Skip to main content

Treinliefhebbers opgelet. Ga slapen in een voormalige trein en heb de tijd van je leven. Op verschillende plekken in Nederland en België kun je overnachten in treinen, treinwagons, spoorwegrijtuigen, locomotieven en trams. Daarnaast kun je slapen in monumentale treinstations, historische tramremises en hotels met een treinthema.

In deze blog ontdek je 10 treinen en treingerelateerde accommodaties waarin je een bijzondere overnachting kunt beleven.

1. Slapen in een trein in België

Wil je slapen in een trein in België? Boek dan deze treinvakantiewoning nabij de Belgische stad Landen. Aan een oud treinstation zijn twee M2-spoorwegrijtuigen geplaatst uit 1958. De rijtuigen zijn volledig gerenoveerd en omgebouwd tot comfortabele accommodaties. Overnachten in een voormalige trein is heel bijzonder.

Voormalig trein waarin je kunt overnachten in België

Treinvakantiewoning in Landen. Foto: natuurhuisje.nl

De eerste stoomtrein, geproduceerd door George Stephenson, markeerde een keerpunt in de transportgeschiedenis. De introductie van Stephenson’s Rocket in 1829 betekende niet alleen een efficiëntere manier van reizen, maar opende ook de deur naar industriële ontwikkeling door het gemakkelijker maken van goederenvervoer over lange afstanden.

2. Overnachten in een iconische NS-trein

De ‘Hondekop’ is een iconische trein uit de Nederlandse treingeschiedenis. De neus van deze trein lijkt op die van een hond; vandaar de naam. In het Noord-Hollandse dorpje Wieringerwerf kun je overnachten in een Hondekop. De bijzondere trein staat op een camping en biedt ruimte aan tien ‘passagiers’.

Authentieke NS-trein

Authentieke NS trein. Foto: vipio.com

Het spoorwegnetwerk heeft wereldwijd enorme proporties aangenomen. Het uitgebreide netwerk, dat meer dan een miljoen kilometer beslaat, vormt de ruggengraat van de wereldwijde transportinfrastructuur, waardoor mensen en goederen snel en efficiënt kunnen worden vervoerd, wat essentieel is voor economische groei en ontwikkeling.

3. Train Lodge Amsterdam

In het hartje van Amsterdam kun je overnachten in Train Lodge Amsterdam. Dit bijzondere hostel bestaat uit verschillende slaaprijtuigen die een paar jaar geleden nog dient deden in het traject Zürich-Rome. Train Lodge Amsterdam beschikt over 132 bedden die verdeeld zijn over 44 compartimenten.

Lees ook: 20x bijzonder overnachten in Amsterdam

Train Lodge in Amsterdam

Train Lodge in Amsterdam. Foto: booking.com

De race om de snelste trein ter wereld te ontwikkelen is een voortdurende wedloop geweest. De Shanghai Maglev en de Franse TGV (Train à Grande Vitesse) hebben beide indrukwekkende snelheidsrecords neergezet, waarbij ze de grenzen van technologische innovatie hebben verlegd en de efficiëntie van hogesnelheidstreinen hebben aangetoond.

4. Slapen in een historische trein

Midden in een natuurgebied nabij het Noord-Brabantse dorpje Liempde kun slapen in deze historische trein. De trein bestaat uit een wagon en een locomotief. De bijzondere accommodatie beschikt over twee slaapkamers en is geschikt voor vier personen. Voor mensen met kinderen is deze trein een fantastisch slaapmogelijkheid.

Originele slaapplek in de natuur

Historische trein. Foto: natuurhuisje.nl

Treinen staan bekend om hun relatieve energie-efficiëntie, vooral in vergelijking met auto’s en vliegtuigen. Het gebruik van elektrische tractie, met name in geëlektrificeerde spoorwegnetwerken, draagt bij aan lagere emissies en verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, wat cruciaal is in de strijd tegen klimaatverandering.

5. Ouderwetse treinwagon

Zoek je een bijzondere overnachting in Nederland? Boek dan deze ouderwetse treinwagon in het Noord-Hollandse dorpje Wieringerwerf. De treinwagon bevindt zich op een camping en wordt ‘voortgetrokken’ door de stoomlocomotief ‘Tattie’. De  treinwagon beschikt over drie slaapkamers, een badkamer en biedt ruimte aan zes gasten.

