Skip to main content

Een trullo (meervoud trulli) is een traditioneel kegelvormig huisje van gestapelde stenen. Trulli komen voornamelijk voor in de regio Puglia. Puglia ligt in het zuiden van Italië. De plaats Alberobello wordt beschouwd als de hoofdstad van de trulli. Het is heel bijzonder om in een trullo te overnachten.

In deze blog ontdek je 10 Italiaanse trulli waar je kunt slapen.

1. Trullo in Conversano

In het Italiaanse plaatsje Conversano kun je slapen in deze 8-persoons trullo. Conversano ligt in de regio Puglia. De trullo wordt omringd door olijf- en fruitbomen en ligt nabij de zee. Het is een plek om tot rust te komen en te genieten van al het goeds dat Zuid-Italië te bieden heeft.

Trullo in Conversano

Trullo in Conversano. Foto: natuurhuisje.nl

De oorsprong van trulli kan worden teruggevoerd tot de prehistorische tijdperken. Deze unieke architectonische structuur werd ontwikkeld in de regio Puglia. Hoewel de precieze oorsprong ervan vaag is, wordt aangenomen dat trulli werden gebouwd om verschillende redenen, waaronder bescherming tegen indringers, economische overwegingen en religieuze praktijken.

2. Authentieke trullo in Locorotondo

Deze authentieke trullo bevindt zich in het Italiaanse plaatsje Locorotondo. Locorotondo ligt in de regio Puglia. In de tuin van de trullo heerst een serene rust en stilte. Enkel en alleen onderbroken door het gespat en gespetter van een prachtig zwembad.

Trullo in Italië, Locorotondo

Trullo in Locorotondo. Foto: elizawashere.nl

Het meest opvallende kenmerk van trulli is hun kegelvormige dak. Deze daken zijn gemaakt van kalkstenen platen die in concentrische cirkels zijn gerangschikt, waardoor een stevige en waterdichte structuur ontstaat. Het ontwerp van de kegelvormige daken heeft niet alleen esthetische waarde, maar dient ook een praktisch doel: het afvoeren van regenwater.

3. Slapen in een traditionele trullo in Ostuni

In het Italiaanse plaatsje Ostuni kun je slapen in deze 2-persoons trullo. Ostuni maakt onderdeel uit van de regio Puglia. De traditionele trullo staat op een privéterrein van 10.000 vierkante meter tussen de amandel- en olijfbomen. Drink een glas Italiaanse wijn op het terras en geniet.

Trullo in Ostuni, Italië

2-persoons trullo in Ostuni. Foto: natuurhuisje.nl

Naast hun functionele eigenschappen hebben trulli ook een symbolische betekenis in hun architectuur. De cirkels die vaak op de daken van trulli te zien zijn, worden beschouwd als symbolen van verschillende aspecten, waaronder religieuze overtuigingen, het boze oog afweren of gewoon als decoratieve elementen om de esthetiek te verbeteren.

4. Trulli resort in Locorotondo

Wees welkom op het Leonardo Trulli Resort in het plaatsje Locorotondo in de regio Puglia. Op dit resort lijk je in een sprookjeswereld verzeild te raken. Alle sneeuwwitte trulli van het resort worden omringd door paarse bloemen: een lust voor het oog.

Trullo resort

Leonardo Trulli Resort. Foto: elizawashere.nl

Een van de opmerkelijke eigenschappen van trulli is hun vermogen om het binnenklimaat op natuurlijke wijze te reguleren. Dankzij de dikke stenen muren kunnen trulli koel blijven tijdens de zomermaanden en warmte vasthouden gedurende de winter, zonder dat er veel behoefte is aan moderne verwarmings- of koelsystemen.

5. Slapen in een trullo in Ostuni

Net buiten het Italiaanse plaatsje Ostuni kom je in een droomwereld terecht. Hier kun je slapen in deze 11-persoons trullo op een oogverblindende locatie tussen de heuvels. Aan de voet van het bijzondere bouwsel kun je afkoelen in een prachtig zwembad.

Trullo in Ostuni, Italië

11-persoons trullo in Ostuni. Foto: natuurhuisje.nl

Het bouwen van trulli vereist een speciale bouwtechniek die bekend staat als ‘dry stone construction’. In plaats van mortel of cement te gebruiken, worden de stenen zorgvuldig op elkaar gestapeld in een spiraalvormig patroon, waardoor ze op hun plaats blijven door het gewicht en de stabiliteit van de structuur zelf.

