Skip to main content

De stad Utrecht telt verschillende middeleeuwse kerken, eeuwenoude kloosters, historische werfkelders en andere monumentale gebouwen waar je een bijzondere overnachting kunt ervaren. Deze bijzondere accommodaties bevinden zich bovendien in het oude centrum van Utrecht. Alle bezienswaardigheden, restaurants en uitgaansgelegenheden liggen dus binnen handbereik. Ga overnachten in Utrecht en ervaar deze oude stad.

Wij hebben een selectie gemaakt van 10 bijzondere overnachtingen in de stad Utrecht!

1. Bijzonder overnachten in werfkelder

De werfkelders van Utrecht zijn wereldberoemd. Vroeger werden ze gebruikt om de goederen op te slaan die via de Oudegracht werden aangevoerd. Tegenwoordig hebben ze een andere functie. Zo kun je in deze Utrechtse werfkelder overnachten. De werfkelder ligt in het centrum van Utrecht. Alle hotspots van de stad liggen dus vlakbij.

Bijzondere overnachting in Utrecht in werfkelder

Utrechtse werfkelder. Foto: booking.com

Utrecht is één van de oudste steden in Nederland, gesticht door de Romeinen in het jaar 47 na Christus. De stad heeft dus een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, wat nog steeds te zien is in de vele historische gebouwen en monumenten in de stad. Na de Romeinse tijd werd Utrecht een belangrijk religieus centrum.

2. Slapen in monumentale kerk in Utrecht

In een monumentale kerk van meer dan honderd jaar oud, is BUNK Hotel Utrecht gevestigd. Als je door het hotel loopt, zie je nog veel van de elementen van de kerk terug. Het hotel ligt in het centrum van Utrecht, op steenworp afstand van TivoliVredenburg. In dit muziekgebouw en poppodium is het leuk om een concert bij te wonen.

Bijzonder overnachten in BUNK hotel in Utrecht

BUNK hotel in Utrecht. Foto: hotelspecials.nl

De Domtoren in Utrecht is de hoogste kerktoren van Nederland, met een hoogte van 112,5 meter. Het beklimmen van de Domtoren is een populaire activiteit onder toeristen en biedt een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. De toren is meer dan 600 jaar oud en heeft een rijke geschiedenis.

3. Unieke overnachting in werfkelder Utrecht

Aan de Oudegracht in Utrecht kun je overnachten in deze werfkelder. Een unieke overnachting. Utrecht is de enige stad ter wereld die over werfkelders beschikt. De stad telt bijna duizend werfkelders aan de Oudegracht en Nieuwegracht. Veel werfkelders hebben een nieuwe functie gekregen. Ze dienen nu als woonruimtes, restaurants, ateliers en accommodaties.

Werfkelder Hoendervorst in Utrecht

Werfkelder De Hoendervorst in Utrecht. Foto: booking.com

Utrecht heeft één van de grootste studentenpopulaties van Nederland, met meer dan 30.000 studenten. Dit geeft de stad een levendige en bruisende sfeer, met veel cafés, restaurants en uitgaansgelegenheden. De binnenstad van Utrecht is dan ook een populaire plek om te wonen en te studeren voor zowel Nederlandse als internationale studenten.

4. Overnachten in historische oogkliniek in Utrecht

Dit prachtige hotel is gevestigd in een historische oogkliniek in het centrum van Utrecht. Eye Hotel beschikt over verschillende soorten kamers met een unieke inrichting. Sommige kamers hebben grote ramen en zijn licht. Andere kamers zijn uitstekend geschikt voor gezinnetjes. Het hotel vormt bovendien een uitstekende uitvalsbasis om Utrecht te verkennen.

Eye hotel in Utrecht om bijzonder te overnachten

Eye Hotel in Utrecht. Foto: hotelspecials.nl

Het historische centrum van Utrecht heeft veel mooie grachten, waarlangs je kunt wandelen, fietsen of een boottocht kunt maken. De grachten zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en cultuur en zijn daarom ook opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De grachten in Utrecht zijn ontstaan in de middeleeuwen en werden gebruikt voor transport, handel en verdediging van de stad.

5. Slapen in boutique hotel in hartje Utrecht

Zoek je een bijzondere overnachting midden in het centrum van Utrecht? Boek dan een kamer in dit boutique hotel in de Domstad. Het boutique hotel is gevestigd in een 18de eeuws gebouw en heeft een stijlvol interieur. Iedere kamer van het hotel is uniek  met zijn eigen sfeer.

Lees ook: 10x boutique hotel in Nederland!

Boutique hotel in centrum van Utrecht

Het Rietveld Schröderhuis is één van de beroemdste voorbeelden van De Stijl-architectuur, een kunstbeweging uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Het huis is ontworpen door de architect Gerrit Rietveld en is een belangrijk erfgoed van de Nederlandse moderne architectuur. Het huis heeft een strakke, geometrische vormgeving en bestaat uit horizontale en verticale vlakken.

