Skip to main content

Ben je op zoek naar een originele en avontuurlijke overnachting in Nederland? Dan is slapen bij de boer misschien precies wat je zoekt! Leuk voor jong en oud en ideaal voor dierenliefhebbers. Als je logeert op een boerderij ben je namelijk vaak omringd door vele dieren, zoals schapen, koeien en paarden. Soms mag je zelfs meehelpen met het voeren van de dieren of andere werkzaamheden die op de boerderij plaatsvinden! Wat dacht je van koeien melken tijdens je vakantie? Of een keer knuffelen met een alpaca? Logeren op een akkerbouwbedrijf of fruitteeltbedrijf is ook een optie.

In deze blog zetten we 20 van onze favoriete boerderijen in Nederland waar je kunt slapen voor je op een rij.

1. Slapen bij de boer in Ameland

Een vakantie vieren op Ameland is altijd al een feestje, maar helemaal als je ervoor kiest om te overnachten op deze bijzondere schapen- en paardenhouderij op slechts een paar km afstand van de kust!

Op deze boerderij op een van de mooiste plekken van Nederland mag je meehelpen met het voeren van schaapjes. Ook kun je hier meehelpen met andere dagelijkse werkzaamheden, zoals eten geven aan de kippen. Je slaapt hier in een volledig ingerichte glamping tent die ruimte biedt aan 6 personen. En wel zo prettig in deze tijd: naast de tent staat een privédouche!

Slapen bij boer in Ameland

Boerderij Ameland. Foto: boerenbed.nl

2. Kamperen op een alpacaboerderij

Wie houdt er nou niet van alpaca’s? Deze schattige, wollige dieren zijn door hun looks en zachtaardige karakter bij veel mensen favoriet. En goed nieuws: om deze bijzondere dieren te aanschouwen hoe je niet naar Latijns-Amerika af te reizen. Sterker nog, in Nederland is mogelijk om tussen de alpaca’s te overnachten!

Bijvoorbeeld op deze leuke alpacaboerderij in het Brabantse dorpje Mariahout. Je slaapt hier in van de grote luxe glamping tenten. Allen volledig ingericht en geschikt voor 5-6 personen. Als je in de lente of zomermaanden op deze boerderij komt slapen, is de kans groot dat je hier een alpaca geboren ziet worden. Hoe gaaf is dat!?

Slapen op een alpacaboerderij

Alpacaboerderij Mariahout in de Hei. Foto: boerenbed.nl

3. Slapen bij de boer in Overijssel

Het echte boerenleven kun je ervaren op deze gastvrije boerderij in Overijssel. Hier krijg je tijdens een verblijf iets heel bijzonders: je ‘eigen’ koe! Je wordt hier volledig betrokken bij het boerenleven, want je mag met bijna alle werkzaamheden op het bedrijf meehelpen. Zo kun je je eigen koe melken, kalfjes voeren, groente en fruit uit de moestuin zaaien én oogsten en nog veel meer.

Je slaapt hier in een van de 7 duurzame halfronde natuurhuisjes die zich midden in het weiland bevinden. De huisjes zijn van alle gemakken voorzien!

Slapen bij de boer in Overijssel

Boerderij in Overijssel. Foto: natuurhuisje.nl

4. Slapen bij de boer in Zeeland

In Zeeland kun je slapen bij de boer op Hoeve Zeeland. Hoeve Zeeland is een gemengd agrarisch bedrijf waar zowel akkerbouw als veeteelt plaatsvindt. De boerderij ligt vlak bij het historische stadje Veere. Veere ligt aan het Veerse Meer en wordt beschouwd als één van de mooiste plaatsjes van Zeeland én van Nederland.

Slapen bij de boer in Zeeland

Hoeve Zeeland. Foto: roompot.nl

5. Glamping op een paardenboerderij

Voor paarden- en ponyliefhebbers is een vakantie op deze bijzondere schapen- en paardenhouderij een must! De boerderij bevindt zich op een prachtige locatie in de mooie Limburgse heuvels. Vroeger was dit een melkveehouderij, maar tegenwoordig is het een leerzame en gezellige recreatie-boerderij. Én een echte beestenboel! Er wonen hier namelijk niet alleen paarden en pony’s, maar ook konijntjes, ezels, kippen, geitjes, varkentjes en alpaca’s.

Kinderen kunnen hier helpen met het verzorgen van de kleine dieren of gewoon lekker spelen op het erf of in het aangrenzende bos. Een leuke, leerzame boerderij voor jong en oud!

Slapen bij de boer op een paardenhouderij

Paardenboerderij De Verloren Kost. Foto: farmcamps.nl

6. Slapen op een jongveebedrijf

Verzorgen van jonge kalfjes; daar wordt iedereen toch blij van? Op dit grote melkveebedrijf in Gelderland lopen maar liefst 180 koeien en 130 kalfjes rond. Als je komt slapen bij deze boer, kun je iedere dag helpen met het verzorgen van de kalfjes en de andere dieren op de boerderij. In de knuffelschuur kan zelfs geknuffeld worden met geitjes en paarden. Slingeren, springen en ravotten in het hooi behoort hier ook tot de mogelijkheden!

