Skip to main content

Sommige campings en vakantieparken in Nederland hebben een eigen manege. Dat is fijn als je veel van paarden houdt. Hier kun je paarden en pony’s aaien, knuffelen en verzorgen. Paardrijden kan natuurlijk ook. Vaak worden er paardrijlessen en buitenritten aangeboden. Als de manege over een pensionstalling beschikt kun je zelfs je eigen paard of pony meenemen op vakantie!

Hieronder vind je het lijstje van 20 campings en vakantieparken met manege in Nederland.

1. Camping Samoza

Camping Samoza bevindt zich in het plaatsje Vierhouten (Gelderland). Deze camping beschikt over een eigen manege. Gevorderde ruiters kunnen onder begeleiding een buitenrit maken met een paard of pony. Op de manege kun je ook paardrijlessen volgen. Dat kunnen springlessen of dressuurlessen zijn. Het is zelfs mogelijk om je eigen paard mee te nemen. De manege heeft een pensionstalling.

Camping met manege

Manege op camping Samoza. Foto: samoza.nl

Vierhouten ligt midden op de Veluwe. Een natuurgebied met een grote rijkdom aan planten en dieren. De Veluwe is leuk om te ontdekken op de rug van een paard. De bossen, heidevelden en zandverstuivingen zijn indrukwekkend. De kans is groot dat je er wilde dieren spot zoals konijnen, herten en zwijnen.

2. Camping met manege in Enschede

Holzik Stables is een camping met manege in Enschede. Deze manege telt maar liefst 75 paarden en pony’s: je komt in een waar paardenparadijs terecht. Op het terrein staan 10 luxe tenten klaar waarin je uitstekend kunt kamperen.

Camping met manege Holzik Stables

Paardrijles op camping Holzik Stables. Foto: farmcamps.nl

Landschapspark De Graaf is een prachtig natuurgebied in de omgeving van Enschede waar je kunt genieten van de natuur. Het park biedt mogelijkheden voor wandelen, fietsen en paardrijden. Op de rug van een paard kun je op een intense manier genieten van de omgeving.

3. Camping Ommerland

Camping Ommerland bevindt zich in het plaatsje Ommen (Overijssel). Deze camping beschikt over een eigen manege. Deze manege heet Pony Manege Ommerland. In deze manege staan meer dan 20 shetlandpony’s. Je mag deze pony’s aaien, verzorgen of mee op stap gaan. Pony Manege Ommerland beschikt ook over luxe paardenstallen waar je je eigen paard of pony kunt stallen.

Camping met manege Ommerland

Manege op Camping Ommerland. Foto: ommerland.nl

Op Camping Ommerland kun je ook een pony bungalow huren. Dit zijn thema-bungalows die dicht bij de manege liggen. Een pony bungalow is helemaal ingericht voor liefhebbers van pony’s en paarden. Pony Manege Ommerland grenst direct aan een ruiterpad. Dit ruiterpad brengt je in de prachtige bossen en zandverstuivingen van Ommen.

4. Paardenboerderij De Verloren Kost

Paardenboerderij De Verloren Kost ligt in het dorpje Gulpen (Limburg). Deze paardenboerderij heeft een eigen manege. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen hier al ponyrijles krijgen. De Verloren Kost beschikt ook over een paardenpension: je kunt dus je eigen pony en paard meenemen. Het is ook mogelijk om een buitenrit te maken.

Camping met manege de Verloren Kost

Manege bij camping de Verloren Kost. Foto: farmcamps.com

De omgeving van De Verloren Kost is van een adembenemende schoonheid. Gulpen ligt in het heuvellandschap van Zuid-Limburg. Een landschap dat zich uitermate goed leent voor wandelingen, fietsavonturen en paardrijtochten. Maastricht is niet ver weg. In deze bourgondische stad is het prima vertoeven. Verken de chique winkelstraten of bezoek de goede restaurants van Maastricht.

