Skip to main content

Oud en nieuw vieren op een vuurwerkvrij vakantiepark kan erg prettig zijn. Op vuurwerkvrije vakantieparken is het verboden om vuurwerk (knalvuurwerk en siervuurwerk) af te steken. Op deze manier kun je op een rustige manier het nieuwe jaar inluiden.

Ook voor honden, katten en jonge kinderen is het veel fijner als er geen knallend vuurwerk tot ontploffing wordt gebracht bij het vakantiehuisje. Ze kunnen hier erg van schrikken en angstig van worden.

Wij hebben 20 vuurwerkvrije vakantieparken in Nederland geselecteerd.

1. Vuurwerkvrij vakantiepark in de duinen

Vakantievilla’s Berger Duinen bevindt zich in het duinplaatsje Schoorl in de provincie Noord-Holland. Het vuurwerkvrije vakantiepark ligt in de duinen. Op het villapark kun je verblijven in luxe villa’s.

Vuurwerkvrij vakantiepark Berger Duinen

Vuurwerkvrij vakantiepark Berger Duinen. Foto: landal.nl

Leuk feitje: Ieder jaar wordt in Nederland voor rond 70 miljoen euro aan vuurwerk afgestoken. Er wordt meer geld uitgegeven aan siervuurwerk dan aan knalvuurwerk.

2. Vakantiepark met vuurwerkverbod aan binnenmeer

In het Drentse dorpje Tynaarlo ligt Villapark Ankenveen. Het vakantiepark bevindt zich aan een binnenmeer. Op het kindvriendelijke park kun je vakantiehuisjes, bungalows en tiny houses boeken. Je kunt hier van een fijne jaarwisseling genieten zonder harde knallen. Er geldt namelijk een vuurwerkverbod op het park.

Vuurwerkvrij Villapark Ankeveen

Vuurwerkvrij vakantiepark Villapark Ankeveen. Foto: roompot.nl

Interessant weetje: De oorsprong van vuurwerk ligt in China. Al tijdens de Tangdynastie (618-907 n.Chr.) werd er in dit gigantische Aziatische land vuurwerk afgestoken.

3. Vuurwerkvrij vakantiepark aan de Noordzeekust

EuroParcs Parc du Soleil bevindt zich in het kustplaatsje Noordwijk in de provincie Zuid-Holland. Het vakantiepark ligt vlak aan het Noordzeestrand. Op het familiepark kun je verblijven in chalets. Het is niet toegestaan om op Parc du Soleil vuurwerk af te steken met oud en nieuw.

Vuurwerkvrij vakantiepark Parc du Soleil

EuroParcs Parc du Soleil. Foto: europarcs.nl

Leuk feitje: Vuurwerk wordt in vijf groepen ingedeeld. Te weten: fop- en schertsvuurwerk, kleinvuurwerk, grootvuurwerk, ernstvuurwerk en elektronisch vuurwerk.

4. Vuurwerkvrij vakantiepark op de Veluwe

In het Gelderse dorpje Heerde ligt Molecaten Park De Koerberg. Het vakantiepark bevindt zich op de Veluwe. Op het vuurwerkvrije familiepark kun je vakantiehuisjes, chalets en kampeercabins boeken. Op Park De Koerberg bestaat er ook een mogelijkheid om te kamperen.

Vakantiepark zonder vuurwerk Koerberg

Vuurwerkvrij park Molecaten Park de Koerberg. Foto: molecaten.nl

Interessant weetje: Niet alleen op oudejaarsavond wordt er vuurwerk afgestoken. Met name in het buitenland vinden er het hele jaar door spectaculaire vuurwerkshows plaats.

5. Vakantiepark met vuurwerkverbod in Zuid-Limburg

Résidence Valkenburg bevindt zich in het plaatsje Valkenburg in de provincie Limburg. Het vakantiepark ligt in het heuvellandschap van Zuid-Limburg. Op het familiepark kun je verblijven in bungalows en chalets. Op Résidence Valkenburg geldt een vuurwerkverbod.

Vuurwerkvrij park Residence

Vuurwerkvrij vakantiepark Résidence Valkenburg. Foto: topparken.nl

Leuk feitje: Naast vuurwerkshows bestaan er vuurwerkfestivals. Het bekendste vuurwerkfestival van Nederland vindt ieder jaar plaats in Scheveningen.

