Skip to main content

Drenthe is een fantastische provincie om op vakantie te gaan. De sfeer is uniek en nergens anders mee te vergelijken. Het is alsof je in een schilderij van Anton Pieck of Rien Poortvliet rondloopt. Pittoreske dorpjes zijn ingebed in het betoverende landschap van weilanden, akkerlanden, bossen, heidevelden, moerassen, veengebieden, meertjes en stuifzanden. De beste en mooiste vakantieparken van Drenthe bevinden zich in alle regio’s van de provincie.

In deze blog beschrijven we 5 vakantieparken in de provincie Drenthe. Ook lees je meer over de 3 mooiste bezienswaardigheden van Drenthe (hunebedden, Museumdorp Orvelte en Assen).

1. Vakantiepark in Drenthe aan een recreatieplas

Vakantiepark Roompot Hunzedal bevindt zich in het plaatsje Borger in de provincie Drenthe. Het vakantiepark ligt aan een recreatieplas. Op het familiepark kun je verblijven in vakantiehuisjes, bungalows, chalets en familievilla’s. Daarnaast zijn er staanplaatsen voor tenten, caravans en campers. Je kunt dus ook kamperen op het park.

  • Beschrijving: Het aantal faciliteiten op dit familiepark is enorm. Het is onmogelijk dat kinderen zich hier zullen vervelen. Wat te denken van een klimwand, trampoline, binnenspeeltuin, bowlingbaan en zwembad. Maar de absolute topattractie van Vakantiepark Roompot Hunzedal is de prachtige recreatieplas.
  • Omgeving: Op steenworp afstand van het park bevindt zich het belangrijkste museum van Drenthe: het Hunebedcentrum. In dit fantastische archeologische museum is het verhaal op te tekenen van de hunebedden en de hunebedbouwers.

Meer info en boeken

Leuk feitje: Het grootste hunebed van Nederland bevindt zich in Borger. Hunebed D27 heeft een lengte van 22,6 meter en breedte van 4,1 meter. De grafkamer telt 10 dekstenen, 26 draagstenen, 2 sluitstenen, 4 poortstenen en 2 kransstenen.

2. Vakantiepark in Drenthe met natuurbad en ligweide

In het Drentse dorpje Witteveen ligt Vakantiepark Landal Orveltermarke. Het vakantiepark ligt aan een natuurbad met ligweide. Op het familiepark kun je vakantiehuisjes, (extra toegankelijke) bungalows, kinderbungalows en hondenbungalows boeken.

  • Beschrijving: Op Vakantiepark Landal Orveltermarke is voor jong en oud altijd wel wat te doen. Zo kun je er heerlijk zwemmen in het natuurbad of zonnen op de ligweide. Als het minder mooi weer is, kun je jezelf prima vermaken aan de poolbiljarttafel of smakelijk eten in het restaurant.
  • Omgeving: Op het park kun je een fiets huren om de omgeving te gaan verkennen. In het op steenworp afstand liggende Nationaal Park Drentsche Aa kun je vervolgens urenlang fietsen en jezelf verwonderen over zoveel schoonheid.

Meer info en boeken

Interessant weetje: In Drenthe dragen twee plaatsjes de naam Witteveen. Het ene Witteveen is een echt dorpje en hoort bij de gemeente Midden-Drenthe. Het andere Witteveen is een feitelijk een gehucht dat onder de gemeentes De Wolden en Westerveld valt.

3. Vakantiepark in Drenthe in een natuurpark

Molecaten Park Het Landschap bevindt zich in het plaatsje Wateren in de provincie Drenthe. Het vakantiepark ligt midden in een natuurpark. Op het familiepark kun je verblijven in vakantiehuisjes, chalets en ingerichte tenten. Bovendien zijn er staanplaatsen voor tenten, caravans en campers aanwezig. Op het park kun je dus ook kamperen.

  • Beschrijving: Op dit vakantiepark en deze camping zijn er volop mogelijkheden binnen en buiten. In het binnenzwembad kun je heerlijk zwemmen. Buiten wachten onder andere een visvijver, airtrampoline en jeu de boules-baan.
  • Omgeving: Molecaten Park Het Landschap ligt in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Eén van de grootste én mooiste natuurgebieden van Drenthe. Een gebied waar je eindeloos kunt wandelen, fietsen en paardrijden.

Meer info en boeken

Leuk feitje: Wateren is de geboorteplaats van Jan Pol. Pol is een wereldberoemde dierenarts die grote bekendheid verwierf met zijn realityserie ‘The incredible Dr. Pol’. Ondertussen zijn er meer dan 225 afleveringen uitgezonden van de serie met de markante Nederlandse dierenarts in de hoofdrol.

