Skip to main content

Het leeuwendeel van de mensen heeft helemaal niets met insecten en associeert deze priegelbeestjes met vervelende overlast en nare ziektes. Er is één uitzondering: vlinders! Er voltrekt zich een betovering als je oog in oog komt te staan met een vlinder. Doorgaans zijn de kleuren fenomenaal en het gefladder hypnotiserend.

Tweeduizend soorten

Vlinderliefhebbers komen in Nederland prima aan hun trekken. Ons land telt namelijk meer dan tweeduizend verschillende vlindersoorten. Sommige van deze soorten zijn zeldzaam en laten zich moeilijk spotten. Maar er zijn ook vlinders die veel algemener en in principe overal waarneembaar zijn zoals de kleine vos, het koevinkje, de dagpauwoog, het landkaartje, de citroenvlinder, het boomblauwtje, de atalanta, het icarusblauwtje, de koninginnenpage, de kleine vuurvlinder, de oranje luzernevlinder, het groot koolwitje, de gehakkelde aurelia, het bruine blauwtje en de zwartsprietdikkop!

Vlinderspotters

In analogie van vogelspotters heb je ook vlinderspotters. Mensen die actief op zoek gaan naar vlinders om ze vervolgens te documenteren, fotograferen en filmen. Het spotten van vlinders is een interessante hobby. Een bezigheid die ook prima bedreven kan worden gedurende de vakantie. Als je een vakantiehuisje of natuurhuisje huurt, dat in het bezit is van een tuin, kan het feest beginnen. Afhankelijk van de bomen en struiken die in de tuin staan, zullen er bepaalde vlinders te spotten zijn.

Waardplanten

De grote brandnetel is de plant waar de kleine vos zijn eitjes op afzet. Dus als er grote  brandnetels in de tuin staan bestaat er een kans dat de wonderbaarlijke transformatie van rups tot vlinder zich daar gaat voltrekken en het oranje gekleurde fladderaartje zich laat zien. Klimop en de vlinderstruik werken als een magneet op het boomblauwtje. Dit zijn de zogenaamde waardplanten van deze vlindersoort. Zoals de naam al doet vermoeden is het boomblauwtje gezegend met een betoverende blauwe kleur; een lust voor het oog!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.