Skip to main content

Overnachten in een klooster is een bijzondere ervaring. Verspreid door heel Nederland bevinden zich meer dan 150 kloosters en abdijen. Slechts een handjevol van deze kloosters is nog bewoond met monniken. De meeste kloosters hebben in de loop van tijd een andere bestemming gekregen. Kloosters waar je kunt slapen worden kloosterhotels genoemd. Kloosterhotels bevinden zich op prachtige locaties. Dat kan midden in de natuur zijn of in het centrum van dorpen en steden.

Wij hebben de 30 mooiste kloosters en abdijen van Nederland, België, Duitsland en Frankrijk waar je kunt overnachten op een rijtje gezet!

1. Overnachten in een klooster in Noord-Brabant

Kloosterhotel Willibrordhaeghe is een kloosterhotel in Deurne in de provincie Noord-Brabant. Het hotel is gevestigd in het Missiehuis Sint-Willibrord. Dit voormalige klooster was van de Missionarissen van Steyl en werd in 1654 geopend.

 • Beschrijving: Kloosterhotel Willibrordhaeghe is een modern viersterrenhotel in een eeuwenoud nostalgisch klooster. Het hotel ademt sfeer en traditie.
 • Omgeving: Het kloosterhotel ligt midden in de Peel. De Peel ontstond door het afgraven van veen en is nu een gebied met een prachtige natuur.
Kloosterhotel

Kloosterhotel Willibrordhaeghe. Foto: booking.com

Leuk feitje: Twee plaatsen dragen de naam Deurne: één in Nederland en één in België. Deurne in de Nederlandse provincie Noord-Brabant telt 24.950 inwoners (peildatum: 2021). In het Belgische Deurne (provincie Antwerpen) wonen 80.670 mensen (peildatum 2020).

2. Slapen in een kloosterhotel in Gelderland

Broederenklooster is een kloosterhotel in Zutphen in de provincie Gelderland waar je kunt overnachten. Het hotel bevindt zich in het Broederenklooster. Dit voormalige klooster was van de Dominicanen (Orde der Predikheren) en werd in 1293 gesticht.

 • Beschrijving: Proef de sfeer in één van de vijftien kamers van dit kloosterhotel. Ontspan en geniet in dit monumentaal klooster met de gemakken van nu.
 • Omgeving: Het Broederenklooster ligt in het centrum van Zutphen. Zutphen is een monumentale Hanzestad waar je urenlang kunt rondstruinen en heerlijk kunt eten.

Leuk weetje: Zutphen wordt ook wel dé antroposofische stad van Nederland genoemd. De Hanzestad kent namelijk veel scholen, winkels en tehuizen die op de antroposofische leer gebaseerd zijn.

Klooster in Zutphen waar je kunt overnachten

Broederenklooster in Zutpen. Foto: booking.com

3. Kamer in voormalig klooster in Maastricht

In het centrum van Maastricht kun je in dit viersterren designhotel deze 4-persoons kamer huren. Het hotel bevindt zich in een 500 jaar oud klooster. In de suite komen twee werelden samen: oudheid en moderniteit.

 • Beschrijving: De kloosterkamer is van alle gemakken voorzien. Zo beschikt de badkamer over een inloop regendouche, wastafel en toilet.
 • Omgeving: Het klooster bevindt zich in het centrum van Maastricht. Ga door de eeuwenoude straten van Maastricht slenteren en adem de historie van deze roemrijke stad.
Kloosterhotel in Maastricht

Kloosterhotel in Maastricht. Foto: vipio.com

Leuk feitje: Maastricht is dat het een van de oudste steden van Nederland is, met een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad werd gesticht door de Romeinen rond 50 voor Christus en stond bekend als ‘Mosa Trajectum’, wat ‘oversteekplaats aan de Maas’ betekent.

Lees ook: 10x bijzonder overnachten in Maastricht!

4. Slapen in een voormalig klooster vlakbij Eindhoven

NH Eindhoven Koningshof is een kloosterhotel in Veldhoven in de provincie Noord-Brabant waar je kunt slapen. Het hotel is gevestigd in Klooster Koningshof. Dit voormalige klooster was van de Zusters van het Allerheiligste Hart van Jezus en werd in 1886 gesticht.

 • Beschrijving: Met in totaal 509 kamers is NH Eindhoven Koningshof een groot kloosterhotel dat uitermate geschikt is voor zakenreizigers. Maar ook voor niet-zakenmensen is dit kloosterhotel een prima accommodatie.
 • Omgeving: Ten zuiden van het hotel bevinden zich prachtige bossen waar je heerlijk kunt wandelen. Aan de noordoostkant lonkt Eindhoven. Eindhoven is vooral bekend om zijn moderne architectuur en geldt uiteraard als bakermat van Philips. Daarnaast kun je in de Lichtstad fantastisch uitgaan en heerlijk eten en drinken.
Voormalig klooster bij Eindhoven

NH Eindhoven Koningshof. Foto: hotelspecials.nl

Leuk weetje: In Veldhoven is één van de belangrijkste bedrijven in de halfgeleiderindustrie van de wereld gevestigd: ASML. De chipmachines die ASML bouwt kosten tussen de 150 en 200 miljoen euro per stuk.