4. Vakantiepark in Drenthe bij een heidegebied

In het Drentse dorpje Ruinen ligt EuroParcs De Wiltzangh. Het vakantiepark bevindt zich aan de rand van een heidegebied. Op het familiepark kun je vakantiewoningen, familievilla’s, heidelodges, wellness lodges, Zweedse stuga’s en boswoningen boeken. Daarnaast zijn er staanplaatsen voor tenten, caravans en campers aanwezig. Kamperen op dit park is dus ook mogelijk.

  • Beschrijving: Op dit familiepark zal iedereen het naar zijn zin hebben. Ga lekker zwemmen in het buitenbad, speel minigolf met vrienden of eet een frietje in de snackbar.
  • Omgeving: EuroParcs De Wiltzangh grenst aan Nationaal Park Dwingelderveld. Dit park is van een grote schoonheid en de natuurlijke leefomgeving van tal van unieke planten en dieren. Uiteraard kun je er heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden en vogelspotten.

Meer info en boeken

Interessant weetje: Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Het park heeft daarmee de ideale leefomstandigheden voor drie slangensoorten: adder, ringslang en gladde slang. De genoemde slangen zijn de enige soorten die in Nederland voorkomen.

5. Vakantiepark in Drenthe aan een binnenmeer

Roompot Villapark Akenveen bevindt zich in het plaatsje Tynaarlo in de provincie Drenthe. Het vakantiepark ligt aan een binnenmeer. Op het familiepark kun je verblijven in vakantiehuisjes, bungalows, villa’s en tiny houses.

  • Beschrijving: Roompot Villapark Akenveen is ruim opgezet en een echt familiepark. Alleen al het binnenmeer is van een grote schoonheid. Ideaal om in te zwemmen of om op te waterfietsen.
  • Omgeving: Ook dit vakantiepark ligt in Nationaal Park Drentsche Aa. Een prachtig park met bossen, heidevelden en beekjes. Natuurliefhebbers en rustzoekers kunnen het niet beter treffen.

Meer info en boeken

Leuk feitje: Tynaarlo is samen met Taarlo de oudste nederzetting van Drenthe. De nederzetting wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde van 820 n.Chr.

Bezienswaardigheden in Drenthe

Hunebedden

Hunebedden zijn onlosmakelijk met Drenthe verbonden. Hunebedden zijn resten van prehistorische grafkamers uit het neolithicum. Met het neolithicum wordt de jonge of nieuwe steentijd bedoeld. Hunebedden bestaan uit staande draagstenen en liggende dekstenen. De hunebedden dateren uit 3450 tot circa 3250 v. Chr.

Om hunebedden te bouwen, heb je grote stenen nodig. Deze stenen zijn afkomstig uit Scandinavië. Ze werden naar het zuiden gevoerd door het oprukkende landijs. Uiteindelijk smolt het ijs weg en bleven de stenen achter. Nederland telt in totaal 54 hunebedden; 52 binnen de Drentse provinciegrenzen en 2 daarbuiten; namelijk in de provincie Groningen. Het is zeer de moeite waard om gedurende de vakantie een hunebed te gaan bekijken.

Hunebedden in Drenthe

Hunebedden in Drenthe

Museumdorp Orvelte

Orvelte ligt in het midden van Drenthe en wordt als één van de mooiste dorpen van Nederland beschouwd. Orvelte is zeer rijk aan historische gebouwen in en rondom het dorpje. Het is daarom dat Orvelte zich presenteert als hét museumdorp of monumentendorp van Drenthe én van Nederland. In Museumdorp Orvelte kun je goed zien hoe men vroeger op het Drentse platteland leefde. Zo kun je er een houtzagerij, smederij, klompenmakerij en kruidenierswinkel bezoeken. Daarnaast kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen in verschillende ateliers en galerieën.

Museumdorp Orvelte Drenthe

Museumdorp Orvelte in Drenthe

Assen

Assen is de hoofdstad van Drenthe en telt 69.042 inwoners (peildatum 2022). De stad is met name bekend in Nederland (en in de wereld) door de TT Assen (Tourist Trophy Assen): een jaarlijkse motorrace op het circuit van Assen. De TT Assen is zelfs het grootste eendaagse sportevenement van Nederland. Maar Assen is niet alleen voor motorliefhebbers een interessante bestemming, ook cultuurliefhebbers komen er prima aan hun trekken: historische gebouwen, indrukwekkende monumenten en eeuwenoude kerken bepalen het straatbeeld. Wat te denken van de Brink, het Gouvernementsgebouw en de Jozefkerk.

Vakantieparken Nederland

Deze blogs over vakantieparken in Nederland vind je misschien ook interessant:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.