5. Camping ’t Noorder Sandt

Camping ’t Noorder Sandt bevindt zich in het plaatsje Julianadorp aan Zee (Noord-Holland). Deze camping beschikt over een eigen mini-manege. De manege heet de Sandthapper. Bij de Sandthapper kun je vrij rijden of deelnemen aan paardrijlessen. Als je zelf een paard of pony hebt, kun je die meenemen. De Sandthapper beschikt namelijk over pensionmogelijkheden.

Manege bij camping

Manege op Camping ’t Noorder Sandt. Foto: ardoer.nl

De Sandthapper organiseert ook strandritten. Om hier aan te mogen deelnemen moet de ruiter of amazone minimaal 10 jaar oud zijn. Bovendien moet hij of zij over voldoende rijervaring beschikken. Rijden op het strand van Julianadorp aan Zee is een onvergetelijke ervaring. Het strand is breed en de duinen zijn hoog. Het is leuk om met paarden op het strand te stappen, draven of galopperen.

6. Vakantiepark Het Land van Bartje

Vakantiepark Het Land van Bartje ligt in het dorpje Ees (Drenthe). Dit vakantiepark beschikt heeft een eigen ponyranch. Op deze ponyranch zijn veel mogelijkheden. Kinderen mogen de pony’s aaien, kammen of knuffelen. Het is ook mogelijk om ponyrijles te krijgen als je nog geen ervaring hebt.

Woonboerderij op vakantiepark met kinderopvang Landal

Vakantiepark Het Land van Bartje. Foto: landal.nl

De ponyranch van Het Land van Bartje biedt ook buitenritten aan. Je kunt dus een bosrit maken. Het vakantiepark ligt midden in het Hondsruggebied. In dit gebied worden bossen, heidegebieden en zandverstuivingen afgewisseld met sporen uit een ver verleden. Eén van die sporen zijn de hunebedden. Het is zeer de moeite waard om een hunebed te gaan bekijken. 

7. Vakantieoord De Bronzen Emmer

Vakantieoord De Bronzen Emmer bevindt zich in het plaatsje Meppen (Drenthe). Op dit vakantieoord kun je kamperen of een accommodatie huren. Vakantieoord De Bronzen Emmer beschikt over een eigen manege. In de manege kun je je eigen paard of pony stallen. Je kunt daartoe een weidegang of box huren. Je kunt ook gebruikmaken van manegepaarden en pony’s.

manege op vakantiepark De Bronzen Emmer

Manege op Vakantiepark De Bronzen Emmer. Foto: bungalowspecials.nl

Naast paardrijlessen biedt manege De Bronzen Emmer ook buitenritten aan. Deze buitenritten zijn voor gevorderden ruiters. De omgeving van het vakantieoord is adembenemend. De buitenritten voeren langs bossen, heidevelden, zandverstuivingen, brinkdorpjes, boerderijtjes, hunebedden, schapenkuddes en waterpartijen. Vanaf de rug van een paard ervaar je de omgeving op een hele andere manier dan te voet of op een fiets.

8. Vakantiepark De Lourenshoeve

Vakantiepark De Lourenshoeve ligt in het dorpje Den Ham (Overijssel). Op dit park kun je kamperen of een accommodatie huren. Vakantiepark De Lourenshoeve heeft een eigen paardensportcentrum. De mogelijkheden op Paardensportcentrum Lourenshoeve zijn groot. Zo kun je er paardrijlessen volgen met je eigen paard of met een manegepaard. Er worden lessen gegeven aan beginners en gevorderden. Paardensportcentrum Lourenshoeve is ook een ideale plek voor manegestalling.