6. Vuurwerkvrij vakantiepark op Texel

Vakantiepark Sluftervallei ligt op het Waddeneiland Texel. Het vakantiepark ligt in een natuurgebied. Op het vuurwerkvrije familiepark kun je verblijven in rietgedekte bungalows, kinderbungalows, bungalows voor mensen met een beperking en luxe villa’s.

Vakantiepark Sluftervallei

Vuurwerkvrij vakantiepark Sluftervallei. Foto: landal.nl

Leuk feitje: De mortierbom behoort tot de zwaarste soort vuurwerk. Mortierbommen mogen alleen door professionals worden afgestoken.

7. Vuurwerkvrij vakantiepark aan de kust

In het Noord-Hollandse kustdorpje Egmond aan den Hoef ligt EuroParcs De Woudhoeve. Het vuurwerkvrije vakantiepark bevindt zich niet ver van het Noordzeestrand af. Op het familiepark kun je bungalows en chalets boeken.

Vuurwerkvrije Europarcs de Woudhoeve

Vuurwerkvrij vakantiepark de Woudhoeve. Foto: europarcs.nl

Interessant weetje: Het afsteken van vuurwerk in Nederland is sinds 1950 populair geworden. Vanaf die tijd steeg de naoorlogse welvaart en hadden Nederlanders meer geld voor luxe producten zoals vuurwerk.

8. Vakantiepark met vuurwerkverbod in Noordwijk

EuroParcs Noordwijkse Duinen bevindt zich in het badplaatsje Noordwijk in de provincie Zuid-Holland. Het vakantiepark ligt in de duinen. Op het familiepark kun je verblijven in bungalows en chalets. In het park geldt een verbod op het afsteken van vuurwerk: knalvuurwerk en siervuurwerk.

Europarcs Noordwijkse Duinen

Vuurwerkvrij vakantiepark Noordwijkse Duinen. Foto: europarcs.nl

Leuk feitje: Tegenwoordig steekt men vuurwerk af voor de lol. Vroeger stak men vuurwerk af voor het verjagen van boze geesten.

9. Vakantiepark met vuurwerkverbod op de Veluwe

In het Gelderse dorpje Garderen ligt Resort Veluwe. Het vakantiepark bevindt zich op de Veluwe. Op het familiepark kun je comfortabele bungalows en luxe lodges boeken. Op het park is het verboden om vuurwerk af te steken. Honden, katten en jonge kinderen hoeven zich geen zorgen te maken.

Vuurwerkvrij vakantiepark Veluwe

Vuurwerkvrij vakantiepark Resort Veluwe. Foto: topparken.nl

Interessant weetje: Tijdens het huwelijk van koning Hendrik de Achtste van Engeland werd er voor het eerst vuurwerk gebruikt in Engeland. Hendrik de Achtste trouwde in het jaar 1486.

10. Vuurwerkvrij vakantiepark in de Achterhoek

Résidence Lichtenvoorde bevindt zich in het plaatsje Lichtenvoorde in de provincie Gelderland. Het vakantiepark ligt in de Achterhoek. Op het familiepark kun je verblijven in vakantiewoningen, bungalows, chalets en familievilla’s. Mensen met vuurwerkangst kunnen prima op dit park verblijven. Het namelijk niet toegestaan om op Résidence Lichtenvoorde vuurwerk af te steken.

Vakantiepark Lichtenvoorde

Vuurwerkvrij vakantiepark Lichtenvoorde. Foto: topparken.nl

Leuk feitje: Het paradepaardje van het siervuurwerk is onbetwist de vuurpijl. De gemiddelde vuurpijl haalt een hoogte van dertig meter.

11. Vakantiepark met vuurwerkverbod vlak bij Amsterdam

EuroParcs Poort van Amsterdam ligt in Uitdam in de provincie Noord-Holland. Het vakantiepark ligt vlak bij Amsterdam. Op het park kun je verblijven in vrijstaande villa’s en geschakelde vakantieverblijven. Op Poort van Amsterdam is het verboden om vuurwerk af te steken. Ideaal voor mensen met jonge kinderen, honden of katten.

