Skip to main content

Voor veel mensen is het een langgekoesterde wens die in vervulling komt: overnachten in een echt kasteel in een sprookjesachtige omgeving. Zij willen heel graag vakantievieren en slapen in een eeuwenoude burcht. Veel Nederlandse kastelen en burchten werden gebouwd in de middeleeuwen, hebben de tand des tijds doorstaan en hebben nu andere functies gekregen. Zo kun je in sommige kastelen heerlijk onthaasten, eten en slapen.

Wij hebben de mooiste kastelen van Nederland waar je kunt overnachten op een rijtje gezet.

1. Overnachten in Hotel Kasteel TerWorm (Limburg)

In de Limburgse plaats Heerlen bevindt zich Hotel Kasteel TerWorm. Dit kasteel dateert uit de 14de eeuw en huisvest een luxe 4-sterren hotel. Het kasteel wordt omzoomd door prachtige tuinen en parken en ligt op steenworp afstand van het centrum van Heerlen. De kasteelkamers zijn luxe ingericht en voldoen aan de hoogste eisen en normen. Voor de gasten zijn er gratis parkeerplaatsen en is er gratis wifi. Bij het kasteel kun je ook fietsen huren om vervolgens het schitterende Limburgse landschap te verkennen. Maastricht ligt niet ver van het kasteel af en is uiteraard zeer de moeite waard om bezocht te worden!

Overnachten in een kasteel in Limburg

Hotel Kasteel TerWorm

Leuk feitje! Als je een liefhebber bent van Nederlandse kastelen en je wilt er iedere dag één gaan bekijken, ben je daar twee jaar lang non-stop zoet mee. Ons land telt namelijk meer dan 700 kastelen. Bewonderaars van Duitse kastelen hebben een grotere uitdaging. Als zij iedere dag een ander Duits kasteel willen bezoeken, zijn ze maar liefst 78 jaar van hun leven kwijt: onze oosterburen bezitten namelijk meer dan 25.000 kastelen. Daarmee heeft Duitsland de meeste kastelen ter wereld!

2. Slapen in Kasteel Huis Bergh in Gelderland

In het Gelderse plaatsje ’s-Heerenberg staat Kasteel Huis Bergh. Dit kasteel dateert uit de 12de eeuw, ligt op een versterkt eilandje en biedt nu het onderkomen aan een knus hotel. De kamers (suites) bevinden zich in de kasteeltorens: hoe avontuurlijk en romantisch wil je het hebben.

Vlak in de buurt van Kasteel Huis Bergh staat bovendien de oudste molen van Nederland: de korenmolen van Zeddam. Het bezoeken van deze middeleeuwse molen is aanbevelenswaardig. Het is sowieso leuk om de prachtige omgeving van het kasteel al lopend of fietsend te verkennen!

Overnachten in een kasteel in Gelderland

Kasteel Huis Bergh

Interessant weetje! Iedereen die denkt dat alle kastelen gigantische bouwsels zijn, moet maar eens naar Roermond togen. Diep verscholen in een stadspark ligt daar het kleinste kasteeltje van Nederland: Kasteel Hattem. De bewoners van dit krappe slotje moeten woekeren met hun leefruimte om elkaar niet voortdurend voor de voeten te lopen. De eigenaar van Kasteel de Haar daarentegen heeft die zorg niet: hij verdwaalt bijkans in zijn enorme adelijke optrekje. Zijn Utrechtse vesting telt namelijk meer dan 200 kamers en is daarmee het grootste kasteel van ons land!

Kasteel Hattem

Kasteeltje Hattem

3. Bed & Breakfast in Kasteel Hoekelum (Gelderland)

In het Gelderse plaatsje Bennekom bevindt zich Kasteel Hoekelum. Kasteel Hoekelum is een unieke Bed & Breakfast-locatie waar je een echte kasteelervaring kunt ondergaan. Bed & Breakfast (Logies en ontbijt) is sowieso een fantastische manier om vakantie te vieren. Bij het kasteel zijn er voor de gasten gratis parkeerplaatsen en daarnaast is er een grote tuin aanwezig!

