Skip to main content

De Friese meren zijn een populaire vakantiebestemming. Er zijn dan ook verschillende vakantieparken in dit gebied te vinden waar je kunt overnachten. Als je van de natuur houdt, zul je echt van de Friese meren genieten. Zo zijn er tal van vogels om te spotten. En als je een fan bent van watersport, dan zit je hier helemaal goed. Je kunt in de Friese meren zwemmen, varen, zeilen, kanoën en windsurfen.

In deze blog ontdek je 10 vakantieparken aan de Friese meren.

1. Vakantiepark aan de Friese meren

Direct aan de Friese meren, in het dorpje Terherne, bevindt zich Waterpark Terherne. Terherne is bekend als ‘Kameleondorp’, vernoemd naar de beroemde Nederlandse kinderboekenserie ‘De Kameleon’, geschreven door Hotze de Roos. Naast watersporten zijn er in Terherne ook andere activiteiten te ondernemen, zoals fietsen, wandelen en vissen. Het dorp heeft ook enkele gezellige restaurants en cafés.

Vakantiepark aan de Friese meren Terherne

Waterpark Terherne. Foto: landal.nl

De Friese meren is een bekend netwerk van ongeveer 25 meren in Friesland. Deze meren zijn onderling verbonden en vormen een populaire bestemming voor watersportliefhebbers, zoals zeilers en windsurfers. Elk meer heeft zijn eigen unieke kenmerken en charme, en ze bieden prachtige mogelijkheden voor recreatie, varen en genieten van de natuur.

2. Waterpark aan de Friese meren

Het dorpje Noardburgum ligt aan de Friese meren. In dit plaatsje kun je ook op vakantie op Waterpark Zwartkruis. De omgeving van Noardburgum is landelijk en wordt gekenmerkt door weilanden, waterwegen en meren. Het is een populaire bestemming voor liefhebbers van de natuur, met tal van mogelijkheden om te wandelen, fietsen en varen.

Vakantiepark aan de Friese Meren Zwartkruis

Waterpark Zwartkruis aan de Friese Meren. Foto: roompot.nl

Het Sneekermeer is één van de grootste meren in Friesland. Het maakt deel uit van een netwerk van meren en waterwegen in de regio, bekend als de Friese Meren (Fryske Marren in het Fries). Met een oppervlakte van ongeveer 22 vierkante kilometer is het Sneekermeer een populaire bestemming voor watersportliefhebbers, zoals zeilers, windsurfers en motorbootvaarders.

3. Vakantiepark aan het IJsselmeer

In het uiterste westen van Friesland, aan het IJsselmeer, kun je op vakantie op Vakantiepark Hindeloopen in het dorpje Hindeloopen. Hindeloopen trekt veel toeristen aan, vooral in de zomermaanden. Bezoekers kunnen genieten van de mooie stranden aan het IJsselmeer, watersporten zoals zeilen en windsurfen, en wandel- en fietstochten in de omgeving.

Vakantiepark aan de Friese Meren Hindeloopen

Vakantiepark Hindeloopen. Foto: europarcs.nl

Het Tjeukemeer is een groot meer in Friesland. Rondom het Tjeukemeer liggen verschillende dorpen, waaronder Oosterzee, Delfstrahuizen, Echten en Lemmer. Lemmer, aan de zuidelijke oever van het meer, is een bekende plaats voor toeristen en heeft een jachthaven en diverse voorzieningen. In de omgeving van het Tjeukemeer zijn enkele natuurgebieden en vogelreservaten te vinden.

4. Familiepark aan het Sneekermeer

Aan de oevers van het Sneekermeer in het dorpje Sneek verrijzen de contouren van Vakantiepark RCN de Potten. Het Sneekermeer is één van de populairste meren in Friesland en biedt tal van mogelijkheden voor watersportliefhebbers. Je kunt hier zeilen, kanoën, windsurfen of gewoon genieten van een ontspannen dag aan het water.

Vakantiepark RCN de Potten

Vakantiehuisjes op RCN de Potten. Foto: rcn.nl

De Friese meren bieden uitgestrekte wateroppervlakten die ideaal zijn voor watersportliefhebbers. Er zijn veel verschillende meren en plassen om uit te kiezen, elk met zijn eigen charme en mogelijkheden. De omgeving van de Friese meren is adembenemend met schilderachtige landschappen, rietkragen en pittoreske dorpjes. Dit maakt het varen en watersporten in deze regio extra aantrekkelijk.

5. Familiepark aan de Friese meren

Liggend aan het Bergumermeer, in het Friese dorpje Suameer, vinden we Vakantiepark Bergumermeer. Het Bergumermeer is een populaire bestemming voor watersporters, en het biedt mogelijkheden voor zeilen, zwemmen en vissen. Er zijn ook verschillende jachthavens en campings rondom het meer, waardoor het een geliefde plek is voor vakantiegangers en watersportliefhebbers.

Vakantiepark Bergumermeer

Vakantiehuis op Vakantiepark Bergumermeer. Foto: ardoer.com

De prachtige natuurlijke omgevingen en natuurgebieden zijn kenmerkend voor de Friese meren. Het bijzondere gebied is doordrenkt met water, wat het een paradijs maakt voor liefhebbers van watersport. Naast zeilen, kun je hier ook kanoën, zwemmen en vissen. De waterwegen zijn goed verbonden en bieden talloze mogelijkheden om te verkennen.

