Skip to main content

Van de 170 watertorens die Nederland telt, worden er nog 85 gebruikt voor de watervoorziening. De watertorens die niet meer worden gebruikt, hebben een andere bestemming gekregen. Dan moet je denken aan cafés en restaurants. Er zijn ook verschillende watertorens waar je kunt overnachten. Het is fantastisch om op hoogte te slapen.

Wij hebben 10 watertorens geselecteerd waar je kunt overnachten!

1. Overnachten in een watertoren in Middelburg

In het centrum van Middelburg kun je overnachten in deze monumentale watertoren. De watertoren dateert van 1891. Het markante gebouw telt twee slaapkamers, één woonkamer, één badkamer en is geschikt voor maximaal zes mensen. Het behoeft geen betoog: het uitzicht vanuit de watertoren over Middelburg is adembenemend. Middelburg is één van de mooiste stadjes van Zeeland.

Lees ook: 10x slapen in een toren!

Overnachten in een watertoren

Monumentale watertoren in Middelburg. Foto: vipio.com

Watertorens zijn ontworpen om een ​​constante watervoorziening te garanderen. Het opslaan van water in de toren maakt het mogelijk om de piekvraag op te vangen, bijvoorbeeld tijdens branden of andere noodsituaties. Bovendien zorgt de hoogte van de toren ervoor dat het water op een natuurlijke wijze onder druk staat, waardoor het zonder extra energie of pompen kan worden gedistribueerd.

2. Slapen in historische watertoren in Vlissingen

Deze historische watertoren toornt hoog boven Vlissingen uit. In de watertoren wachten zeven slaapkamers op zestien gasten. Deze gasten verblijven in een unieke accommodatie. Op een hoogte van zesendertig meter kunnen ze genieten van een magistraal uitzicht over Vlissingen en de Noordzee. De 19de eeuwse watertoren is recent helemaal gerenoveerd.

Watertoren in Vlissingen

Historische watertoren in Vlissingen. Foto: belvilla.nl

De hoogte van een watertoren kan variëren van enkele meters tot meer dan honderd meter. De meeste watertorens hebben echter een hoogte tussen de dertig en vijftig meter. Het ontwerp en de grootte van de toren zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het waterverbruik van de omliggende gebieden en de beschikbare ruimte.

3. Torenhoge watertoren in Friesland

In het Friese plaatsje Nes kun je overnachten in deze torenhoge watertoren. Op een hoogte van eenenveertig meter is het genieten geblazen van het Friese landschap. De watertoren is omgebouwd tot een uniek hotel met twee suites. Deze hotelkamers zijn luxe ingericht en van alle gemakken voorzien. Als het mooi weer is, kun je Ameland en Terschelling in de verte zien liggen.

Watertoren in Friesland

Watertoren in Friesland. Foto: vipio.com

De vorm van een watertoren kan sterk variëren. Sommige torens hebben een traditioneel cilindrisch ontwerp, terwijl andere torens in ongewone vormen zijn gebouwd, zoals ‘paddenstoel’ of ‘UFO’ vormen. Deze torens zijn vaak ontworpen om op te vallen of om een bepaalde stijl of sfeer te creëren in een bepaalde omgeving.

4. Overnachten in fabriekswatertoren in Gouda

Gouda is een prachtige stad met een historisch centrum. Midden in deze stad kun je overnachten in deze voormalige fabriekswatertoren. Dit kleinste woontorentje van Nederland biedt ruimte aan maximaal twee gasten. Het watertorentje is meer dan een eeuw oud en werd door de brandweer gebruikt om branden te blussen op het fabrieksterrein.

Slapen in een voormalige watertoren

Voormalige fabriekswatertoren in Gouda. Foto: vipio.com

De vorm van een watertoren kan variëren van traditioneel tot uniek en creatief. Het traditionele cilindrische ontwerp is het meest voorkomende ontwerp, maar sommige torens hebben ook een conische of sferische vorm. De vorm van een watertoren kan ook worden beïnvloed door de architectonische en stedelijke context waarin deze wordt gebouwd.

5. Overnachten in monumentale watertoren in Dordrecht

Aan de rand van Dordrecht bepaalt deze monumentale watertoren de skyline van het landschap. De witte watertoren is meer dan honderd jaar oud en is zesendertig meter hoog. Tegenwoordig dient het gebouw als hotel en restaurant. Het hotel telt drie kamers. De omgeving van het hotel is prachtig. Zo kun je fijn wandelen en fietsen in de aanpalende Biesbosch.

Witte watertoren in Dordrecht

Watertoren in Dordrecht. Foto: vipio.com

Sommige watertorens hebben een enkelvoudig reservoir dat bovenin de toren is geplaatst, terwijl andere torens meerdere reservoirs hebben die op verschillende niveaus zijn geplaatst. Dit maakt het mogelijk om het water in verschillende volumes en drukken te verdelen over de omliggende gebieden. Een enkelvoudig reservoir bovenin de toren is een eenvoudig ontwerp dat vaak wordt gebruikt voor kleinere gemeenschappen.

