Skip to main content

Slapen in een schaapskooi is een unieke ervaring. Nederland telt verschillende historische schaapskooien waar je kunt overnachten. Deze schaapskooien bevinden zich hoofdzakelijk in Gelderland, Drenthe en Overijssel. De schaapskooien liggen midden in de natuur. Voor mensen die van natuur en rust houden, is een overnachting in een voormalige schaapskooi ideaal.

Wij hebben een selectie gemaakt van 10 schaapskooien waar je kunt slapen!

1. Slapen in een schaapskooi in Twente

In het glooiende coulisselandschap van Twente kun je slapen in deze monumentale schaapskooi. De schaapskooi is verbouwd tot een uniek vakantiehuis. Het vakantiehuis staat in Hezingen (Twente), telt zes slaapkamers en biedt ruimte aan tien gasten. De sfeer in de schaapskooi is aangenaam en nostalgisch. Buiten wacht voor de kinderen een trampoline, schommel en een klimrek.

Overnachten in een schaapskooi

Monumentale schaapskooi in Twente. Foto: natuurhuisje.nl

Een schaapskooi is een gebouw of omheinde ruimte waar schapen worden gehuisvest. Het wordt gebruikt om de schapen te beschermen tegen weersomstandigheden, roofdieren en diefstal. Schaapskooien kunnen variëren in grootte, afhankelijk van het aantal schapen dat ze moeten huisvesten. Ze kunnen zowel permanent als tijdelijk zijn, afhankelijk van de behoeften van de kudde en de locatie.

2. Bijzondere B&B in schaapskooi in Brabant

Deze bijzondere B&B is gevestigd in een schaapskooi in het Brabantse dorpje Moergestel. Moergestel ligt in een landelijke omgeving waar je fijn kunt wandelen en fietsen. Daarnaast liggen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg niet ver weg. Het is leuk om deze steden te bezoeken. Met name Den Bosch is van een grote schoonheid.

Slapen in een schaapskooi in Brabant

Bijzondere B&B in Brabant. Foto: vipio.com

Traditionele schaapskooien werden vaak gebouwd met houten balken en hadden riet of stro als dakbedekking. Deze materialen waren destijds gemakkelijk te verkrijgen en boden goede isolatie en bescherming tegen de elementen. Houten balken werden gebruikt voor de constructie van het skelet van de schaapskooi. Ze vormden de basisstructuur en zorgden voor stevigheid en stabiliteit. Het hout kon lokaal worden verkregen.

3. Slapen in schaapskooi in de Efteling

Naast het feit dat de Efteling een pretpark is waar je jezelf uitstekend kunt vermaken, kun je op de Efteling ook overnachten. Eén van de leukste slaapmogelijkheden die de Efteling biedt, is deze schaapskooi. De schaapskooi telt twee verdiepingen en biedt ruimte aan twaalf personen. Als je deze bijzondere accommodatie huurt, heb je ook onbeperkt toegang tot de Efteling.

Efteling schaapskooi om te overnachten

Schaapskooi voor 12 personen in de Efteling. Foto: efteling.com

Schaapskooien hebben vaak compartimenten of hokken waarin schapen kunnen worden gescheiden. Deze compartimenten worden gebruikt om de schapen te scheiden op basis van verschillende criteria en om verschillende groepen schapen apart te houden. De compartimenten in een schaapskooi kunnen worden gevormd door hekken, panelen of andere afscheidingen die gemakkelijk kunnen worden verplaatst.

4. Overnachten in monumentale schaapskooi in Gelderland

In het Gelderse Vierhouten vormt deze monumentale schaapskooi een sieraad voor het landschap. De schaapskooi is vandaag de dag een vakantiehuis waar je in een nostalgische sfeer kunt overnachten. Nadat je ’s ochtends wakker bent geworden van vogelgezang nodigen de omringende bossen uit om verkend te worden. Dat kan te voet of met de fiets.

Schaapskooi in Vierhouten

Schaapskooi in Vierhouten. Foto: natuurhuisje.nl

Schapen worden vaak geleid naar de schaapskooi door een herder of een speciaal getrainde herdershond. Het is gebruikelijk dat schapen ’s nachts in de schaapskooi verblijven en ’s ochtends weer naar de weide worden gebracht. De herder of herdershond speelt een belangrijke rol in het begeleiden en beheren van de kudde.

5. Slapen in een schaapskooi aan rand Veluwe

Aan de rand van de Veluwe in het dorpje Kootwijkerbroek kun je overnachten in deze authentieke schaapskooi. Het vakantiehuisje biedt ruimte aan vier gasten en is van alle gemakken voorzien. Buiten wacht een jacuzzi voor de liefhebbers. De omgeving van Kootwijkerbroek is adembenemend. Een omgeving die gedomineerd wordt door bossen, heidevelden en zandverstuivingen.

Schaapskooi op de Veluwe

Schaapskooi aan de rand van de Veluwe. Foto: natuurhuisje.nl

Schaapskooien bevatten vaak voederbakken of ruiven waarin voer voor de schapen kan worden geplaatst. Deze voederbakken/ruiven worden gebruikt om voer, zoals hooi, stro, kuilvoer of graan, aan de schapen te verstrekken. Door voederbakken/ruiven te gebruiken in schaapskooien, kunnen schapen op een efficiënte en georganiseerde manier worden gevoed, wat bijdraagt aan hun gezondheid en welzijn.

