Skip to main content

Overnachten in een molen is voor veel mensen een droom. In Nederland kun je in verschillende klassieke molens slapen. Dat kunnen windmolens of watermolens zijn. Deze monumentale molens zijn omgebouwd waardoor je er kunt overnachten. Ook in België, Duitsland, Griekenland en Portugal staan oude molens waar toeristen kunnen slapen. Deze historische molens staan op prachtige locaties in de stad of in de natuur.

Wij hebben 15 mooie molens waar je kunt overnachten op een rijtje gezet!

1. Overnachten in een molen in Utrecht

De Oostzijdse Molen bevindt zich in het plaatsje Abcoude in de provincie Utrecht. Deze poldermolen ligt aan een riviertje, telt 3 slaapkamers en is geschikt voor 6 personen. De Oostzijdse Molen werd in 1874 gebouwd.

 • Beschrijving: De molen is sfeervol ingericht en van alle gemakken voorzien. De Oostzijdse Molen kan bij mooi weer nog draaien en malen.
 • Omgeving: In het riviertje (Gein) kun je lekker zwemmen. De omgeving verkennen met een fiets is ook aan te bevelen.
Molen in Abcoude

De Oostzijdse Molen. Foto: natuurhuisje.nl

Leuk feitje: In Nederland staan nog ongeveer 1.200 klassieke molens. In ons land stonden ooit meer dan 10.000 molens.

2. Slapen in een poldermolen in Noord-Holland

In het Noord-Hollandse dorpje Waarland staat Poldermolen Waarland. Deze poldermolen staat in een polderlandschap, heeft twee slaapvertrekken en biedt ruimte aan vier mensen. Poldermolen Waarland dateert van 1590.

 • Beschrijving: In de molen is de authentieke sfeer bewaard gebleven. Als het mooi weer is draait Poldermolen Waarland.
 • Omgeving: Poldermolen Waarland staat in een polder niet ver van de Noordzeekust. Maak een wandeling op de stranden van Bergen aan Zee en Callantsoog.
Overnachten in molen in Noord-Holland

Poldermolen Waarland. Foto: vipio.com

Interessant weetje: De Grafelijke Korenmolen is de oudste molen van Nederland. Deze torenmolen staat in het Gelderse Zeddam en werd in 1441 gebouwd.

3. Overnachten in korenmolen in Zuid-Holland

De Jan van Arkel bevindt zich in het plaatsje Arkel in de provincie Zuid-Holland. Deze korenmolen ligt aan het Merwedekanaal, telt 1 slaapkamer en is geschikt voor 2 gasten. De Jan van Arkel werd in 1852 gebouwd.

 • Beschrijving: De Jan van Arkel is recent omgebouwd en is nu geschikt om in te verblijven. De kamers zien er fantastisch uit en staan garant voor een prettig verblijf.
 • Omgeving: In de omgeving kun je fijn wandelen en fietsen. Rotterdam en Kinderdijk liggen ook niet ver weg.
Overnachten in een korenmolen

De Jan van Arkel korenmolen. Foto: vipio.com

Leuk feitje: De Noord is de hoogste klassieke windmolen van Nederland én van de wereld. Deze korenmolen torent 33,3 meter boven het centrum van Schiedam uit en werd in 1707 gebouwd.

4. Slapen in molen in Groningen

In het Groningse dorpje Onderdendam staat de Hunsingo. Deze korenmolen staat aan het Boterdiep, heeft één slaapvertrek en biedt ruimte aan twee mensen. De Hunsingo dateert van 1855.

 • Beschrijving: De Hunsingo wordt ook wel de Molen van Haitsma genoemd. In de molen voel je nog de nostalgie van weleer.
 • Omgeving: Natuurliefhebbers en rustzoekers gaan wandelen of fietsen in de omgeving. Cultuursnuivers bezoeken de stad Groningen met zijn talrijke musea.
Molen in Groningen

Korenmolen in Groningen. Foto: vipio.com

Interessant weetje: In Kinderdijk staan de meeste klassieke molens van Nederland én van de wereld. Molenliefhebber kunnen in dit Zuid-Hollandse plaatsje genieten van negentien poldermolens.

5. Overnachten in molen in Friesland

De Swarte Prinsch bevindt zich in het plaatsje Tietjerksteradeel in de provincie Friesland. Deze poldermolen ligt midden in de natuur, telt 1 slaapkamer en is geschikt voor 2 gasten. De Swarte Prinsch werd in 1900 gebouwd.

 • Beschrijving: De Swarte Prinsch is gezellig ingericht met hippe meubeltjes. In de woonkamer is het fijn vertoeven en in het keukentje zijn lekkere maaltijden te bereiden.
 • Omgeving: De molen bevindt zich midden in het natuurgebied De Groene Ster. Het aantal recreatiemogelijkheden in De Groene Ster is groot.
Overnachten in molen in Friesland

De Swarte Prinsch poldermolen. Foto: vipio.com

Leuk feitje: Alleen in de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Overijssel zijn watermolens te vinden. In de overige provincies zijn ze verdwenen of hebben nooit watermolens gestaan.