6. Overnachten in het Poortgebouw in Utrecht

Het Poortgebouw is een onmiskenbaar gebouw aan de rand van winkelcentrum Hoog Catharijne in het centrum van Utrecht. Sinds 2020 is Crowne Plaza Utrecht – Central Station in het Poortgebouw gevestigd. Door de centrale ligging van dit moderne hotel zijn alle hotspots van de Domstad binnen handbereik.

Crown Plaza in Utrecht

Crowne Plaza Utrecht – Central Station. Foto: hotelspecials.nl

Utrecht heeft een bloeiende muziek- en kunstscene, met veel festivals, concerten en exposities gedurende het hele jaar. Het populaire festival Le Guess Who? vindt jaarlijks plaats in de Domstad en trekt bezoekers uit de hele wereld. Ook zijn er veel kunstgaleries en musea te vinden in de stad, waaronder het Centraal Museum en het Museum Catharijneconvent.

7. Slapen in kloosterhotel in Utrecht

Aan de rand van het centrum van Utrecht kun je slapen in The Anthony Hotel. The Anthony Hotel is gevestigd in een monumentaal klooster. Alles in het kloosterhotel verwijst naar het vroegere kloosterleven. Zo zorgen de manshoge glas-in-lood ramen voor een prachtige lichtinval en worden de hotelruimtes met indrukwekkende galerijen met elkaar verbonden.

Lees ook: 30x overnachten in een klooster!

The Anthony Hotel in Utrecht

The Anthony Hotel. Foto: hotelspecials.nl

De Werkspoorkathedraal is een voormalig treinstation dat is omgebouwd tot een evenementenlocatie. Het is een populaire plek voor tentoonstellingen, markten en concerten. De kathedraal heeft een industriële uitstraling en daarom een unieke locatie voor evenementen. Het Werkspoorkathedraal is gelegen in het Werkspoorkwartier, een voormalig industrieterrein in Utrecht dat momenteel wordt herontwikkeld tot een aantrekkelijke wijk.

8. Overnachten in monumentaal pand in Utrecht

In een 14de eeuws monumentaal gebouw kun je overnachten in Grand Hotel Karel V. Grand Hotel Karel V is het meest chique hotel van Utrecht en staat garant voor een unieke ervaring. Het 5-sterrenhotel bevindt zich op loopafstand van het centrum van Utrecht. Grand Hotel Karel V beschikt ook over één van de beste restaurants van de stad.

Grand Hotel Karel V in Utrecht

Grand Hotel Karel V in Utrecht. Foto: booking.com

Utrecht heeft verschillende parken en groene ruimtes, waaronder het Griftpark, Wilhelminapark en het Maximapark. Het Maximapark is het grootste park van de stad en heeft onder andere een grote speeltuin, pannenkoekenhuis en een schaapskooi. Het park is een populaire plek voor hardlopers en fietsers. Het Griftpark is een park in het noorden van de stad.

9. Slapen in werfkelder in Utrecht

In het hartje van Utrecht kun je slapen in deze werfkelder. Slapen in een werfkelder is een bijzondere ervaring. Als je de werfkelder verlaat, sta je direct aan de Oudegracht. De Oudegracht was én is de levensader van Utrecht. Vroeger werden alle goederen via de Oudegracht naar Utrecht vervoerd en nu is de Oudegracht de belangrijkste winkelstraat van de stad.

UKI hotel in Utrecht

Hotelkamer in werfkelder in Utrecht. Foto: booking.com

Utrecht heeft een rijke religieuze geschiedenis en was vroeger een belangrijk centrum van het christendom in Nederland. In de middeleeuwen waren er meer dan twintig kerken en kloosters in de stad, waarvan er veel bewaard zijn gebleven. Zo is de Janskerk een gotische kerk uit de 11de eeuw en heeft prachtige gebrandschilderde ramen en een indrukwekkend interieur.

10. B&B in werfkelder in Utrecht

Deze B&B bevindt zich in een historische werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht. Je kunt dus ’s nachts heerlijk slapen in een unieke accommodatie en overdag op het terras van de werfkelder naar de passerende bootjes kijken. Bovendien liggen alle topattracties van Utrecht binnen handbereik. Maak een rondvaart door de grachten of beklim de Domtoren.

Lees ook: 20x bijzondere Bed and Breakfast in Nederland

Slapen onder de dom in Utrecht

B&B in een werfkelder. Foto: booking.com

Utrecht is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in Nederland, met het Centraal Station als belangrijkste station. Het station heeft een directe verbinding met  de meeste grote steden in Nederland en ook met enkele grote steden in het buitenland, zoals Brussel en Parijs. Vanuit Utrecht kun je ook gemakkelijk naar andere delen van Nederland reizen met de trein, bus of tram.

Liever bijzonder overnachten in Amsterdam?

Lees dan deze blog: 10x bijzonder overnachten in Amsterdam

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.