5. Kloosterhotel in Eindhoven

Hotel Mariënhage is een kloosterhotel in Eindhoven in de provincie Noord-Brabant. Het hotel bevindt zich in Klooster Mariënhage. Dit voormalige klooster was van de Augustijnen en werd in 1420 gesticht.

 • Beschrijving: Hotel Mariënhage is een luxe 4-sterren kloosterhotel in het centrum van Eindhoven. In het hotel komen twee werelden op een bijzondere manier samen. Enerzijds de oudheid van het religieuze gebouw en anderzijds het moderne design van hedendaagse architecten die de binnenkant ontwierpen.
 • Omgeving: Eindhoven is een bruisende stad. Bezoek een theater of muziekpodium. Laat je culinair verwennen in één van de toprestaurants of doe inspiratie op in een Eindhovens museum.
Kloosterhotel in Eindhoven

Kloosterhotel Mariënhage. Foto: hotelspecials.nl

Leuk feitje: Met 238.478 inwoners (peildatum: 2022) is Eindhoven de op vier na grootste stad van Nederland. Amsterdam is de grootste stad van ons land en telt 905.234 inwoners (peildatum: 2022).

6. Overnachten in een klooster in Sittard

Merici Hotel Sittard is een kloosterhotel in Sittard in de provincie Limburg waar je kunt overnachten. Het hotel is gehuisvest in het Ursulinenklooster. Dit voormalige klooster was van Zusters Ursulinen en werd in 1642 gebouwd.

 • Beschrijving: In dit viersterren kloosterhotel voel je de historie terwijl je tegelijkertijd van het hedendaagse comfort kunt genieten. Loop door de eindeloze kloostergangen en geniet van de mooie uitzichten als je door de statige raampartijen kijkt.
 • Omgeving: Merici Hotel Sittard ligt in het centrum van Sittard. Sittard kent een eeuwenoude binnenstad die uitnodigt om verkend te worden. De historische stad ligt in het zuiden van Limburg en telt tientallen stadstuinen. Deze stadstuinen zijn van een grote schoonheid.
Kloosterhotel Sittard

Merici Hotel Sittard. Foto: hotelspecials.nl

Leuk weetje: Sittard verwierf in 1243 stadsrechten en is daarmee de op één na oudste stad van Limburg. Maastricht kreeg 14 jaar eerder stadsrechten en is daarmee de oudste stad van de genoemde provincie.

7. Kloosterhotel in het centrum van Maastricht

Kruisherenhotel is een kloosterhotel in Maastricht in de provincie Limburg. Het hotel is gevestigd in het Kruisherenklooster. Dit voormalige klooster was van Kruisheren (Kruisbroeders) en werd vanaf 1480 gebouwd.

 • Beschrijving: Dit chique vijfsterren kloosterhotel bevindt zich in centrum van Maastricht. De buitenkant is middeleeuws, maar de binnenkant heeft een superhippe uitstraling met tal van designmeubeltjes.
 • Omgeving: Maastricht heeft een Bourgondische uitstraling. Het is een stad met veel stijl en allure. Shoppers en mensen die van lekker eten houden komen in Maastricht helemaal aan hun trekken. Daarnaast is het een hotspot voor liefhebbers van historische gebouwen en prachtige musea.
overnachten in klooster maastricht

Kruisherenhotel in Maastricht. Foto: booking.com

Leuk feitje: De Sint Servaasbrug in Maastricht is de oudste brug van Nederland. De eerste stenen werden in 1280 gelegd. Achttien jaar later in 1298 werd hij in gebruikgenomen.

8. Overnachten in een klooster in Noord-Brabant

Hotel Bovendonk is een kloosterhotel in het dorp Hoeven (Halderberge) in de provincie Noord-Brabant waar je kunt slapen. Het hotel bevindt zich in het grootseminarie/klooster Bovendonk. Dit voormalige klooster was van de Zusters Franciscanessen Alles voor Allen die er van 1922 tot 1968 verbleven.

 • Beschrijving: Het voormalige klooster is nu een hotel én conferentiecentrum. Een deel van de hotelkamers kijkt uit over de pittoreske binnenplaats. Als je je ogen even sluit waan je jezelf in de tijd van de zusters van weleer.
 • Omgeving: De omgeving van Hotel Bovendonk wordt gekenschetst door het typische Brabantse landschap: akkerlanden worden afgewisseld door bossen en heidevelden. In het gebied zijn tal van interessante wandel- en fietsroutes uitgestippeld.
Kloosterhotel in Brabant

Kloosterhotel Bovendonk. Foto: hotelspecials.nl

Leuk weetje: Vijf dorpen, gehuchten en buurtschappen dragen de naam Hoeven: vier in Nederland en één in België. Hotel Bovendonk ligt in het buurtschap Hoeven dat onder de gemeente Halderberge valt.