6. B&B in authentieke schaapskooi in Drenthe

Drenthe is een provincie waar zich nog veel schaapskooien bevinden. Zo ook deze verbouwde schaapskooi in Uffelte waar je kunt genieten van een B&B. De schaapskooi telt één slaapkamer en is geschikt voor twee personen. Uffelte is één van de mooiste dorpjes van Drenthe met tal van monumentale huizen en boerderijen.

Schaapskooi in Uffelte

Verbouwde schaapskooi in Uffelte. Foto: natuurhuisje.nl

In sommige gevallen kunnen schaapskooien ook dienen als opslagruimte voor hooi of andere voerbenodigdheden. Naast het huisvesten van schapen, biedt de schaapskooi dan een handige en beschermde locatie om voer op te slaan. Het opslaan van voer in de schaapskooi kan worden gedaan met behulp van hooibalen, voerzakken, voederbakken of andere geschikte opslagmethoden.

7. Overnachten in eeuwenoude schaapskooi in Gelderland

Deze eeuwenoude schaapskooi in het Gelderse plaatsje De Glind is omgetoverd tot een uniek vakantiehuis. Een prachtig vakantiehuis dat drie slaapkamers telt en onderdak kan bieden aan vijf gasten. De schaapskooi bevindt zich op een groot eigen terrein. Mensen die natuur, rust en privacy najagen, kunnen het niet beter treffen.

Moderne schaapskooi in Gelderland

Schaapskooi in het Gelderse plaatsje De Glind. Foto: natuurhuisje.nl

Schaapskooien bevatten vaak een aparte afgesloten ruimte, ook wel een lammerhok genoemd, waarin lammeren apart kunnen worden gehouden. Deze ruimte is speciaal ontworpen om pasgeboren lammeren te huisvesten en hen een veilige en beschermde omgeving te bieden. Het lammerhok in de schaapskooi kan variëren in grootte, afhankelijk van de behoeften en de grootte van de kudde.

8. Slapen in schaapskooi in Gelderse Achterhoek

De Gelderse Achterhoek is een paradijs voor mensen die rust, natuur en een bijzonder landschap najagen. Midden in deze Gelderse Achterhoek, in het dorpje Kotten, kun je overnachten in deze voormalige schaapskooi. Het vakantiehuisje biedt ruimte aan drie personen die gebruik kunnen maken van twee slaapkamers. Als het mooi weer is, kun je fijn in de grote tuin gaan zitten.

Slapen in schaapskooi in Kotten

Voormalige schaapskooi in Kotten. Foto: natuurhuisje.nl

Traditioneel worden schaapskooien vaak aangetroffen op het platteland, in de buurt van weidegebieden waar schapen grazen. Dit heeft te maken met de praktische behoefte om de schapen onderdak te bieden in de buurt van de graasgebieden. Het platteland biedt dus een geschikte omgeving voor het bouwen van schaapskooien. Hetgeen in het verleden dus veel is gebeurd.

9. B&B in rietgedekte schaapskooi in Putten

In deze rietgedekte schaapskooi in het Putten (Gelderland) huisvest een bijzondere B&B. De voormalige schaapskooi beschikt over twee slaapvertrekken en kan vier gasten ontvangen. Deze gasten vallen met de neus in de boter. Zij hebben namelijk de beschikking over een zwembad en sauna. Putten is ingebed in een bosrijke omgeving met tal van wandel- en fietsmogelijkheden.

Schaapskooi in Putten

Rietgedekte schaapskooi in Putten. Foto: natuurhuisje.nl

De oudste schaapskooi van Nederland staat in het Drentse dorpje Lhee, nabij Dwingeloo. Deze schaapskooi, genaamd ‘De Olde Stee’, dateert uit het jaar 1662. Het is één van de mooiste nog bestaande schaapskooien van Nederland. De schaapskooi is gebouwd in de traditionele Drentse stijl met rieten dakbedekking en houten wanden.

10. Slapen in een schaapskooi in Portugal

Schaapskooien zijn in heel Europa te vinden, ook in Portugal. In deze voormalige schaapskooi in het zuiden van Portugal wacht een unieke vakantie. Het schilderachtige onderkomen telt twee slaapkamers en kan zes personen ontvangen. De omgeving van de schaapskooi is om door een ringetje te halen. Het is een mozaïek van heuvels, bossen en valleien.

Lees ook: 10x overnachten in een Portugese quinta!

Schaapskooi in Portugal

Voormalige schaapskooi in het zuiden van Portugal. Foto: natuurhuisje.nl

Hoewel er verspreid over Nederland verschillende schaapskooien te vinden zijn, zijn er bepaalde regio’s waar ze vaker voorkomen. De meeste schaapskooien in Nederland bevinden zich over het algemeen in de oostelijke en noordelijke delen van het land, waar uitgestrekte natuurgebieden en heidelandschappen te vinden zijn. Enkele gebieden waar je veel schaapskooien kunt vinden, zijn de Veluwe, Drenthe en op de Waddeneilanden.

Meer vakantiehuisjes op het platteland bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.