Skip to main content

Overnachten in een kasteel kan een unieke en fascinerende ervaring zijn. Er zijn veel kastelen in Nederland (en België) die zijn omgebouwd tot hotels of B&B’s waar gasten kunnen overnachten en genieten van de historische en romantische sfeer. Deze kastelen bevinden zich vaak in een landelijke omgeving met veel ruimte en natuur.

Wij hebben 10 kastelen waar je kunt overnachten op een rijtje gezet!

1. Overnachten in kasteel in Gelderland

Kasteel Vorden is een kasteel gelegen in het gelijknamige dorp Vorden in de provincie Gelderland. Het kasteel is gebouwd in de 17e eeuw en heeft een lange geschiedenis als landgoed en adellijke residentie. Tegenwoordig is het mogelijk om te overnachten in dit kasteel en waan je jezelf even in de riddertijd.

Overnachten in een kasteel

Kasteel Vorden. Foto: vipio.com

In de middeleeuwen bouwden Europeanen tussen de 9e en 16e eeuw veel kastelen, vooral in gebieden waar veel oorlogen en conflicten plaatsvonden. Mensen bouwden deze kastelen als verdedigingswerken tegen vijandelijke aanvallen en om het land en de rijkdom van de heerser te beschermen.

2. Slapen in kasteel in de Achterhoek

In de buurt van de stad Doetinchem (Achterhoek) bevindt zich Kasteel Slangenburg. Dit kasteel werd gebouwd in de 17e eeuw en is omgeven door een prachtig park en bossen. Tegenwoordig is het kasteel opengesteld voor publiek en is het te bezichtigen. Ook is het mogelijk om te overnachten in Kasteel Slangenburg.

Kasteel om te overnachten in Doetinchem

Kasteel Slangenburg. Foto: heerlijkehuisjes.nl

Kastelen dienden als verdedigingswerken tegen aanvallen van vijandelijke legers, wat één van hun belangrijkste functies was. Mensen bouwden kastelen vaak op strategische locaties, zoals op heuvels of langs rivieren, zodat ze een goed uitzicht en verdedigingspositie hadden. Om de verdediging te versterken, hadden kastelen vaak dikke muren, ophaalbruggen, slotgrachten, torens en schietgaten.

3. Kasteelhotel in Gelderland

Kasteel de Essenburgh is een historisch kasteel gelegen in Hierden (Gelderland). Dit kasteel werd gebouwd in 1652 en diende oorspronkelijk als buitenverblijf voor een adellijke familie. Tegenwoordig is het kasteel omgebouwd tot een hotel en biedt het gasten een unieke ervaring. Het hotel ligt in de buurt van de Veluwe, een natuurgebied dat bekend staat om zijn bossen en heidevelden.

Kasteel de Essenburgh

Kasteel de Essenburgh in Hierden. Foto: hotelspecials.nl

Koningen, edelen en rijke burgers bouwden kastelen in de middeleeuwen. Alleen degenen met voldoende geld konden zich deze dure aangelegenheid veroorloven. Koningen bouwden vaak kastelen als een teken van hun macht en om hun territorium te verdedigen, terwijl edelen kastelen bouwden om hun status te versterken en hun landgoederen te beschermen.

4. Overnachten in kasteel in Limburg

In het Limburgse plaatsje Schinnen bevindt zich Kasteel Terborgh. Dit indrukwekkende kasteel heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een verdedigingswerk in de 13e eeuw en werd later uitgebreid en verbouwd tot een kasteel. Tegenwoordig is Kasteel Terborgh een populaire locatie om te overnachten.

Kasteel Terborgh in Limburg

Kasteel Terborgh in Limburg. Foto: vipio.com

De verdediging van kastelen was een belangrijke functie en daarom hadden kastelen vaak verschillende verdedigingswerken om de bewoners te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. Dikke muren, slotgrachten en ophaalbruggen waren bijvoorbeeld ontworpen om te voorkomen dat vijanden gemakkelijk het kasteel konden betreden. Schietgaten waren kleine openingen in de muren waardoor soldaten hun wapens konden richten op de vijand buiten het kasteel.

5. Zuid-Limburg: overnachten in kasteel!

Kasteel Vaalsbroek is een historisch kasteelhotel gelegen in Vaals (Zuid-Limburg). Het hotel is omringd door groene heuvels en bossen, en biedt gasten een rustige en ontspannen omgeving om te genieten van hun verblijf. Kasteel Vaalsbroek dateert uit de 15e eeuw en heeft een rijke geschiedenis. Het is gerenoveerd en omgebouwd tot een hotel in 1992.

Kasteel Bilderberg

Bilderberg Kasteel Vaalsbroek. Foto: hotelspecials.nl

De grote zaal, ook wel bekend als de banketzaal, was een belangrijk onderdeel van het kasteel en diende vaak als locatie voor feesten en ontvangst van gasten. Het was het grootste en meest indrukwekkende vertrek in het kasteel waar belangrijke gebeurtenissen zoals bruiloften, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden werden gevierd.