Manege op vakantiepark Lourenshoeve

Manege op vakantiepark Lourenshoeve. Foto: bungalowspecials.nl

Den Ham ligt midden in het mooiste coulisselandschap van Nederland. Met een coulisselandschap wordt een half open landschap bedoeld dat bestaat uit een lapjesdeken van kleine en onregelmatige percelen. De percelen worden van elkaar afgeschermd door heggen, houtwallen of muurtjes. Het is natuurlijk fantastisch om een buitenrit te maken door het coulisselandschap van Den Ham en zijn omgeving.

9. Camping Breehees

Camping Breehees bevindt zich in het plaatsje Goirle (Noord-Brabant). Deze camping beschikt over een eigen manege. De gasten van de camping mogen de pony’s en paarden knuffelen en verzorgen. Het maken van een ritje in de paardenbak is ook een optie. Daarnaast kun je op de manege gezellige en professionele rijlessen volgen.

Manege op camping Breehees

Manege op camping Breehees. Foto: farmcamps.com

In de omgeving van Goirle bevinden zich verschillende mooie natuurgebieden. De Regte Heide is daar een voorbeeld van. De Regte Heide heeft een grootte van 876 hectare en bestaat uit bossen, heidevelden en beekdalen. In het natuurgebied groeien unieke planten en fladderen tientallen vlindersoorten rond. De Regte Heide is ook een hotspot voor vogels.

10. Boerderijcamping Fleur Stables

Boerderijcamping Fleur Stables ligt in het dorpje Oudesluis (Noord-Holland). Deze boerderijcamping heeft een eigen manege met ongeveer vijftig paarden en pony’s. De manege heeft een binnenbak, buitenbak en pensionstalling. Op de manege kunnen de pony’s en paarden verzorgd worden. Ook is het mogelijk om paardrijlessen te volgen. Naast paarden en pony’s leven er andere dieren op de boerderijcamping zoals schapen, geiten en konijnen.

Manege op camping Fleur Stables

Boerderijcamping Fleur Stables. Foto: farmcamps.com

Oudesluis ligt in de Kop van Noord-Holland. Dit deel van Nederland is bijzonder. Aan de westkant bevindt zich de Noordzee en aan de oostkant wordt begrensd door het IJsselmeer. De Noordzee is aantrekkelijk door de duinen en het strand. Het IJsselmeer is een hotspot voor vogelliefhebbers en voor mensen die van waterrecreatie houden.

11. Boerderijcamping BoeBaDoe

Boerderijcamping BoeBaDoe bevindt zich in het plaatsje Beringe (Limburg). Deze boerderijcamping beschikt over een eigen manege. Deze manege wordt Paddock Paradise genoemd. De paarden en pony’s worden op een natuurlijke manier gehouden; ze leven in een kudde. De campinggasten mogen de dieren aaien, knuffelen en verzorgen. Daarnaast bestaat er een mogelijkheid om paard te rijden en paardrijles te krijgen.

Camping met manege BoeBaDoe

Manege op boerderijcamping BoeBaDoe. Foto: farmcamps.com

Naast paarden en pony’s leven er koeien op BoeBaDoe. Samen met de boer mogen de koeien verzorgd worden door de campinggasten. BoeBaDoe ligt in een landelijke omgeving met weilanden en akkergronden. Vlak in de buurt van de boerderijcamping bevindt zich bovendien natuurgebied De Snep. Het is de moeite waard om een wandeling te maken in het bosgedeelte van De Snep.

12. Kampeerboerderij De Bosrand

Kampeerboerderij De Bosrand ligt in het dorpje Ellertshaar (Drenthe). Deze kampeerboerderij heeft een eigen manege met meer dan 30 pony’s. Bij de Bosrand kun je met pony’s knuffelen en wandelen. Je mag ze ook kammen en borstelen. Daarnaast is het mogelijk om rijles te krijgen en een buitenrit te maken.

Camping De Bosrand

Buitenbak op kampeerboerderij De Bosrand. Foto: farmcamps.com

Op De Bosrand leven niet alleen lieve en schattige pony’s. Het is ook het thuis van konijnen, varkens, katten, herten, ezels en alpaca’s. Alpaca’s zijn wonderbaarlijke dieren waarmee gewandeld kan worden in het bos dat aan de kampeerboerderij grenst. Naast de dieren zijn er op Kampeerboerderij De Bosrand tal van andere activiteiten.