Kasteel Hoekelum

Kasteel Hoekelum

Leuk feitje! Het meest tot de verbeelding sprekende kasteel van Nederland is onbetwist het Muiderslot. In dit kasteel word je even teruggeworpen naar de middeleeuwen: een uiterst roerige tijd van opkomende koninkrijken, brute riddergevechten, felle geloofstwisten, steenrijke edellieden en als kluizenaarslevende monniken. Graaf Floris V liet het imposante Muiderslot in 1280 bouwen. Zestien jaar later werd hij in de omgeving van zijn slot vermoord door op wraak zinnende handlangers van de Engelse koning Eduard. Na eeuwenlang het toneel geweest te zijn van twisten, intriges en gevechten is het Muiderslot tegenwoordig een museum dat jaarlijks honderdduizenden belangstellenden trekt!

Kasteel Muiderslot

Kasteel Muiderslot

4. Slapen in Kasteel Sterkenburg in de provincie Utrecht

In het Utrechtse plaatsje Driebergen staat Kasteel Sterkenburg. Dit kasteel dateert uit de 13de eeuw en is van grote schoonheid. Een overnachting op deze locatie zul je je hele leven lang blijven herinneren. Vooral op kinderen zal Kasteel Sterkenburg grote indruk maken: het is een kasteel dat zij zich voorstellen als zij spannende boeken lezen over gewapende ridders, geharnaste paarden en sprookjesachtige prinsessen.

Driebergen ligt op de Utrechtse Heuvelrug: het op één na grootste natuurgebied van Nederland. Een gebied met oneindig veel wandel- en fietspaden: leuk om te ontginnen!

overnachten in Kasteel Sterkenburg

Kasteel Sterkenburg

Interessant weetje! Als je op een zomerse dag over de Nederlandse stranden banjert, zie je overal kinderen met zand in de weer. Zij graven diepe kuilen of bouwen hoge dijken om tevergeefs het oprukkende zeewater tegen te houden: uiteindelijk spoelt de Noordzee alle opgeworpen zandblokkades moeiteloos weg en is het strand weer zo glad als een biljartlaken. Dat het spelen met zand niet alleen een kinderdingetje is, bewijst het legertje volwassenen wel dat zich bezighoudt met het bouwen van zandsculpturen. In 2021 kregen dertig zandkunstenaars het op hun heupen en bouwden, met een hoogte van 21,16 meter, het grootste zandkasteel allertijden in de Deense kustplaats Blokhus. Om dit huzarenstukje te voltooien, gebruikten zij meer dan 5.000 kilogram zand!

Zandkasteel

Zandkasteel

5. Overnachten in Kasteel de Wittenburg (Zuid-Holland)

In het Zuid-Hollandse dorpje Wassenaar bevindt zich Kasteel de Wittenburg. Dit hotelkasteel dateert uit de 19de eeuw en is dus niet zo heel oud. De kamers zijn een traktatie voor het oog en brengen je helemaal in de kasteelsfeer. Kasteel de Wittenburg ligt niet ver van de Noordzee en Den Haag af. Het noordzeestrand is gedurende ieder seizoen fijn om te bezoeken: in de zomer stressloos zonnen en in het najaar lange strandwandelingen maken. Den Haag is een stad die nooit verveelt: heerlijk shoppen en lekker eten in fantastische restaurants!

Kasteelovernachting in Wassenaar

Kasteel de Wittenburg

Leuk feitje! Vrijwel iedereen associeert kastelen met adel en rijkdom. Adel hebben we in Nederland genoeg: door ongeveer 10.000 landgenoten kolkt blauw bloed. Zij zijn dus van adel. Het aantal jonkheren, ridders, baronnen, burggraven, graven, markiezen en hertogen dat echter daadwerkelijk in Nederlandse kastelen woont, is heel gering. Het is namelijk uiterst kostbaar om kastelen en burchten te restaureren en te onderhouden: zelfs voor de hedendaagse Nederlandse adel is dat haast niet meer op te brengen!

Overnachten in bijzondere gebouwen

Wil je meer inspiratie voor een overnachting in een bijzonder gebouw in Nederland of daarbuiten? Bekijk dan ook eens deze blogs:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.