9. Kloosterhotel aan de rand van een bos

Hotel de Reiskoffer is een kloosterhotel in het dorp Bosschenhoofd in de provincie Noord-Brabant. Het hotel is gehuisvest in klooster Sint Stanislaus. Dit voormalige klooster was van de Broeders van Oudenbosch en werd in 1954 in gebruik genomen.

 • Beschrijving: Dit witgeschilderde kloosterhotel heeft een mediterrane uitstraling en van alle denkbare gemakken voorzien. Zo kun je er heerlijk eten in het sfeervolle inpandige kapelletje.
 • Omgeving: Hotel de Reiskoffer grenst aan een mooi bos waar je heerlijke wandelingen kunt maken. Bezoekwaardige steden als Roosendaal en Breda liggen op steenworp afstand.
Kloosterhotel de reiskoffer

Kloosterhotel de reiskoffer. Foto: booking.com

Leuk feitje: Bosschenhoofd wordt ook wel Seppe genoemd. Deze naam refereert naar Jacobus Sep. Jacobus Sep was de eigenaar van een herberg in Bosschenhoofd in het midden van de 19de eeuw.

10. Overnachten in een klooster in het midden van Limburg

Hotel de Abdij is een kloosterhotel in het dorp Horn in de provincie Limburg waar je kunt overnachten. Het hotel is gevestigd in het Heilig Hart van Maria-klooster. Dit voormalige klooster was van de Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest en werd tussen 1911 en 1912 gebouwd.

 • Beschrijving: Hotel de Abdij is een pittoresk kleinschalig kloosterhotel met twintig kamers. Eet en drink op het beschutte buitenterras of wandel door de indrukwekkende kloostertuin.
 • Omgeving: Iets ten zuidoosten van Hotel de Abdij ligt Plas Hatenboer. In Plas Hatenboer zijn de recreatiemogelijkheden groot. Zo kun je er fijn zwemmen, vissen en varen.
Kloosterhotel in Roermond

Hotel de Abdij. Foto: booking.com

Leuk weetje: In Horn staat één van de oudste ringburchten van Nederland: Kasteel Horn. Kasteel Horn werd in de 10de eeuw gebouwd en is nog volledig intact.

11. Kloosterhotel in het zuiden van Limburg

Abdij Hotel Rolduc is een kloosterhotel in Kerkrade in de provincie Limburg. Het hotel bevindt zich in Abdij Rolduc. Deze voormalige abdij was van de Augustijnen en werd vanaf 1106 gebouwd.

 • Beschrijving: Abdij Hotel Rolduc bevindt zich in een indrukwekkend groot abdijcomplex. In het hotel ervaar je de Limburgse gastvrijheid in een Bourgondische omgeving.
 • Omgeving: Het zuiden van Limburg is van een verbluffende schoonheid. Steile hellingen worden afgewisseld met graften en holle wegen. In dit deel van Nederland komen natuurliefhebbers ogen tekort.
Kloosterhotel in Kerkrade

Abdij Hotel Rolduc. Foto: hotelspecials.nl

Leuk feitje: Met 45.233 inwoners (peildatum: 2022) is Kerkrade de op zes na grootste stad van Limburg. De meeste Limburgers wonen in Maastricht (120.837) (peildatum: 2022).

12. Slapen in een klooster vlakbij de Belgische grens

Klooster Nieuwkerk Goirle is een kloosterhotel in het dorp Goirle in de provincie Noord-Brabant waar je kunt slapen. Het hotel is gehuisvest in Klooster Nieuwkerk. Dit voormalige klooster was van de Missionarissen van de Heilige Familie en werd in 1913 ingewijd.

 • Beschrijving: Klooster Nieuwkerk Goirle is een kleinschalig hotel met twintig kamers. In het kloosterhotel wacht je een warm ontvangst, voel je de religieuze geschiedenis en ervaar je een uniek verblijf.
 • Omgeving: Het klooster ligt midden in een bosrijke omgeving, op steenworp afstand van de grens met België. De omgeving leent zich uitermate goed om volledig tot rust te komen en te ontstressen.
Kloosterhotel

Klooster Nieuwkerk Goirle. Foto: vipio.com

Leuk weetje: In Goirle zijn twee klassieke molens te bezichtigen: windmolen De Visscher en windmolen De Wilde. De Visscher werd in 1875 gebouwd en De Wilde dateert van 1898.

13. Overnachten in een klooster in Breda

Hotel Nassau Breda is een kloosterhotel in Breda in de provincie Noord-Brabant. Het hotel is gevestigd in Het Liefdegesticht. Dit voormalige klooster was van de Zusters Franciscanessen die zich er in 1847 vestigden.