Slapen in een treinwagon

Treinwagon in Wieringerwerf. Foto: vipio.com

Het scala aan treintypes weerspiegelt de diverse behoeften van het moderne transportlandschap. Van snelle hogesnelheidstreinen tot zware goederentreinen en lokale pendeltreinen; elk type trein is ontworpen met specifieke functionaliteiten en efficiëntie in gedachten. Ook in Nederland en België rijden er verschillende type treinen rond.

6. Slapen in een tram

Ben je op zoek naar een unieke accommodatie in Nederland? Ga dan slapen in deze tram. De tram heeft jarenlang trouwe dienst gedaan in Rotterdam en is nu met pensioen. Op een camping in het Noord-Hollandse dorpje Wieringerwerf is de tram aan een nieuw leven begonnen als bijzondere slaapmogelijkheid.

Slapen in een tram

Voormalig tram in Wieringerwerf. Foto: vipio.com

De treinindustrie heeft een opmerkelijke transformatie ondergaan dankzij voortdurende technologische vooruitgang. Magneetzweeftreinen zijn bijvoorbeeld een spectaculaire ontwikkeling geweest. Deze moderne treinen zweven boven de rails door middel van magnetische levitatie, waardoor ze zeer hoge snelheden kunnen bereiken met minimale wrijving.

7. Slapen in een voormalig treinstation

In dit voormalig treinstation in de Belgische Ardennen wacht een unieke overnachting. Het monumentale pand dateert van 1865. Honderd jaar later in 1965 stopte de laatste trein bij dit treinstation. Tegenwoordig kunnen er acht personen overnachten. Zij hebben de beschikking over vier slaapkamers en drie badkamers.

Treinstation in de Ardennen

Voormalig treinstation in de Ardennen. Foto: vipio.com

Treinen zijn essentieel voor het wereldwijde handelsnetwerk, waarbij ze een cruciale rol spelen bij het vervoeren van bulkgoederen over lange afstanden. Het efficiënte transport van grondstoffen en eindproducten per spoor draagt bij aan economische groei en handelsintegratie tussen regio’s en continenten.

8. Overnachten in een voormalige tramremise

In het centrum van Amsterdam is een voormalige tramremise omgetoverd tot een uniek boutique hotel. Het historisch pand werd ruim een eeuw geleden gebouwd en deed tot 1996 dienst voor het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam (GVB). In het bijzondere hotel bevindt zich ook een uitstekend restaurant.

voormalige Amsterdamse tramremise

Boutique hotel in een voormalig tramremise. Foto: vipio.com

Veiligheid is van het grootste belang in de treinindustrie. Het gebruik van geavanceerde signaleringstechnologieën, zoals automatische treinbeïnvloedingssystemen (ATB) en positief treinbeïnvloedingssystemen (PTC), helpt bij het voorkomen van botsingen en ontsporingen door de treinbewegingen te regelen en in te grijpen indien nodig.

9. A-Train Hotel

In hartje Amsterdam, op steenworp afstand van Amsterdam Centraal, kun je een kamer boeken in het A-Train Hotel. Alles in dit bijzondere hotel ademt treinen: een must voor mensen die van deze voertuigen houden. Het A-Train Hotel vormt een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van Amsterdam.

A-train hotel

A-Train Hotel in Amsterdam. Foto: booking.com

Treinen hebben een blijvende invloed gehad op de menselijke verbeelding en cultuur, waarbij ze symbool staan voor vooruitgang, avontuur en sociale verandering. Ze zijn vaak het decor voor literaire werken, films en kunstwerken, waarbij ze verhalen vertellen over reizen, ontmoetingen en ontdekkingen.

10. Slapen in een paardentram

Droom je van een unieke accommodatie in eigen land? Reserveer dan deze voormalige paardentram in het Gelderse dorpje Dreumel. Het bijzondere vakantieverblijf bevindt zich in een groene omgeving nabij een meertje. In het meertje kun je kanoën en varen in bootjes.

Paardentram

Voormalige paardentram in Dreumel. Foto: vipio.com

De toekomst van treinreizen ziet er veelbelovend uit, met voortdurende innovaties op het gebied van snelheid, comfort en duurzaamheid. Verwacht wordt dat de ontwikkeling van nieuwe technologieën, zoals hyperloop en elektrische hogesnelheidstreinen, het treinvervoer nog aantrekkelijker zal maken als een milieuvriendelijk en efficiënt alternatief voor andere vervoerswijzen.

Meer overnachtingen in een voertuig bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.