Skip to main content

De Afrikaanse wildernis is van een adembenemende schoonheid met een indrukwekkende flora en fauna. Tijdens een safari treed je even binnen in deze natuurlijke leefomgeving van wilde dieren. Dát is het moment dat je ze kunt zien en bewonderen. Maar pas op! Sommige van deze dieren kunnen onder bepaalde omstandigheden levensgevaarlijk worden voor mensen.

Wij hebben een lijstje opgesteld van de 10 gevaarlijkste dieren van Afrika!

1. Nijlpaarden

Nijlpaarden zien er grappig uit en lijken alleen maar vrienden te hebben. Tót het moment dat hun territorium of jongen in gevaar komen. Dan komt het stoom uit hun oren en ontpoppen nijlpaarden zich tot de gevaarlijkste dieren van Afrika. Jaarlijks leggen honderden mensen het loodje nadat ze door ziedende nijlpaarden bruut zijn overlopen.

Nijlpaard in Afrika

Nijlpaarden in Afrika

Iedereen die een safari in Afrika gaat maken, wil graag nijlpaarden zien. Tijdens deze 16-daagse rondreis door Oeganda is de kans op het spotten van Nijlpaarden groot. Een onderdeel van de rondreis is een boottocht op de Nijl. De Nijl is de langste rivier ter wereld en dé plek om grote aantallen nijlpaarden te zien.

Lees ook: 10x rondreis door Oeganda: de Parel van Afrika!

2. Witte haaien

Ruim 1.900 kilogram aan bijtkracht! Dát is wat de witte haai inzet om alles en iedereen in een fractie van een seconde tussen zijn vlijmscherpe tanden te verbrijzelen. De witte haai is de absolute heerser van de oceaan en voor niets en niemand bang. Ondanks het feit dat mensen van nature niet op zijn menu staan, gaat het toch af en toe dodelijk mis.

Witte haai in Zuid-Afrika

Witte haai in Zuid-Afrika

Voor de kust van het Zuid-Afrikaanse plaatsje Gansbaai komen veel witte haaien voor. Gansbaai wordt niet voor niets de witte haaienhoofdstad van de wereld genoemd. Bij Gansbaai is het mogelijk om deze toppredators van de zee te bekijken. Je kunt er zelfs tussen zwemmen. Wel in een kooi: anders ben je zo uitgezwommen!

3. Zwarte mamba’s

Als je onverhoopt met je voet op een zwarte mamba gaat staan, is de kans dat je dat nog kunt navertellen bijzonder klein. Deze slang is namelijk extreem giftig: één gifdosis is voldoende om dertig mensen binnen twintig minuten de dood in te jagen. Het zwarte mamba-gif werkt verlammend en zorgt ervoor dat de ademhaling stopt.

Zwarte Mamba in Afrika

Zwarte mamba in Afrika

De zwarte mamba leeft in het zuiden en oosten van Afrika. Zo is de zwarte mamba één van achtenvijftig slangensoorten van Botswana: een land in het zuiden van Afrika. Als je goed oplet waar je loopt en gaat zitten, kun je zonder problemen deze 9-daagse rondreis door Botswana maken. Bovendien zijn de meeste slangen in Botswana niet giftig.

4. Olifanten

Weinig dieren spreken meer tot de verbeelding dan olifanten. Het zijn de majestueuze kolossen van de savanne die prehistorisch ogen. Normaal gesproken zijn olifanten vredelievende dieren die geen vlieg kwaad doen. Als een olifant zich echter bedreigd voelt, gaat hij over tot de aanval en zal proberen om zijn bedreiger te vertrappen.

Olifant in wildpark Oeganda

Afrikaanse olifant

Als je Afrikaanse olifanten wil zien, moet je ten zuiden van de Sahara zijn. In het Tarangire National Park in Tanzania leven de meeste Afrikaanse olifanten ter wereld. Tijdens deze 18-daagse familiereis door Tanzania, maak je ook een safari door het Tarangire National Park en ga je grote kuddes olifanten spotten.

Lees ook: 10x rondreis Tanzania: wildlife en avontuur!

5. Leeuwen

Leeuwen zijn imposante beesten: ze stralen macht en kracht uit. Geen enkel levend wezen op de Afrikaanse savanne is veilig voor de ‘koning der dieren’. Leeuwen jagen meestal in kleine groepen en zijn daarbij dodelijk effectief. Oude en zieke exemplaren moeten noodgedwongen alleen op jacht en kunnen dan gevaarlijk zijn voor mensen.

Leeuw in Afrika

Leeuw in Afrika

De Ngorongoro-krater in Tanzania is één van de toplocaties voor het spotten van leeuwen. Tijdens deze 15-daagse rondreis door Tanzania maak je ook kennis met de indrukwekkende Ngorongoro-krater en de leeuwen die daar voorkomen. In totaal leven er meer dan 25.000 wilde dieren op deze unieke plek waaronder ongeveer 75 leeuwen.

