Skip to main content

Slowakije is een van de landen die door veel toeristen nog niet ontdekt is. Hierdoor geniet je er van ongerepte natuur tegen een scherpe prijs. Daarnaast is het voor Nederlanders nog vrij goed te bereizen én gaan er dagelijks vluchten richting Bratislava. In deze gids zetten we een tiental bezienswaardigheden voor je op een rij die de moeite waard zijn! En omdat we zelf graag wegblijven van de grote steden, staat Bratislava er dit keer niet bij.

Reis veilig naar Slowakije

Voordat we echter gaan kijken welke dorpen, steden en natuurgebieden je moet bezoeken, willen we je aanraden om veilig op reis te gaan. Kies ten eerste voor een VPN downloaden. Zo maak je in veilig verbinding met openbare wifi-netwerken, maar heb je ook de mogelijkheid om je favoriete films en series uit Nederland te blijven kijken.

Daarnaast adviseren we om altijd wat contant geld op zak te hebben, kopieën te maken van je paspoort en andere documenten en natuurlijk altijd rekening te houden met de lokale wet- en regelgeving. Deze kan sterk variëren ten opzichte van Nederland, waardoor het belangrijk is om dit goed in de gaten te houden.

Nu je op het gebied van veiligheid goed bent voorbereidt, gaan we kijken naar een aantal van de mooiste plekken van Slowakije!

1. Kosice

Om te beginnen Kosice, een erg jeugdige stad van Slowakije. Hier vind je zowel moderne als wat oudere bezienswaardigheden. Er staan veel historische gebouwen die van grote waarde zijn voor de Slowaken, zoals de oude universiteit, het stadhuis, het Bevrijdingsplein en het Staatstheater.

Kosice Slowakije

Kosice, Slowakije

2. Banska Stiavnica

Waar hier ooit vooral mijnwerkers leefde, is het nu een toeristische trekpleister. In de verschillende musea vind je veel informatie over de geschiedenis van het land. Ook de natuur rondom de stad is erg prachtig om te verkennen.

3. Kezmarok

Kezmarok staat bekend om het hoofdplein waar het oude stadhuis staat. Het is een historische stad met prachtige oude gebouwen, knusse restaurantjes en mooie wandelingen in de omgeving. Voor natuurliefhebbers is het mogelijk om de berg aan de oostelijke zijde van de stad te beklimmen.

Kezmarok

Kezmarok, Slowakije

4. Zilina

Zilina ligt centraal in Slowakije en heeft een leuk centrum om te verkennen. Doordat het dicht bij de bergen ligt, kun je vanuit je hotel ook gemakkelijk een wandeling maken.

5. Liptovsky Mikulas

Wil je op ski- of wintervakantie, dan is een bezoek aan Liptovsky Mikulas aan te raden. Dit is het beroemdste ski-resort van het land. Je kunt er prachtig skiën en het is een stuk minder druk dan bijvoorbeeld in Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland.

6. IJsgrot Dobsinska

In de buurt van de stad Dobsina ligt de ijsgrot Dobsinska. Deze staat op de werelderfgoedlijst vna UNESCO en is de grootste ijsgrot van het land. Daarbij is het een van de belangrijkste ijsgrotten ter wereld. Hier vind je grondijs, watervallen, ijsbalken en zelfs ijszuilen die op sommige plaatsen meer dan 25 meter dik zijn! Je kunt er een rondleiding boeken die ongeveer een half uur duurt.

7. Banska Bystrica

Een culturele parel in het hart van Slowakije is Banska Bystrica. Hier vind je vele historische gebouwen, terwijl het allemaal op loopafstand te doen is. Vlakbij de stad ligt ook nog een flink grottenstelsel, dat bij een bezoek aan deze stad eigenlijk niet mag ontbreken.

8. Bojnice

Bojnice is vooral beroemd om het neogotische kasteel dat er staat. Daarnaast vind je hier ook de oudste dierentuin van het land. Een prachtig uitstapje voor liefhebbers van natuur en dieren.

Kasteel in Bejonice

Kasteel in Bojnice

9. Hoge Tatra Nationaal Park

Voor de natuurliefhebbers is er dan nog de bergketen de Hoge Tatra, dat op de grens tussen Slowakije en Polen ligt. Strbske Pleso is daar een mooie toeristische bestemming, daar het een gletsjermeer is waarmee je met de bergen op de achtergrond een adembenemend uitzicht hebt. Daarbij zijn er verschillende mooie wandelroutes die je kunt lopen.

10. Kasteel Spis

En tot slot is er nog het Kasteel Spis, waarmee je teruggaat naar de middeleeuwen. Het kasteel is omringd door vlaktes en steekt boven de bergen uit, waardoor je direct begrijpt waarom het een moeilijk te nemen vesting was. Het is een boeiend uitstapje, daar je er ook een tentoonstelling over martelwerktuigen kunt vinden.

Spis kasteel in Slowakije

Kasteel Spis

Meer vakantietips voor Slowakije bekijken?

Lees dan ook deze blog:

10x natuurhuisje in Slowakije

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.