Skip to main content

De natuurcampings van Drenthe zijn tegenwoordig razend populair. Dat is niet zonder reden. Drenthe is namelijk een provincie met heel veel ruimte en natuur: ideaal om te kamperen. Drenthe wordt ook wel de oerprovincie van Nederland genoemd. Het lijkt net alsof je er een reis terug in de tijd maakt. Een reis langs zompige veengebieden, sprookjesachtige dorpjes en mysterieuze hunebedden.

Kamperen in de uitgestrekte bossen, veelkleurige heidevelden en ruige zandgronden van Drenthe is voor iedereen erg aantrekkelijk: jong en oud. Kinderen ravotten zorgeloos met elkaar of klimmen stoer in bomen. Volwassenen maken lange wandelingen of verkennen de provincie met de fiets. Na al die prettige inspanningen is het weer heerlijk om terug te keren naar een natuurcamping waar het fraai vertoeven is in tentjes, caravans of campers. Wij hebben de 5 mooiste natuurcampings van Drenthe op een rijtje gezet.

Lees ook: 10x mooiste natuurcampings van Nederland

1. Mooie natuurcamping in Zwinderen

Natuurcamping Zwinderen bevindt zich in het Drentse Zwinderen. Zwinderen behoort tot de gemeente Coevorden. De camping telt 36 plaatsen om te kamperen en daarnaast 3 verharde plaatsen voor campers. Gasten van de camping kunnen gratis en voor niets gebruikmaken van een verwarmd zwembad. Het is vrij uitzonderlijk in Nederland dat een kleinschalige camping over zo’n fraai zwembad beschikt.

Natuurcamping Drenthe Zwinderen

Natuurcamping in Zwinderen

Leuk feitje! Ongeveer 5.000 jaar geleden stampten de Egyptenaren tientallen piramides uit de woestijngrond om hun farao’s een laatste rustplaats te geven. Het absolute vlaggenschip van de Egyptische piramides is die van Cheops. Dit kolossale grafmonument is het enige nog bestaande klassieke wereldwonder met fabelachtige afmetingen. Om deze 150 meter hoge pyramide te bouwen, werden maar liefst 2,5 miljoen stenen van 2.500 kilogram per stuk gebruikt. In vergelijking met de Egyptische piramides zijn de Drentse hunebedden maar eenvoudige grafkamers: gebouwd met enkel en alleen een handjevol zwerfkeien. Hunebedden mogen dan wel eenvoudiger zijn dan piramides, ze zijn wél een stukje ouder: 6.000 jaar!

2. Kamperen op een natuurcamping in Beilen

Natuurcamping Vorrelveen ligt in Beilen (Drenthe). Beilen behoort tot de gemeente Midden-Drenthe. De camping heeft 25 plekken om te kamperen en daarnaast 4 verharde plaatsen voor campers. Voor kinderen is Vorrelveen een waar paradijs; zij zullen zich opperbest vermaken op het grote speelveld met glijbanen en trampolines. Op steenworp afstand van de camping bevinden zich verschillende oogverblindende natuurgebieden zoals Ter Horsterzand, Heuvingerzand en Leggelderveld. Deze gebieden lenen zich uitstekend om al lopend of fietsend nader verkend te worden.

Natuurcamping Vorrelveen

Natuurcamping Vorrelveen in Beilen

Interessant weetje! Nederland telt honderden rivieren: één daarvan is de Drentsche Aa. De Drentsche Aa is uniek: het is namelijk de enige rivier van ons land die nog zijn oorspronkelijke loop heeft. Alle overige Nederlandse rivieren zijn in meer of mindere mate gekanaliseerd met als doel om uiteindelijk zo efficiënt mogelijk het water in de Noordzee te lozen. De Drentsche Aa daarentegen meandert vredig door Drenthe heen en vormt daarmee een schitterend sierraad voor het karakteristieke Drentse landschap!

3. Prachtige natuurcamping in Meppen

Natuurcamping Erfgoed de Boemerang bevindt zich in het Drentse Meppen. Meppen behoort tot de gemeente Coevorden. De camping telt 44 plaatsen om te kamperen. Deze camping is uitermate geschikt voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Zo mag je je wekker thuis laten: in de loop van de ochtend word je namelijk gewekt door vrolijk vogelgezang. Fietsen hoef je ook niet mee te slepen: op de camping worden verschillende rijwielen verhuurd. De omgeving van Meppen staat bekend als één van de mooiste fietsgebieden van Drenthe.

