Skip to main content

De Utrechtse Vecht is één van de meest tot de verbeelding sprekende rivieren van Nederland. De rivier meandert door een schilderachtig decor en passeert daarbij middeleeuwse vestingsplaatsjes als Breukelen, Loenen aan de Vecht, Nigtevecht en Muiden. Langs de Utrechtse Vecht is het mogelijk om een vakantiehuisje te huren en wacht een prachtige ervaring.

Wij hebben 10 vakantiehuisjes aan de Utrechtse Vecht op een rijtje gezet!

1. Vakantiehuisje in Loenen aan de Vecht

Dit vakantiehuisje bevindt zich in Loenen aan de Vecht in de provincie Utrecht. Het geschakelde natuurhuisje telt twee slaapkamers en is geschikt voor maximaal twee personen. Het huisje is een rijksmonument en recent volledig gerenoveerd. Uiteraard is de vakantie-accommodatie van alle gemakken voorzien zoals een wasmachine, droger, oven en vaatwasser.

Vakantiehuisje Loenen aan de Vecht

Vakantiehuisje in Loenen aan de Vecht. Foto: natuurhuisje.nl

De Utrechtse Vecht heeft een lengte van ongeveer tweeënveertig kilometer. Het is een belangrijke waterweg in de provincies Utrecht en Noord-Holland. De Vecht begint in de Utrechtse Stadsbuitengracht en mondt uit in het IJmeer. Om onderscheid te maken met de Overijsselse Vecht spreekt men van de Utrechtse Vecht. In de volksmond heeft men het echter over de Vecht.

2. Utrechtse Vecht: overnachten op vlot!

Ga op de Utrechtse Vecht overnachten op een vlot! Het kan niet spannender en avontuurlijker! Natuurliefhebbers komen op een vlot in een snoepwinkel terecht: je bent één met de natuur. ’s Ochtends wakker worden door het gefluit en gezang van vogeltjes en een verfrissende duik nemen in het kraakheldere water van de Vecht.

Lees ook: 10x overnachten op een vlot!

Overnachten op een vlot aan de Vecht

Vlot aan de Vecht. Foto: vipio.com

Langs de Utrechtse Vecht zijn er veel historische landgoederen, buitenplaatsen en kastelen te vinden die dateren uit de Gouden Eeuw. Tijdens deze periode, die grofweg de 17e eeuw beslaat, waren de Nederlandse handel en economie op hun hoogtepunt, en veel welvarende kooplieden en stedelingen lieten buitenhuizen bouwen langs de rivieren, waaronder de Vecht.

3. Vakantiehuisje aan de oevers van de Utrechtse Vecht

Aan de oevers van de Utrechtse Vecht in het plaatsje Weesp, wacht dit chalet op haar gasten. Het vakantiehuisje beschikt over twee slaapvertrekken en kan vier mensen herbergen. Het is mogelijk om een sloep bij te boeken om de Vecht te gaan verkennen. Vanaf het water gaat er een nieuwe wereld voor je open met prachtige vergezichten en unieke doorkijkjes.

Vakantiehuisje aan de Vecht in Weesp

Chalet aan de Vecht in Weesp. Foto: heerlijkehuisjes.nl

Het gebied langs de Utrechtse Vecht staat bekend om zijn pittoreske landschap. Het landschap wordt gekenmerkt door de kronkelende rivierlopen van de Vecht, omgeven door groene weilanden en schilderachtige boerderijen. Het is een idyllisch gebied dat vaak wordt geassocieerd met rust en schoonheid. De Vecht meandert vredig door het landschap.

4. Sfeervol huis in Loenen aan de Vecht

In dit sfeervolle huis in Loenen aan de Vecht kom je in een paradijs terecht. Het vakantiehuisje ligt direct aan het water en beschikt over een mooie tuin. Een tuin die opgesierd wordt door kleurrijke bloemen. In de vierpersoons accommodatie zijn twee slaapkamers aanwezig. Loenen aan de Vecht is een schilderachtig plaatsje.

Natuurhuisje in Loenen aan de Vecht

Vakantiehuisje in Loenen aan de Vecht. Foto: natuurhuisje.nl

Veel van de historische buitenplaatsen langs de Vecht zijn opengesteld voor het publiek en kunnen worden bezocht. Deze buitenplaatsen vormen een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van de regio en bieden bezoekers de mogelijkheid om de prachtige architectuur, tuinen en historische interieurs te ontdekken. Met name in de zomer is het aantrekkelijk om de buitenplaatsen te bezoeken.

5. Overnachten in kerktoren aan de Vecht

Wil jij een keer slapen in een dertig meter hoge kerktoren aan de Vecht? Dat kan! In het plaatsje Weesp kun je deze uiterst sfeervolle suite huren en een droomovernachting ervaren. Vanuit de accommodatie heb je een fantastisch uitzicht over Weesp en de omgeving. Uiteraard kun je dan ook de Vecht zien stromen.

Lees ook: 10x overnachten in een kerk!

Overnachten in kerktoren aan de Vecht

Romantische kerktoren langs de Vecht waar je kunt overnachten. Foto: vipio.com

Langs de Vecht vind je een mix van verschillende architecturale stijlen, waaronder de Hollandse Renaissance, Barok, Classicisme en Rococo. Veel van de historische buitenplaatsen en landgoederen langs de rivier zijn gebouwd in deze stijlen en vormen prachtige voorbeelden van vakmanschap en esthetiek. Het is fascinerend om de diversiteit in architectuur langs de Vecht te ervaren.

