Skip to main content

De Waal is een indrukwekkende rivier die door het Nederlandse landschap stroomt. Het Waallandschap is van een grote schoonheid met uiterwaarden, vestingssteden, steenfabrieken en veerpontjes. De drie grootste steden langs de Waal zijn Nijmegen, Tiel en Zaltbommel. Het is fantastisch om vakantie te vieren aan de Waal. In het gebied kun je veel vakantiehuisjes huren.

Wij hebben 10 vakantiehuisjes aan de Waal die je kunt huren op een rijtje gezet!

1. Suite met hottub in fort aan de Waal

Aan de oevers van de Waal, ter hoogte van het plaatsje Vuren, bevindt zich Fort Vuren. In dit historisch fort is het mogelijk om te overnachten in een suite met hottub. De suite is zeer luxe, beschikt over twee slaapkamers en is geschikt voor maximaal vijf personen. Fort Vuren heeft ook een restaurant waar je heerlijk kunt eten.

Suite in Fort aan de Waal

Fort Vuren. Foto: vipio.com

Fort Vuren is één van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). De NHW was een belangrijke verdedigingslinie in de Nederlandse geschiedenis waarbij stukken land onder water gezet konden worden om de opmars van de vijand te bemoeilijken. Na de ontwikkeling van militaire vliegtuigen, verloor de NHW zijn strategische waarde.

2. Woonark huren op zijriviertje van de Waal

Deze woonark ligt in een zijriviertje van de Waal bij het Gelderse plaatsje Beneden-Leeuwen. Omdat de ark op een beschutte plek ligt, beweegt hij niet. De natuurlijke omgeving van de woonark is een oase van rust: het enige wat je hoort zijn fluitende vogels. Met een beetje geluk spot je er zelfs bevers.

Lees ook: 15x woonboot overnachting in Nederland!

Woonark in Beneden-Leeuwen

Woonark in Beneden-Leeuwen. Foto: natuurhuisje.nl

Beneden-Leeuwen is één van de dorpjes van het Land van Maas en Waal. Het dorpje kent een lange geschiedenis: al tijdens de Romeinse tijd woonden er mensen op de plek die we nu als Beneden-Leeuwen aanduiden. Eén van de bezienswaardigheden van Beneden-Leeuwen is de 19de eeuwse korenmolen De Wielewaal: een lust voor het oog.

3. Luxe loft in fort aan de Waal

Deze luxe loft bevindt zich in Fort Vuren aan de Waal. Fort Vuren ligt iets ten westen van het Gelderse plaatsje Vuren. Het vakantieverblijf telt twee slaapkamers, één badkamer en kan vijf gasten ontvangen. Het is heel bijzonder en spannend om in dit historische fort te slapen: je wordt even teruggeworpen in de tijd.

Loft in fort aan de Waal

luxe loft in Fort Vuren aan de Waal. Foto: vipio.com

De geschiedenis van Vuren grijpt elfhonderd jaar terug toen akkertjes werden aangelegd langs de rivier. Na duizenden jaren van slipafzettingen van het stromende water, troffen de eerste bewoners er vruchtbare grond aan. Op deze gronden kon uitstekend akkerbouw worden bedreven: de gewassen tierden er weelderig. Sporen van deze beginperiode hebben archeologen veiliggesteld.

4. B&B aan de oevers van de Waal

Liefhebbers van B&B komen helemaal aan hun trekken op deze locatie aan de Waal. De B&B ligt in de Bommelerwaard; op steenworp afstand van bovengenoemde rivier.  Het vakantiehuisje telt één slaapkamer en is geschikt voor twee personen. De B&B beschikt over een eigen tuintje en oprit: de gasten hebben maximale privacy.

Bed and breakfast aan de Waal

B&B in Bommelerwaard. Foto: natuurhuisje.nl

De Bommelerwaard is een eldorado voor natuurliefhebbers; met name vogelaars hebben er de tijd van hun leven. De kans op het spotten van pimpelmezen, roerdompen en visarenden is groot: één voor één iconische vogelsoorten. Niet alleen vogels weten de Bommelerwaard moeiteloos te vinden, dat geldt ook voor bevers: over iconische diersoorten gesproken!

5. Vakantiehuis huren aan de Waal

In het plaatsje Ooij (Gelderland) bevindt zich dit grote ecohuis aan de Waal. Ooij valt onder de gemeente Berg en Dal. Het vakantiehuisje telt vier slaapkamers en is geschikt voor maximaal acht gasten. Het onderkomen ligt in de uiterwaarden van de Waal. De uiterwaarden van de Waal zijn het domein van galloway-runderen, konik-paarden en ontelbaar veel vogelsoorten.

