Skip to main content

Voorjaarsvakantie vieren op een vakantiepark met wellnessfaciliteiten klinkt voor heel veel mensen als muziek in de oren! Het voorjaar is sowieso een geweldige tijd. Een tijd waarbij we de donkere en koude dagen van de winter achter ons ligt. De dagen lengen en het kwik in de thermometer vindt diens weg weer omhoog!

In het voorjaar hebben veel mensen een periode vakantie: de voorjaarsvakantie. Ook schoolgaande kinderen hebben dan vakantie waarbij de overheid het land in drie regio’s heeft verdeeld: regio noord, regio midden en regio zuid.

Doorgaans heeft de regio noord voorjaarsvakantie van mid februari tot eind februari, regio midden van eind februari tot begin maart en regio zuid ook van eind februari tot begin maart.

Heel veel mensen, met of zonder kinderen, grijpen de voorjaarsvakantie aan om een vakantiehuisje te boeken op een vakantiepark. Tegenwoordig ontbreekt het aan helemaal niet op de vakantieparken: tennisbanen, restaurants, fietsverhuur, et cetera. Sommige vakantieparken beschikken dus ook over fantastische wellnessfaciliteiten!

Wellness

Wellness is een soort paraplu-begrip; het laat zich in veel vormen zien. Recreatieve zwembaden en sauna’s zijn de twee bekendste en meestvoorkomende vormen van wellness. Zwembaden hebben zich de laatste decennia getransformeerd van saaie recht-toe-recht-aan waterbakken tot adembenemende tropische zwemparadijzen!

Zwemtempels die uiteraard allemaal in het bezit zijn van waterglijbaan. Heden ten dage is het leeuwendeel van de vakantieparken in het bezit van waanzinnig fraaie zwembaden. Aan het concept van een sauna is in diens geschiedenis niet zoveel veranderd; een geschiedenis die heel ver teruggaat.

Het woord ‘sauna’ is Fins en betekent ‘heteluchtbad’. Doordat de temperatuur van het heteluchtbad zo hoog is, gaat de persoon die in een sauna stapt zweten; zweten in een sauna heeft een reinigend effect. De temperatuur in een sauna schommelt tussen de 80 en 120 graden Celsius.

Een alternatief voor een sauna is een (Turks) stoombad. De temperatuur in een stoombad is lager dan die in een sauna; tussen de 40 en 60 graden. Ook in heel veel vakantieparken in Nederland kun je gebruikmaken van sauna’s of stoombaden en kun je lekker ontspannen!

Kuuroord

Nederland staat bol van de wellness-centra waar oneindig veel vormen van ontspanning mogelijk zijn, daarnaast is het ook mogelijk om in ons land een kuuroord te bezoeken. Doordat kuuroorden gezegend zijn met schone lucht of geneeskrachtige bronnen, is het heel fijn om er te vertoeven.

Kuurorden kennen een lange geschiedenis die terugvoert naar de tijd van de Romeinen. In Engeland werden de kuuroorden in de 18de eeuw populair, het vasteland van Europa volgde een eeuw later!

In totaal kent Nederland een zestal verschillende kuuroorden/kuurcentra/thermaalbaden: Bad Nieuweschans (Fontana Bad Nieuweschans), Nijmegen (Sanadome Nijmegen), Arcen (Thermaal Arcen), Valkenburg (Therma 2000), Vrouwenparochie (Sauna Hotstones) en Bergen op Zoom (Fonteyn Thermen).

In België bevinden zich twee kuuroorden/kuurcentra/thermaalbaden: Spa (Thermen van Spa) en Buggenhout (Shambalah). Maar het ultieme land van de kuuroorden is ongetwijfeld Duitsland.

Bij onze zuiderburen zijn meer dan tweehonderd kuuroorden te bezoeken. In Duitsland worden verschillende namen gehanteerd: Heilbad, Seebad, Kneippkurort, Heilklimatischer Kurort en Luftkurort.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.