Skip to main content

Op sommige plekken in Nederland, en in het buitenland, kun je overnachten in een uitgevlogen vliegtuig (of helikopter). Het is natuurlijk heel bijzonder om te slapen in een vliegtuig dat niet vliegt. Voor vliegtuigliefhebbers en vliegtuigspotters is het erg interessant om op die manier vakantie te vieren. Ook kinderen vinden het spannend en avontuurlijk om in een vliegtuig te overnachten.

In deze blog beschrijven we 10 vliegtuigen en andere bijzondere accommodaties voor vliegtuigliefhebbers waarin je kunt overnachten!

1. Slapen in een vliegtuig: puur luxe!

Dit 40 meter lange vliegtuig op vliegveld Teuge wacht op liefhebbers. Je hebt het hele vliegtuig voor jezelf alleen. Vanuit de vliegtuigsuite kijkt je over het vliegveld uit. In het vliegtuig ben je omringd met ongekende luxe zoals een bubbelbad, sauna en minibar. Voor vliegtuigspotters is deze accommodatie ook ideaal: zij kunnen de hele dag naar vliegtuigen kijken.

Vliegtuigsuite Teuge

Vliegtuig op vliegveld Teuge. Foto: booking.com

Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld is de Airbus A380, die plaats biedt aan maximaal 853 passagiers en een spanwijdte heeft van meer dan 80 meter. Dit vliegtuig heeft ook het grootste passagierscompartiment en de meeste toiletten van alle commerciële vliegtuigen. De Airbus A380 heeft een indrukwekkend vliegbereik van ongeveer 15.200 kilometer.

2. Overnachten in de cockpit van een Boeing 737

In het Corendon Amsterdam New-West kun je overnachten in de 737 Cockpit Suite. Alles in deze hotelkamer doet je herinneren aan de cockpit van een Boeing 737. Je kunt er heerlijk slapen in het kingsize bed of lekker ontspannen in het zitgedeelte. In de luxe badkamer wachten een ligbad en stortdouche.

Bijzonder hotel bij Schiphol met cockpit suite

737 Cockpit Suite. Foto: corendonhotels.com

Het eerste gemotoriseerde vliegtuig werd in 1903 uitgevonden door de gebroeders Wright. Het was een tweedekker die de lucht in ging na een aanloop op een startbaan in Kitty Hawk, Noord-Carolina. Dit vliegtuig had een topsnelheid van slechts 48 kilometer per uur en een bereik van minder dan 4 kilometer.

3. Overnachten in een helikopter

Het is heel spannend en avontuurlijk om te overnachten in deze helikopter. De helikopter bevindt zich op een platform midden in een vijver. Een pontje brengt je naar het platform en het avontuur kan beginnen. De cockpit van de helikopter is nog helemaal origineel. Vooral kinderen vinden dit prachtig: zij kunnen even pilootje spelen.

Overnachten in helikopter

Helikopter waarin je kunt overnachten. Foto: ardoer.com

Het snelste vliegtuig ter wereld was de Lockheed SR-71 Blackbird, die een topsnelheid van meer dan Mach 3 (ruim 3.500 km/u) kon bereiken. Dit vliegtuig werd voornamelijk gebruikt voor spionagevluchten tijdens de Koude Oorlog. De Lockheed SR-71 Blackbird was zo geavanceerd dat het tijdens zijn actieve dienst nooit werd neergehaald door een vijandelijke macht.

4. Slapen in vliegtuig op camping

Op een camping in Noord-Holland kun je slapen in dit vliegtuig. Het vliegtuig telt drie slaapkamers en kan zeven ‘passagiers’ meenemen. De cockpit van het vliegtuig trekt uiteraard de meeste aandacht. Het is leuk in de cockpit te gaan zitten en jezelf even piloot te wanen. Kinderen kun je geen groter plezier doen.

Vliegtuig waar je kunt overnachten

Vliegtuig op camping in Noord-Holland. Foto: vipio.com

Vliegtuigen hebben speciale raampjes die krom zijn en iets uitsteken om de druk van de cabine te weerstaan. Dit voorkomt dat de ruiten barsten, scheuren of breken bij veranderingen in de luchtdruk tijdens de vlucht. Vliegtuigramen moeten regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden om ervoor te zorgen dat ze veilig blijven.

5. Overnachten in militaire helikopter

Overnachten in deze militaire helikopter is voor veel mensen een droom die uitkomt. De helikopter staat op Noord-Hollandse een camping en heeft zelfs een rol gespeeld in een film: hoe bijzonder en uniek is dat! De Britse helikopter heeft plaats voor twee personen. Zij hebben de tijd van hun leven in deze bijzondere accommodatie.

