Skip to main content

Hamburg is een prachtige hanzestad in het noorden van Duitsland. Het is een ideale stad om tijdens een weekendje te gaan verkennen. Zo bezit Hamburg unieke bezienswaardigheden en interessante musea. Winkelliefhebbers en smulpapen komen in deze havenstad ook ruimschoots aan hun trekken: Hamburg kent mooie winkelstraten en fantastische restaurants. Voor een avondje stappen en feesten ben je in deze immense metropool ook aan het juiste adres. Kortom: een weekendje Hamburg is een feest; voor jong oud!

In dit artikel over een weekendje Hamburg bespreken we de volgende onderwerpen:

Hamburg in het kort

Hamburg (Freie und Hansestad Hamburg) is een grote havenstad in het noorden van Duitsland. De metropool ontstond in 825 n.Chr. en kent een boeiende geschiedenis. Hamburg telt 1.851.430 inwoners (peildatum: 2021) en is na Berlijn de grootste stad van onze oosterburen. Hamburg heeft de grootste haven van Duitsland: de rivier de Elbe stroomt van Hamburg naar de Noordzee. Hemelsbreed bedraagt de afstand tussen Amsterdam en Hamburg ongeveer 366 kilometer.

Haven van Hamburg

Haven van Hamburg

Hamburg met de auto

De afstand tussen Amsterdam en Hamburg over het asfalt bedraagt ruim 467 kilometer. Als je met de bus, trein of vliegtuig naar de Duitse Hanzestad reist, kan het uiteindelijk handig zijn om in Hamburg een auto te huren: je bent dan zo vrij als een vogeltje. Het huren van een auto in Hamburg kun je het beste al in Nederland organiseren. Via Sunny Cars kun je gemakkelijk een huurauto reserveren in Hamburg.

Hamburg met de bus

Vanuit Amsterdam kun je met een Flixbus naar Hamburg rijden. Flixbus is een internationale busmaatschappij die langeafstandbuslijnen onderhoudt met vrijwel alle grote Europese steden. Flixbussen zijn erg comfortabel, hebben een wc aan boord en beschikken over gratis internet. Reizen met de bus heeft veel voordelen. Zo kun je fijn van het voorbijtrekkende landschap genieten.

Hamburg met de trein

Vanaf Amsterdam Centraal kun je met een intercity naar Hamburg reizen. De trein komt uiteindelijk aan op Berlin Hauptbahnhof. Je bent dan in het centrum: ideaal voor de start van het weekendje Hamburg. Tijdens de treinreis moet je een keer overstappen. Treinkaartjes voor deze treinreis kun je boeken via NS International.

Centraal station Hamburg

Centraal station Hamburg

Hamburg met het vliegtuig

Vanaf Schiphol kun je rechtstreeks naar Hamburg vliegen. Je arriveert dan op Flughafen Hamburg (Hamburg Airport). De vliegtijd tussen Amsterdam en Hamburg bedraagt 57 min. De voordeligste vliegtickets naar Hamburg boek je via Vliegtickets.nl.

Je kunt ook aan georganiseerde stedentrips met vliegtuig naar Hamburg deelnemen. Via TUI en Stedentrips.nl kun je complete stedentrips naar Hamburg met het vliegtuig boeken. Deze stedentrips zijn inclusief hotelovernachtingen.

Hamburg met het cruiseschip

Vanuit de haven van Rotterdam kun je cruises maken naar Europese steden waarbij ook de haven van Hamburg wordt aangedaan. De haven van Hamburg is de grootste van Duitsland. In Rotterdam stap je aan boord van een modern cruiseschip van de Duitse cruisemaatschappij AIDA Cruises om vervolgens langs verschillende Europese steden te varen. De mooiste cruisevakanties naar Hamburg zijn via TUI te boeken.

Cruiseschip naar Hamburg

Duitse cruisemaatschappij AIDA Cruises

Wat zijn de 3 leukste hotels om te overnachten in Hamburg?