6. B&B in watermolen in Groningen

Het Torentje van Trips ligt in het dorpje Tripscompagnie (Groningen). Deze watermolen bevindt zich in het Groningse landschap, heeft 3 slaapkamers en biedt ruimte aan 8 personen. Het Torentje van Trips dateert van 1872.

 • Beschrijving: Het Torentje van Trips is een B&B waar je kunt slapen in een watertoren. Je kunt er verblijven in een nostalgische watermolen met behoud van comfort.
 • Omgeving: In de omgeving vind je weilanden, akkerlanden en bossen. Vlak in de buurt van het Torentje van Trips bevindt zich een meertje waar je lekker kunt zwemmen.
Overnachten in een watermolen

Het Torentje van Trips, watermolen. Foto: vipio.com

Leuk feitje: Sinds 1973 wordt er in Nederland ieder jaar de Nationale Molendag georganiseerd. Tijdens de Nationale Molendag zijn de deelnemende molens te bezoeken voor belangstellenden.

7. Overnachten in molen in Noord-Brabant

In het Brabantse vestingplaatsje Willemstad bevindt zich d’Orangemolen. Deze korenmolen is aan de jachthaven van Willemstad gesitueerd, telt vier slaapvertrekken en kan maximaal acht mensen herbergen. d’Orangemolen is in 1734 gebouwd.

 • Beschrijving: d’Orangemolen werd gebouwd in opdracht van de Prins van Oranje. Het is uniek om in zo’n historische molen vakantie te vieren.
 • Omgeving: Willemstad is één van de mooiste vestingsteden van Nederland. Het is zeer de moeite waard om de Vestingwerken van Willemstad nader te bestuderen.
Overnachten in monumentale molen

d’Orangemolen, korenmolen. Foto: vipio.com

Interessant weetje: Klassieke molens zijn op vier manieren onder te verdelen. Molens naar aandrijfwijze, molens naar verrichting of product, molens naar bouwwijze en molens naar standplaats.

8. Slapen in molen in België

De Reus van Horebeke ligt in het dorpje Horebeke (België). Deze korenmolen bevindt zich in de Vlaamse Ardennen, heeft 2 slaapkamers en biedt ruimte aan 5 gasten. De Reus van Horebeke dateert van 1800.

 • Beschrijving: De Reus van Horebeke is een prachtige witte korenmolen waarin je heerlijk kunt slapen. Voor mensen met kinderen is deze vakantiemolen een waanzinnige accommodatie.
 • Omgeving: In de omgeving zijn verschillende andere molens te bekijken. Een omgeving waar je ook fijn kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden.
Overnachten in molen in Belgie

De Reus van Horebeke. Foto: natuurhuisje.nl

Leuk feitje: Klassieke molens kunnen op acht verschillende manieren worden aangedreven. Te weten: getijdenmolens, handmolens, rosmolens, schipmolens, tredmolens, watermolens, windmolens en watervluchtmolens.

9. Overnachten in korenmolen in België

In het Belgische plaatsje Zottegem bevindt zich de Nieuwpoortmolen. Deze korenmolen is in Oost-Vlaanderen gesitueerd, telt twee slaapvertrekken en kan maximaal vijf mensen herbergen. De Nieuwpoortmolen is in 1408 gebouwd.

 • Beschrijving: De Nieuwpoortmolen is in vijf jaar tijd omgebouwd naar een schitterend vakantieverblijf. Tijdens de verbouwing heeft men geprobeerd om zoveel mogelijk de stijl en geschiedenis van het unieke monument intact te houden.
 • Omgeving: Rustzoekers kunnen hun hart ophalen in de omgeving van de korenmolen. Een omgeving die ook uitermate geschikt is voor wandelaars en fietsers.
Overnachten in molen in Belgie

Nieuwpoortmolen. Foto: natuurhuisje.nl

Interessant weetje: Als je molenaar wil worden, moet je een opleiding volgen. Deze opleiding duurt twee jaar en wordt afgesloten met een examen.

10. Slapen in molen in natuurgebied

De Boonzakmolen ligt in het dorpje Wortegem (België). Deze olie- en korenmolen bevindt zich in een natuurgebied, heeft 1 slaapkamer en biedt ruimte aan 4 personen. De Boonzakmolen dateert van 1758.

 • Beschrijving: Voor mensen die van molens houden, komt een droom uit in de Boonzakmolen. Het is een unieke overnachting en ervaring in een historische molen.
 • Omgeving: De Boonzakmolen ligt in de Vlaamse Ardennen. Een regio met ontelbaar veel wandel- en fietsroutes.
Molen in natuurgebied

De Boonzakmolen. Foto: natuurhuisje.nl

Leuk feitje: De oudste houtzaagmolen van Nederland én van de wereld staat in Amsterdam. Molen De Otter werd in 1631 gebouwd.

