Skip to main content

Het Nederlandse landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte bossen waarbij de Gelderse Veluwe het meest bekend is. Maar niet alleen in Gelderland zijn veel bossen te vinden, ook in alle andere provincies is veel ruimte voor bossen. Het is niet voor niets dat er in het bos veel vakantiehuisjes te huur zijn waar je heerlijk kunt verblijven.

Wij hebben 10 vakantiehuisjes in een bos in Nederland op een rijtje gezet!

1. Vakantiehuisje in het bos

Dit vakantiehuisje bevindt zich in de Gelderse Achterhoek. Het vrijstaande vakantiehuis ligt in het bos, telt drie slaapkamers en is geschikt voor vier gasten. Het gerenoveerde boshuisje is van alle gemakken voorzien. Als de houtkachel brandt, ontstaat er een oergezellige sfeer. De Achterhoek staat bekend om haar uitgestrekte platteland met nostalgische boerderijen, ruige akkergronden en eeuwenoude bossen.

Lees ook: 20x boswachtershuisje huren in Nederland!

Vakantiehuisje in het bos in Gelderland

Vakantiehuisje in het bos in Gelderland

Bossen worden bedreigd door verschillende factoren naast ontbossing. Zowel natuurlijke als door de mens veroorzaakte bosbranden kunnen enorme schade aanrichten. Ze kunnen leiden tot verlies van biodiversiteit, aantasting van bodemkwaliteit en zelfs vernietiging van hele ecosystemen. Illegale houtkap draagt bij aan ontbossing en aantasting van bossen. Het vernietigt niet alleen bomen, maar ook leefgebieden en verstoort de ecologische balans.

2. Tiny house in het bos

Midden in de Drentse bossen kun je dit tiny house huren. Tiny houses zijn mini-huisjes die knus en gezellig zijn. Het vakantiehuisje staat op een vakantiepark aan de rand van Nationaal Park Drents-Friese Wold. Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het gebied leent zich uitermate goed om te voet of met een fiets verkend te worden.

Tiny house in het bos in Drenthe

Tiny house in het bos in Drenthe. Foto: vipio.com

Een cruciale rol in de productie van zuurstof en het reguleren van het koolstofdioxidegehalte in de atmosfeer spelen bossen. Bomen en andere planten voeren fotosynthese uit, een proces waarbij ze lichtenergie, water en kooldioxide gebruiken om glucose en zuurstof te produceren. Bomen nemen kooldioxide op uit de atmosfeer via minuscule openingen genaamd huidmondjes in hun bladeren.

3. Vakantiehuisje op Utrechtse Heuvelrug

Het op één na grootste natuurgebied van Nederland is de Utrechtse Heuvelrug. Qua grootte hoeft het alleen de Veluwe voor zich te dulden. Op de Utrechtse Heuvelrug kun je een vakantiehuisje huren op Vakantiepark Amerongse Berg. Dit vakantiepark ligt midden in het bos. Met een hoogte van 69,2 meter is de Amerongse Berg de hoogste berg van de provincie Utrecht.

Vakantiepark Utrechtse Heuvelrug Amerongse Berg

Vakantiepark Amerongse Berg. Foto: landal.nl

Bossen zijn van enorm belang als het gaat om het reguleren van het klimaat en het verminderen van de concentratie van kooldioxide (CO2) in de atmosfeer. Ze spelen een cruciale rol in het mondiale ecosysteem doordat ze dienen als koolstofputten. Bomen en andere planten nemen kooldioxide uit de lucht op tijdens het proces van fotosynthese.

4. Vakantiehuisje op Veluwe

Midden op de Veluwe bevindt zich Cuber Veluwe. Op dit met bossen omringde vakantiepark kun je design vakantiehuisjes huren. De kans is groot dat je reeën en wilde zwijnen aan het huisje voorbij ziet gaan. Het gebied staat ook bekend om zijn grote diversiteit aan vogels. Als je geroffel hoort in het bos, verraadt dat de aanwezigheid van spechten.

Rustig vakantiepark op de veluwe

Cuber Veluwe. Foto: roompot.nl

Een essentiële rol in de watercyclus spelen bossen. Zij hebben aanzienlijke invloed op het waterbeheer in een ecosysteem. Bomen en planten in bossen absorberen water door hun wortels. De wortels hebben kleine haarachtige structuren, wortelhaartjes genaamd, die zich uitstrekken in de bodem. Deze wortelhaartjes vergroten het oppervlak van de wortels aanzienlijk en vergemakkelijken zo de opname van water en opgeloste mineralen.

5. Lodge in het bos

Iets ten zuiden van Nationaal Park Dwingelderveld kun je een vakantiehuisje huren op Vakantiepark Ruinen. Dit bosrijke vakantiepark telt verschillende bijzondere accommodaties waaronder diamantvormige lodges. Nationaal Park Dwingelderveld is een super-interessant natuurpark met bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Het is ook een gebied waar drie soorten slangen leven: adder, ringslang en gladde slang.