13. Paardenboerderij De Smulhoeve

Paardenboerderij De Smulhoeve bevindt zich in het plaatsje Kaatsheuvel (Noord-Brabant). Deze paardenboerderij beschikt over een eigen manege met meer dan 45 paarden en pony’s. Op De Smulhoeve kun je ook je eigen paard en pony stallen in het paardenpension. Het allerleukste is het maken van een buitenrit in de unieke omgeving van De Smulhoeve.

Paardenstallen de Smulhoeve

Paardenboerderij de Smulhoeve. Foto: farmcamps.com

De Smulhoeve heeft namelijk het voorrecht om aan de voet van één van de mooiste natuurgebieden van Nederland te liggen: Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Dit natuurgebied heeft een grootte van 3.500 hectare en bestaat uit naaldbos en zandverstuivingen. Het gebied is rijk aan unieke dieren als dassen, steenmarters en kamsalamanders.

14. Boerderij met paarden in Friesland

Zoek je een boerderij met paarden in Friesland waar je kunt kamperen? Laat dan de keuze vallen op Boerderij De Bonte Fries nabij het Friese dorpje Slappeterp. Op dit paardenparadijs kun je pony’s aaien, knuffelen en borstelen. Uiteraard mag er ook op de pony’s gereden worden.

Pony op Camping de Bonte Fries

Wandelpony op Boerderij De Bonte Fries. Foto: farmcamps.com

Net als veel dorpen in Friesland heeft Slappeterp een rijke geschiedenis en een typisch Fries karakter. Friesland staat bekend om zijn waterrijke landschap, molens, terpen, en de Friese taal die nog steeds door een deel van de bevolking wordt gesproken.

15. Villavakantiepark IJsselhof

Villavakantiepark IJsselhof bevindt zich in het plaatsje Andijk (Noord-Holland). Dit vakantiepark grenst aan Vakantiepark Het Grootslag. De twee parken delen samen verschillende voorzieningen zoals een ponyranch. De pony’s op deze ranch mogen geaaid, geknuffeld, geborsteld en verzorgd worden. Daarnaast worden er buitenritten met de pony’s gemaakt. Uiteraard gebeurt dit onder deskundige begeleiding.

Vakantiepark IJsselhof

Villavakantiepark IJsselhof. Foto: villavakantieparkijsselhof.nl

Villavakantiepark IJsselhof ligt aan de oevers van het IJsselmeer. Het IJsselmeer heeft een hoge recreatieve waarde. Alle denkbare watersporten worden op het IJsselmeer beoefend. Als de weersomstandigheden gunstig zijn gezind gaan zeilers, windsurfers, kitesurfers en kanoërs het water op. Als het zonnetje schijnt kun je ook lekker zwemmen in het IJsselmeer.

16. Camping Haeghehorst

In het Drentse dorpje Dwingeloo kun je logeren op de biologische boerderij De Lange Weide. Naast paarden en pony’s vind je op deze boerderij koeien, schapen, kippen, geiten, konijnen, kalfjes, lammetjes, cavia’s, eenden, varkens en kalkoenen.

Camping met paarden De Lange Weide

Boerderij De Lange Weide. Foto: boerenbed.nl

Voor paardenliefhebbers is De Lange Weide een waar eldorado: een paar keer per week worden er paardrijritten georganiseerd. De omgeving van Dwingeloo is van een grote schoonheid. Het is een gebied dat gedomineerd wordt door bossen, heidevelden en zandverstuivingen: ideaal voor het maken van buitenritten.

