Slapen in een toren is bijzonder en spectaculair. Je verblijft in een toren op grote hoogte met een geweldig uitzicht. In Nederland kun je overnachten in een watertoren, kerktoren, gevangentoren, stadsmuurtoren, silotoren of toren van een kasteel. Naast torens kun je in ons land slapen in andere hoge bouwsels. Molens en boomhuten zijn daar twee voorbeelden van.
Wij hebben een selectie van 10 torens in Nederland gemaakt waar je kunt slapen!
1. Slapen op hoogte in watertoren in Friesland
Niet minder dan 41 meter! Dat is de hoogte waarop je kunt slapen in deze watertoren. De watertoren is een halve eeuw in gebruik geweest, maar is vandaag de dag een uniek hotel. Een hotel met twee luxe suites. Als je naar buiten kijkt, zie je het karakteristieke landschap van Friesland.
De watertoren staat namelijk in het Friese Nes. Als de weergoden goed gezind zijn, kun je vanaf de watertoren de Waddeneilanden Terschelling en Ameland goed zien liggen. Ook de Waddenzee is prima waar te nemen. ’s Nachts is het helemaal een feest om in de toren te zijn. In de verte doemen dan de lichtjes van Leeuwarden op.
2. Stadsmuurtoren in Zwolle
Zin om te overnachten in een stadsmuurtoren van meer dan 500 jaar oud? Dat kan in deze toren in het historische centrum van Zwolle! Na een grondige restauratie huist in de toren nu een unieke B&B. De binnen- en buitenkant van het gebouw zijn van een verbluffende schoonheid. Bovendien is uitzicht vanaf de toren magistraal.
Ga maar na. Je kijkt neer op het oude centrum van Zwolle. Zwolle is een stad met een rijke historie. Sporen van deze geschiedenis zijn nog overal in de hoofdstad van Overijssel terug te vinden. Ooit telde Zwolle 23 torens die de stadsmuur moesten bewaken. Daar zijn er maar een handjevol van overgebleven, waaronder de B&B-toren!
3. Slapen in eeuwenoude kerktoren
Kerktorens bepalen voor een aanzienlijk deel het Nederlandse landschap. Ze torenen onmiskenbaar boven het platteland en steden uit. In sommige kerktorens kun je tegenwoordig slapen en vakantie vieren. Zo ook in deze eeuwenoude kerktoren in Arnhem. Dit is overigens niet zomaar een kerk. Het is namelijk de oudste kerk van bovengenoemde stad.
Arnhem is niet alleen een stad met historische kerken. Het is een glooiende stad met veel aantrekkelijke parken en monumentale gebouwen. Arnhem is bovendien een stad die aan de oevers van de Rijn ligt. Tijdens de zomer is het aangenaam vertoeven op de Arnhemse Rijnkade. Een fijne plek om wat te eten en drinken.
4. Overnachten in historische gevangentoren
Vroeger werden mensen gevangen gehouden in deze toren, nu kun je er overnachten. In de top van de toren bevindt zich een luxe suite. Als je iets wil eten of drinken, loop je naar beneden. Daar is een uitstekend restaurant gevestigd. Vanaf de suite kun je van een indrukwekkend uitzicht genieten over de Westerschelde.
De gevangentoren ligt namelijk aan de monding van de Westerschelde in Vlissingen. De Westerschelde is van groot belang voor de scheepvaart. Met name voor de havenstad Antwerpen in België. Het is erg leuk en interessant om de grote zeeschepen voorbij te zien varen. Bij helder weer kun je Middelburg en Knokke zien liggen.
5. Slapen in hoge klassieke molen in Abcoude
Slapen op hoogte kan ook in een klassieke molen. In het polderlandschap van Abcoude staat de Oostzijdse Molen. De Oostzijdse Molen kan zes gasten ontvangen die in drie slaapkamers de nacht kunnen doorbrengen. Het uitzicht vanuit de molen is fantastisch. Je kijkt uit over de polder met de rivier het Gein. De Oostzijdse Molen is overigens wereldberoemd geworden door Piet Mondriaan.
Lees ook: 15x overnachten in een molen!
Piet Mondriaan schilderde maar liefst twintig keer de Oostzijdse Molen. Eén van de eerste schilderijen die hij van de molen maakte, heet ‘Oostzijdse molen aan het Gein bij maanlicht’. Belangstellenden kunnen dit doek bekijken in het Rijksmuseum. Het Amsterdamse museum betaalde een half miljoen euro om het schilderij aan te schaffen.
