Skip to main content

Wil je graag overnachten in een kasteel in België? Dat kan! In België staan meer dan 3.000 kastelen. Daarmee hebben onze zuiderburen de meeste kastelen per vierkante meter van de wereld. Veel Belgische kastelen verkeren in een uitstekende staat en bevinden zich op betoverende locaties. Het is origineel, spannend en avontuurlijk om te overnachten in een kasteel in België.

In deze blog ontdek je 10 kastelen in België waar je kunt overnachten.

1. Overnachten in een kasteel België

Midden in de bosrijke omgeving van het Belgische stadje Couvin kun je overnachten in dit kleine kasteel. Het kasteeltje is volledig gerestaureerd en kan tien gasten ontvangen. Deze gasten hebben de beschikking over vier slaapkamers. In de grote kasteeltuin is het heerlijk vertoeven. Zo kun je fijn genieten in de loungestoelen of ontspannen in de hottub.

Kasteel in Couvin in Belgie

Kasteel in het Belgische stadje Couvin. Foto: natuurhuisje.nl

De Belgische onafhankelijkheid werd uitgeroepen op 4 oktober 1830 na de Belgische Revolutie, die begon als protest tegen het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, waarin België was opgenomen. Dit leidde tot de erkenning van België als een onafhankelijke natie en de installatie van Leopold I als de eerste koning van België.

2. B&B in een kasteel in België

Vlak in de buurt van Brugge kun je slapen in dit kasteel. In het kasteel is een B&B gevestigd. Het monumentale gebouw dateert van 1866 en is stijlvol ingericht. Brugge staat bekend om zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur en kanalen. Enkele van de meest populaire bezienswaardigheden zijn het Belfort, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Groeningemuseum en het Begijnhof.

Kasteel in Doomkerke waar je kunt overnachten

Kasteeltje in de buurt van Brugge. Foto: vipio.com

Koning Leopold II van België verwierf persoonlijk Congo als een privékolonie, bekend als de Onafhankelijke Congostaat, en exploiteerde de grondstoffen en de bevolking daar. Na internationale druk werd Congo in 1908 een Belgische kolonie en bleef onder Belgische heerschappij tot de onafhankelijkheid in 1960. Koning Leopold II stierf op 17 december 1909 in Laken, een voorstad van Brussel.

3. Slapen in een kasteel in België

Op slecht zeven minuten rijden van het bruisende centrum van Brugge kun je slapen in Hotel Lodewijk Van Male. Dit hotel bevindt zich in een indrukwekkend kasteel. Het hotelkasteel beschikt over twintig kamers en heeft een uitstekend restaurant. In het kasteelpark kun je mooie wandelingen maken langs indrukwekkende vijvers en bijzondere planten.

Kasteel Lodewijk van Male in Belgie

Hotel Lodewijk Van Male. Foto: hotelspecials.nl

België lag in de vuurlinie van de Eerste Wereldoorlog, aangezien het land in 1914 werd binnengevallen door Duitse troepen. De Slag om de IJzer, waarbij Belgische troepen de Duitse opmars stopten, is een cruciale gebeurtenis in de oorlog. De belegering van Antwerpen en de verwoesting van steden zoals Leuven zijn ook gedenkwaardige episodes.

4. Overnachten in kasteel op landgoed in België

Op een fraai landgoed in België kun je overnachten in dit kasteel. Het kasteeltje biedt ruimte aan vijf mensen die in twee slaapkamers kunnen slapen. Het landgoed heeft een grootte van twintig hectare en ligt midden in de natuur. Vlak in de buurt bevindt zich het historische plaatsje Sint-Truiden. Sint-Truiden is de moeite waard om te bezoeken.

Overnachten in een kasteel op een landgoed in Belgie

Kasteeltje op een landgoed in België. Foto: natuurhuisje.nl

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 verklaarde België zich neutraal. Desondanks vielen de Duitse troepen op 10 mei 1940 België binnen als onderdeel van de Blitzkrieg-strategie. De Duitse aanval op België was een cruciaal onderdeel van hun aanval op Frankrijk en leidde tot de val van België in slechts achttien dagen.

5. Slapen in winterpaleis in België

Midden in Gent kun je slapen in het voormalige winterpaleis van een adellijke Belgische familie. Vandaag de dag dient het historische gebouw als boutique hotel. Gent heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Keltische en Romeinse tijden. In de middeleeuwen was het een bloeiende handelsstad en een belangrijk centrum voor de textielindustrie.

Winterpaleis in Gent

Voormalig winterpaleis in Gent. Foto: vipio.com

De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), opgericht in 1951, was een belangrijke stap in de richting van Europese integratie en economische samenwerking na de Tweede Wereldoorlog. België was één van de zes oprichtende leden en was betrokken bij de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) in 1957, wat later leidde tot de Europese Unie (EU).