 • Beschrijving: De ambiance in Hotel Nassau Breda is onbeschrijfelijk mooi. Je verblijft in een luxe hotel dat is ingebed in het eeuwenoude decor van een klooster.
 • Omgeving: Breda behoort samen met Den Bosch tot de mooiste steden van Noord-Brabant. In het centrum van de stad word je teruggeworpen naar vervlogen tijden van historische kerken, monumentale panden en kronkelende singels.
Kloosterhotel in Breda

Hotel Nassau Breda. Foto: hotelspecials.nl

Leuk feitje: Vijf dorpen en steden in de wereld dragen de naam Breda: één in Nederland, één in Italië, één in Spanje en twee in de Verenigde Staten.

14. Kloosterhotel aan de rand van Amersfoort

Leerhotel Het Klooster is een kloosterhotel in Amersfoort in de provincie Utrecht waar je kunt overnachten. Het hotel bevindt zich in het Kruisherenklooster Sint Helena. Dit voormalige klooster was van de Kruisheren (Kruisbroeders) en werd tussen 1952 en 1957 gebouwd.

 • Beschrijving: Leerhotel Het Klooster is een kloosterhotel dat gerund wordt door studenten van de MBO Hotelschool Amersfoort. In het indrukwekkende klooster, met grote binnenplaats, ervaar je een onvergetelijk verblijf.
 • Omgeving: Het kloosterhotel staat in een groene omgeving. Niet ver van de accommodatie bevindt zich DierenPark Amersfoort: één van de mooiste dierentuinen van Nederland.
Kloosterhotel in Nederland

Leerhotel Het Klooster. Foto: booking.com

Leuk weetje: Amersfoort heeft als bijnaam ‘Keistad’. In het centrum van de stad ligt een grote zwerfsteen. Deze ‘kei’ heeft een hoogte van twee meter en weegt meer dan zevenduizend kilogram.

15. Overnachten in een klooster in Den Bosch

De Soete Moeder is een kloosterhotel in Den Bosch in de provincie Noord-Brabant. Het hotel is gehuisvest in het Nemiusklooster (Klooster van de Zusters van de Zoete Moeder). Dit voormalige klooster was van de congregatie Zusters van Liefde en werd tussen 1928 en 1929 gebouwd.

 • Beschrijving: De Soete Moeder is een groene oase in het centrum van Den Bosch: een hemelse ervaring op goddelijk grond. Het kloosterhotel beschikt over een fantastische kloostertuin waar het heerlijk vertoeven is.
 • Omgeving: Den Bosch is een geweldige stad met pittoreske pleintjes. Het lijkt net alsof je jezelf in de riddertijd waant. Je kunt er heerlijk eten of cultuur opsnuiven in de talrijke musea.
Kloosterhotel in Den Bosch

De Soete Moeder. Foto: booking.com

Leuk weetje: De Bossche bol is de culinaire specialiteit van Den Bosch. In de banketbakkerijen van Den Bosch vliegen dagelijks tienduizenden Bossche bollen over de toonbank.

16. Klooster in het zuidwesten van Frankrijk

In het Franse dorpje Cieurac bevindt zich een voormalig klooster uit begin 1800. Achter deze klooster kun je deze 2 persoons gîte huren. De bijzondere accommodatie is geschikt voor twee personen.

 • Beschrijving: Het klooster is meer dan tweehonderd jaar oud en zorgt voor een nostalgische sfeer en laat een onvergetelijke indruk achter.
 • Omgeving: De omgeving van het klooster is adembenemend. Hier vind je Frankrijk op z’n best. Pittoreske dorpjes die omringd worden door een groene heuvels.
Kloosterhotel in in Souillac in Frankrijk

Voormalig klooster in Cieurac. Foto: natuurhuisje.nl

Leuk weetje: Cieurac ligt in het zuidwesten van Frankrijk, in de buurt van de stad Cahors. Met zijn rustieke charme en schilderachtige omgeving trekt het dorpje vaak bezoekers die op zoek zijn naar een ontspannen en authentieke Franse ervaring.

17. Overnachten in een kloosterhotel in Antwerpen

Hotel August is een kloosterhotel in de Belgische stad Antwerpen. Het hotel bevindt zich in een voormalig klooster. Het klooster was van de Augustinessen en werd in 1912 in gebruik genomen.

 • Beschrijving: Antwerpen heeft veel van zijn middeleeuwse grandeur behouden. Deze pracht en praal vinden we ook terug in Hotel August. Gasten worden hier met alle egards ontvangen en hebben er een uitstekende tijd.
 • Omgeving: Hotel August bevindt zich in een rustig deel van het centrum van Antwerpen. Antwerpen heeft enorm veel te bieden. Overdag kun je heerlijk shoppen in de prachtige binnenstad. ’s Avonds vind je vertier in de talloze theaters, clubs en bars.
Kloosterhotel in Antwerpen

Hotel August. Foto: booking.com

Leuk feitje: Qua inwonersaantal is Antwerpen de grootste stad van België. Meer dan een half miljoen Belgen wonen in deze havenstad aan de oever van de Schelde.