6. Overnachten in een trullo in Locorotondo

Tussen de wijngaarden en olijfbomen bevindt zich Il Palmento. Op Il Palmento kun je overnachten in een van de authentieke trulli. Trulli die meer dan vijfhonderd jaar oud zijn en garant staan voor een uniek en bijzonder verblijf. Il Palmento bevindt zich in Locorotondo in de regio Puglia.

Trullo Il Palmento

Trullo op Il Palmento. Foto: elizawashere.nl

In erkenning van hun culturele en historische waarde werden de trulli van Alberobello in 1996 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Alberobello, een schilderachtig stadje in de regio Puglia, staat bekend om zijn dichte concentratie van trulli, die een betoverend decor vormen voor bezoekers uit de hele wereld.

7. Drie trulli in Ostuni

Wil je met een groot gezelschap slapen in unieke accommodatie? Reserveer dan deze drie trulli in het plaatsje Ostuni. De trulli tellen in totaal vijf slaapkamers en bieden ruimte aan twaalf gasten. Met hun kegelvormige daken met witte punten zijn de trulli een genot om naar te kijken.

3 trulli in Italië

Trulli in Ostuni. Foto: natuurhuisje.nl

Hoewel trulli oorspronkelijk werden gebouwd als landbouwhuisjes of opslagplaatsen, hebben ze zich in de loop der tijd aangepast aan verschillende doeleinden. Tegenwoordig worden veel trulli omgebouwd tot vakantiewoningen, hotels, restaurants, boetieks en kunstgalerijen. Hun charmante esthetiek en historische charme maken ze tot gewilde locaties voor zowel toeristen als lokale bewoners.

8. Trullo in Ceglie Messapica

Wees welkom op Masseria Selvaggi in het Italiaanse plaatsje Ceglie Messapica. Op Masseria Selvaggi kun je overnachten in een trullo of een appartement. Deze accommodaties bevinden zich in een paradijselijke omgeving met veel olijfbomen. Het vakantieoord biedt gratis fietsen aan om de omgeving te verkennen.

Trullo in Selvaggi

Trullo op Masseria Selvaggi. Foto: elizawashere.nl

Vanwege hun historische en culturele waarde zijn er strikte bouwvoorschriften van kracht om ervoor te zorgen dat trulli worden beschermd en behouden. Nieuwe constructies moeten voldoen aan specifieke richtlijnen om ervoor te zorgen dat ze in overeenstemming zijn met de traditionele architectonische stijl en materialen.

9. Slapen in een trullo in Cisternino

Sprookjesachtig en betoverend. Dat zijn de woorden die je te binnen schieten als je oog in oog komt met deze trullo. Het bijzondere vakantiehuisje biedt ruimte aan vier personen en bevindt zich op een landgoed nabij het Italiaanse plaatsje Cisternino.

Trullo in Cisternino

Trullo in Cisternino. Foto: natuurhuisje.nl

In veel trulli-gebieden zijn gebouwen gerangschikt rond gemeenschappelijke binnenplaatsen. Deze gedeelde ruimtes bevorderen een gevoel van gemeenschap en sociale interactie tussen de bewoners, die vaak nauw met elkaar verbonden zijn door familiebanden of gemeenschappelijke belangen. Binnenplaatsen dienen als ontmoetingsplaatsen waar mensen samenkomen om te praten, te ontspannen en het leven te vieren.

10. Unieke trullo in Ceglie Messapica

Op vijf kilometer afstand van het Italiaanse plaatsje Ceglie Messapica kun je overnachten in deze unieke 2-persoons trullo. Geniet van het natuurstenen bouwsel met witte bogen, gewelfde plafonds en verstopte nisjes. De azuurblauwe zee en de hagelwitte stranden zijn niet ver weg.

Trullo in Messapica

Trullo in Ceglie Messapica. Foto: natuurhuisje.nl

Naast hun architectonische en historische waarde zijn trulli ook een belangrijke toeristische attractie in de regio Puglia. Elk jaar trekken duizenden bezoekers naar Alberobello en andere trulli-steden om deze unieke bouwwerken te bewonderen, te verkennen en te ervaren. De pittoreske landschappen en de authentieke sfeer van trulli-steden bieden een onvergetelijke reiservaring voor liefhebbers van geschiedenis, cultuur en architectuur.

Meer accommodaties in Italië bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.