Skip to main content

Texel en kamperen horen onlosmakelijk bij elkaar. Overal op het Waddeneiland vind je campings. Dat kunnen grote familiecampings zijn met veel faciliteiten, maar ook ook kleinschalige campings midden in de natuur. Op de meeste campings van Texel vind je staanplaatsen voor tenten, caravans en campers, maar op sommige campings kun je ook een stacaravan of een ingerichte tent huren. Handig voor als je gewoon iéts meer luxe wil!

Wij hebben een selectie gemaakt van 10 campings op Texel!

1. Camping op Texel

In het uiterste noorden van Texel vinden we één van de mooiste campings van het Waddeneiland: Camping Sluftervallei. Deze camping is vernoemd naar De Slufter: een uniek kwelderlandschap op Texel. Naast staanplaatsen voor tenten, caravans en campers biedt Camping Sluftervallei ook safaritenten en stacaravans. De camping bevindt zich midden in de duinen.

Camping Sluftervallei op Texel

Kampeerplaatsen op Camping Sluftervallei. Foto: landal.nl

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland en het ligt in de provincie Noord-Holland. Het eiland is onderdeel van de Waddeneilanden, een groep eilanden langs de noordelijke kust van Nederland. Texel is ongeveer 25 kilometer lang en gemiddeld 8 kilometer breed. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 170 vierkante kilometer en is daarmee het grootste eiland van de Nederlandse Waddeneilanden.

2. Camping met ingerichte tent op Texel

Aan de Noordzeekant van Texel kun je deze ingerichte tent huren op Camping Kogerstrand. De tent is geschikt voor vijf personen. De Noordzeekant van Texel is compleet anders dan de Waddenzeekant van het eiland. Aan de Noordzeekant vind je een zandstrand waar veel vertier mogelijk is. De Waddenzeekant is een eldorado voor natuurliefhebbers en vogelspotters.

Lees ook: 10x ingerichte tent huren in Nederland!

Ingerichte tent op Camping Kogerstrand

Ingerichte tent op Camping Kogerstrand. Foto: texel.net

Met een bevolking van ongeveer 13.950 mensen (peildatum: 2023) is Texel een populaire bestemming voor zowel toeristen als bewoners. Den Burg is de grootste plaats op Texel en fungeert als het administratieve centrum van het eiland. De Koog is een andere bekende plaats en staat bekend om zijn strand en toeristische voorzieningen.

3. Boerderijcamping op Texel

In het hart van Texel bevindt zich Boerderijcamping Noorderschorren. De kleinschalige camping beschikt over vijftien staanplekken. Alle plekken op de camping zijn voorzien van water en stroom. De kampeerders van Boerderijcamping Noorderschorren hebben de kans om de sfeer te proeven op een boerderij. De boerderijcamping vormt de perfecte uitgangspositie op Texel te verkennen.

Kampeerplaats op boerderijcamping op Texel

Kampeerplek op Boerderijcamping Noorderschorren. Foto: texel.net

Texel is een populaire toeristische bestemming, vooral bekend om zijn natuurlijke schoonheid en ontspannen sfeer. Texel staat bekend om zijn diverse landschappen, waaronder duinen, stranden, bossen, polders en weidelandschap. Dit maakt het eiland ideaal voor natuurliefhebbers, wandelaars en vogelaars. De uitgestrekte zandstranden van Texel zijn perfect om te ontspannen, te zonnebaden, te zwemmen en te genieten van de frisse zeelucht.

4. Kleinschalige camping op Texel

Tussen natuurgebied De Slufter en het dorpje De Cocksdorp ligt Boerderijcamping Nieuw Duinoord. Deze kleinschalige boerderijcamping beschikt over meer dan vijftien kampeerplaatsen. Voor de kinderen zijn er verschillende speeltoestellen op de camping aanwezig. En nog veel leuker: op de boerderij zijn alpaca’s aanwezig waarmee je mag daten of wandelen!

Lees ook: 10x alpacaboerderij: overnachten met alpaca’s!

Boerderijcamping met alpaca's op Texel

Alpaca’s op Boerderijcamping Nieuw Duinoord. Foto: texel.net

De Slufter is een bijzonder natuurgebied op Texel. Het is een getijdengebied dat in open verbinding staat met de Noordzee. De Slufter wordt gekenmerkt door een grote kwelder, duinen, zandvlaktes en kreken die bij hoogwater vollopen en bij laagwater weer leegstromen. Dit unieke systeem van getijdenwerking en zoutwaterinfiltratie heeft geleid tot een bijzondere flora en fauna.

5. Camping op Texel met privé sanitair

Zoek je een camping op Texel met privé sanitair? Dan zit je bij Vakantiepark de Bremakker goed! Naast privé sanitair beschikt De Bremakker over nog meer aantrekkelijke faciliteiten zoals een laadpaal voor auto’s en fietsverhuur. Texel heeft meer dan 145 kilometer aan fietspaden. Het is leuk om een een ‘rondje Texel’ te fietsen: een afstand van 53 kilometer.

