Skip to main content

Natuurcampings zijn de laatste jaren enorm populair geworden in Nederland. Dat is natuurlijk niet voor niets. Steeds meer mensen willen kamperen midden in de natuur om tot rust te komen in een adembenemende en ontspannende omgeving. Het is heerlijk om je caravan, vouwwagen of camper te parkeren op een natuurkampeerterrein óf om daar je tentje op te zetten. Ook voor kinderen zijn natuurcampings ideaal; zij kunnen fijn spelen en ravotten in de natuur. Wij hebben de 10 mooiste natuurcampings van Nederland op een rijtje gezet!

Lees ook: 10x de leukste kleine campings in Nederland

1. Natuurcamping op landgoed in Noord-Brabant!

In het Noord-Brabantse dorpje Beers ligt Charmecamping de Barendonk. Deze kleine natuurcamping telt 42 plaatsen en is gezegend met een prachtige omgeving; een ideale plek om te onthaasten en ontstressen. Als je wil kamperen op dit Natuurkampeerterrein, moet je wel in het bezit zijn van de Natuurkampeerkaart van de Stichting De Groene Koepel!

Natuurcamping in Noord-Brabant

Charmecamping de Barendonk

Leuk feitje! De oudste camping van Nederland bevindt zich in het Noord-Hollandse plaatsje Bakkum. Kennemer Duincamping Bakkum opende in 1904 haar poorten voor Nederlandse kampeerders; zij mochten daar hun tentjes opzetten. In 2004 werd het honderdjarige bestaan van deze duincamping groot gevierd. Voor de oudste camping ter wereld moet je naar Douglas afreizen. In deze stad, op het Britse eiland Man gelegen, waren kampeerfanaten al in 1894 welkom op een camping!

2. Natuurcamping in het prachtige Noord-Brabant!

In het Noord-Brabantse plaatsje Megen bevindt zich natuurkampeerterrein De Maasakker. Deze kleine natuurcamping telt 21 plaatsen en heeft duurzaamheid centraal gesteld. Het leeuwendeel van de kampeerders komt met de tent. Vlak in de buurt van de camping bevindt zich natuurgebied de Gouden Ham!

Natuurcamping de Maasakker

Natuurcamping de Maasakker

Interessant weetje! Wildkamperen is in Nederland verboden. Als oom agent je in het bos in een tentje betrapt, grijpt hij direct naar zijn bonnenboekje en ben je 140 euro lichter. Wildkampeerliefhebbers kunnen wél met een gerust hart naar Noorwegen, Zweden of Finland togen zonder te hoeven vrezen voor de sterke arm. In deze Scandinavische landen kun je namelijk een beroep doen op het zogenaamde allemansrecht; de bevoegdheid om overal te recreëren waar je wil!

3. Natuurcamping in het sprookjesachtige Drenthe

In het Drentse dorpje Hooghalen ligt natuurkampeerterrein Thyencamp. Deze kleine natuurcamping telt 39 plaatsen en bevindt zich op het terrein van een boerderij tussen de fruitbomen. Vlak in de buurt van camping Thyencamp bevinden zich de beroemde natuurgebieden van Drenthe die uitnodigen voor lange wandelingen en fietstochten. Als je wil kamperen op dit Natuurkampeerterrein, moet je wel in het bezit zijn van de Natuurkampeerkaart van de Stichting De Groene Koepel!

natuurcamping in Drenthe

Natuurcamping Thyencamp

Leuk feitje! Kamperen in een campertje is een waanzinnige ervaring. Zeker als het je eigen campertje betreft. Helaas zijn nieuwe campers niet goedkoop; de prijzen beginnen pas bij 50.000 euro. Voor die halve ton heb je een instapmodel waar je overigens prima mee uit de voeten kunt. Sommige mensen worden niet blij van een instappertje, maar willen alleen het beste van het beste. Dat kan ook. Bij het Oostenrijkse bedrijf Marchi Mobile kun je bijvoorbeeld de EleMMent Palazzo Superior bestellen. Als je vervolgens 2,5 miljoen euro op tafel legt, mag je deze 13,7 meter lange op-een-buitenaards-wezen-gelijkende-camper meenemen. Superlatieven schieten te kort om dit vakantievoertuig te beschrijven!