18. Kloosterhotel in het noorden van België

Eburon Hotel is een kloosterhotel in het Belgische Tongeren waar je kunt overnachten. Het hotel is gehuisvest in een voormalig 12de eeuws klooster. Het klooster diende als herberg voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella.

 • Beschrijving: Dit viersterren-kloosterhotel kan bogen op een formidabele sfeer en entourage. Zo hebben alle hotelkamers een design-inrichting. Deze moderne inrichting contrasteert op een ultieme manier met eeuwenoude kloostergebouw. Een lust voor het oog.
 • Omgeving: Eburon Hotel ligt op steenworp afstand van het Gallo-Romeins Museum. In dit museum is informatie op te diepen van de Keltische en Romeinse periode: leuk voor jong en oud.
Kloosterhotel in Belgie

Eburon Hotel. Foto: hotelspecials.nl

Leuk weetje: De antiekmarkt van Tongeren is een belangrijke trekpleister voor de stad. Jaarlijks proberen meer dan een kwart miljoen mensen iets moois op deze markt te kopen.

19. Slapen in een klooster in het centrum van Gent

Hotel Monasterium PoortAckere is een kloosterhotel in het Belgische Gent. Het hotel bevindt zich in een voormalig 19de eeuws klooster.

 • Beschrijving: In Hotel Monasterium PoortAckere vindt een aangename ontmoeting plaats tussen heden en verleden. Wandel door de kloostergangen: ervaar geschiedenis en rust. Het neogotische kapelletje is hét sieraad van het klooster. Dit is de plek waar je heerlijk kunt eten en drinken.
 • Omgeving: Gent is één van de mooiste steden van Vlaanderen en van België. Cultuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen: het aantal historische kerken en andere monumentale gebouwen is groot. Gent is bovendien een culinaire hotspot: je kunt er heerlijk eten en drinken.
Kloosterhotel in Gent

Hotel Monasterium PoortAckere. Foto: hotelspecials.nl

Leuk feitje: Volgens de UNESCO staat Gent in de top-7 van mooiste steden van de wereld. Dit lijst wordt aangevoerd door het Spaanse Córdoba.

20. Kloosterhotel in het historische centrum van Mechelen

Martin’s Patershof is een kloosterhotel in het Belgische Mechelen waar je kunt slapen. Het hotel is gehuisvest in een voormalig klooster. Dit klooster was van de Franciscanen en werd 1863 gesticht.

 • Beschrijving: Een verblijf in dit 4-sterren kloosterhotel zal nog lange tijd prettige herinneringen oproepen. De mix van cultureel erfgoed en moderniteit is een directe schot in de roos.
 • Omgeving: Maak een stadswandeling door Mechelen en val van de enige verbazing in de andere. De stad is zó mooi. Eeuwenoude kerken staan naast statige koopmanshuizen. Gezellige pleintjes worden afgewisseld met middeleeuwse steegjes.
Kloosterhotel in Mechelen

Martin’s Patershof. Foto: hotelspecials.nl

Leuk weetje: Twee plaatsen in de wereld dragen de naam Mechelen: één in Nederland en één in België. Het Nederlandse Mechelen is een dorpje in Zuid-Limburg en telt 1.785 inwoners (peildatum: 2021). In de Belgische stad Mechelen wonen 86.996 mensen (peildatum: 2022).

21. Overnachten in een kloosterhotel in Leuven

Martin’s Klooster is een kloosterhotel in het Belgische Leuven. Het hotel bevindt zich in een voormalig 16de eeuws klooster.

 • Beschrijving: Martin’s Klooster is een viersterrenhotel met prima faciliteiten. Wat te denken van een wintertuin met openhaard. De kamers zijn luxe en sfeervol ingericht.
 • Omgeving: Op steenworp afstand van het kloosterhotel bevinden zich de hotspots van Leuven zoals de Oude Markt, Park Janseniushof en het M-Museum.
Klooster in Leuven

Martin’s Klooster. Foto: hotelspecials.nl

Leuk feitje: De Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) is grootste Nederlandstalige universiteit van België en Nederland. Aan de KU Leuven studeren meer dan 60.000 studenten.

22. Kloosterhotel op het platteland van België

Priorij Corsendonk is een kloosterhotel in het Belgische Oud-Turnhout waar je kunt overnachten. Het hotel is gehuisvest in het Corsendonk. Dit voormalige Augustijnenklooster werd in 1395 gesticht.

