Skip to main content

Heel veel mensen hebben nog nooit een vos in het wild gezien. Dat is enerzijds opmerkelijk, maar anderzijds totaal niet. Het is opmerkelijk om dat er in Nederland meer dan 140.000 Reintjes leven waardoor je denkt dat de kans groot is om ze te spotten. Maar het feit dat vossen zeer sluw zijn, maakt het weer niet zo opmerkelijk dat zij zich zo moeilijk laten zien.

Opportunisten

De gewone of rode vos heeft een enorm groot verspreidingsgebied: ze komen bijna overal voor op het noordelijke halfrond en dus ook in Nederland. Daarmee heeft de vos een unieke status verworven; geen enkel ander roofdier heeft namelijk zo’n groot verspreidingsgebied! Vossen jagen alleen (solitair).

Als het aan de vos ligt, jaagt hij het liefst overdag. Maar de kans op verstoring is overdag in Nederland erg groot, dus gaat hij doorgaans ’s nachts en gedurende de schemering op pad. Op het menu van de vos staat bijna alles; het is dus een ware opportunist. Dan moet je denken aan egels, regenwormen, eieren, vogels, hazen, konijnen, muizen, kevers, vruchten, bessen, afval en aas. Toch zijn er ook verschillende diersoorten die de vos culinair niet kan waarderen: spitsmuizen, mollen, padden en kikkers.

Territorium

Vossen mogen dan wel alleen op pad gaan om te jagen, maar de rest van de tijd leven ze in een groep. Zo’n groep bestaat doorgaans uit zes leden. Het territorium van een groep vossen kan groot zijn: kan meer dan veertien vierkante kilometer beslaan! Vossen bakenen hun territorium af met geursporen. Meestal bestaan deze geursporen uit ontlasting en urine.

Natuurhuisjes

Als je dus vossen wilt spotten, moet je jezelf in een vossenterritorium begeven. Vossen komen in alle Nederlandse landschappen voor, maar bijvoorkeur in bosrijke gebieden; de kans om ze spotten is daar dus het grootst. Op veel plaatsen in bossen bevinden zich vakantiehuisjes. In deze zogenaamde natuurhuisjes is het heerlijk vertoeven! Met een beetje geluk spot je vanuit een natuurhuisje een vos! Een waanzinnige ervaring!

Lees ook: Afgelegen huisje huren in Nederland: 12 tips!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.