Tijdens je vakantie op deze boerderij slaap je in een ruime glamping tent die van alle gemakken is voorzien. En alsof dat nog niet genoeg is; je kunt hier een houtgestookte hottub bij je tent reserveren!

Slapen bij de boer op een jongveebedrijf

Melkveebedrijf Hoeve de Pippert in Gelderland. Foto: boerenbed.nl

7. Overnachten op een biologische melkschapenhouderij

Altijd al willen weten hoe schapen gemolken worden? Combineer je vakantie dan met een verblijf op deze biologische melkschapenhouderij op het Waddeneiland Terschelling. Je verblijft hier in een luxe tent voor maximaal 6 personenen waar je met hele gezin kunt genieten van het boerenbuitenleven.

Bij de boerderij vind je een boerderijwinkel waar je zelfgemaakte schapenkaas en schapenroomijs kunt kopen. Voor kinderen is op deze boerderij meer dan genoeg te doen en de hond mag ook mee!

Slapen bij de boer schapenboerderij

Biologische melkschapenhouderij. Foto: boerenbed.nl

8. Slapen bij de boer in een strowagen

Als je op zoek bent naar een écht orignele overnachting, dan is deze strowagen (omgebouwd tot een tiny house) in Friesland zeker een bezoek waard. Dit bijzondere natuurhuisje heeft een geweldig uitzicht op de aangrenzende weilanden. Vanuit het huisje heb je zicht op grazende koeien en langsvarende bootjes.

De strowagen is groot genoeg voor 2 volwassen en 2 kinderen en heeft alles wat je nodig hebt voor een heerlijk verblijf. Kortom, een geweldige locatie om op een unieke manier dichtbij het boerderij-gevoel te komen!

Bijzondere overnachting op het platteland

Strowagen in Friesland. Foto: natuurhuisje.nl

9. Slapen in een kippenhok

Op het prachtige boerenperceel aan de rand van een authentiek dorpje in Midden-Limburg kun je overnachten in een luxe en modern ‘kippenhok’. Dit bijzondere vakantiehuisje ligt midden in de wei. Je wordt hier dus wakker tussen de grazende koeien! En als dat nog niet genoeg is, mag je uit de fruitboomgaard vers fruit plukken!

Slapen bij de boer in een 'kippenhok'

Kippenhok midden in een wei. Foto: vipio.com

10. Slapen op een educatieboerderij

Tijdens je vakantie een heuse boerendiploma halen? Het kan tijdens een vakantie op deze agrotourisme en educatieboerderij in Zuid-Holland. Hier hebben ze koeien, pony, ezels, mini varkens, alpaca’s, kippen en geiten.

Kinderen kunnen hier meehelpen met het verzorgen van de dieren, maar dat is niet alles! Het is hier werkelijk één groot kinderparadijs. Je vindt hier namelijk ook een sportveld met trampolines, een slingertouw in het stro ,een mega glijbaan en in de zomer een maisdoolhof en boerenterras. Je verblijft hier in een ruim natuurhuisje dat vroeger dienst deed als stal voor het vee.

Slapen op een educatieboerderij

Slapen op een educatieboerderij. Foto: natuurhuisje.nl

11. Slapen bij de boer op een akkerboerderij

In de Zeeuws-Vlaamse polders vind je deze akkerboerderij vol grote landbouwmachines en tractoren. De boerderij bestaat uit maar liefst 70 hectare akkers waar bruine bonen, tarwe, aardappelen, uien, suikerbieten worden verbouwd.

Een geweldige vakantielocatie voor stoere meiden en jongens, maar ook dierenliefhebbers komen hier niks te kort. Er zijn hier namelijk heel veel konijnen waarmee je mag knuffelen. Wandelen met Bo de ezel of rijden op Woody de Pony behoort ook tot de mogelijkheden.

Slapen op een akkerboerderij in Zeeland

Akkerboerderij in Zeeland. Foto: farmcamps.nl

12. Slapen bij de boer op een leerboerderij

Op de speel- en leerboerderij Five Star staat alles in het teken van leren en spelen. Kinderen zullen zich hier dus volop vermaken! Spelenderwijs zullen ze leren hoe ze dieren moeten verzorgen, hoe de akkerbouw werkt en hoe je van aardappelen chips maakt.

Uiteraard is hier ook genoeg te doen voor volwassenen. Wat dacht je van een avondje BBQ-en? Of breng een bezoek aan een van de dichtbij gelegen stranden of leuke plaatjes in de omgeving!