6. Woonboot aan de Vecht in Muiden

Mensen die graag een keertje willen overnachten in een woonboot, kunnen het niet beter treffen dan in deze woonboot in Muiden. De grote woonboot beschikt over drie slaapkamers en kan vijf gasten herbergen. Muiden is een indrukwekkende plaats met het beroemdste kasteel van Nederland: het Muiderslot. Het is aanbevelenswaardig om het Muiderslot te bezichtigen.

Woonboot in Muiden aan de Vecht

Woonboot in Muiden aan de Vecht. Foto: natuurhuisje.nl

De Utrechtse Vecht is één van de weinige rivieren die weleens (gedeeltelijk) de andere kant op stroomt: richting de bron dus. Dat komt doordat het IJsselmeerwater hoger staat dan het water van de Vechtsluis bij Muiden. Deze bijzondere situatie doet zich alleen maar voor na een periode van hevige regenval.

7. Vakantieboerderij aan de Utrechtse Vecht

Deze vakantieboerderij bevindt zich in Nieuwersluis. De vrijstaande woonboerderij heeft drie slaapkamers en is geschikt voor maximaal tien mensen. De boerderij ligt aan de Utrechtse Vecht. De watersportmogelijkhen in én op deze rivier zijn groot. Zo kun je er heerlijk zwemmen of varen met een bootje. Vissen kan ook: de Vecht is een visrijke rivier.

Woonboerderij aan de Vecht

Vakantieboerderij aan de Utrechtse Vecht. Foto: natuurhuisje.nl

Tussen 2010 en 2015 is de Utrechtse Vecht grondig gesaneerd. In die tijd is meer dan tweeënhalf miljoen verontreinigd baggerslib van de bodem verwijderd. De totale kosten waren met tweeëntachtig miljoen euro hoog. Maar het resultaat mocht er zijn: de Vecht is weer kraakhelder en brandschoon. Het is weer een gezond leefgebied voor talloze planten- en diersoorten.

8. Woonark in Loenen aan de Vecht

Stap aan boord van deze woonark in Loenen aan de Vecht in de provincie Utrecht. Loenen aan de Vecht behoort tot de gemeente Stichtse Vecht. De vrijliggende woonboot telt twee slaapkamers en is geschikt voor maximaal vier personen. De grote woonark bezit alles wat je maar kunt wensen: slaapkamers, badkamers, toiletten, et cetera.

Woonark in Loenen aan de Vecht

Woonark in Loenen aan de Vecht. Foto: natuurhuisje.nl

De Utrechtse Vecht telt maar een handjevol sluizen, maar wel vierentwintig bruggen. Veel van deze bruggen hebben maar een beperkte doorvaarhoogte. Gelukkig kunnen ze bediend en dus geopend worden. Op deze manier kunnen de boten hun route vervolgen. Op zomerse dagen wordt er veel op de Vecht gevaren. Het is leuk om vanaf de kant deze bootjes te bekijken.

9. Boomhut in Nigtevecht aan de Utrechtse Vecht

Deze boomhut bevindt zich in Nigtevecht. De vrijstaande boomhut heeft twee slaapkamers en is geschikt voor maximaal vier mensen. Het vakantieverblijf bestaat feitelijk uit twee boomhutten die voorzien zijn van al het denkbare comfort. Verder zijn er een hottub, glazen leefkeuken (architectonisch hoogstandje) en een douchecabine aanwezig. Kinderen vinden het leuk om in een boomhut te slapen.

Lees ook: 10x overnachten in een boomhut in Nederland

Boomhut aan de Vecht

Boomhut aan de Utrechtse Vecht. Foto: natuurhuisje.nl

De Vechtstreek wordt gekarakteriseerd door exotische tuinen, chique buitenhuizen, eeuwenoude kastelen, markante theekoepels en indrukwekkende landgoederen. Het zijn de stille sporen van de roemruchte Gouden Eeuw. Een tijd dat rijke Amsterdamse kooplieden peperdure buitenverblijven langs de Utrechtse Vecht optrokken om daar gedurende de weekenden te verblijven. De Vechtstreek heeft altijd een grote aantrekkingskracht op natuurliefhebbers en toeristen gehad.

10. Woonboot in Loenen aan de Vecht

In Loenen aan de Vecht kun je overnachten in deze woonboot. Op de grote woonboot is het een genot om vakantie te vieren. Naast de woonboot mogen de gasten gebruikmaken van een robuuste sloep en degelijke fietsen (ook kinderfietsen). Je kunt dus de omgeving vanaf het water of het land verkennen.

Woonboot aan de Vecht

Woonboot in Loenen aan de Vecht. Foto: natuurhuisje.nl

Tijdens hele strenge winters kan de Utrechtse Vecht dichtvriezen en kunnen de schaatsen uit het vet worden gehaald. De Vecht is in haar geschiedenis niet vaak dichtgevroren hetgeen jammer is. Het is namelijk fantastisch om op de schaats de Vechtsteek te verkennen. Gedurende de zomer kun je in de Vecht zwemmen en verkoeling zoeken.

Meer vakantiehuisjes aan het water bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.