Vakantiepark zonder vuurwerk Poort van Amsterdam

Vuurwerkvrij vakantiepark Poort van Amsterdam. Foto: europarcs.nl

Leuk feitje: In Nederland mag je alleen vuurwerk afsteken tussen 18:00 uur (31 december) en 02:00 uur (1 januari). Als je buiten deze tijden vuurwerk afsteekt, riskeer je een boete van 100 euro.

12. Vuurwerkvrij vakantiepark aan het Markermeer

In het Noord-Hollandse dorpje Bovenkarspel ligt EuroParcs Markermeer. Het vakantiepark bevindt zich aan het Markermeer. Op het familiepark kun je chalets en cabins boeken. Hier kun je oud en nieuw vieren zonder overlast van knal- en siervuurwerk.

Vuurwerkvrij vakantiepark Markermeer

Vuurwerkvrij vakantiepark Markermeer. Foto: europarcs.nl

Interessant weetje: Vuurwerk wordt geclassificeerd naar gevarenklasse. Te weten: massa-explosie, scherfwerking, brand en ontploffing.

13. Vuurwerkvrij recreatiepark midden op de Veluwe

Recreatiepark ’t Gelloo bevindt zich in het plaatsje Ede in de provincie Gelderland. Het vuurwerkvrije recreatiepark ligt midden op de Veluwe. Op het familiepark kun je verblijven in chalets, bungalows, cabins en safitenten. Mensen die van rust houden, worden hier tijdens oud en nieuw niet gestoord door knal-en siervuurwerk.

Vakantiepark 't Gelloo vuurwerkvrij

Vuurwerkvrij Recreatiepark ’t Gelloo. Foto: topparken.nl

Leuk feitje: In Nederland mag je maar een paar dagen per jaar vuurwerk kopen. Bij onze zuiderburen daarentegen ligt het hele jaar door vuurwerk in de winkelschappen.

14. Vakantiepark met vuurwerkverbod aan de IJssel

In het Zuid-Hollandse dorpje Nieuwerkerk aan den IJssel ligt Parc de IJsselhoeve. Het vakantiepark bevindt zich aan de rivier de IJssel. Op het familiepark kun je chalets en cabins boeken. Op Parc de IJsselhoeve geldt een vuurwerkverbod en kun je oud en nieuw tegemoet zien zonder het geknal van vuurwerk.

Vuurwerkvrij Park IJselhoeve

Vuurwerkvrij Parc de IJsselhoeve. Foto: topparken.nl

Interessant weetje: Vanaf een leeftijd van 16 jaar mag je in Nederland vuurwerk kopen en afsteken. Kinderen die 12 jaar oud zijn mogen sterretjes afsteken.

15. Vuurwerkvrij recreatiepark vlak bij recreatieplas

Résidence de Leuvert bevindt zich in het plaatsje Cromvoirt in de provincie Noord-Brabant. Het vakantiepark ligt vlak bij De IJzeren Man. De IJzeren Man is een recreatieplas. Op het familiepark kun je verblijven in bungalows, chalets en cabins.

Vuurwerkvrij vakantiepark de Leuvert

Vuurwerkvrij vakantiepark Résidence de Leuvert. Foto: topparken.nl

Leuk feitje: In Nederland wordt het nieuwe jaar met vuurwerk ingeluid op 1 januari. Het Chinees Nieuwjaar begint tussen 21 januari en 20 februari: een periode die ook massaal met vuurwerk wordt afgetrapt.

16. Vuurwerkvrij vakantiepark in de provincie Zeeland

Vakantiepark  Strand Resort Nieuwvliet-Bad is een vuurwerkvrij vakantiepark in het plaatsje Nieuwvliet in de provincie Zeeland. In dit park is het verboden om knal- en siervuurwerk af te steken op oudejaarsavond.

Vuurwerkvrij vakantiepark Landal Strand Resort Nieuwvliet-Bad

Landal Strand Resort Nieuwvliet-Bad. Foto: landal.nl

Leuk feitje! Wat ‘astronautjes’ bij knalvuurwerk zijn, zijn ‘babyvuurpijltjes’ bij siervuurwerk. Vuurwerkklassiekers dus. Babypijltjes wegen maar een paar gram, maar zijn wel verboden in Nederland: ze worden uit hand tot lancering gebracht hetgeen tot gevaarlijke situaties kan leiden. Wat lastiger is om uit de losse pols te lanceren, is de grootste vuurpijl allertijden. Deze 1.270 kilogram wegende vuurwerk-raket verlichtte nadat hij was afgeschoten minutenlang de besneeuwde bergen van de Amerikaanse staat Colorado!