Barceló Hamburg

Het Barceló Hamburg ligt op 0,5 kilometer afstand van het centrum van Hamburg. Het 4-sterren hotel beschikt onder andere over privé-parkeergelegenheden, gratis wifi, familiekamers, rookvrije kamers, fitnessruimte, sauna, thee- en koffiefaciliteiten op de kamer en een bar. Huisdieren zijn van harte welkom. Het Barceló Hamburg ligt op steenworp afstand van de Hamburgse bezienswaardigheden en wordt zeer goed gereviewd.

Hotel in Hamburg

Hotel Barceló Hamburg

Ruby Lotti Hotel Hamburg

Het Ruby Lotti Hotel Hamburg bevindt zich op 1,0 kilometer afstand van de Binnenstad van Hamburg. Het hotel (4 sterren) beschikt onder andere over gratis wifi, rookvrije kamers, voorzieningen voor mensen met een beperking, receptie die 24 uur per dag geopend is, terras en bar. Het Ruby Lotti Hotel Hamburg ligt vlak in de buurt van de hotspots van Hamburg en heeft goede beoordelingen.

Hotel in Hamburg

Ruby Lotti Hotel Hamburg

Scandic Hamburg Emporio

Het Scandic Hamburg Emporio ligt op 0,2 kilometer afstand van het centrum van Hamburg. Het 4-sterren hotel beschikt onder andere over parkeergelegenheden, gratis wifi, familiekamers, rookvrije kamers, fitnessruimte, thee- en koffiefaciliteiten op de kamer en een bar. Het Scandic Hamburg Emporio ligt op loopafstand van de Hamburgse bezienswaardigheden en heeft prima reviews.

Hotel in Hamburg Scandic

Scandic Hamburg Emporio

Wat zijn de 3 dingen die je beslist moet doen in Hamburg?

Rondleiding door Hamburg

Door het maken van een rondleiding leer je Hamburg op de beste manier kennen. De wandelgidsen voeren je langs de hotspots van de stad zoals het Hamburger Rathaus, de Hauptkirche Sankt Petri, Alter Elbtunnel, Internationales Maritimes Museum Hamburg, Museum für Hamburgische Geschichte, Miniatur Wunderland, Planten un Blomen, Jenischpark en de Loki-Schmidt-Garten. Rondleidingen door Hamburg zijn online te boeken via GetYourGuide.

Rondvaart door Hamburg

Het is zeer de moeite waard om Hamburg vanaf het water te ontdekken. In de Duitse stad zijn veel waterwegen aanwezig. Uiteraard varen de rondvaartschepen ook door de indrukwekkende haven van Hamburg: de grootste haven van Duitsland. Het Hamburgse havengebied ligt midden in de stad. Rondvaarten door Hamburg zijn online te boeken via GetYourGuide.

Sightseeing Bustour door Hamburg

In vrijwel alle grote Europese steden rijden dubbeldeksbussen rond waarmee je een sightseeing tour kunt maken: óók in Hamburg. Tijdens een Sightseeing Bustour door Hamburg rij je langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Bij sommige hotspots stopt de bus even en kun je uitstappen. Het is erg leuk om tijdens een weekendje Hamburg een sightseeing tour te maken. Een Sightseeing Bustour door Hamburg is online te boeken via GetYourGuide.

Wat zijn de 3 mooiste bezienswaardigheden van Hamburg?

Hamburger Rathaus

Het Hamburger Rathaus ligt in het historische centrum (Hamburg-Altstadt) van Hamburg en werd tussen 1886 en 1897 gebouwd. Het stadhuis is de zetel van het Hamburgse parlement en de senaat van Freie und Hansestad Hamburg. De 112 meter hoge toren van het Hamburger Rathaus is een belangrijk herkenningspunt in de stad.

Hamburg Rathaus

Hamburger Rathaus

Hauptkirche Sankt Petri

De Hauptkirche Sankt Petri (Sankt-Petri-Kirche) bevindt zich in de Binnenstad van Hamburg en werd tussen 1310 en 1418 opgetrokken. De Hauptkirche Sankt Petri is een van de vijf hoofdkerken van Hamburg. De kerktoren is 132 meter hoog en daarmee de op 11 na hoogste kerktoren van de wereld. Met een hoogte van 161,53 meter is de Munster van Ulm het hoogste kerkgebouw ter wereld.