6. Slapen in kasteeltoren in Driebergen

In het Utrechtse Driebergen ligt Kasteel Sterkenburg. Dit kasteel is gebouwd in de middeleeuwen en heeft door de jaren heen diverse verbouwingen en uitbreidingen ondergaan. Het kasteel is omgeven door een gracht en een park dat in de Engelse landschapsstijl is aangelegd. In Kasteel Sterkenburg kun je slapen in de kasteeltoren.

Lees ook: 10x slapen in een toren!

Overnachten in een kasteel in Driebergen

Kasteel Sterkenburg in Driebergen. Foto: vipio.com

Kastelen werden bewoond door de heer en zijn familie, bedienden en ridders. De heer van het kasteel was meestal een edelman of koning, en de familie van de heer woonde ook in het kasteel. Naast de familieleden waren er ook bedienden die werkten in het kasteel, zoals koks, poetsvrouwen, stalknechten, lakeien en andere dienaren.

7. Overnachten in luxe kasteelhotel in Tegelen

Château Holtmühle is een historisch kasteel gelegen in Tegelen. Het kasteel dateert uit de 17e eeuw en werd in 2008 gerenoveerd en omgebouwd tot een luxe hotel. Gasten kunnen genieten van culinaire hoogstandjes in het restaurant van het hotel, dat gespecialiseerd is in de Franse keuken met een modern tintje. Er is ook een bar en een terras aanwezig.

Bilderberg Château in Tegelen in Noord-Limburg

Château Holtmühle in Tegelen. Foto: hotelspecials.nl

Kastelen waren vaak het middelpunt van een landgoed, met bijgebouwen voor landbouw, veeteelt en ambachtelijke activiteiten. Het kasteel zelf was vaak niet groot genoeg om alle activiteiten van het landgoed te huisvesten, dus werden er bijgebouwen toegevoegd om de verschillende activiteiten op het landgoed te accommoderen. Zo waren er bijvoorbeeld schuren voor de opslag van graan en andere gewassen.

8. B&B in kasteel in België

In dit kasteeltje in België is een kleinschalige B&B aanwezig. Het kasteel dateert van 1866 en staat midden in een park. Dit park vloeit naadloos over in een natuurgebied. Een natuurgebied dat uitstekend wandelend of fietsend verkend kan worden. Gent en Brugge liggen niet ver weg. Deze middeleeuwse steden zijn leuk om te bezoeken.

Klein kasteeltje in Belgie om te overnachten

kasteeltje in België met een kleinschalige B&B. Foto: vipio.com

Mensen gebruikten kastelen vaak als symbolen van macht en prestige en ze dienden als een teken van de sociale status van de eigenaar. De machtigen van de samenleving, zoals koningen en edelen, bouwden ze om hun sociale status en rijkdom te tonen. Kastelen waren een manier om hun macht te demonstreren en hun positie in de samenleving te bevestigen.

9. Kasteel in Midden-Limburg

Romantik Hotel Kasteel Daelenbroeck is een kasteelhotel gelegen in het Limburgse dorpje Herkenbosch. Het hotel bestaat uit verschillende gebouwen die verspreid liggen over het landgoed en biedt vierentwintig kamers en suites die elk hun eigen unieke karakter hebben. Gasten van het hotel kunnen genieten van de rustige omgeving en de prachtige natuur die het landgoed omringt.

Kasteelhotel in Midden-Limburg in Daelenbroeck

Romantik Hotel Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Foto: hotelspecials.nl

Kastelen hebben door de eeuwen heen verschillende bouwstijlen gekend, afhankelijk van de tijd en de plaats waar ze werden gebouwd. Elke bouwstijl weerspiegelt de mode en de technologie van de tijd waarin het kasteel werd gebouwd, evenals de persoonlijke smaak van de opdrachtgever. In sommige gevallen combineerden bouwers verschillende stijlen om een uniek kasteel te creëren.

10. B&B in middeleeuwse toren in Zwolle

De Stadsmuurtoren in Zwolle is één van de weinige overgebleven torens van de middeleeuwse stadsmuur die ooit de stad omringde. Deze toren dateert uit de 15e eeuw en is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Zwolle. De toren heeft een hoogte van ongeveer achttien meter. Tegenwoordig is er een unieke B&B in de toren gevestigd.

Stadsmuurtoren in Zwolle

Stadsmuurtoren in Zwolle. Foto: vipio.com

Veel kastelen worden gebruikt voor evenementen zoals bruiloften, feesten en andere bijeenkomsten. Het majestueuze uiterlijk van kastelen leent zich uitstekend voor deze gelegenheden, en sommige kastelen bieden zelfs speciale diensten aan voor evenementen. Denk bijvoorbeeld aan huwelijken in middeleeuwse stijl of ridderlijke banketten. Daarnaast zijn veel kastelen ook populair als locatie voor film- en tv-opnames.

Meer bijzondere gebouwen waar je kunt overnachten bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.