Lees ook: 10x campings met privé sanitair in Nederland

Camping op Texel met privé sanitair

Kampeerplaats op Vakantiepark de Bremakker. Foto: texel.net

Texel is bekend om zijn schapenhouderij en het Texelse schaap is een beroemd schapenras dat op het eiland is ontwikkeld. Het Texelse schaap staat bekend om verschillende eigenschappen. Het Texelse schaap staat vooral bekend om zijn uitstekende vleeskwaliteit. Het vlees van deze schapen wordt als mals en smakelijk beschouwd en is populair onder fijnproevers.

6. Minicamping op Texel

Minicamping Waddenster is, zoals de naam al doet vermoeden, een minicamping op Texel. De kampeerplekken op deze camping zijn royaal en beschut: ideaal om van rust en privacy te genieten. Als je een hond hebt, mag je deze meenemen naar de Minicamping Waddenster. De meeste honden vinden het fantastisch om in de zee te zwemmen.

Lees ook: 10x de leukste kleine campings in Nederland

Camping Waddenster op Texel

Kampeerplaatsen op minicamping Waddenster. Foto: texel.net

De Eierlandse Vuurtoren staat in het noorden van Texel. Het ligt bij de vuurtorenpunt, die bekend staat om zijn prachtige uitzichten. De vuurtoren werd gebouwd in 1864 en heeft door de jaren heen een belangrijke rol gespeeld in de navigatie van schepen in de Noordzee. Het licht van de vuurtoren was een baken voor zeelieden om veilige routes te vinden.

7. Familiecamping op Texel

Op steenworp afstand van het centrum van De Koog kun je kamperen op Camping Coogherveld. Op deze gezellige Texelse familiecamping zijn kampeerders met tenten, caravans, campers en vouwwagens van harte welkom. De Koog is een levendig dorpje waar je heerlijk kunt eten en drinken. Via een strandopgang bij De Koog ben je binnen een paar tellen op het Noordzeestrand.

Camping Coogherveld op Texel

Camping Coogherveld. Foto: texel.net

In de 17de en 18de eeuw was Texel een belangrijk centrum voor de Nederlandse walvisvaart. Vanuit Texel vertrokken walvisvaarders naar de noordelijke wateren om walvissen te vangen voor hun kostbare traan, gebruikt voor verlichting en als smeermiddel. De vangst van walvissen bracht aanzienlijke welvaart naar het eiland en droeg bij aan de maritieme expertise van de Texelaars.

8. Kamperen op boerderijcamping op Texel

Centraal op Texel wacht Boerderijcamping Noorderwaard op haar gasten. Twee veldjes bieden ruimte aan vijftien kampeerders. Op Boerderijcamping Noorderwaard zijn tenten, caravans, campers en vouwwagens welkom. De boerderij bestaat uit een kleinschalige veehouderij. Het is natuurlijk hartstikke leuk om tijdens de vakantie te ervaren hoe het leven op een boerderij eruit ziet!

Camping Noorderwaard

Kampeerplaatsen op Boerderijcamping Noorderwaard. Foto: texel.net

Texel heeft een aantal lokale culinaire specialiteiten die geliefd zijn bij zowel de lokale bevolking als toeristen. Texelse juttertjes is een lokale likeur die wordt gemaakt van verschillende kruiden en planten die op het eiland groeien, zoals duindoorn en cranberry. Het wordt vaak beschouwd als een typisch Texels drankje en is populair als souvenir om mee naar huis te nemen.

9. Kamperen op boerderij op Texel

Lijkt het je leuk om te kamperen bij een modern melkveebedrijf? Dan is Boerderijcamping Vrije Vogel op Texel een uitstekende optie! Boerderijcamping Vrije Vogel is een kleinschalige camping met uitstekende faciliteiten. Op de camping kun je kennismaken boerderij met melkkoeien: erg leuk voor jong en oud! Honden mogen ook mee naar de camping.

Lees ook: 20x slapen bij de boer!

Kampeerboerderij de Vrije Vogel

Koeien op Boerderijcamping Vrije Vogel. Foto: texel.net

Oudeschild is de belangrijkste vissershaven van Texel. Het is een pittoresk dorp dat historisch gezien een centrale rol heeft gespeeld in de visserijactiviteiten van het eiland. Vanuit de haven van Oudeschild vertrekken vissersboten om te gaan vissen in de Noordzee en de Waddenzee. De visserij is altijd een belangrijk onderdeel geweest van het leven en de economie van Texel.

10. Kindvriendelijke camping op Texel

Camping de Hoge Kamp is een superleuke camping op Texel. Camping de Hoge Kamp is kleinschalig en zeer kindvriendelijk. Zo kunnen de kids zich vermaken op de speelplaats en in de zandbak. Trampolinespringen behoort ook tot de mogelijkheden. Het is ook mogelijk om een fiets te huren om vervolgens het eiland te gaan verkennen.

Camping Hoge Kamp op Texel

Camping Hoge Kamp op Texel. Foto: texel.net

Den Burg is de grootste plaats op Texel. De oorsprong van Den Burg gaat terug tot de middeleeuwen. Het was oorspronkelijk een nederzetting gebouwd rond een kerk, en het groeide uit tot het belangrijkste dorp van Texel. Den Burg heeft een levendige en historische markt. Elke maandagochtend wordt er een markt gehouden op het centrale plein.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.