6. Slapen in watertoren in Dordrecht

Op vijftien minuten wandelen van het historische centrum van Dordrecht, kun je slapen in deze monumentale watertoren. De watertoren is omgetoverd tot een betoverend hotel met de naam Villa Augustus. Villa Augustus is niet alleen een hotel: het is ook een restaurant, markt en tuin. Voor de ultieme vakantie-ervaring moet je dus in Villa Augustus zijn.

Watertoren Villa Augustus

Monumentale watertoren in Dordrecht. Foto: booking.com

Het ontwerp van de watertoren kan bepalen of er één enkelvoudig reservoir is of meerdere reservoirs op verschillende niveaus. Watertorens met meerdere reservoirs worden ook wel gecompartimenteerde watertorens genoemd. Het gebruik van meerdere reservoirs maakt het mogelijk om het water op verschillende niveaus op te slaan, wat resulteert in verschillende drukniveaus in het distributiesysteem.

7. Overnachten in watertoren in Duitsland

Bij onze oosterburen in Duitsland kun je overnachten in deze watertoren. De watertoren staat in het centrum van Keulen en luistert nu naar de naam Wasserturm Hotel Cologne. Het gebouw is van een uitzonderlijke schoonheid. Keulen is een mooie stad, die het echter zwaar te verduren heeft gekregen tijdens de oorlog. Gelukkig is de Dom van Keulen niet gebombardeerd.

Watertoren in Duitsland

Wasserturm Hotel Cologne in Keulen. Foto: booking.com

Sommige watertorens worden gebruikt om energie op te wekken. Naast het gebruik van windturbines kunnen ook zonnepanelen of waterkrachtgeneratoren worden geïnstalleerd om duurzame energie te produceren. Windturbines worden vaak bovenop de watertoren geplaatst vanwege de hoogte van de toren. De hoogte van de watertoren zorgt ervoor dat de wind op een grotere hoogte kan worden opgevangen.

8. Watertorenhotel in Groningen

Een unieke overnachting wacht in dit watertorenhotel in Groningen. Hotel Watertoren West staat garant voor een onvergetelijke ervaring midden in de stad Groningen. Groningen heeft veel te bieden. Slenter door de eeuwenoude straatjes of plof neer op één van de terrasjes. Groningen telt ook verschillende musea en talrijke uitstekende restaurants.

Watertoren West in Groningen

Watertorenhotel in Groningen. Foto: booking.com

Watertorens kunnen beeldbepalende elementen zijn in het landschap. De grootte en hoogte van watertorens maken ze vaak zichtbaar vanuit een groot gebied en trekken daardoor de aandacht van mensen. Sommige watertorens zijn niet alleen functioneel, maar ook architectonische hoogstandjes. Ze kunnen verschillende ontwerpstijlen hebben en variëren van eenvoudige cilindrische vormen tot complexere, geometrische vormen.

9. Slapen in watertoren in Zuid-Holland

Op het Zuid-Hollandse platteland, bij het dorpje Strijen, kun je slapen in deze watertoren. Bovenop de watertoren is een terrasje gemaakt waar je heerlijk kunt zitten en genieten van het verbluffende uitzicht. In de omgeving kun je wandel- en fietstochten maken. Dit deel van Zuid-Holland is waterrijk: het huren van een bootje is een aantrekkelijke optie.

Watertoren in Strijen

Watertoren in Strijen. Foto: booking.com

Watertorens kunnen ook worden gebruikt als uitkijktorens vanwege hun hoogte. Ze bieden een vrij uitzicht op de omgeving en kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld bosbranden te spotten, of om veranderingen in de weersomstandigheden te volgen. In sommige gevallen zijn watertorens toegankelijk voor publiek en kunnen ze worden gebruikt als uitkijkpunt voor toeristen.

10. Slapen in een watertoren in noorden van Duitsland

In het noorden van Duitsland, in het plaatsje Cuxhaven, kun je slapen in Wasserturm Cuxhaven. Deze rode watertoren is stijlvol ingericht en beschikt over veel faciliteiten.  Uiteraard is het uitzicht adembenemend vanuit de toren. De watertoren ligt niet ver van de Nederlandse grens in een gebied die uitnodigt om verkend te worden.

Wasserturm Cuxhaven in Duitsland

Wasserturm Cuxhaven in Duitsland. Foto: booking.com

Hoewel de meeste watertorens tegenwoordig geautomatiseerd zijn en op afstand kunnen worden bediend, zijn er nog steeds watertorens die met de hand worden bediend door een watertorenwachter. De watertorenwachter is verantwoordelijk voor het controleren van de waterdruk, het onderhouden van de apparatuur en het uitvoeren van reparaties aan de watertoren.

Meer bijzondere overnachtingen bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.