vis een veel voorkomend gerecht tijdens het kerstdiner.

Meer vakantiehuisjes bekijken die leuk zijn voor de kerstdagen?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.