Skip to main content

Schiermonnikoog is het kleinste én mooiste Nederlandse Waddeneiland. Een waar eldorado voor rustzoekers, natuurliefhebbers, onthaasters en vogelaars. Om op Schiermonnikoog te komen, moet eerst een vaartochtje over de imposante Waddenzee gemaakt worden. Dagelijks vaart er een veer vanuit het Groningse Lauwersoog naar het Friese Schiermonnikoog toe: een belevenis an sich. De vaartijd bedraagt ongeveer 45 minuten.

Voor diegene die zich afvragen wat te doen op Schiermonnikoog, hebben wij een lijstje gemaakt met tips: maak een wandeling of fietstocht over het eiland. Of ga kijken of je er interessante vogels kunt spotten. Strandjutten is ook een optie: spannend voor jong en oud. Tenslotte kan het bezoeken van een museum op Schiermonnikoog erg leerzaam en leuk zijn.

1. Wandelen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een geweldig wandeleiland. Bijna het hele eiland valt onder het Nationaal Park Schiermonnikoog. Een natuurpark dat bekend staat om zijn duinen, bossen, kwelders, polders, zee en het wad. Op het eiland zijn verschillende wandelroutes uitgezet zoals de Smaakroute, Zeezand Luisterwandelroute, Cryptische Puzzelwandelroute, Dennenroute en de Duin- en Strandroute.

Uiteraard is een strandwandeling dé ultieme wandeling op het eiland: lekker uitwaaien en je hoofd leegmaken. Schiermonnikoog bezit bovendien het breedste strand van Europa.

Wandelen op Schiermonnikoog

Strandwandeling op Schiermonnikoog

Sommige mensen gaan één dagje naar Schiermonnikoog om er te gaan wandelen: ’s ochtends met de veerboot heen en ’s avonds met dezelfde boot weer terug naar het vaste land. De meeste mensen verblijven echter langer dan één dag op het Waddeneiland: zij overnachten er ook. Gelukkig zijn er op Schiermonnikoog aantrekkelijke overnachtingsmogelijkheden zoals vakantiehuisjes (natuurhuisjes), vakantie-appartementen en hotels.

Overnachten in een natuurhuisje op Schiermonnikoog

Dit natuurhuisje bevindt zich aan de voorkant van een monumentale boerderij, beschikt over drie slaapkamers en biedt ruimte aan maximaal vijf personen. Wat nu het natuurhuisje is, was vroeger het woonhuis van een boerderij. Als je in dit vakantiehuisje verblijft, maak je kennis met leven op een boerderij. Zo bevindt de melkstal zich achter het boerderijtje. Met de verse melk wordt door de boer vla en yoghurt gemaakt.

Natuurhuisje op Schiermonnikoog

Natuurhuisje op Schiermonnikoog

Lees ook: 5x fijne natuurhuisjes op Schiermonnikoog!

Overnachten op Vakantiepark Vitamaris

Vakantiepark Vitamaris ligt in het westen van Schiermonnikoog en beschikt over tien verschillende type vakantie-appartementen. Naast het feit dat dit familiepark in een prachtig omgeving staat, beschikt het over veel aangename faciliteiten. Zo kun je er lekker zwemmen in het binnenzwembad of fijn biljarten op de poolbiljarttafel.

2. Fietsen op Schiermonnikoog

Fietsliefhebbers komen op Schiermonnikoog helemaal aan hun trekken. Op het Waddeneiland is maar liefst dertig kilometer aan fietspaden aangelegd. Het is voor toeristen niet toegestaan om hun auto mee te nemen naar het autoluwe eiland. Fietsers hebben hierdoor letterlijk ruim baan en hoeven zich niet te bekommeren om hun veiligheid. Op Schiermonnikoog kun je op verschillende locaties (fietsenmakers, hotels, et cetera) fietsen huren: óók kinderfietsjes, tandems en electrische fietsen (e-bikes).

Fietsen op Schiermonnikoog

Fietsen op Schiermonnikoog

3. Vogelspotten op schiermonnikoog

Het hele jaar door kun je vogels kijken op Schiermonnikoog. De beste tijd is uiteraard het voor- en najaar. Gedurende het voorjaar broeden de vogels en trekken sommige soorten naar het noorden weg. In het najaar is het zuiden de richting waarna ze wegtrekken.

Volgens de Vogelbescherming Nederland zijn de beste plekjes om vogels te spotten op Schiermonnikoog: het Westerstrand, de Westerplas (met vogelkijkhut), Klein Zwitserland, de jachthaven en de Marlijn. Een goede verrekijker en een actuele vogeldeterminatiegids behoren tot de basisuitrusting van doorgewinterde vogelspotters. Op het eiland worden bovendien regelmatig vogelexcursies en vogeltours georganiseerd: erg leuk om aan deel te nemen.

Lees ook: Vogelspotten vanuit een natuurhuisje!

4. Strandjutten

Strandjutten is een spannende bezigheid. Het is het zoeken en verzamelen van aangespoelde spulletjes. Tegenwoordig zijn zeeschepen beladen met zeecontainers die niet snel overboord staan, maar vroeger sloeg regelmatig vracht overboord tijdens zware stormen. Vracht dat uiteindelijk aanspoelde op de stranden: óók op het strand van Schiermonnikoog. Naast het strandjutten, is het ook leuk om schelpen te zoeken op het strand. Van de gevonden schelpjes kun je vervolgens mooie sierraden maken of ze tentoonstellen in een vitrinekast.

Strandjutten

Strandjutten

5. Musea bezoeken op Schiermonnikoog

Ondanks het feit dat Schiermonnikoog een klein eiland is, kent het een groot aantal musea: het Bunkermuseum Schlei, Schelpenmuseum Paal 14, RariteitenKabinet Gribus en het Koningshuis. Musea zijn de ultieme plekken om kennis te vergaren en jezelf te verwonderen en te vermaken. Leuk om te doen op Schiermonnikoog!

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.