Overnachten in helikopter in Noord-Holland

Militaire helikopter waar je kunt overnachten. Foto: vipio.com

Het geluid dat een vliegtuig maakt, komt voornamelijk van de motoren. De hoeveelheid geluid dat een vliegtuig produceert hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en snelheid van het vliegtuig en de kracht van de motoren. Het trillen van het vliegtuig wordt veroorzaakt door de turbulentie van de lucht die over de vleugels stroomt.

6. Slapen in een Boeing 737

Hoe spannend is het om te slapen in één van de grootste vliegtuigtypen dat ooit is gebouwd, de Boeing 737! Deze droom kan uitkomen in het STF Jumbo Stay Stockholm. In de Zweedse hoofdstad kun je aan boord stappen van een Boeing 737: niet om te vliegen, maar wel om een unieke overnachting mee te maken.

Overnachten in een vliegtuig in Stockholm

STF Jumbo Stay Stockholm. Foto: booking.com

Vliegtuigen worden vaak met de hand bestuurd bij het landen, en piloten zijn getraind om te kunnen landen met behulp van alleen hun gezichtsvermogen en zonder de hulp van instrumenten, een techniek die bekend staat als ‘visueel landen’. Een piloot kan er ook voor kiezen om een ‘instrument landing’ uit te voeren.

7. Overnachten op particulier vliegveld

Vliegtuigliefhebbers kunnen overnachten in The Aviator Hotel in de Engelse stad Northampton. Het hotel is gevestigd in een gebouw van bijna een eeuw oud. Alles in en rond het hotel ademt vliegtuigen en luchtvaart. De omgeving van The Aviator Hotel is om door een ringetje te halen: een vermenging van natuur en cultuur.

Slapen op een particulier vliegveld

The Aviator Hotel. Foto: booking.com

De eerste stewardessen werden in de jaren 30 van de vorige eeuw ingehuurd door United Airlines om passagiers te helpen met hun bagage en om hapjes en drankjes te serveren. Destijds moesten ze ongehuwd zijn, tussen de 21 en 30 jaar oud en moesten ze minimaal 160 cm lang zijn.

8. Slapen op privé-luchthaven

Slapen op een privé-luchthaven in het Engelse North Hampshire is een bijzondere ervaring. Het kan allemaal in Aviator. Aviator is een viersterren hotel met luxe kamers die allemaal ingericht zijn met een luchtvaart-thema. In de omgeving van North Hampshire bevinden zich verschillende vliegvelden: vliegtuigspotters komen dus helemaal aan hun trekken.

Aviator hotel met kamers met luchtvaarthema

Aviator hotel in North Hampshire. Foto: booking.com

Vliegtuigen hebben vaak geheime compartimenten, ook wel ‘caches’ genoemd, waar luchtvaartmaatschappijen extra voorraden kunnen opslaan. Deze caches kunnen ook dienen als slaapplaatsen voor bemanningsleden. Het aantal compartimenten in een vliegtuig kan variëren afhankelijk van het type en de grootte van het vliegtuig. Eén van de grootste compartimenten van een vliegtuig is het bagagecompartiment.

9. Overnachten in ruimteschip

Vrijwel ieder kind wil later astronaut worden en met een ruimteschip te ruimte gaan verkennen. Als je wil ervaren hoe het voelt om een ruimteschip te overnachten, moet je een kamer boeken in Space Night Capsule Hostel. In het hostel, dat zich in de Duitse hoofdstad Berlijn bevindt, wacht een unieke ervaring.

Space hotel capsule

Space Night Capsule Hostel. Foto: booking.com

Het gebruik van de term ‘Mayday’ (dat afkomstig is van het Franse ‘m’aidez’ dat ‘help me’ betekent) om een noodgeval aan te geven, werd voor het eerst gebruikt in 1923. Dit werd gedaan om een duidelijk signaal te geven dat niet gemakkelijk verward kon worden met andere radioberichten. De Britse luchtverkeersleider Frederick Stanley Mockford stelde het gebruik van Mayday voor.

10. Slapen in ruimtehotel

In Space Hotel Chinatown Kuala Lumpur kun je jezelf even een echte astronaut voelen. Alles in dit hotel verwijst naar raketten, astronauten en ruimtevaart. Als je in Space Hotel Chinatown Kuala Lumpur slaapt, lijkt het net alsof je op een ruimtemissie bent en op het punt staat om nieuwe sterren, planeten en manen te ontdekken.

Space Hotel in Kuala Lumpur

Space Hotel Chinatown Kuala Lumpur. Foto: booking.com

Het eerste vliegtuig dat supersonische snelheden bereikte was de Bell X-1, die werd gevlogen door Chuck Yeager in 1947. Het vliegtuig bereikte een snelheid van Mach 1,06, ofwel 1,06 keer de snelheid van het geluid. De Bell X-1 was ontworpen door de Amerikaanse luchtvaartingenieur Jack Northrop en gebouwd door Bell Aircraft Corporation.

Meer bijzondere overnachtingen bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.