 • Beschrijving: In het Belgische platteland van Oud-Turnhout doemt plotseling Priorij Corsendonk op. Eeuwenlang was dit een heilige plek voor geestelijken. Vandaag de dag is het een unieke plek om te overnachten.
 • Omgeving: De omgeving van het kloosterhotel is mooi, heel mooi. Huur een fiets bij het hotel en ga op ontdekking uit. Wandelen is ook een optie: in het gebied zijn fantastische wandelroutes uitgezet.
Kloosterhotel in Belgie op het platteland

Priorij Corsendonk. Foto: hotelspecials.nl

Leuk weetje: Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Oud-Turnhout niet buiten schot. Zes oorlogsmonumenten in Oud-Turnhout herinneren aan deze gitzwarte periode.

23. Slapen in een kloosterhotel in Luik

Mercure Liège City Centre is een kloosterhotel in het Belgische Luik. Het hotel bevindt zich in een voormalig 17de eeuws klooster.

 • Beschrijving: De sfeer in Mercure Liège City Centre is grandioos. Het kloosterhotel is in het bezit van een prachtig terras en grote binnentuin. Vooral in het voorjaar en zomer is het heerlijk vertoeven in de buitenruimtes van het voormalige klooster.
 • Omgeving: Luik is een prachtige historische stad aan de Maas. Maak een stadswandeling en ontdek de schoonheid van deze oude Waalse stad.
Overnachten in klooster in Luik

Mercure Liège City Centre. Foto: hotelspecials.nl

Leuk feitje: Belgische friet is wereldberoemd. De eerste frietkraam ter wereld werd in 1840 in Luik geopend.

24. Overnachten in een klooster in Duitsland

Kloster St. Josef is een kloosterhotel in het Duitse plaatsje Neumarkt in der Oberpfalz waar je kunt slapen. Het hotel is gehuisvest in een voormalig klooster uit 1920.

 • Beschrijving: Het leeuwendeel van Kloster St. Josef is wit geschilderd: buiten en binnen. Dit geeft een bijzondere en aangename sfeer: het is er heel licht.
 • Omgeving: Vlak in de buurt bevinden zich fantastische bezienswaardigheden zoals het Faberpark, de Stadsgraben en de Eichelgarten. Maar ook verschillende toprestaurants liggen binnen handbereik.
Kloosterhotel in Duitsland

Kloster St. Josef. Foto: booking.com

Leuk weetje: Neumarkt in der Oberpfalz is bijzonder rijk aan musea. Eén van de topmuseums van de stad is Museum Lothar Fischer. Lothar Fischer was een Duitse beeldhouwer.

25. Kloosterhotel in het oosten van Duitsland

Gästehäuser St. Marienthal is een kloosterhotel in het Duitse plaatsje Marienthal (Ostritz). Het hotel is gevestigd in een voormalig klooster uit 1234.

 • Beschrijving: Dit uniek kloosterhotel wordt gekenschetst door een grote kloostertuin waar het heerlijk vertoeven is. Om de omgeving te ontdekken is het mogelijk om fietsen te huren bij het voormalige klooster.
 • Omgeving: Gästehäuser St. Marienthal ligt in een prachtige omgeving: op steenworp afstand van de Poolse grens. Het is een omgeving die gedomineerd wordt door rivieren, meren, akkergronden en bossen. Trek je wandelschoenen maar aan of spring op een fiets.
Kloosterhotel in Oosten van Duitsland

Gästehäuser St. Marienthal. Foto: booking.com

Leuk feitje: Ostritz is het meest oostelijk gelegen plaatsje van Duitsland: aan de grens met Polen. Het meest westelijk gelegen dorpje van Duitsland is Tüddern: aan de grens met Nederland.

26. Overnachten in een klooster in Frankrijk

Abbaye de Maizières is een kloosterhotel in het Franse plaatsje Beaune waar je kunt overnachten. Het hotel bevindt zich in de voormalige abdij uit de 12de eeuw.

 • Beschrijving: Abbaye de Maizières bevindt zich in de historische binnenstad van Beaune. De hotelkamers zijn om door een ringetje te halen: traditionele sfeer met antieke meubeltjes. Op talloze plaatsen in het hotel worden de gedachten ver teruggeworpen in tijd: prachtige glas-in-lood ramen worden afgewisseld met indrukwekkende gewelfde kelders.
 • Omgeving: Beaune is een schitterende ommuurde stad en wordt beschouwd als de hoofdstad van de Bourgondische wijnen. Het is aanbevelenswaardig om tijdens het verblijf in Beaune een wijnkelder te bezoeken om overheerlijke wijnen te proeven.
Kloosterhotel in Frankrijk

Kloosterhotel Abbaye de Maizières. Foto: booking.com

Leuk weetje: Beaune wordt beschouwd als één van de mooiste steden van Frankrijk. De eeuwenoude binnenstad is dan ook van een ongekende schoonheid. De nummer-1 trekpleister van de stadje is de Hospices de Beaune: hét pronkstuk van de Bourgondische bouwstijl.

