Maak kennis met de bizarre schoenbekooievaar! Een prehistorisch ogende vogel die zo uit een tekenfilm lijkt te zijn weggevlogen. Een oervogel met een uniek uiterlijk én met uitzonderlijk gedrag. Schoenbekooievaars leven in Centraal- en Oost-Afrika en staan in de top-5 van meest gewilde vogels van vogelspotters. Een ontmoeting met een schoenbekooievaar creëert een onvergetelijke herinnering.
Hieronder vind je een overzicht van 10 weetjes over de schoenbekooievaar!
1. Kolossale vogel
Een kolossale vogel met de lange poten van een ooievaar en de brede snavel van een pelikaan. Zó kun je de schoenbekooievaar nog het beste omschrijven. Het is een manshoge verschijning met een grijs verenpak, gele kraalogen en brutaal kuifje. Als de schoenbekooievaar zijn vleugels spreidt, ontstaat een slagschaduw van meer dan tweeënhalve meter!
De schoenbekooievaar leeft in Oeganda, Zambia, Tanzania, Ethiopië en Zuid-Sudan. De grootste kans om ze te spotten in Oeganda zijn in het Murchison Falls National Park, Ziwa Rhino Sanctuary en de Mabamba Wetland. Oeganda wordt de parel van Afrika genoemd. Leer dit prachtige land kennen tijdens deze 16-daagse rondreis door Oeganda.
Lees ook: 10x rondreis door Oeganda: de Parel van Afrika!
2. Vlijmscherpe snavel
De schoenbekooievaar heeft de op twee na langste snavel van alle vogels: alleen ooievaars en pelikanen hebben een langere snuit. Daarnaast is de schoenbekooievaar-snavel vlijmscherp en heeft het de vorm van een schoen: aan deze laatste eigenschap ontleent het beest zijn naam. Met de dodelijke snavel worden prooien gegrepen en aan flarden geknipt!
In Zambia laat de schoenbekooievaar zich in de Bangweulu Wetlands zien. Naast de schoenbekooievaar heeft Zambia nog veel meer moois te bieden. Wat te denken van de Victoriawatervallen. De Victoriawatervallen zijn met een hoogte van 100 meter en breedte van 1.700 meter de grootste watervallen van Afrika. Neem deel aan deze 24-daagse groepsrondreis door Zambia, Malawi en Tanzania en ontdek deze regio van Afrika.
3. Klapperend machinegeweer
Het geluid van een klapperend machinegeweer! Dát is wat je hoort als een schoenbekooievaar een soortgenoot groet. Dit onmiskenbare geluid ontstaat als hij zijn snavel laat klapperen. De schoenbekooievaar is niet de enige vogel die mitrailleurgeluiden maakt om te imponeren. Als een paradijsvogel zijn snavel opentrekt, lijk je ook midden een oorlogsgebied te zitten!
Tanzania is één van de landen waar je schoenbekooievaars kunt spotten. Dit land behoort tot de mooiste landen van Afrika en wordt jaarlijks door veel toeristen bezocht. Mensen die graag de ‘big five’ willen zien, kunnen ook naar Tanzania gaan. Maak deze 9-daagse rondreis door Tanzania en kom oog in oog met leeuwen, neushoorns, jachtluipaarden, olifanten en Afrikaanse buffels.
4. Reservekuiken
De schoenbekooievaar legt twee eitjes waar twee kuikens uitkomen. Het jongste exemplaar is het reservekuiken. Als het oudste kuiken in leven blijft, wordt het jongste kuiken uiteindelijk weggepest en zal het sterven. Mocht onverhoopt het oudste kuiken het niet redden, dan richt het schoenbekooievaarsvrouwtje plotsklaps al haar zorg en aandacht op het back-up-kuiken!
Wil jij een kans maken om een schoenbekooievaar te spotten? Neem dan deel aan deze 13-daagse privéreis met chauffeur/gids door Tanzania. Deze reis laat je alle hotspots van het Afrikaanse land zien: van de indrukwekkende Ngorongoro krater tot de hagelwitte stranden van Zanzibar.
5. Zeldzame vogel
Schoenbekooievaars zijn zeer zeldzaam: nog maar 2.500 individuen leven in de Afrikaanse wildernis. Oók in gevangenschap kom je ze bijna niet tegen: slechts een handjevol dierentuinen bezit een schoenbekooievaar. Dierentuindirecteuren zijn bereid om meer dan 10.000 euro op tafel te leggen om een schoenbekooievaar aan hun diercollectie toe te voegen!
