Skip to main content

Verschillende vakantieparken in Nederland bieden bootverhuur aan. Het is fantastisch om tijdens de vakantie een bootje te huren en het water op te gaan. De vakantieparken waar je een boot kunt huren beschikken meestal over een haventje. De parken bevinden zich langs rivieren en meren.

In deze blog ontdek je 10 vakantieparken met bootverhuur.

1. Vakantiepark met bootverhuur in Volendam

Aan de oevers van het Markermeer ligt het beroemdste vissersdorpje van Nederland: Volendam. Het is ook de plek van Marinapark Volendam. Op dit vakantiepark kun je een bootje huren en zou je koers kunnen zetten naar de Marker Wadden: vijf natuureilandjes in de Markermeer.

Lees ook: 10x vakantiehuisjes aan het Markermeer!

Marinapark Volendam

Marinapark Volendam. Foto: roompot.nl

Boten zijn een van de oudste vormen van transport en dateren terug tot minstens 10.000 jaar geleden. Het oudste bekende bewijs van een boot is de kano van Pesse, gevonden in Nederland en gedateerd op ongeveer 8.000 v.Chr. Deze kano was uitgehold uit een boomstam.

2. Kleinschalig vakantiepark met bootverhuur in Overijssel

Midden in een van de waterrijkste gebieden van Overijssel kun je een accommodatie boeken op Waterresort Blocksyl. Op dit kleinschalige vakantiepark kun je boten huren. De vakantiehuisjes hebben een terras aan het water. Het is heerlijk om op zomerse dagen aan het water te zitten.

Vakantiehuisjes met sloep op Waterresort Blocksyl

Vakantiehuisjes op Waterresort Blocksyl. Foto: landal.nl

Boten variëren sterk in grootte, vorm en functie. Van kleine kano’s en roeiboten tot gigantische cruise- en vrachtschepen. Boten zijn aangepast aan verschillende behoeften zoals transport, visserij, recreatie en militair gebruik. Kleine boten zoals kano’s en roeiboten worden vaak gebruikt voor recreatieve doeleinden, zoals varen op rustige meren, rivieren of kustwateren.

3. Vakantiepark met bootverhuur aan het IJsselmeer

Medemblik is een eeuwenoud vissersdorpje aan het IJsselmeer. Het is ook de plek waar je vakantie kunt vieren op Vakantiepark IJsselmeer. Het kindvriendelijke park beschikt over een trailerhelling: je kunt dus je eigen boot meenemen. Vakantiepark IJsselmeer heeft ook bootverhuur.

Vakantiehuis met sloep op Vakantiepark EuroParcs IJsselmeer

Vakantiepark IJsselmeer. Foto: europarcs.nl

Boten hebben een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van handel en culturele uitwisseling tussen verschillende samenlevingen. In de oudheid maakten boten langeafstandshandel mogelijk tussen beschavingen rond de Middellandse Zee en de Indische Oceaan. Ontdekkingsreizigers gebruikten boten om nieuwe routes naar onbekende gebieden te verkennen en handelscontacten te leggen.

4. Vakantiepark met bootverhuur in Friesland

In het hart van de Friese Meren kun je een vakantiehuisje boeken op Parcs Havenresort Terherne. Op dit park kun je boten huren in de haven. Friesland is bij uitstek een provincie die je vanaf het water kunt ervaren en ontdekken.

Vakantiepark met bootverhuur: Summio Havenresort Terherne

Parcs Havenresort Terherne. Foto: summio.nl

De technologieën en materialen gebruikt in de bouw van boten zijn door de geschiedenis heen geëvolueerd. Van eenvoudige houten kano’s tot geavanceerde moderne schepen gemaakt van staal, aluminium en composietmaterialen. Scheepsbouwtechnieken zijn continu verbeterd om boten veiliger, efficiënter en duurzamer te maken.

5. Vakantiepark met bootverhuur in Noord-Limburg

Het Leukermeer is een meer in Noord-Limburg en staat in verbinding met de Maas. Aan de oevers van het Leukermeer kun je een accommodatie huren op Marina Resort Well. Zoals de naam al doet vermoeden beschikt dit vakantiepark over een haven. Een haven waar je boten kunt huren.

Landal Marina Resort Well

Marina Resort Well. Foto: landal.nl

Boten hebben een lange geschiedenis van gebruik in oorlogsvoering, en de evolutie ervan heeft geleid tot baanbrekende innovaties die de loop van de geschiedenis hebben veranderd. Van de oude Griekse triremen tot moderne marineschepen hebben boten een cruciale rol gespeeld in militaire strategieën en operaties over de hele wereld.

