Skip to main content

Het voorjaar is een geweldige tijd. Na een periode van koud weer, stijgt de temperatuur weer en is het aangenaam buiten. Het is ook de tijd van het jaar dat de natuur weer tot leven komt. Bomen krijgen groene bladeren, vogeltjes fluiten vrolijk en hazen sprinten over weilanden heen.

Het voorjaar is dus een heerlijke tijd om lekker buiten te zijn in de natuur. Het voorjaar is ook de tijd van de eerste vakantie: de voorjaarsvakantie oftewel krokusvakantie oftewel carnavalsvakantie. Veel mensen trekken eropuit gedurende de voorjaarsvakantie; boeken een vakantiehuisje in het binnen- of buitenland. Of huren een kamer in een hotel of resort.

Kamperen is ook optioneel; vaak is het er al warm genoeg voor! Tegenwoordig is het heel trendy om geen gebruik te maken van de vertrouwde vakantie-accommodatie-opties, maar om iets heel nieuws te proberen. Mensen zijn altijd op zoek naar nieuwe ervaringen; nieuwe prikkels! Gelukkig is dat mogelijk!

Ontkerking

Zo worden tegenwoordig steeds meer gebouwen omgebouwd tot vakantie-accommodaties. Dan moet je denken aan vuurtorens, molens en kerkgebouwen. Vandaag de dag is het mogelijk te overnachten in voormalige pastorieën.

Met een pastorie wordt een ambtswoning van een pastoor of predikant genoemd. Het leeuwendeel van de Nederlandse pastorieën kent dezelfde architectuur als de aanpalende kerk. Maar dat is niet altijd het geval: soms is de pastorie van een eerder of later bouwjaar. Bovendien kan er zijn gebouwd in een afwijkende bouwstijl.

Doordat er in Nederland een sterke ontkerking gaande is, worden veel parochies samengevoegd en zijn veel pastorieën leeg komen staan. In sommige van deze pastorieën is het dus mogelijk om te slapen/overnachten; zijn omgebouwd tot pensions/vakantiehuizen. Het behoeft nauwelijks betoog dat het geweldig is om vakantie te vieren in een voormalige pastorie.

Uiteraard zijn er heel veel pastorieën in Nederland. De Pastorie Amstelkerk wordt beschouwd als de mooiste pastorie van het land! Het is zeer de moeite waar om dit bouwkundige juweeltje een keer te gaan bekijken!

Pastorie Amstelkerk

De Pastorie Amstelkerk bevindt zich in het plaatsje Ouderkerk aan de Amstel. Pastorie Amstelkerk werd gebouwd in het jaar 1890 en fungeerde als dienstwoning van de Nederlands Hervormde Kerk (NHK). Veel delen van de Pastorie Amstelkerk hebben de status als Rijksmonument: het wagenhuis, de theekoepel, hekwerken en de toegangspoort. Op de plek waar nu zich de pastorie bevindt, was vroeger de buitenplaats Wiltenburg, wat verder in tijd was er een bierstekerij.

Bierstekers waren bedrijven die bier van a naar b mochten vervoeren, maar geen bier mochten brouwen. Het uitzicht vanaf Pastorie Amstelkerk is fenomenaal te noemen; je kijkt recht recht op de rivier de Amstel.

De pastorie is gedurende diens bestaan vaak verbouwd; de laatste verbouwing voltrok zich gedurende de jaren 90 van de vorige eeuw. De pastorie kent een bijzondere bouwstijl; er is namelijk gebouwd volgens het eclectisch. Het kenmerk van deze stijl is dat er volgens verschillende stijlen is gebouwd. Wat verder bijzonder is, is het feit dat Pastorie Amstelkerk in het bezit is van kleine wagenschuur. Dit wagenhuis bevindt zich aan de noordkant van de pastorie.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.