27. Kloosterhotel in Frankrijk in een bosrijk gebied

Fontevraud L’Hôtel is een kloosterhotel in het Franse plaatsje Fontevraud-l’Abbaye. Het is gehuisvest in de Abdij van Fontevraud uit de 12de eeuw.

 • Beschrijving: Overnachten in Fontevraud L’Hôtel is een geweldige ervaring. De Abdij van Fontevraud is één van de belangrijkste religieuze historische gebouwen van Frankrijk. Het kloostergebouw kan bogen op een indrukwekkende architectuur. Mensen die van lekker eten houden hebben geluk: het inpandige restaurant is in het bezit van een Michelinster en zet verrukkelijke gerechten op tafel.
 • Omgeving: Het kloosterhotel staat midden in de Loire-vallei. De Loire-vallei wordt beschouwd als één van mooiste regio’s van Frankrijk. Een gebied met oneindig veel pittoreske dorpjes, eeuwenoude kastelen en monumentale kerken. Ga de Loire-vallei te voet of met een fiets ontdekken en geniet.
Kloosterhotel in Frankrijk

Fontevraud L’Hôtel. Foto: booking.com

Leuk feitje: Alles in het plaatsje Fontevraud-l’Abbaye draait om de gelijknamige Abdij. Fontevraud-l’Abbaye telt 1.528 inwoners (peildatum: 2022).

28. Slapen in een klooster in Frankrijk bij een meer

Abbaye de Talloires is een kloosterhotel in het Franse plaatsje Talloires waar je kunt slapen. Het hotel is gevestigd in een voormalige abdij uit 1018.

 • Beschrijving: Overnachten in Abbaye de Talloires maakt diepe indruk. De eeuwenoude abdij is van een onbeschrijfelijke schoonheid. Zo is het goddelijk om in de abdijtuin te vertoeven of een maaltijd te nuttigen in het statige abdijrestaurant.
 • Omgeving: Abbaye de Talloires ligt in een waanzinnige omgeving. Het hotel bevindt zich aan de oever van het Meer van Annecy (Lac d’ Annecy) in een gebied met prachtige bergen. Het Meer van Annecy is het op één na grootste meer van Frankrijk met tal van recreatiemogelijkheden.
Kloosterhotel in Frankrijk aan een meer

Abbaye de Talloires. Foto: booking.com

Leuk weetje: Vóór de 20ste eeuw was Talloires voornamelijk een exclusieve vakantiebestemming voor de Franse upper class. Daarna kwam het schilderachtige dorpje binnen bereik van het gewone volk.

29. Kloosterhotel in Frankrijk op een heuvel

Garrigae Abbaye de Sainte Croix is een kloosterhotel in het Franse plaatsje Salon-de-Provence. Het hotel bevindt zich in een voormalige abdij uit de 12e eeuw.

 • Beschrijving: De abdij is gebouwd in de Romaanse stijl met gewelfde plafonds en een rustieke inrichting. De vertrekken waar vroeger de monniken sliepen zijn nu fantastische hotelkamers: luxe kamers waar het aan niets ontbreekt.
 • Omgeving: In de prachtige omgeving kun je wandelen, fietsen, paardrijden, zwemmen, vissen en duiken. Maar ook cultuurliefhebbers komen er helemaal aan hun trekken: verken de schilderachtige dorpjes of bezoek interessante musea.
Klooster in Frankrijk waar je kunt overnachten

Garrigae Abbaye de Sainte Croix. Foto: booking.com

30. Overnachten in een klooster aan rivier de Loire

Grand Hotel de l’Abbaye is een kloosterhotel in het Franse plaatsje Beaugency waar je kunt overnachten. Het hotel is gehuisvest in een voormalige abdij uit de 11e eeuw.

 • Beschrijving: Iedere kamer van dit kloosterhotel heeft uitzicht op de Loire. De Loire is de langste rivier van Frankrijk. Niet alleen het uitzicht is van grote klasse, dat geldt ook voor de hotelkamers en overige vertrekken van de eeuwenoude abdij.
 • Omgeving: Het gebied rondom de Loire heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op toeristen. Het landschap is wonderschoon en het aantal historische kastelen is enorm.
Abdij waar je kunt overnachten in Frankrijk

Grand Hotel de l’Abbaye. Foto: booking.com

Leuk weetje: Beaugency is in de loop van zijn geschiedenis verschillende malen betrokken geweest bij militaire conflicten waarbij de Battle of Beaugency uit 1429 de bekendste is.

Overnachten in bijzondere gebouwen

Wil je meer inspiratie voor een overnachting in een bijzonder gebouw in Nederland of daarbuiten? Bekijk dan ook eens deze blogs:

Overnachten in een klooster: bezinning en contemplatie!