Alter Elbtunnel

De Alter Elbtunnel (St. Pauli-Elbtunnel) ligt centraal in Hamburg en werd tussen 1907 en 1911 aangelegd. De tunnel heeft een lengte van 450 meter en verbindt de twee delen van Hamburg die door de rivier de Elbe gescheiden worden. De Alter Elbtunnel ligt 24 meter onder de Elbe en is gratis toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Het is erg leuk om tijdens een weekendje Hamburg deze tunnel te passeren.

Hamburg tunnel

De Alter Elbtunnel

Wat zijn de 3 leukste musea van Hamburg?

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland ligt in het havengebied van Hamburg en opende zijn deuren in 2000. Miniatur Wunderland heeft de grootste modelspoorbaan ter wereld met ruim 16 kilometer aan modelspoorbaan van de HO schaal. Meer dan 1.200 treintjes rijden door verschillende landen en landschappen heen: erg leuk voor jong en oud. Tickets voor Miniatur Wunderland zijn online te bestellen via GetYourGuide.

Internationales Maritimes Museum Hamburg

Het Internationales Maritimes Museum Hamburg ligt in het havengebied van Hamburg en opende zijn deuren in 2008. Het museum is gevestigd in een van de oudste Hamburgse pakhuizen en behoort tot de grootste maritieme musea ter wereld. Het Internationales Maritimes Museum Hamburg telt tien verdiepingen waarbij iedere verdieping een ander thema voert.

Museum für Hamburgische Geschichte

Het Museum für Hamburgische Geschichte bevindt zich in het centrum van Hamburg en werd in 1922 opgericht. In het museum is de geschiedenis van Hamburg op te tekenen; een historie die 825 n.Chr. begint. Museum für Hamburgische Geschichte telt drie verdiepingen. Op de bovenste verdieping is een grote modelspoorbaan te bekijken.

Wat zijn de 3 mooiste stadsparken van Hamburg?

Planten un Blomen

Planten un Blomen ligt in het centrum van Hamburg en heeft een oppervlakte van 47 hectare. Het stadspark werd in 1821 geopend voor het publiek en is het hele jaar door toegankelijk. Het stadspark bestaat uit drie delen: De Wallanlagen, het Wallringpark en de Alter Botanische Garten. Naast bijzondere planten zijn in het park verschillende monumenten te bekijken.

Hamburg stadspark

Planten un Blomen

Jenischpark

Het Jenischpark bevindt zich aan de westkant van Hamburg en heeft een oppervlakte van 42 hectare. Het stadspark werd aan het einde van de 18e eeuw aangelegd en is het hele jaar door toegankelijk. Het Jenischpark is een van de bekendste stadsparken van Hamburg en wordt beschouwd als een van de belangrijkste landschapstuinen van het noorden van Duitsland.

Loki-Schmidt-Garten

De Loki-Schmidt-Garten ligt aan de westkant van Hamburg en heeft een oppervlakte van 25 hectare. Deze botanische tuin werd 1821 aangelegd en is het hele jaar door geopend. Een andere naam voor botanische tuin is hortus botanicus. Een hortus botanicus is feitelijk een wetenschappelijke collectie van planten. Maar ook niet-wetenschappers kunnen zich opperbest vermaken in botanische tuinen: óók in die van Hamburg.

Wat zijn de 3 beste plekken om te winkelen in Hamburg?

Mönckebergstraße

De Mönckebergstraße is een van de belangrijkste winkelstraten van Hamburg en ligt in de Binnenstad. De Mönckebergstraße heeft een lengte van 800 meter. Door de lokale bevolking wordt de Mönckebergstraße aangeduid al Mö. Met meer dan 12.500 voetgangers per uur, is de Mönckebergstraße de op een na drukste winkelstraat van Duitsland.