6. Nijlkrokodillen

Weinig dieren zijn zo goed uitgerust om te jagen en doden als nijlkrokodillen. Deze zwaargepantserde reptielen van zevenhonderd kilogram, zetten tachtig vlijmscherpe tanden in om onfortuinlijke prooidieren in duizend stukjes te knippen. Deze slachtoffers bevinden zich in óf aan de rand van het water. Aan de waterrand gaat het soms ook mis voor mensen: zij worden daar plotseling verrast door toehappende nijlkrokodillen.

Nijlkrokodil in Oeganda

Nijlkrokodil in Afrika

Het Chobe National Park in Botswana is een uitstekend natuurpark waar je nijlkrokodillen kunt spotten. Tijdens deze 15-daagse groepsreis door Botswana worden alle topparken van dit Afrikaanse land aangedaan waaronder het Chobe National Park. In dit park maak je een rondvaart op de Chobe: een rivier die barstensvol met nijlkrokodillen zit.

7. Afrikaanse buffels

Onvoorspelbaar, oersterk en levensgevaarlijk. Dát zijn de begrippen die prima bij Afrikaanse buffels passen. Het zal niet de eerste keer zijn dat aanvallende leeuwen op de hoorns worden genomen van verdedigende buffels. Een 950 kilogram wegende Afrikaanse buffel kan dodelijke beuken uitdelen én fataal spietsen. Mensen moeten óók op hun hoede zijn: kom niet te dichtbij.

Afrikaanse Buffel

Afrikaanse buffel

Als je Afrikaanse buffels wil zien, is deze 14-daagse privéreis met gids/chauffeur door Tanzania een perfecte keuze. Tijdens deze reis bezoek je het Serengeti National Park en de Ngorongoro-krater. In deze adembenemende natuurparken leven enorm veel dieren waaronder Afrikaanse buffels. Het Serengeti National Park is het beroemdste natuurpark van de wereld.

8. Muggen

Met jaarlijks honderdduizenden doden op hun geweten, zijn muggen de gevaarlijkste dieren van Afrika. Stekende muggen kunnen mensen infecteren met parasieten en virussen die ziekmakend zijn. Met name de malariaparasiet veroorzaakt veel ellende bij onbeschermde mensen. Malaria leidt in eerste instantie tot koortsaanvallen, kouderillingen en diarree. Door allerlei complicaties kunnen besmette mensen uiteindelijk overlijden.

Mug in Afrika

Mug in Afrika

Als je mugwerende maatregelen neemt en preventief malariatabletten slikt, is de kans klein dat je malaria oploopt in Afrika. Dan kun je bijvoorbeeld met een gerust hart deelnemen aan deze 14-daagse rondreis door Kenia en Tanzania. Tijdens deze reis worden verschillende safari’s (game drives) gemaakt en kom je oog in oog met de iconische dieren van Afrika.

9. Saharaschorpioenen

Om alle dieren wetenschappelijk te kunnen classificeren, heeft iedere diersoort een unieke Latijnse naam. Deze naam beschrijft een kenmerkend aspect van de diersoort. Dat de Latijnse naam voor de Saharaschorpioen ‘mensenmoordenaar’ betekent, voorspelt weinig goeds. Van alle schorpioensoorten veroorzaakt de Saharaschorpioen de meeste dood en verderf onder mensen: nadat je gestoken bent, treedt de dood binnen twee uur in.

Schorpioen in Afrika

Schorpioen in Afrika

Als je goed oplet waar je je (blote) voeten en handen plaatst, is de kans heel klein dat je gestoken wordt door een schorpioen in Afrika. Eén van de mooiste landen van Afrika is Zuid-Afrika. Als je dit betoverende land wil leren kennen dan is deze 17-daagse reis een uitstekende optie.

10. Zwarte neushoorns

Op de Afrikaanse savannes leven witte en zwarte neushoorns. Witte neushoorns zijn rustig en rennen weg als ze mensen zien. Humeurigheid, nervositeit en onvoorspelbaarheid kenmerken daarentegen zwarte neushoorns: bij onraad kunnen ze voor de aanval kiezen. Wat komt er dan op je af? Een anderhalve ton wegende tank met een scherpe hoorn van tachtig centimeter!

Zwarte neushoorn in Afrika

Zwarte neushoorn in Afrika

Het Krugerpark is het bekendste natuurpark van Zuid-Afrika. Het park heeft de grootste variëteit aan dieren van alle Afrikaanse parken. Zo is het de perfecte plek om de ‘big five’ te spotten waaronder witte en zwarte neushoorns. Tijdens deze 20-daagse individuele rondreis door Zuid-Afrika maak je een game drive door het Krugerpark met kans op het spotten van neushoorns.

Lees ook: 10x mooiste wildparken van Afrika

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.