Voor het spotten van schoenbekooievaars in Tanzania moet je in moerasrijke gebieden zijn. Maar Tanzania is vooral bekend van de Serengeti en de Ngorongoro-krater. Deze natuurgebieden zijn veel droger, maar herbergen wél enorm veel verschillende soorten dieren. Deze 10-daagse rondreis door Tanzania voert je langs de Serengeti en de Ngorongoro-krater. Puur genieten dus!
6. Trage vogel
Met een vleugelslag van 150 slagen per minuut, cruiset een schoenbekooievaar met een vaartje van 30 km per uur relaxt door het luchtruim. Dat de schoenbekooievaar daarmee niet tot de snelheidsduivels van het vogelrijk behoort, bewijst de kolibrie wel. De vleugels van dit mini-vogeltje slaan 3.000 keer per minuut om een snelheid van 100 km per uur te genereren!
Naast de schoenbekooievaar leven er tal van andere bijzondere vogelsoorten in Afrika. Voor vogelspotters is het Afrikaanse continent een zeer geliefde bestemming. Zo telt Kenia meer dan 1.200 verschillende vogelsoorten. De prachtige Vorkstaartscharrelaar is de nationale vogel van Kenia. Neem deel aan deze 14-daagse rondreis door Kenia en maak kennis met prachtige vogels.
7. Oude vogel
De schoenbekooievaar behoort met zijn levensverwachting van veertig jaar, tot de langstlevende vogels in het wild: in gevangenschap kan daar nog gemakkelijk tien jaar bijkomen. Toch mogen schoenbekooievaars qua ouderdom niet in de schaduw van papegaaien staan: veel kromsnavels gaan royaal over de vijftig jaar heen. Ara’s spannen de kroon: sommige exemplaren worden een eeuw oud!
Ondanks het feit dat de schoenbekooievaar een zware vogel is, is het niet de zwaarste vliegende vogel van Afrika. Met een gewicht van meer dan twintig kilogram is die eer weggelegd voor de koritrap. De koritrap is bovendien de nationale vogel van Botswana. Vogelspotten in Botswana is fantastisch: neem deel aan deze 15-daagse rondreis door Botswana en beleef het allemaal.
8. Geduldige vogel
Een wedstrijdje ‘zo lang mogelijk roerloos staan’, zou met glans door de schoenbekooievaar worden gewonnen. Deze vogel kan namelijk urenlang naar het water turen, zonder maar ook een veer te verroeren. Om vervolgens vliegensvlug in actie te komen als een nietsvermoedende vis binnen aanvalsbereik komt. Deze prooi wordt daaropvolgend door de snavel geplet, doorboort en in stukken geknipt.
Niet de schoenbekooievaar, maar de struisvogel is de bekendste vogel van Afrika. Men schat dat er ongeveer 150.000 struisvogels op de Afrikaanse savannes rondrennen. Alles aan struisvogels is indrukwekkend te noemen. Zo kunnen de mannetjes meer dan 160 kilogram wegen. Zuid-Afrika is één van de landen waar ze veel voorkomen: sluit je aan bij deze 15-daagse rondreis en spot ze!
9. Laat ontdekte vogel
Ondoordringbare zoetwatermoerassen vormen de natuurlijke leefomgeving van schoenbekooievaars. Daar gaan ze volledig op in het riet en kunnen zich maximaal verschuilen. Dat is ook de reden waarom schoenbekooievaars pas in 1850 door wetenschappers zijn ontdekt en beschreven. Honderd jaar eerder was men al begonnen met het in kaart brengen van de Afrikaanse plant- en diersoorten.
De schoenbekooievaar behoort tot de grootste vliegende vogels van Afrika. De kleinste vogel die in Afrika leeft, is de buidelmees. De buidelmees is nog geen acht centimeter lang en heeft een kenmerkend verenkleed. Zuid-Afrika is één van de landen waar je ze kunt spotten. Sluit jezelf aan bij deze 18-daagse rondreis door Zuid-Afrika en spot buidelmezen.
10. Dikbevriend met nijlpaarden
Schoenbekooievaars zijn heel graag in de buurt van nijlpaarden. Nijlpaarden galopperen met veel geweld over de bodems van moerassen, rivieren en meren. Het daarbij omgewoelde zand dwingt vissen én andere maritieme wezens om naar het wateroppervlak te bewegen. Zich niet realiserend dat ze dan binnen het dodelijke aanvalsbereik van schoenbekooievaars komen.
De schoenbekooievaar is een Afrikaanse vogelsoort die enorm tot de verbeelding spreekt. Dat kun je ook zeggen van de vechtarend. De vechtarend is de grootste roofvogel van Afrika en van een enorme schoonheid. Deze roofvogel komt voor ten zuiden van de Sahara. Neem deel aan deze 18-daagse rondreis aan Kenia en Tanzania en je hebt een grote kans op het spotten van vechtarenden.
Deze blog vind je misschien ook interessant: