Om aan de sloopkogel te ontkomen krijgen steeds meer historische kerken een andere bestemming. Zij worden verbouwd en aangepast om als vakantie-accommodaties te dienen. Het is natuurlijk heel bijzonder om in een voormalig godshuis te overnachten. Het glas-in-lood, de heilige beelden en de hoge plafonds met kroonluchters dragen bij aan de mystieke sfeer.
Wij hebben 10 kerken geselecteerd waar je kunt overnachten!
1. Overnachten in een kerk in Groningen
Na anderhalve eeuw gediend te hebben als geloofshuis, kan er sinds 2020 worden overnacht in dit witte kerkje op het Groningse platteland. Ondanks het feit dat het kerkinterieur heeft plaatsgemaakt voor een vakantie-inboedel is de oorspronkelijke sfeer bewaard gebleven. Zo zorgen de halfronde ramen ervoor dat de zon het voormalige kerkje van binnen betoverend kan verlichten.
Het vakantiekerkje staat in Zijldijk: een piepklein gehuchtje in het uiterste noorden van de provincie Groningen. Hier heeft de wind vrijspel en is de lucht zuiver. Zijldijk ligt op steenworp afstand van de Waddenzee en Eemshaven. Vanuit Eemshaven kun je op het veer stappen naar Borkum: het grootste Duitse Waddeneiland.
2. Slapen in knus Fries kerkje
Midden in dit knusse kerkje in Friesland staat een prachtig hemelbed te wachten op gasten. Onder het toeziend oog van een onbemand spreekgestoelte kun je hierin hemels slapen. De genoemde preekstoel torent twee meter boven de vloer uit en is van eikenhout vervaardigd. Talloze andere religieuze overblijfselen herinneren aan de vorige functie van het gebouwtje.
De omgeving van het slaapkerkje is van een adembenemende schoonheid. Het is het grensgebied van Friesland en Overijssel waar natuurschoon de boventoon voert. Zo kun je ten zuiden van het kerkje jezelf dagenlang verwonderen in Nationaal Park de Weerribben-Wieden: één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Dit park is te voet, op de fiets óf met een bootje te verkennen.
3. Vakantiekerk in Groningen
Ga achter het kerkorgel zitten en vul de heilige ruimte met Gregoriaanse klanken. Dát kan én mag allemaal in deze vakantiekerk in het Groningse Garrelsweer. De voormalig Nederlands Hervormde kerk is meer dan een eeuw oud, maar verloor zijn functie. Nu spreekt geen dominee de gelovigen nog toe, maar is het een plek voor bijzondere overnachtingen: met of zonder orgelmuziek!
Naast bovengenoemde historische kerk, zijn er in Garrelsweer meer eeuwenoude bouwsels op te tekenen. Bezichtig de Kloostermolen en de Meervogel: twee maalvaardige poldermolens van enkele honderden jaren oud. Dankzij de inspanningen van deze klassieke molens, konden de polders rondom Garrelsweer bemalen worden en hield de plaatselijke bevolking de voeten droog.
4. Goddelijk hotel in Hoornse kerk
Ooit luisterden talloze gelovigen wekelijks naar de preek van de dominee in de Grote Kerk te Hoorn, nu is het religieuze gebouw een fancy hotel. Een hotel waar twee werelden op een aangename manier versmelten: moderniteit en nostalgie. Luxe kamers met comfortabele boxsprings worden omringd met eeuwenoude nissen, middelseeuwse gewelven en gebrandschilderde kerkramen.
Na het aanleggen van de Afsluitdijk kwam er abrupt een einde aan de Zuiderzee en daarmee ook een einde aan Hoorn als stad met eigen zeehaven. Eeuwenlang konden VOC-schepen vanuit de Hoornse haven uitvaren om in den vreemde peperdure specerijen en andere waardevolle producten op te halen: Hoorn beleefde een ongekende bloeiperiode.
5. Overnachten in voormalige Friese kerk
Ondanks het feit dat deze voormalige Friese kerk nu is ingericht om vakantiegangers te ontvangen, zijn de sporen van haar vorige leven nog volop op te tekenen. Het licht dat via de eeuwenoude glas-in-lood ramen binnenvalt, verlicht niet alleen de smart-tv, biljarttafel en vaatwasser, maar ook het orgel, de preekstoel en de kerkbankjes.
De vakantiekerk bevindt zich in het piepkleine dorp Oosterbierum. Hoewel Oosterbierum slechts vijfhonderd inwoners telt, heeft het plaatsje nóg een kerkje: de 13de eeuwse Sint-Joriskerk. Als je in deze kerk wil overnachten, ben je aan het verkeerde adres: de Sint-Joriskerk is namelijk nog in de gebruik. Iedere zondag beklimt de predikant de preekstoel.
