Skip to main content

Veel mensen vinden het prettig om oud & nieuw te vieren op een vuurwerkvrij vakantiepark. Op vuurwerkvrije vakantieparken is het verboden om vuurwerk af te steken. Op deze manier kun je op een rustige manier het nieuwe jaar inluiden. Op vuurwerkvrije vakantieparken wordt gecontroleerd of vuurwerk wordt afgestoken op oudejaarsavond. Het is ook voor honden en katten veel fijner als er geen knallend vuurwerk tot ontploffing wordt gebracht bij het vakantiehuisje; ze kunnen hier erg van schikken en angstig van worden. Helaas is het aanbod van vuurwerkvrije vakantieparken niet zo groot; terwijl er wel veel vraag naar is. Wij hebben 5 vuurwerkvrije vakantieparken in Nederland op een rijtje gezet.

1. Vuurwerkvrij vakantiepark in de provincie Zeeland

Vakantiepark Landal Strand Resort Nieuwvliet-Bad is een vuurwerkvrij vakantiepark in het plaatsje Nieuwvliet in de provincie Zeeland. In dit park is het verboden om knal- en siervuurwerk af te steken op oudejaarsavond.

Vuurwerkvrij vakantiepark Landal Strand Resort Nieuwvliet-Bad

Landal Strand Resort Nieuwvliet-Bad

Leuk feitje! Wat ‘astronautjes’ bij knalvuurwerk zijn, zijn ‘babyvuurpijltjes’ bij siervuurwerk. Vuurwerkklassiekers dus. Babypijltjes wegen maar een paar gram, maar zijn wel verboden in Nederland: ze worden uit hand tot lancering gebracht hetgeen tot gevaarlijke situaties kan leiden. Wat lastiger is om uit de losse pols te lanceren, is de grootste vuurpijl allertijden. Deze 1.270 kilogram wegende vuurwerk-raket verlichtte nadat hij was afgeschoten minutenlang de besneeuwde bergen van de Amerikaanse staat Colorado!

2. Vakantiepark met vuurwerkverbod in Gelderland

Vakantiepark Landal Miggelenberg is een vuurwerkvrij vakantiepark in het dorpje Hoenderloo in de provincie Gelderland. Voor jonge kinderen en honden is dit een ideaal vakantiepark: zij hoeven niet bang te zijn voor harde knallen.

Vakantiepark zonder vuurwerk

Landal Miggelenberg

Interessant weetje! Sterretjes en vuurwerk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sterretjes staan te boek als kindervuurwerk of koud vuur. Maar pas op: sterretjes lijken onschuldig, maar zijn dat geenszins. De wegspringende vonkjes doven snel uit en kunnen weinig schade berokkenen. Het ontbrandende sterretjes-stokje daarentegen wordt maar liefst elf keer heter dan kokend water en kan bij ondeugdelijk gebruik tot ernstige brandwonden lijden.

3. Vuurwerkvrij vakantiepark in de provincie Drenthe

Vakantiepark Landal Orveltermarke is een vuurwerkvrij vakantiepark in het plaatsje Witteveen in de provincie Drenthe. Dit park staat garant voor een knalvrije jaarwisseling. Heel fijn voor mensen (en honden) die niets met vuurwerk hebben.

Landal Orveltermarke

Landal Orveltermarke

Leuk feitje! Geluid is de hoorbare verandering van luchtdruk. Des te meer luchtdruk verplaatst wordt, des te harder het geluid is. Het hardste geluid is 194 decibel, dan worden alle luchtmoleculen samengedrukt. Het vuurwerk dat in Nederland verkocht wordt, mag maximaal 120 decibel produceren, op een afstand van 8 meter. Het hardste geluid ter wereld, komt niet van bulderende raketmotoren, maar van walvisgezang. Als de blauwe vinvis gaat zingen, komt er 188 decibel vrij. Op deze manier kan het grootste dier allertijden communiceren met soortgenoten die zich op meer dan 150 kilometer afstand bevinden!

4. Vakantiepark met vuurwerkverbod in Noord-Brabant

Vakantiepark Landal Duc de Brabant is een vuurwerkvrij vakantiepark in het dorpje Diessen-Baarschot in de provincie Noord-Brabant. In dit vakantiepark kun je lekker rustig oudejaarsavond vieren zonder gestoord te worden door knallend vuurwerk.

Landal Duc de Brabant

Landal Duc de Brabant

Interessant weetje! Het verschil tussen zwaar knalvuurwerk en handgranaten wordt steeds kleiner. De meest beruchte knaller ter wereld is de Cobra 8. Dit Italiaanse ‘rotje’ is volgepropt met maar liefst 100 gram kruit. Het leeuwendeel van de handgranaten bevat meer kruit, maar niet heel veel meer. De vernietigende kracht van Cobra’s en handgranaten is enorm. Gelukkig is de verkoop en het gebruik van Cobra’s in Nederland streng verboden!

5. Vuurwerkvrij vakantiepark in de provincie Drenthe

Vakantiepark Landal Hunerwold State is een vuurwerkvrij vakantiepark in het plaatsje Wateren in de provincie Drenthe! Op dit familiepark is geen ruimte voor gillende vuurpijlen en knallende rotjes. Ideaal voor rustzoekers.

Landal Hunerwold State

Landal Hunerwold State

Leuk feitje! Als je kaliumnitraat, zwavel en houtskool bij elkaar voegt, ontstaat een uiterst explosief goedje: buskruit genaamd. In het midden van de 11de eeuw werd in China al buskruit geproduceerd en in kanonnen gepropt bij militaire conflicten. Buskruit is ook een belangrijke component van vuurwerk: het is de voortstuwende kracht van vuurpijlen en de explosieve kracht van knallers!

Vakantieparken Nederland

Deze blogs over vakantieparken in Nederland vind je misschien ook interessant:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.