 Vakantiehuis in het bos op vakantiepark Ruinen

Vakantiehuisje op Vakantiepark Ruinen. Foto: europarcs.nl

Bossen zijn uiterst belangrijke ecosystemen die een breed scala aan ecosysteemdiensten leveren die essentieel zijn voor zowel menselijke gemeenschappen als het milieu. Bossen zijn belangrijke bronnen van hout en houtproducten, die worden gebruikt voor bouwmaterialen, meubels, papierproductie en meer. Ze spelen een cruciale rol in de houtindustrie en de economie.

6. Vakantiehuisje op de Veluwe in de bossen

In de bossen van de Veluwe kun je verblijven op Resort Veluwe. Op dit resort kun je luxe vakantiehuisjes huren. Het leeuwendeel van de accommodaties beschikt over een sauna en bubbelbad. Niet alleen natuurliefhebbers hebben de tijd van hun leven op de Veluwe. Het gebied telt ook veel schilderachtige dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Vakantiehuisje op resort Veluwe

Vakantiehuisje op Resort Veluwe. Foto: topparken.nl

Ontbossing is een aanzienlijke bedreiging voor bossen wereldwijd, met ernstige gevolgen voor zowel het milieu als de menselijke samenleving. Bossen herbergen een enorme verscheidenheid aan planten, dieren en micro-organismen. Ontbossing vernietigt hun natuurlijke habitats, wat leidt tot het verlies van biodiversiteit. Veel soorten worden met uitsterven bedreigd als gevolg van het verlies van hun leefgebied.

7. Pipowagen in het bos

Deze pipowagen ligt in Overijssel. De pipowagen ligt midden in het bos, heeft één slaapkamer en is geschikt voor maximaal twee gasten. Contactloos verblijf is mogelijk en huisdieren mogen mee. De woonwagen is gerenoveerd waarbij alleen maar duurzame materialen zijn gebruikt. Het vakantieverblijf ligt aan de rand van het bos waarbij je een prachtig uitzicht hebt op de Overijsselse Vecht.

Lees ook: 10x pipowagen huren in Nederland!

Pipowagen in het bos

Pipowagen in het bos in Overijssel. Foto: natuurhuisje.nl

Bossen hebben al eeuwenlang een diepgaande betekenis in diverse inheemse culturen over de hele wereld. Ze zijn niet alleen belangrijk voor het levensonderhoud, maar ook voor de culturele en spirituele identiteit van deze gemeenschappen. Veel inheemse gemeenschappen zijn afhankelijk van bossen voor hun basisbehoeften, zoals voedsel, water, medicijnen, bouwmaterialen en brandhout.

8. Tiny house in Drents bos

Dit tiny house bevindt zich in Drenthe. Het vrijstaande mini-huisje ligt in het bos, telt één slaapkamer en is geschikt voor vier gasten personen. Het is niet zomaar een tiny house, dit is een luxe exemplaar waarin je helemaal niets te kort komt. Het overnachten in het mini-huisje maakt veel indruk.

Tiny house in het bos

Tiny House in het bos in Drenthe. Foto: natuurhuisje.nl

Het verlies van leefgebieden als gevolg van ontbossing heeft directe gevolgen voor tal van diersoorten. Bossen bieden onderdak, voedselbronnen en bescherming voor een breed scala aan planten en dieren. Wanneer bossen verdwijnen, verliezen deze soorten hun leefgebied en worden ze gedwongen om zich aan te passen aan nieuwe omgevingen of om te migreren naar andere gebieden.

9. Natuurhuisje in het bos

Dit natuurhuisje ligt in het duindorpje Schoorl. Het vrijstaande boshuisje ligt midden in het bos, heeft twee slaapkamers en is geschikt voor maximaal vier mensen. Het natuurhuisje is luxe ingericht en biedt veel comfort. De tuin is omheind en het huisje beschikt over een eigen parkeerplaats. Schoorl is één van de mooiste duindorpjes van Nederland.

Boshuisje in Noord-Holland

Natuurhuisje in het bos in Noord-Holland. Foto: natuurhuisje.nl

Herbebossing is van groot belang voor het behoud van ecosystemen en het aanpakken van klimaatverandering. Bomen absorberen koolstofdioxide (CO2) uit de atmosfeer en slaan het op in hun biomassa. Dit helpt bij het verminderen van de concentratie van broeikasgassen die verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering. Bossen spelen een rol in het reguleren van het lokale klimaat.

10. Overnachten in boomhut

Deze boomhut bevindt in een bos in Drenthe. Slapen in een boomhut is uniek en spannend: je kunt kinderen er geen groter plezier mee doen. Overnachten in een boomhut klinkt primitief, maar deze boomhut bezit alle denkbare faciliteiten zoals een toilet, douche en keuken. De boomhut ligt aan de rand van Nationaal Park Dwingelderveld: een gebied met bos, heide en vennen.

Boomhut in het bos

Boomhut in het bos in Drenthe. Foto: natuurhuisje.nl

Bossen behoren tot de meest diverse en complexe ecosystemen op aarde. Ze spelen een cruciale rol in het behoud van biodiversiteit en het reguleren van het klimaat. Bossen bevatten een grote verscheidenheid aan plantensoorten, variërend van grote bomen tot kleine struiken en kruidachtige planten. Verschillende soorten gedijen in verschillende lagen van het bos, zoals de boomlaag, struiklaag en de kruidlaag.

Lees ook 10x overnachten in een boomhut in Nederland

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.