Om zes uur ’s ochtends gaat de wekker! Een radiowekker welteverstaan. De vredige droomslaap wordt wreed onderbroken door de onheilspellende nieuwsberichten van het Radio 1 Journaal. Van relaxt schaapjes tellen komt nu niets meer terecht. Nu bereiken de laatste berichten over catastrofale beurscrashes, nietsontziende overstromingen en naderende verkiezingen het gehoorzintuig. En dát in de vroege ochtend.

Er is maar één optie tot ontsnappen. Een klap op de snooze-button geven! Hierdoor treedt een korte periode van respijt op voor het starten van de dag. Maar het kwaad is al geschied. Tijdens de enkele minuutjes die je nog in je bed mag snoezelen, wordt de slaapmodus al verdrongen door de gedachte aan het giga-aantal taken dat die dag uitgevoerd moet worden.

Opstaan, douchen en aankleden. Vervolgens ontbijten en lunchpakketjes maken voor het hele gezin. Onderwijl je het brood smeert voor het middagmaal, melden de net-wakker-geworden koters zich hongerig aan de keukentafel en bedelen om gesmeerde boterhammen om de ochtendhonger te stillen.

Na het ontbijt vlug op de fiets met kids naar school. Nadat het kroost bij het onderwijsgebouw is gedropt als de wiedeweerga richting kantoor. Eenmaal aangekomen op de werkplek wachten daar acht uren van noeste arbeid: concepten bedenken, klanten bellen, vergaderen, notuleren, verslagen schrijven, et cetera. Uiteindelijk is om vijf uur de werkdag voorbij. De betaalde werkdag beter gezegd. De dagelijkse werkzaamheden zijn verre van voorbij. Die beginnen pas!

Weer op de fiets. Weer richting school. Nu om de kinderen op te halen. Tijdens het terugfietsen naar huis nog even snel bij de grootgrutter naar binnen glippen om de ingrediënten van het avondmaal bij elkaar te grissen. Eenmaal thuis aangekomen als de bliksem piepers jassen en schnitzels paneren. Alles en iedereen heeft honger. Na het avondeten de afwas wegwerken en ontferming over de post. Veel tijd is daar niet voor. Om zeven uur moet zoonlief naar het voetbal en een uurtje later staat er een pony in de manege-bak op dochterlief te wachten.

Snel weer naar huis om Fikkie uit te laten. Het arme beest heeft de hele dag binnengezeten en kan het niet uitzweten. Na een kort blokje om, waarbij het hondje zich heeft kunnen ontlasten, wacht binnen alweer een nieuw taakje. Tijgertje hoeft weliswaar niet uitgelaten worden, maar de bak waarin zij zichzelf uitlaat, moet nodig uitgemest worden. Nadat je het laatste kattenbakgrit gestort hebt, is het alweer tijd om de koters op te halen. Die zijn nu wel uitgevoetbald en uitgepaardrijd.

Zo schiet de avond wel op. Tijd om uitgezakt op de bank te Netflixen is er helaas niet. Verschillende bestuurlijke functies eisen nu hun tol; het doorlezen van ingekomen stukken en het voorbereiden van vergaderingen, souperen derhalve de laatste uurtjes van de dag op! Uiteindelijk strompel je met je laatste energie naar de bedstede en val je tijdens de val in de kussens al in slaap …

Het is wel duidelijk! Wij hebben het tegenwoordig druk. Razenddruk. Stresshormonen maken overuren! Maar het kan ook anders! Trappisten leiden bijvoorbeeld een ander leven. Bij deze kloosterorde gaat óók de wekker! Om vier uur ’s ochtends zelfs. Dát dan wel!

Geen radiowekker dit keer. Gewoon een huis- tuin- en keukenexemplaar met een repeterend piepalarm. Niet gesitueerd in een hippe woonwijk, maar in een sober verblijf in een klooster. Een trappistenklooster. Om kwart over vier in de ochtend staat het eerste van zeven gebeden gepland. Vervolgens wordt een vaststaand rooster gedraaid van gebed en arbeid. Volledig gespeend van haast, uitwendige prikkels, afleidingen en verleidingen. Trappisten laten zich dus niet opjagen. Krijgen het niet aan hun rikketik. Zero drukte. Zero stress!!

Sommige niet-kloosterlingen vinden dit een aantrekkelijk leven. Willen dit weleens meemaken. Willen een periode van onthaasten en ontstressen beleven. Gelukkig is dit mogelijk. De deuren van de trappistenkloosters staan open; gasten zijn welkom! Helaas is het tegenwoordig wel zoeken naar door monniken-bevolkte-trappistenkloosters en naar kloosters van andere monniken-ordes. Het sterft namelijk langzaam uit in Nederland. Veel kloosters komen leeg te staan of worden met de grond gelijkgemaakt. Sommige kloosters krijgen een andere functie: worden omgebouwd tot vakantieverblijven. Via deze kant is het dan toch mogelijk om in een klooster te overnachten en de unieke sfeer op te snuiven!

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.