6. Overnachten in kasteel in Belgische Ardennen

Midden in de Belgische Ardennen kun je overnachten in Floraal la Roche-en-Ardenne. Dit kasteel heeft een lange en rijke historie die teruggaat tot de 9de eeuw. Het diende oorspronkelijk als een verdedigingsfort en speelde een belangrijke rol in de regionale geschiedenis. Door de eeuwen heen heeft het kasteel verschillende eigenaren gehad en is het meerdere malen verbouwd en uitgebreid.

Kasteelhotel Floreal la Roche-en-Ardenne

Floraal la Roche-en-Ardenne. Foto: hotelspecials.nl

België is een constitutionele monarchie, en de huidige koning is koning Filip, die in 2013 de troon besteeg na de troonsafstand van koning Albert II. De Belgische koning heeft voornamelijk een ceremoniële rol in de politiek. Koning Filip is de oudste zoon van koning Albert II en koningin Paola. Filip heeft twee jongere zussen en een jongere broer.

7. Overnachten in karakteristiek Belgisch kasteeltje

In het Belgische plaatsje Pepinster kun je overnachten in dit karakteristieke Belgische kasteeltje. Het kasteeltje heeft twee slaapkamers en kan vier gasten ontvangen. Het gebied rond Pepinster is populair bij toeristen vanwege de prachtige natuur, met bossen en heuvels die uitnodigen tot wandelen en fietsen. Daarnaast zijn er in de omgeving thermale baden en kuuroorden te vinden.

Kasteel in Pepinster in Belgie

Kasteeltje in Pepinster. Foto: natuurhuisje.nl

België heeft drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. Deze taalkundige diversiteit heeft historisch tot spanningen geleid, met name tussen de Nederlandstalige Vlaamse gemeenschap en de Franstalige Waalse gemeenschap. Dit heeft geleid tot politieke discussies over taalrechten en autonomie. Brussel is tweetalig en heeft zowel een Nederlandstalige als een Franstalige gemeenschap.

8. Slapen in bijzonder kasteel in België

Slapen in Kasteel Pietersheim in het plaatsje Lanaken is een bijzondere ervaring. Het Belgische kasteel dateert oorspronkelijk uit de 17de eeuw, maar het werd in de 19de eeuw ingrijpend gerenoveerd en kreeg zijn huidige neogotische uitstraling. Het kasteel wordt omgeven door een prachtig park en bosgebied, dat bekend staat als het ‘Nationaal Park Hoge Kempen.’

Kasteel in Pietersheim in Belgie

Kasteel Pietersheim. Foto: hotelspecials.nl

Na de dekolonisatie van Congo in 1960, migreerden veel mensen van Congolese afkomst naar België. Ze worden soms ‘Kinderen van de Kolonie’ genoemd en hebben bijgedragen aan de culturele diversiteit van het land, maar hebben ook te maken gehad met racisme en discriminatie. De kwestie van de Kinderen van de Kolonie is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Congo en België.

9. Luxe kasteelhotel in België

In het Belgische plaatsje Aartselaar kun je overnachten in Kasteel Solhof. Kasteel Solhof is een luxe kasteelhotel. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis en is omgeven door mooie tuinen en groene omgevingen. Het is een populaire bestemming voor mensen die geïnteresseerd zijn in het verkennen van historische locaties in België.

Kasteel Solhof in Belgie

Kasteelhotel Solhof. Foto: hotelspecials.nl

Brussel, de hoofdstad van België, herbergt het hoofdkwartier van zowel de Europese Unie als de NAVO. Dit maakt België tot een centrale speler in Europese en internationale politiek en veiligheid. De NAVO is een politiek-militaire alliantie van landen die is opgericht om de collectieve veiligheid van de deelnemende landen te waarborgen.

10. Slapen in kasteel in Belgische Ardennen

In de Belgische Ardennen kun je slapen in Castel de Pont-à-Lesse. Het gebied rondom het Castel de Pont-à-Lesse is bekend om zijn natuurlijke schoonheid, wandel- en fietspaden, en activiteiten zoals kajakken op de rivier de Lesse. Het is een populaire bestemming voor mensen die willen genieten van de natuur en de buitenlucht in België.

Kasteel de Pont-à-Lesse

Castel de Pont-à-Lesse. Foto: hotelspecials.nl

België heeft een rijke striptraditie en heeft bijgedragen aan enkele van ’s werelds bekendste stripfiguren, waaronder Kuifje (Tintin), Asterix en Lucky Luke. Deze strips hebben internationale bekendheid en populariteit verworven. Kuifje, gecreëerd door Hergé, is één van de meest iconische striphelden ter wereld. De eerste Kuifje-strip verscheen in 1929 in het Belgische stripblad ‘Le Petit Vingtième.’

Meer kasteelovernachtingen bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.