Skip to main content

Volendam staat bekend om zijn traditionele cultuur, historische architectuur en toeristische attracties. Veel mensen bezoeken Volendam voor een dagtripje, maar je kunt er ook langer verblijven door een vakantiehuisje te huren. Op de mooiste plekjes in het vissersdorpje kun je overnachten in vakantiehuisjes.

In deze blog ontdek je 10 vakantiehuisjes in Volendam.

1. Vakantiepark in Volendam

Zoek je een vakantiehuisje op een vakantiepark in Volendam? Boek dan een vakantieverblijf op Marinapark Volendam. Marinapark Volendam bevindt zich aan de pittoreske haven van Volendam. De accommodaties van dit park zijn gebouwd in de karakteristieke Volendamse stijl en zijn een lust voor het oog.

Vakantiehuisjes op Marinapark Volendam

Marinapark Volendam. Foto: landal.nl

Volendam is wereldwijd beroemd om zijn traditionele klederdracht. Deze kleurrijke en historische kledingstijl wordt nog steeds gedragen tijdens speciale gelegenheden en toeristische evenementen. De vrouwenkleding is bijzonder opvallend, met een karakteristieke witte kap en een felgekleurde rok en schort. Deze klederdracht is een belangrijk symbool van de Volendamse cultuur en geschiedenis.

2. Waterpark in Volendam

Wil je in Volendam in een vakantiehuisje aan het Markermeer verblijven? Reserveer dan een bungalow op Waterpark Volendam. Waterpark Volendam is een kleinschalig park en ligt direct aan de oevers van het Markermeer. Op het park kun je fietsen huren om de omgeving te verkennen.

Lees ook: 10x vakantiehuisjes aan het Markermeer!

Vakantiehuisjes op Landal Volendam aan het Markermeer

Waterpark Volendam. Foto: landal.nl

Volendam heeft een rijke en levendige muziektraditie. Het dorp heeft vele bekende Nederlandse artiesten voortgebracht, waaronder de band BZN, Jan Smit, Nick & Simon en de 3JS. Deze artiesten hebben niet alleen in Nederland succes, maar genieten ook internationale bekendheid. Volendamse muziek wordt gekenmerkt door melodieuze liedjes en vaak romantische of nostalgische teksten.

3. Historisch huis in Volendam

Wil je ervaren hoe het voelt om in een historisch Volendams huisje te overnachten? Boek dan Family Fisherman’s house Volendam. Deze unieke accommodatie ligt in het centrum van het pittoreske dorpje aan het Markermeer. In de buurt van Family Fisherman’s house Volendam kun je uitstekend wandelen en fietsen.

Family fisherman's house Volendam

Family Fisherman’s house Volendam. Foto: booking.com

De inwoners van Volendam worden vaak ‘Katwolders’ genoemd, een bijnaam die historisch is ontstaan. Hoewel de precieze oorsprong van deze bijnaam onduidelijk is, wordt hij met trots gedragen door de Volendammers. De term weerspiegelt de hechte en trotse gemeenschap van het dorp, die sterk verbonden is met hun tradities en geschiedenis.

4. Hotel in Volendam

Liever overnachten in een hotel? In hartje Volendam kun je verblijven in Hotel Spaander. Hotel Spaander werd opgericht in 1881 door Leendert Spaander. Het hotel staat bekend om zijn rijke geschiedenis en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het aantrekken van kunstenaars, schrijvers en toeristen naar Volendam.

Hotel Spaander in Volendam

Hotel Spaander. Foto: hotelspecials.nl

Volendam heeft zijn oorsprong als vissersdorp, wat nog steeds duidelijk te zien is in de lokale cultuur en economie. De visserij speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van het dorp. De haven van Volendam is een centrale plek waar vissersboten aanmeren en waar verse vis wordt verhandeld.

5. B&B in Volendam

Op steenworp afstand van het Markermeer kun je overnachten in B&B Volendam in het beroemdste vissersplaatsje van Nederland. De B&B bevindt zich nabij De Dijk. De Dijk is een bekende toeristische attractie en een iconische straat gelegen langs het water.