Slapen bij de boer op leerboerderij

Speel- en leerboerderij Five Star in Zeeland. Foto: farmcamps.nl

13. Slapen bij de boer in Drenthe

In Drenthe kun je slapen bij de boer op Boerderij De Lange Weide. Op deze biologische boerderij kun je overnachten in luxe tenten. Op het erf van de boerderij leven koeien, schapen, geiten, ezels, kippen, kalkoenen, konijnen en katten. Je mag meehelpen met het verzorgen van de dieren of met ze knuffelen.

Logeren bij boerderij de Lange Weide

Boerderij de Lange Weide. Foto: roompot.nl

14. Logeren bij de boer in Friesland

In Friesland kun je logeren bij de boer op Boerderij De Geele Bosch. Op deze boerderij worden jonge kalfjes opgevoed tot volwassen melkkoeien. Op de boerderij worden ook paarden gehouden. Als klap op de vuurpijl wordt er boerenijs gemaakt van verse melk. Op het erf staan luxe tenten klaar voor de gasten.

Logeren bij de boer Geele Bosch

Boerderij De Geele Bosch. Foto: farmcamps.nl

15. Slapen bij de boer in Zuid-Holland

In Zuid-Holland kun je slapen bij de boer op Boerderij TaarTenTuin. Deze boerderij ligt aan de Nieuwkoopse Plassen. Met een kano of fluisterbootje kun je de Nieuwkoopse Plassen gaan verkennen. Gasten verblijven in luxe tenthuisjes en kunnen maximaal genieten van het boerenleven. In het voorjaar worden schattige lammetjes geboren op de hoeve.

Slapen bij Boerderij Taartentuin

Boerderij TaarTenTuin. Foto: boerenbed.nl

16. Kamperen bij de boer op Goeree-Overflakkee

Op het voormalige Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee kun je slapen bij de boer op Boerderij Op Flakkee. Dit melkveebedrijf ligt vlak aan zee en ontvangt zijn gasten in luxe tenten. Op de boerderij leven koeien, kalfjes, schapen, geiten en nog veel meer andere dieren. Voor de kinderen is er een speelweide aanwezig. Daarnaast kunnen zij zich vermaken in een boomhut met kabelbaan.

Slapen bij de boer op boerderij Op Flakkee

Boerderij Op Flakkee. Foto: farmcamps.nl

17. Overnachten bij de boer in Noord-Brabant

In Noord-Brabant kun je overnachten bij de boer op Boerderij De Brabantse Hei. Op het erf staan prachtige tenthuisjes voor de gasten. Gasten die met volle teugen kunnen genieten van het boerenleven. Op De Brabantse Hei worden koeien gehouden. Daarnaast leven er paarden en pony’s op het terrein. In de knuffelschuur wonen konijnen en cavia’s die het fijn vinden om geknuffeld te worden.

Boerderij de Brabantse Hei

Boerderij De Brabantse Hei. Foto: boerenbed.nl

18. Slapen bij biologische boer in Drenthe

In het prachtige Drentse landschap kun je slapen bij de biologische boer op Hoeve Sonneclaer. Op deze boerderij wordt overheerlijke biologische ijs gemaakt van verse melk. Naast de koeien kunnen de gasten genieten van pony’s, geiten, kippen en tal van andere dieren. Op steenworp afstand van de biologische boerderij bevindt zich één van de mooiste natuurgebieden van Drenthe: Nationaal Park Dwingelderveld.

Boerderij Hoeve Sonneclaer

Boerderij Hoeve Sonneclaer. Foto: farmcamps.nl

19. Kamperen bij de melkveeboer in Overijssel

In Overijssel kun je kamperen bij de boer op Boerderij Het Wesselink in Salland. Op deze melkveehouderij worden ongeveer zestig koeien gemolken. Gasten kunnen op het erf kamperen in luxe tenthuisjes. De boer laat belangstellenden kennismaken met het leven op de boerderij. Aan dieren geen gebrek op Het Wesselink. Maak kennis met koeien, geiten, pony’s, ezels en konijnen.

Boerderijcamping in Overijssel

Boerderij Het Wesselink in Salland. Foto: boerenbed.nl

20. Slapen bij akkerbouwer op Walcheren

Op het voormalige Zeeuwse eiland Walcheren kun je slapen bij de boer op Boerderij Oranjepolder. Op dit akkerbouwbedrijf worden suikerbieten, aardappelen en maïs verbouwd. Op Oranjepolder worden ook schapen, varkens, kippen en geiten gehouden. De gasten vermaken zich opperbest met zo veel bedrijvigheid en slapen in mooie tenten. De boerderij ligt bovendien vlakbij het strand.

Slapen bij een akkerbouwer

Boerderij Oranjepolder. Foto: farmcamps.nl

Originele overnachtingen in Nederland

Voor meer originele overnachtingen in Nederland lees je ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.