Neuer Wall

De Neuer Wall is de chiqueste winkelstraat van Hamburg en bevindt zich in het centrum van de stad. De straat heeft een lengte van 580 meter. De Neuer Wall behoort tot de meest exclusieve winkelstraten van Europa. In de straat zijn alle luxe wereldmerken vertegenwoordigd en kun je je vergapen aan peperdure kleren, trendy tassen en exclusieve horloges.

Neuer Wall winkelstraat

De Neuer Wall

Europa Passage

De Europa Passage is het grootste overdekte winkelcentrum van Hamburg. Het winkelcentrum ligt in het centrum van de stad, heeft een vloeroppervlak van 30.000 m2 en telt meer dan 120 winkels. De Europa Passage heeft maar liefst 16 verdiepingen en kostte bijna een half miljard euro. Naast winkels zijn er in dit mega-winkelcentrum talloze eettentjes en restaurants aanwezig waar je heerlijk kun eten en drinken.

Wat zijn de 3 beste plekken om uit te gaan in Hamburg?

Reeperbahn

De Reeperbahn is een belangrijke uitgaansstraat in het centrum van Hamburg. De straat heeft een lengte van ongeveer 930 meter en is een smeltkroes van talrijke cafés, terrassen, bars, nachtclubs, discotheken, eettentjes en restaurants. Iedere avond is het er gezellig druk met uitgaanspubliek. Daarnaast staat de Reeperbahn ook bekend als de rosse buurt van Hamburg met raamprotitutie.

Schanzenviertel

De Schanzenviertel is een wijk in het centrum van Hamburg. Door de lokale bevolking wordt Schanzenviertel aangeduid als Schanze. In dit uitgaansgebied gaan ook veel studenten op pad. In Schanzenviertel vind je derhalve veel alternatieve en hippe uitgaansgelegenheden. Gedurende de zomer vullen de terrassen zich en doen de bezoekers zich te goed aan koele biertjes in de stralende zon.

Deutsches Schauspielhaus

Het Deutsches Schauspielhaus ligt in het centrum van Hamburg en is de belangrijkste schouwburg van de stad én van Duitsland. Het theater opende in 1900 en telt 1.200 zitplaatsen. Tegenover het Deutsches Schauspielhaus bevindt zich het Hamburg Hauptbahnhof; het grootste treinstation van de stad. Het is de moeite waard om tijdens een weekendje Hamburg een voorstelling in dit theater bij te wonen.

Wat zijn de 3 lekkerste dingen die je kunt eten in Hamburg?

Franzbrötchen

Een Franzbrötchen is een zoet gebakje dat gevuld is met suiker en kaneel. Het is een specialiteit van de Hamburgse keuken en wordt vaak geserveerd met koffie als ontbijt. Vroeger kon je Franzbrötchen alleen maar in Hamburg verkrijgen, maar sinds het begin van de 21ste eeuw worden verschillende varianten ook in andere Duitse steden gebakken.

Labskaus

Labskaus is een aardappelgerecht met rundvlees en rode biet dat veel wordt gegeten in Noord-Duitsland, Noorwegen, Denemarken en Zweden. Daarnaast is het te verkrijgen in de omgeving van Liverpool. Als labskaus is Duitsland wordt bereid, wordt doorgaans cornedbeef gebruikt waardoor de aardappelpuree een roze kleur krijgt. In de havensteden Hamburg en Bremen staat labskaus bekend als een echt zeemansgerecht.

Hamburg eten

Labskaus

Aalsuppe

Aalsuppe (palingsoep) is een soep of stoofpotje uit de Noord-Duitse keuken die gemaakt wordt van paling, groenten en kruiden. De bijzonder rijke Hamburgse Aalsuppe (Hamburgse palingsoep), die gebakken fruit (pruimen en appel) bevat en daardoor een zoetzure toon heeft, is in heel Duitsland bekend. Aalsuppe wordt als hoofdgerecht geserveerd. Tijdens weekendje Hamburg moet je beslist een bordje Hamburgse Aalsuppe proberen.

Dit vind je misschien ook interessant: Weekendje Berlijn: zien en doen!

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.