17. Vakantiepark Weerterbergen

Vakantiepark Weerterbergen bevindt zich in het plaatsje Weert (Limburg). Dit vakantiepark werkt nauw samen met Stal van Horne. Deze grote manege ligt direct naast het vakantiepark. Bij Stal van Horne kun je je eigen pony of paard stallen terwijl je verblijft op Vakantiepark Weerterbergen. Ook als je geen eigen paard hebt, kun je bij de manege rijden op een pony of paard.

Vakantiepark Weerterbergen

Vakantiepark Weerterbergen. Foto: roompot.nl

Bij Stal van Horne kun je ook paardrijlessen volgen. Je kunt les volgen in een groep of privé. Het allerleukste zijn uiteraard de buitenritten. Vakantiepark Weerterbergen én Stal van Horne liggen in het schitterende natuurgebied Weerter- en Budelerbergen. Dit gebied leent zich uitermate goed voor het maken van buitenritten. Je rijdt dan door een gevarieerd landschap van bossen, heidevelden en zandverstuivingen.

18. Recreatiepark de Boshoek

Recreatiepark de Boshoek ligt in het dorpje Voorthuizen (Gelderland). Op dit park kun je kamperen of een accommodatie (safaritent, chalet, vakantiehuis, trekkershut of hotelkamer) huren. De Boshoek werkt nauw samen met manege Stal Jabobs. Gedurende de zomer komt Stal Jacobs regelmatig op het recreatiepark met pony’s waarop gereden kan worden.

Paardrijtochten op een camping

Paardrijtocht bij recreatiepark De Boshoek. Foto: deboshoek.nl

Voorthuizen ligt aan de rand van de Veluwe in de Gelderse Vallei. De Gelderse Vallei is een landstreek die zich uitstrekt over de provincies Gelderland, Utrecht en Noord-Holland. Het landschap is gevarieerd met bossen, akkerlanden, weidegebieden en rivieren. De Gelderse Vallei is uitstekend wandelend, fietsend of met een paard te verkennen.

19. Vakantiepark Dierenbos

Vakantiepark Dierenbos bevindt zich in het plaatsje Vinkel (Noord-Brabant). Op dit park is het mogelijk om pony’s te aaien, knuffelen en verzorgen. Naast pony’s kun je op Vakantiepark Dierenbos ook damherten, vogels, konijnen, geiten en alpaca’s verzorgen. De dieren van de camping zijn dol op kinderen en vinden het fijn om aandacht te krijgen.

Vakantiepark Dierenbos

Vakantiepark Dierenbos. Foto: dierenbos.nl

Op Vakantiepark Dierenbos kun je kamperen of een accommodatie huren. Kamperen kan in een tent, caravan of camper. Overnachten kan in een lodgetent, boomhut, bungalow, villa of vakantieboerderij. Vinkel ligt niet ver van Den Bosch. Den Bosch is een prachtige historische stad waar je heerlijk kunt winkelen. Daarnaast bevinden zich in deze Brabantse stad fantastische restaurants.

20. Kampeerboerderij De Kalverweide

Kampeerboerderij De Kalverweide ligt in het dorpje Kallenkote (Overijssel). Op deze kampeerboerderij kun je pony’s te aaien en knuffelen. Naast pony’s leven er op deze kampeerboerderij meer dan 100 melkkoeien. Deze koeien worden iedere dag gemolken met een melkrobot. Ook liefhebbers van katten, schapen en geiten zijn bij de kalverweide op het juiste adres.

Camping met manege Kalverweide

Kampeerboerderij de Kalverweide. Foto: boerenbed.nl

Kallenkote ligt niet ver van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit natuurpark heeft een grootte van 10.500 hectare en is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van het noordwesten van Europa. In Nationaal Park Weerribben-Wieden leven zeldzame dieren als de grote vuurvlinder en de groene glazenmaker. In het natuurgebied bevinden zich veel wandel-, fiets- en ruiterroutes.

Campings in Nederland

Deze campings in Nederland vind je misschien ook interessant:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.