B&B in Volendam

B&B Volendam. Foto: booking.com

De Dijk van Volendam is zogezegd een belangrijkste toeristische attractie van het dorp. Langs de Dijk vind je een levendige verzameling van cafés, restaurants en souvenirwinkels. Het is een perfecte plek om te wandelen, te genieten van een maaltijd en het prachtige uitzicht over het Markermeer te bewonderen.

6. Appartement in Volendam

Dit luxe appartement ligt in het historische centrum van Volendam. De accommodatie is stijlvol ingericht en van alle gemakken voorzien. Op steenworp afstand van het appartement bevinden zich alle hotspots van Volendam. Ga lekker eten in een van de toprestaurants of maak een wandeling langs het Markermeer.

Appartement om te huren in Volendam

Appartement in Volendam. Foto: booking.com

Volendam trekt jaarlijks duizenden toeristen uit binnen- en buitenland. Toeristen komen om de traditionele cultuur, klederdracht en pittoreske omgeving te ervaren. Ze kunnen genieten van rondleidingen door het dorp, boottochten maken op het Markermeer, lokale musea bezoeken en smullen van verse vis.

7. Gasthuis in Volendam

Vlakbij de haven van Volendam kun je verblijven in Floli Gasthuis. Floli Gasthuis is gevestigd in een karakteristiek pand. In het havengebied van Volendam bevinden zich verschillende uitstekende restaurants en gezellige kroegen. Het is ook leuk om er een bootje te huren.

Gasthuis in Volendam

Floli Gasthuis. Foto: booking.com

In Volendam wordt een uniek dialect gesproken, het Volendams. Dit dialect verschilt aanzienlijk van het standaard Nederlands en heeft ook verschillen met andere dialecten in de regio. Het Volendams heeft zijn eigen klanken en woorden, wat het een belangrijk onderdeel maakt van de lokale identiteit.

8. Boerderij nabij Volendam

Nabij Volendam kun je vakantievieren in deze stolpboerderij. Een stolpboerderij, ook bekend als een stolp, is een traditionele boerderijvorm die veel voorkomt in de provincie Noord-Holland; waaronder Volendam en omgeving. Deze boerderijen zijn herkenbaar aan hun piramidevormige dak dat rust op een vierkante plattegrond.

10x overnachten op een boerderij

Natuurhuisje in Edam

Stolpboerderij vlakbij Volendam. Foto: natuurhuisje.nl

Een van de delicatessen waar Volendam om bekend staat, is gerookte paling. De palingrokerijen in Volendam zijn populaire trekpleisters waar bezoekers kunnen zien hoe paling traditioneel wordt gerookt. Het rookproces wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven en is een belangrijk onderdeel van de culinaire traditie van het dorp.

9. Reddingsboot vlakbij Volendam

Vlakbij Volendam kun je overnachten in deze oranje reddingsboot. De bijzondere accommodatie ligt in de jachthaven van het idyllische Monnickendam en biedt ruimte aan twee gasten. Ooit hing de reddingsboot aan het Duitse schip de Polarstern met als thuishaven Bremen.

Reddingsboot voor bijzondere overnachting dichtbij Volendam

Oranje reddingsboot nabij Volendam. Foto: vipio.com

In januari 2001 werd Volendam getroffen door een tragische gebeurtenis toen een brand uitbrak in Café de Hemel tijdens een nieuwjaarsfeest. De brand eiste het leven van veertien jongeren en liet vele anderen gewond achter. Deze ramp had een diepgaande impact op de gemeenschap en leidde tot een periode van rouw en herdenking.

10. Schip nabij Volendam

Nabij Volendam vind je nog een bijzondere overnachting op het water: dit vrachtschip. De woonboot is afgemeerd in de jachthaven van Monnickendam. De bijzondere accommodatie beschikt over twee slaapkamers, twee badkamers en biedt ruimte aan vier personen. Slapen op een schip is een unieke ervaring.

Lees ook: 10x overnachten op een schip!

Binnenvaartschip in Monnickedam

Schip in Monnickendam. Foto: vipio.com

De voetbalclub van Volendam, FC Volendam, speelt een belangrijke rol in de gemeenschap. De club, opgericht in 1920, heeft een rijke geschiedenis en speelt zijn thuiswedstrijden in het Kras Stadion. FC Volendam heeft een trouwe aanhang en staat bekend om zijn betrokkenheid bij de lokale jeugd en sportactiviteiten.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.