6. Kleinschalig vakantiepark aan de Friese meren

Op een kleinschalig vakantiepark in het Friese dorpje Dokkum kun je verblijven in dit 4-persoons tiny house. De vele grachten en kanalen in en rond Dokkum bieden geweldige mogelijkheden voor kanoën en kajakken. Dit is een rustige manier om de schilderachtige omgeving te verkennen en te genieten van de natuur.

Lees ook: 10x tiny house huren in Nederland!

Vakantiehuis op klein vakantiepark aan de Friese meren

Tiny house in Dokkum. Foto: natuurhuisje.nl

De Friese meren zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd, die bekend staat als het Weichselien. Deze ijstijd duurde van ongeveer 115.000 jaar geleden tot 11.700 jaar geleden. Tijdens het hoogtepunt van de ijstijd bedekten enorme gletsjers grote delen van Noord-Europa, waaronder Nederland. Toen het klimaat warmer werd en de gletsjers begonnen te smelten, ontstond er een enorme hoeveelheid smeltwater.

7. Vakantiepark midden in de Friese meren

Midden in de Friese meren, bij het dorpje Akkrum, kun je deze 6-persoons vakantiebungalow huren. De de accommodatie bevindt zich op een vakantiepark. Door de ligging aan de rivier de Boarn is Akkrum een populaire bestemming voor watersportliefhebbers. De rivier biedt mogelijkheden voor varen, kanoën en vissen. In de zomermaanden trekken veel toeristen naar Akkrum om te genieten van de wateractiviteiten.

Vakantiepark in Akkrum

Vakantiebungalow aan de Friese meren in Akkrum. Foto: vipio.com

Skûtsjesilen is een traditionele zeilwedstrijd die plaatsvindt op de Friese meren. Het is een populaire watersport en een belangrijk cultureel evenement in de provincie Friesland. Een skûtsje is een traditioneel Fries zeilschip dat oorspronkelijk werd gebruikt voor vrachtvervoer in de 18de en 19de eeuw. Tegenwoordig worden deze schepen gebruikt voor zeilwedstrijden.

8. Luxe vakantiepark aan het Lauwersmeer

Op de grens van Friesland en Groningen ligt het Lauwersmeer. Aan de oevers van het Lauwersmeer bevindt zich Park Baayvilla’s. Park Baayvilla’s is een kleinschalig vakantiepark met slechts twaalf luxe villa’s. Deze vakantiehuisjes hebben een prachtig design en beschikken over verschillende wellness-faciliteiten zoals een whirlpool. Op het Lauwersmeer zijn de recreatiemogelijkheden groot.

Vakantiepark Baayvilla

Park Baayvilla’s. Foto: dutchen.nl

Een belangrijke leefgebieden voor diverse vogelsoorten zijn de Friese meren. Deze meren bieden een gevarieerde omgeving met moerassen, rietvelden, graslanden en open water, wat verschillende habitats creëert die aantrekkelijk zijn voor vogels. Zo trekken de meren veel watervogels aan, zoals eenden, ganzen, zwanen en futen. In de winter komen hier vaak grote aantallen trekvogels om te overwinteren.

9. Luxe waterpark aan de Friese meren

Het dorpje Terkaple ligt in het hart van de Friese meren. Dit is ook plek waar zich Waterpark Terkaple bevindt. Alle luxe vakantievilla’s op dit park liggen aan het water en hebben een eigen aanlegsteiger. Waterpark Terkaple is een paradijs voor natuur- en watersportliefhebbers. Voor de kids is er een speeltuin aanwezig.

Vakantiepark aan de Friese meren Terkaple

Waterpark Terkaple. Foto: roompot.nl

Kanoën op de Friese meren is een populaire activiteit in Friesland. Dit gebied biedt een prachtige omgeving voor watersportliefhebbers, waaronder kanoërs. Er zijn talloze vaarroutes beschikbaar, variërend van korte tochten tot meerdaagse avonturen. Je kunt genieten van het rustige water, de schilderachtige landschappen en de vele eilandjes in de meren.

10. Luxe waterpark aan de Friese meren

Waterpark Langelille is een vakantiepark in het Friese dorpje Langelille. De ligging van Langelille in de buurt van het Tjeukemeer biedt mogelijkheden voor watersport en recreatie, zoals varen, zwemmen en vissen. De grootte van het Tjeukemeer varieert enigszins afhankelijk van waterstanden, maar over het algemeen beslaat het meer een oppervlakte van ongeveer 22 vierkante kilometer.

Vakantiepark Roompot aan de Friese meren

Waterpark Langelille. Foto: roompot.nl

Langs de Friese meren zijn tal van historische steden en dorpen te vinden, elk met hun eigen unieke charme en bezienswaardigheden. Zo is Sneek één van de belangrijkste steden in de regio en staat bekend om zijn gezellige centrum, historische gebouwen en de Sneeker Waterpoort, een iconisch bouwwerk. De stad is ook de thuisbasis van de jaarlijkse Sneekweek, een bekend zeilevenement.

Meer accommodaties aan het water bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.