17. Vakantiepark met vuurwerkverbod in Gelderland

Vakantiepark Landal Miggelenberg is een vuurwerkvrij vakantiepark in het dorpje Hoenderloo in de provincie Gelderland. Voor jonge kinderen en honden is dit een ideaal vakantiepark: zij hoeven niet bang te zijn voor harde knallen.

Vakantiepark zonder vuurwerk

Landal Miggelenberg

Interessant weetje! Sterretjes en vuurwerk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sterretjes staan te boek als kindervuurwerk of koud vuur. Maar pas op: sterretjes lijken onschuldig, maar zijn dat geenszins. De wegspringende vonkjes doven snel uit en kunnen weinig schade berokkenen. Het ontbrandende sterretjes-stokje daarentegen wordt maar liefst elf keer heter dan kokend water en kan bij ondeugdelijk gebruik tot ernstige brandwonden lijden.

18. Vuurwerkvrij vakantiepark in de provincie Drenthe

Vakantiepark Landal Orveltermarke is een vuurwerkvrij vakantiepark in het plaatsje Witteveen in de provincie Drenthe. Dit park staat garant voor een knalvrije jaarwisseling. Heel fijn voor mensen (en honden) die niets met vuurwerk hebben.

Landal Orveltermarke

Landal Orveltermarke

Leuk feitje! Geluid is de hoorbare verandering van luchtdruk. Des te meer luchtdruk verplaatst wordt, des te harder het geluid is. Het hardste geluid is 194 decibel, dan worden alle luchtmoleculen samengedrukt. Het vuurwerk dat in Nederland verkocht wordt, mag maximaal 120 decibel produceren, op een afstand van 8 meter. Het hardste geluid ter wereld, komt niet van bulderende raketmotoren, maar van walvisgezang. Als de blauwe vinvis gaat zingen, komt er 188 decibel vrij. Op deze manier kan het grootste dier allertijden communiceren met soortgenoten die zich op meer dan 150 kilometer afstand bevinden!

19. Vakantiepark met vuurwerkverbod in Noord-Brabant

Vakantiepark Duc de Brabant is een vuurwerkvrij vakantiepark in het dorpje Diessen-Baarschot in de provincie Noord-Brabant. In dit vakantiepark kun je lekker rustig oudejaarsavond vieren zonder gestoord te worden door knallend vuurwerk.

Landal Duc de Brabant

Vuurwerkvrij vakantiepark Duc de Brabant. Foto: landal.nl

Interessant weetje! Het verschil tussen zwaar knalvuurwerk en handgranaten wordt steeds kleiner. De meest beruchte knaller ter wereld is de Cobra 8. Dit Italiaanse ‘rotje’ is volgepropt met maar liefst 100 gram kruit. Het leeuwendeel van de handgranaten bevat meer kruit, maar niet heel veel meer. De vernietigende kracht van Cobra’s en handgranaten is enorm. Gelukkig is de verkoop en het gebruik van Cobra’s in Nederland streng verboden!

20. Vuurwerkvrij vakantiepark in de provincie Drenthe

Vakantiepark Landal Hunerwold State is een vuurwerkvrij vakantiepark in het plaatsje Wateren in de provincie Drenthe! Op dit familiepark is geen ruimte voor gillende vuurpijlen en knallende rotjes. Ideaal voor rustzoekers.

Vuurwerkvrij vakantiepark Hunerwold State

Vuurwerkvrij vakantiepark Hunerwold State. Foto: landal.nl

Leuk feitje! Als je kaliumnitraat, zwavel en houtskool bij elkaar voegt, ontstaat een uiterst explosief goedje: buskruit genaamd. In het midden van de 11de eeuw werd in China al buskruit geproduceerd en in kanonnen gepropt bij militaire conflicten. Buskruit is ook een belangrijke component van vuurwerk: het is de voortstuwende kracht van vuurpijlen en de explosieve kracht van knallers!

Vakantieparken Nederland

Deze blogs over vakantieparken in Nederland vind je misschien ook interessant:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.