6. Vakantiepark met bootverhuur aan het Veluwemeer

Zoek je een kleinschalig vakantiepark met bootverhuur op een mooie locatie? Kies dan voor Vakantiepark Veluwemeer aan de oevers van het Veluwemeer. Het is fantastisch om op een zomerse dag met een bootje het Veluwemeer op te gaan en te genieten van de natuur.

Vakantiehuis met bootverhuur bij Veluwemeer

Vakantiepark Veluwemeer. Foto: europarcs.nl

Boten hebben wetenschappers en ontdekkingsreizigers in staat gesteld om de wereld te verkennen en nieuwe kennis te vergaren. Oceanografische onderzoeksschepen, zoals de HMS Challenger uit de 19de eeuw en moderne onderzeeërs, hebben bijgedragen aan baanbrekende ontdekkingen over de oceanen en het mariene leven.

7. Vakantiepark met bootverhuur nabij Kampen

Nabij de Overijsselse stad Kampen kun je van een fijne vakantie genieten op Vakantiepark De IJssel Eilanden. Dit vakantiepark ligt aan de oevers van het Reevemeer. Vakantiepark De IJssel Eilanden beschikt over een passantenhaven waar je een boot kunt huren of je eigen boot kunt aanleggen.

Vakantiepark met bootverhuur: EuroParcs De IJssel Eilanden

Vakantiepark De IJssel Eilanden. Foto: europarcs.nl

In veel culturen over de hele wereld, ook in Nederland, zijn boten een integraal onderdeel van het culturele erfgoed en de identiteit. Traditionele botenbouwtechnieken worden vaak van generatie op generatie doorgegeven, en botenfestivals en maritieme vieringen zijn belangrijke gebeurtenissen in veel gemeenschappen.

8. Vakantiepark met bootverhuur in de Biesbosch

Aan de rand van Nationaal Park De Biesbosch ligt Vakantiepark De Biesbosch. Op dit park kun je een bootje huren om daarmee op verkenning te gaan in de Biesbosch. Met een beetje geluk spot je er de majestueuze zeearend. Deze indrukwekkende roofvogel heeft een vleugelspanwijdte van maar liefst 250 centimeter.

Vakantiepark in De Biesbosch

Vakantiepark De Biesbosch. Foto: europarcs.nl

Hoewel boten essentieel zijn voor transport en handel, brengen ze ook milieukwesties met zich mee, zoals watervervuiling, geluidsoverlast en verstoring van mariene ecosystemen. Het ontwikkelen van milieuvriendelijke voortstuwingstechnologieën, zoals elektrische en hybride aandrijvingssystemen, wordt steeds belangrijker om de impact van boten op het milieu te verminderen.

9. Vakantiepark met bootverhuur aan het Beulakerwijde

Aan het grootste meer van de Kop van Overijssel, de Beulakerwijde, bevindt zich Vakantiepark De Wiedense Meren: een vakantiepark met zeer goede reviews. Vakantiepark De Wiedense Meren beschikt niet alleen over uitstekende beoordelingen, maar ook over bootverhuur. Huur er een bootje en vaar de Beulakerwijde op.

Design huisjes op Vakantiepark Wiedense Meren

Vakantiepark De Wiedense Meren. Foto: europarcs.nl

Naast praktisch gebruik worden boten ook veel gebruikt voor recreatieve doeleinden, zoals varen, vissen en zeilen. Jachten, motor- en zeilboten bieden mensen de mogelijkheid om te ontspannen en te genieten van tijd op het water, of het nu op rustige meren, kronkelende rivieren of uitgestrekte oceanen is.

10. Vakantiepark met bootverhuur aan de Kraaijenbergse Plassen

In het noorden van Noord-Brabant bevinden zich de Kraaijenbergse Plassen: een uitgestrekt plassengebied. Aan de oevers van de Kraaijenbergse Plassen liggen de vakantiehuisjes van Vakantiepark De Kraaijenbergse Plassen. Op dit park kun je een bootje huren om vervolgens de Kraaijenbergse Plassen te gaan verkennen.

Vakantiepark Kraaijense Plassen in Noord-Brabant

Vakantiepark De Kraaijenbergse Plassen. Foto: europarcs.nl

De bootindustrie blijft evolueren met moderne innovaties, zoals autonome schepen, op afstand bestuurbare droneschepen en andere technologieën. Deze ontwikkelingen streven naar efficiënter transport, lagere operationele kosten en verminderde milieueffecten, en hebben het potentieel om de toekomst van de maritieme industrie te transformeren.

Meer vakantieparken aan het water bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.