6. Vakantiekerkje in Friesland
Dit voormalige kerkje heeft een ware metamorfose ondergaan. Zo hebben de houten kerkbanken plaatsgemaakt voor comfortabele loungebanken en is de biechtstoel vervangen door een fauteuil. Laat onverlet dat de unieke sfeer die je in kerken ervaart, óók in dit knusse vakantiekerkje behouden is gebleven. Niet in de laatste plaats door de hoge plafonds, rechte ramen en ronde deuren.
Als je in deze zegenrijke accommodatie wil overnachten, zul je jezelf in het Friese Peins moeten melden. Veel Frieser dan dit 12de eeuwse terpdorpje kun je het niet treffen. Peins wordt namelijk omringd door weidse weilanden die enkel en alleen worden onderbroken door typische kop-hals-rompboerderijen. De genoemde weilanden worden bovendien bevolkt door dartelende koeien en opvliegende weidevogels.
7. Overnachten in oude kerktoren
Hoog in de toren van de oudste kerk van Arnhem wacht een goddelijk bed op haar gasten. Ruim twintig jaar geleden werd de Sint-Walburgiskerk onttrokken aan de eredienst om uiteindelijk te verworden tot de huidige functie als unieke accommodatie. De Sint-Walburgiskerk heeft een zeer rijke geschiedenis waarbij Lodewijk Napoleon een sleutelrol speelde.
Lees ook: 10x slapen in een toren!
Als je door het eeuwenoude venster tuurt van deze vakantiekerktoren geniet je een panoramisch uitzicht over Arnhem: alle hotspots van de Rijnstad komen dan in het vizier. Zo zal het dan geen enkele moeite kosten om de TenneT-toren te spotten: met een hoogte van 112 meter het hoogste bouwsel van Arnhem.
8. Slapen in knus kerkje
In dit voormalige Groningse kerkje beleef je hét ultieme vakantiekerkgevoel. Ga maar na: vrijwel het gehele kerkinterieur is nog aanwezig en volledig intact. Het kerkzaaltje is geplaveid met natuursteen en opgetrokken uit crèmekleurige muren die overgaan in een hemelsblauw plafond. Deze heilige ruimte is gevuld met elegante kerkbanken, verfijnd houtsnijwerk en een balustrade met orgel.
Het knusse kerkje ligt aan een doodlopende weg in het lintdorpje Den Ham. Den Ham wordt volledig omgeven door akkergronden die zo typerend zijn voor het Groningse platteland. Aan het begin van het najaar sturen de boeren hun landbouwmachines de akkers op om de aardappelen, suikerbieten en uien te oogsten.
9. Overnachten eeuwenoud kerkje
Na meer dan vier eeuwen een belangrijke plek voor gelovigen te zijn geweest, is dit Friese kerkje nu een stekje voor bijzondere overnachtingen. De binnenkant is geschilderd met warme pastelkleuren: grijs loopt via wit vloeiend over naar groenblauw. Door de hoge kerkramen heeft bovendien het zonlicht vrijspel en ontstaat er een betoverende binnenruimte.
Als je het door-een-groene-haag-omzoomde slaapkerkje verlaat, sta je midden in het Friese landschap. Een landschap met veel ruimte, oneindige vergezichten en talloze meren. Het behoeft geen betoog dat Friesland grote aantrekkingskracht uitoefent op mensen die natuur en rust omarmen. Friesland verkennen kan via het land óf vanaf het water.
10. Kerkhotel in Zeeland
Dit kerkhotel is gezegend met metershoge glas-in-lood ramen. Glas-in-lood ramen die het invallende licht in alle kleuren van de regenboog doen verstrooien. Naast deze gebrandschilderde ramen bevat het hotel veel meer elementen die je aan haar religieuze verleden doen herinneren. Zo leiden de galerijen je langs een parcours van eeuwenoude gewelven.
Niet alleen het kerkhotel is van een grote schoonheid, ook diens omgeving zal indruk maken. De voormalige kerk ligt namelijk in het dorpje Biervliet in het noorden van Zeeuws-Vlaanderen. Het oerlandschap van Zeeuws-Vlaanderen wordt gekenschetst door rivieren, geulen, kwelders, slikken en schorren. Tienduizend jaar geleden zag heel Nederland er zo uit.
Meer bijzondere overnachtingen bekijken?
Lees dan ook deze blogs:
- 30x overnachten in een klooster!
- 20x bijzondere Bed and Breakfast in Nederland
- 15x overnachten in een molen!