4. Natuurcamping in het rustgevende Drenthe!

In het Drentse plaatsje Sleen bevindt zich Camping Pieterom. Deze kleine natuurcamping telt 32 plaatsen en is ingebed in een rustgevend natuurgebied; de Drentse Hondsrug genaamd. De Drentse Hondsrug telt verschillende zeer zeldzame planten- en diersoorten als de stengelloze sleutelbloem en het gentiaanblauwtje. Laatstgenoemde is een prachtige vlindersoort met een hypnotiserende blauwe kleur!

Natuurcamping in Drenthe

Natuurcamping Pieterom

Interessant weetje! Als je in Nederland wil kamperen, heb je de keuze uit ruim 2.000 campings. Het grootste deel van de vaderlandse campings bevindt zich in Gelderland. De provincie Groningen daarentegen telt het minst aantal campings van ons land. Veel Nederlanders zoeken hun kampeerheil echter in Frankrijk. In het land van de voormalige Zonnekoning kun je op meer dan 10.000 kampeerterreinen je tentje opzetten of je caravannetje parkeren!

5. Natuurcamping in Zeeland

In het Zeeuwse dorpje Zoutelande ligt Minicamping & Kloostertuin Werendijke. Deze kleine natuurcamping telt 22 plaatsen en bevindt zich op het voormalige eiland Walcheren. Van het Zeeuwse landschap wordt iedereen heel gelukkig; de duinen, het strand, de Noordzee en de zilte lucht. Kortom; dé ideale omgeving voor een geslaagde kampeervakantie in Nederland!

Natuurcamping in Zeeland

Minicamping & Kloostertuin Werendijke

Leuk feitje! Het hoogste punt van Nederland is de 322,4 hoge Vaalserberg. Helaas bevindt zich op deze uit de kluiten gewassen heuvel in Zuid-Limburg geen camping en mag er ook niet wild gekampeerd worden. Mensen die toch graag in ijle lucht willen kamperen, kunnen koers zetten naar de Italiaanse Alpen. In het bergdorpje Valsavarenche aldaar bevindt zich op 2.000 meter hoogte Camping Pont Breuil!

6. Natuurcamping in het mooie Drenthe!

In het Drentse plaatsje Dwingeloo bevindt zich Camping Torentjeshoek. Deze natuurcamping ligt op steenworp afstand van één van de mooiste Drentse natuurparken: Nationaal Park Dwingelderveld. Dit park staat te boek als het grootste natte heidegebied van West-Europa en nodigt uit om verkend te worden; te voet of met de fiets!

Lees ook: 5x mooiste natuurcampings van Drenthe!

Natuurcamping Torentjeshoek in Drenthe

Camping Torentjeshoek

Interessant weetje! De grootste camping van Nederland ligt in het Overijsselse gehucht Beerze. Camping Beerze Bulten strekt zich uit over 26 hectare en heeft een kampeercapaciteit van maar liefst 550 plekken. Kampeerders die van dit soort getallen claustrofobisch worden, kunnen beter voor een mini-camping kiezen. Op een mini-camping hebt je doorgaans met maximaal 15 medekampeerders vandoen!

7. Natuurcamping in het prachtige Overijssel!

In het Overijsselse dorpje Nijverdal ligt Camping De Noetselerberg. Deze natuurcamping ligt aan de rand van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Dit natuurpark is van een ongekende schoonheid en vormt de natuurlijke habitat van de laatste populatie korhoenders van Nederland. Prachtige vogels die uniek baltsgedrag vertonen; bolderen genoemd!