Natuurcamping Drenthe Boemerang

Natuurcamping Erfgoed de Boemerang in Meppen

Leuk feitje! In totaal zijn er wereldwijd door de Féderation Cynologique Internationale 345 hondenrassen erkend: elf daarvan hebben een Nederlandse oorsprong. Eén van de Nederlandse hondenrassen is de Drentsche patrijshond. De Drent, zoals hij ook wel liefkozend wordt genoemd, is een zogenaamde staande jachthond. Dit type jachthond speurt het wild op, blijft dan roerloos staan en wijst vervolgens met zijn snoet het wild aan. De jager hoeft daaropvolgend alleen maar de trekker over te halen om de haas, fazant of ree het tijdelijke met het eeuwige te laten verwisselen!

4. Kamperen op een natuurcamping in Sleen

Natuurcamping Pieterom ligt in Sleen (Drenthe). Sleen behoort tot de gemeente Coevorden. De mini-camping heeft 32 plekken om te kamperen. Op de camping staat de natuur centraal. Zo vind je op het kampeerterrein prachtige bomen en struiken die onweerstaanbaar zijn voor talrijke insecten en vogels: welkom in het theater van de natuur! Uiteraard ontbreekt het op Pieterom niet aan alle wenselijke faciliteiten zoals een sanitairgebouw met toiletten, douches, wastafels en spoelbakken. Coevorden ligt een stukje ten zuiden van de camping, maar is zeer de moeite waard om te bezoeken: het is een middeleeuwse stad met tal van aanlokkelijke bezienswaardigheden.

Natuurcamping Drenthe Pieterom

Natuurcamping Pieterom in Sleen

Interessant weetje! Met een bevolkingsdichtheid van 188 inwoners per km2 is Drenthe de dunstbevolkte provincie van Nederland. De bevolkingsdichtheid van Zuid-Holland daarentegen is bijna acht keer hoger: 1374 inwoners per km2. Zuid-Holland is daarmee de dichtstbevolkte provincie van ons land. Mensen die al claustrofobisch worden van de Zuid-Hollandse cijfers kunnen maar beter niet in Manilla gaan wonen. De hoofdstad van de Filipijnen telt namelijk meer dan 45.000 inwoners per km2. Daarmee is deze mega-metropool de dichtstbevolkte stad ter wereld!

5. Fantastische natuurcamping in Hooghalen

Natuurcamping Tikvah bevindt zich in het Drentse Hooghalen. Hooghalen behoort tot de gemeente Midden-Drenthe. De camping telt 32 plaatsen om te kamperen. Tikvah is een echte familiecamping. De sanitaire faciliteiten zijn pico bello voor elkaar en zelfs rolstoel toegankelijk. Vlak in de buurt van de camping ligt één van de mooiste natuurgebieden van Drenthe: Groote Zand. Dit natuurgebied is ruim dooraderd met paden en wegen en daardoor goed te verkennen voor wandelaars en fietsers. Onderweg maak je dan onder andere kennis met paarsgekleurde heidevelden en grillige zandverstuivingen.

natuurcamping in Drenthe

Natuurcamping Tikvah in Hooghalen

Leuk feitje! Nationaal Park Dwingelderveld is één van de drie nationale parken van de provincie Drenthe. Dit natuurpark wordt gekenschetst door bossen, heidevelden en vennen die op hun beurt de leefomgeving vormen voor tal van zeldzame planten- en diersoorten zoals zonnedauw, adders en gentiaanblauwtjes. Maar de absolute (en letterlijke) blikvanger van het Dwingelderveld is niet een plantje of diertje, maar een levensgrote radiotelescoop: Dwingeloo Radiotelescoop. Deze mega-radiotelescoop zag het levenslicht in 1956 en heeft een diameter van 25 meter. In 1998 volgde zijn wetenschappelijke pensionering en kreeg de telescoop een monumentale status. Chinese astronomen zullen niet onder de indruk zijn van de Dwingeloo Radiotelescoop, zij mogen namelijk aan de knopjes draaien van de zogenaamde FAST-radiotelescoop met een diameter van 500 meter!

Vakantieparken Drenthe

Op zoek naar een vakantiepark in Drenthe? Lees dan onze blog over de beste vakantieparken in Drenthe!

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.