6. Overnachting op hoogte in boomhut
Naast torens en molens kun je ook overnachten op hoogte in boomhutten. In deze boomhut in het Gelderse Otterloo slaap je ruim acht meter boven de grond. Slapen in een boomhut is spectaculair en avontuurlijk. Zeker als je in deze boomhut verblijft. Deze boomhut ligt namelijk midden op de Veluwe.
Lees ook: 10x overnachten in een boomhut in Nederland
Op de Veluwe leven verschillende soorten grote zoogdieren. Wilde zwijnen bijvoorbeeld. Het aantal varkens op de Veluwe schommelt tussen de 5.000 en 10.000 exemplaren. Dit hangt nauw samen met de hoeveelheden eikels en beukenootjes die jaarlijks beschikbaar zijn. Als er in bossen meer dan 6 miljoen kilogram aan eikels en beukenootjes valt, explodeert de populatie zwijnen!
7. Nachtje slapen in toren van kasteel
Als je het echte riddergevoel wil ervaren, is een nachtje slapen in deze kasteeltoren aan te bevelen. De torenkamer is luxe en van alle gemakken voorzien. De sfeer is authentiek en brengt je terug naar de middeleeuwen. En dan nog het uitzicht. Je kijkt uit over het platteland en bossen van Driebergen.
Driebergen maakt onderdeel uit van de Utrechtse Heuvelrug. De Utrechtse Heuvelrug is het op één na grootste natuurgebied van Nederland. Alleen de Veluwe is nog groter. Andere dorpjes op de Utrechtse Heuvelrug zijn onder andere Zeist, Baarn, Woudenberg, Leusden en Rhenen. Op de Utrechtse Heuvelrug kun je fantastische wandelingen en fietstochten maken.
8. Overnachten in witte watertoren in Dordrecht
Overnachten op een hoogte van 36 meter! Waanzinnig! Het kan in deze witte watertoren in Dordrecht. De karakteristieke watertoren is meer dan 100 jaar oud en omgebouwd tot een mini-hotel met drie kamers. Als je ’s ochtends wakker wordt en je kijkt naar buiten, kun je van een adembenemend uitzicht genieten.
De hoogte van de Dordtse watertoren is indrukwekkend te noemen. Maar er is uiteraard altijd nog baas boven baas. Voor de hoogste watertoren van Nederland moeten we naar het centrum Emmeloord reizen. Toen de bouwvakkers uitgemetseld waren en de Poldertoren klaar was, hadden zij een watertoren gebouwd met een hoogte van 65,3 meter!
9. Slapen in voormalige watertoren in Gouda
Dat is nog eens origineel slapen! In deze voormalige watertoren in Gouda! De watertoren werd ruim 100 jaar geleden gebouwd. De brandweer gebruikte het bouwsel tijdens bluswerkzaamheden bij een fabriek. Onlangs is de Goudse watertoren volledig gerenoveerd en nu kun je er slapen. Grijp die kans! De accommodatie staat te boek als het kleinste woontorentje van Nederland.
Gouda is vooral bekend om zijn kaas en kaasmarkt. Eeuwenlang wordt er op de Markt in Gouda kaas verhandeld. Het is leuk om die markt te bezoeken. Dat kan iedere donderdag. In de Zuid-Hollandse stad is overigens nog veel meer te ontdekken en beleven. Zo is het leuk om een rondvaarttocht te maken door de grachten van Gouda.
10. Silotoren in de Achterhoek
De meest unieke overnachting in een toren in Nederland, is deze silotoren in de Gelderse Achterhoek. De B&B bevindt zich op een hoogte van 18 meter in een voormalige silo. Vanaf de toren kun je kilometers ver in de omgeving kijken. Als je ’s ochtends waker wordt, staat er een heerlijk ontbijtje op je te wachten.
Na het ontbijt kun je de omgeving gaan verkennen. De Gelderse Achterhoek is één van de mooiste steken van ons land. Een streek met een hoge dichtheid aan kastelen en andere middeleeuwse bouwwerken. Cultuurliefhebbers komen dus volledig aan hun trekken. Ook de natuur is overweldigend. Neem je wandelschoenen en fiets maar mee!
Originele overnachtingen
Voor meer originele en bijzondere overnachtingsplekken in Nederland lees je ook deze blogs:
- Bijzondere vakantiehuisjes in Nederland: ontdek onze top 25!
- 20x bijzondere Bed and Breakfast in Nederland