Natuurcamping in Overijssel

Natuurcamping De Noetselerberg

Leuk feitje! Het kleinste kampeertentje ter wereld weegt slechts 490 gram en kan opgeborgen worden in een rugzakje van 11 bij 22 centimeter. Het zal niemand verbazen dat dit mini-tentje ruimte biedt aan slechts één persoon. Als je niet wil vereenzamen in een piepklein één-persoons-tentje zou je kunnen overwegen om de Ozark Trail 20-Person aan te schaffen. Zoals de naam al doet vermoeden kunnen in deze grootste vakantietent ter wereld maar liefst 20 mensen jouw eenzaamheidsgevoelens opheffen!

8. Natuurcamping in het bosrijke Gelderland!

In het Gelderse plaatsje Lieren bevindt zich Comfortcamping De Bosgraaf. Deze natuurcamping ligt op de Veluwe. De Veluwe is het grootste bosrijke gebied van Nederland met een rijke flora en fauna. Raak geïmponeerd van burlende edelherten of spot majestueuze roofvogels!

Natuurcamping op de Veluwe

Camping de Bosgraaf

Interessant weetje! Ieder jaar vindt er een ware exodus plaats uit Nederland van kampeerliefhebbers naar buitenlandse oorden. Maar liefst 2,7 miljoen landgenoten slepen dan hun schoongewassen caravans en ingepakte tenten mee naar campings in Frankrijk, Duitsland, Spanje en een hele trits aan andere Europese landen. Daarnaast blijven jaarlijks miljoenen Nederlanders binnen onze landsgrenzen om tijdens hun vakantieperiode het leukste te doen wat ze kunnen verzinnen: kamperen!

9. Natuurcamping in de natuur van Noord-Holland!

In het Noord-Hollandse kustdorpje Callantsoog ligt Camping Tempelhof. Op steenworp afstand van deze natuurcamping bevindt zich één van de mooiste natuurgebieden van ons land: het Zwanenwater. Zowel kinderen als volwassenen zullen zich er opperbest vermaken!

Natuurcamping Noord-Holland

Camping Tempelhof

Leuk feitje! De populairste campingsporten van Nederland zijn badmintonnen, tafeltennissen en jeu-de-boulen. Badminton is overigens de snelste racketsport ter wereld. Tijdens een ferme smash raast de shuttle met een snelheid van bijna 500 kilometer per uur door het luchtruim! De maximale vaart van een pingpong balletje bedraagt de helft van zijn badminton evenknie; 250 kilometer per uur! In vergelijking met badminton en tafeltennis heeft de metalen bal die tijdens het Jeu de Boules-spel geworpen wordt, de snelheid van een kreupele slak met tegenwind!

10. Natuurcamping aan de kust van Noord-Holland

In het Noord-Hollandse kustplaatsje Julianadorp aan Zee bevindt zich Camping Noorder Sandt. Deze natuurcamping is ingebed in het typische Nederlandse kustlandschap met schitterende duinen en kleurrijke bloembolvelden. Geniet van een fantastische zonsondergang op het strand!

Natuurcamping in Julianadorp aan Zee

Natuurcamping Noorder Sandt

Interessant weetje! In de kampeerbranche gaat heden ten dage enorm veel geld om. Tenten, caravans en campers gaan als zoete broodjes over de toonbank; zijn gewoonweg niet meer aan te slepen. Talloze Europeanen slaan jaarlijks hun spaarvarkens stuk om vervolgens het lieve sommetje van 55 miljard euro aan kampeerartikelen en kampeervakanties te spenderen!

Deze blog vind je misschien ook interessant:

10x de leukste campings in de Achterhoek

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

One Comment

  • Vincent schreef:

    Bedankt voor het delen van deze natuurcampings in Nederland. Het lijkt mij heerlijk om een campingpplek aan de kust te hebben deze zomer. Zo kunnen we genieten van de zee en de polder. Hopelijk krijgen we een warme zomer!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.