11. Overnachten in molen in West-Vlaanderen

De Lievensmolen staat in de plaats Damme. Dame ligt in België. Deze olie- en korenmolen bevindt zich in West-Vlaanderen, bezit 1 slaapkamer en is geschikt voor 2 personen. De Lievensmolen is in 1820 gebouwd.

 • Beschrijving: De Lievensmolen is een markante, witte korenmolen. De molen heeft een moderne inrichting met veel voorzieningen.
 • Omgeving: In de omgeving kun je wandelen en fietsen in prachtige natuurgebieden. Vergeet ook niet Brugge te bezoeken; één van de mooiste steden van België.
De lievensmolen in Belgie

De Lievensmolen in Damme. Foto: booking.com

Leuk feitje: De meeste klassieke molens in Nederland zijn windmolens. Op de tweede plaats staan de watermolens.

12. Slapen in molen in Duitsland

In het Duitse dorp Wangels staat de Farver Mühle. Wangels ligt in het noorden van Duitsland aan de Oostzee. Deze monumentale molen ligt tussen de koolzaadvelden, bezit zes slaapvertrekken en kan maximaal twee mensen huisvesten. De Farver Mühle dateert van 1828.

 • Beschrijving: Farver Mühle is eigentijds ingericht met behoud van klassieke elementen. Een verblijf in deze accommodatie zal het ultieme molengevoel opwekken.
 • Omgeving: Farver Mühle ligt midden in de koolzaadvelden. Als deze koolzaadvelden in volle bloei staan, zorgt dat voor een schilderachtig landschap.
Overnachten in molen in Duitsland

Farver Mühle. Foto: natuurhuisje.nl

Interessant weetje: Verschillende spreekwoorden en gezegden hebben molens als onderwerp. ‘Dat is koren op zijn molen’ is daar een voorbeeld van.

13. B&B in molen in Duitsland

Die Weiße Mühle staat in de plaats Kranenburg. Kranenburg ligt in Duitsland op de grens met Nederland. Deze graanmolen bevindt zich aan de dorpsrand, bezit 1 slaapkamer en is geschikt voor 2 gasten. Die Weiße Mühle is in 1880 gebouwd.

 • Beschrijving: In Die Weiße Mühle is een B&B gevestigd waar je heerlijk kunt vertoeven. ’s Ochtends staat een ontbijt te wachten met lekkere Duitse broodjes, knapperige croissantjes en verse jus d’orange.
 • Omgeving: De grenssteek van Nederland en Duitsland bij Kranenburg is van een grote schoonheid. Het landschap is glooiend en nodigt uit om verkend te worden: te voet om met de fiets.
graanmolen in Duitsland

Die Weiße Mühle. Foto: vipio.com

Leuk feitje: De meeste klassieke molens van Nederland staan in de provincie Zuid-Holland. De provincie Flevoland telt geen klassieke molens.

14. Slapen in molen in Griekenland

Op het Griekse eiland Santorini staan drie windmolens. Deze windmolens liggen aan de betoverende kust van het oogverblindende eiland. Iedere molen bezit drie vertrekken en kan maximaal vijf mensen huisvesten.

 • Beschrijving: De witte windmolens horen bij Windmill Villas en zijn zeer luxe ingericht. Buiten wacht een adembenemend privé-zwembad op waterliefhebbers.
 • Omgeving: Santorini is te verkennen met een auto of scooter. Zonnen op het strand en zwemmen in de zee zijn ook aantrekkelijke mogelijkheden.
windmolens om te overnachten in griekenland

Windmolen op Griekse eiland Santorini. Foto: elizawashere.nl

Interessant weetje: De kleinste klassieke molen van Nederland, de Binnema Molen, staat in het Friese dorp Stiens. Deze poldermolen heeft een gevlucht van slechts negen meter.

15. Overnachten in molen in Portugal

Moinho do Marco staat in Setúbal (Portugal). Deze monumentale molen bevindt zich aan de Costa de Lisboa, bezit 1 slaapkamer en is geschikt voor 2 personen. De Moinho do Marco is in 1855 gebouwd.

 • Beschrijving: Het is een unieke ervaring om te overnachten in de Moinho do Marco. De witte molen contrasteert op een grandioze manier met de azuurblauwgekleurde oceaan.
 • Omgeving: De Costa de Lisboa is één van de mooiste kustgebieden van Portugal. Je ervaart er het ultieme zomervakantiegevoel.
Molen in portugal

Moinho do Marco. Foto: elizawashere.nl

Leuk feitje: In Haastrecht staat Boezemmolen nr. 6. Met een gevlucht van 30,05 meter is dit de molen met het grootste gevlucht van Nederland.

Originele slaapplekken

Voor nog meer originele slaapplekken lees je ook deze blogs:

Meer weten over molens? Lees dan ook onze blog: Informatie over molens: geschiedenis en meer!

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.