Vakantiehuis aan de Waal

Ecohuis aan de Waal in Ooij. Foto: natuurhuisje.nl

Met het Land van Maas en Waal wordt een streek in Gelderland bedoeld die ingeklemd zit tussen de Maas enerzijds en de Waal anderzijds. De twee belangrijkste dorpen in het Land van Maas en Waal zijn Druten en Beneden-Leeuwen. Het Land van Maas en Waal is ook voor de Koninklijke Luchtmacht van groot belang: de streek wordt als laagvlieggebied gebruikt.

6. Overnachten aan de Waal in Dodewaard

In het Gelderse dorpje Dodewaard staat dit natuurhuisje aan de Waal. Dodewaard valt onder de gemeente Neder-Betuwe. Het vakantiehuisje (logies) telt twee slaapvertrekken en is geschikt voor maximaal vier mensen. Het onderkomen ligt aan een vijver aan de Waaldijk. Mensen die van de natuur houden en tot rust willen komen, kunnen het niet beter treffen.

Natuurhuisje aan de Waal in Dodewaard

Natuurhuisje aan de Waal in Dodewaard

Dodewaard is vooral bekend om de voormalige Kerncentrale Dodewaard. Deze kencentrale werd in 1969 geopend en in 1997 gesloten. Men heeft besloten om de kerncentrale in 2045 af te breken. Naast Kerncentrale Dodewaard staat er in Nederland nog een kerncentrale: Kerncentrale Borssele. Kerncentrale Borssele werd in 1973 geopend en is nog steeds in gebruik.

7. Cabin huren aan de Waal

Deze houten cabin bevindt zich in het dorpje Dreumel (Gelderland) en ligt aan de Waal. Dreumel valt onder de gemeente West Maas en Waal. De cabin heeft één slaapgedeelte en is geschikt voor maximaal twee mensen. De omgeving van het vakantieverblijf is van oogverblindende schoonheid: een gebied dat door water wordt gedomineerd.

Lees ook: 15x cabin huren in Nederland!

Cabin aan de Waal

Cabin aan de Waal in Dreumel. Foto: natuurhuisje.nl

De Waal is een afsplitsing van de Rijn. Als de Rijn via Duitsland ons land binnenstroomt, splits hij zich in de Waal en het Pannerdensch Kanaal. De Waal heeft een lengte van 82 kilometer en een debiet van 1.500 m3/s. Nijmegen is de grootste stad die aan de Waal ligt.

8. Pipowagen huren aan de Waal

In het Gelderse plaatsje Dreumel bevindt zich deze vrijstaande pipowagen aan de Waal. Dreumel ressorteert onder de gemeente West Maas en Waal. De authentieke pipowagen is geschikt voor maximaal twee personen. De vakantie-woonwagen staat op steenworp afstand van het water. Een pipowagen is één van de meest bijzondere accommodatie-mogelijkheden van Nederland.

Pipowagen aan de Waal

Pipowagen aan Waal in Dreumel. Foto: natuurhuisje.nl

De Waal wordt in totaal door twaalf bruggen overspannen. De beroemdste brug over de Waal ligt bij Nijmegen: De Waalbrug. De Waalbrug werd in 1936 in gebruikgenomen, heeft een lengte van 604 meter en zorgt voor een verbinding tussen het centrum van Nijmegen en het dorpje Lent. Iedere dag rijden er meer dan 50.000 auto’s over deze iconische boogbrug heen.

9. Overnachten in dijkhuisje aan de Waal

In Hurwenen (Gelderland), op steenworp afstand van de Waal, kun je dit dijkhuisje huren. Het vakantie-onderkomen is recentelijk gerestaureerd en ademt een landelijke sfeer. Uitgestrekte boomgaarden bevinden zich aan de ene kant van de Waaldijk en aan de andere kant liggen uiterwaarden. Dit gebied leent zich bij uitstek voor het maken van lange wandel- en fietstochten.

Dijkhuisje aan de Waal

Dijkhuisje aan de Waal. Foto: natuurhuisje.nl

De Waal wordt op een leuke manier bezongen in een liedje van Boudewijn de Groot: Het Land van Maas en Waal. Dit nummer verscheen in 1967 en bereikte binnen no-time de nummer 1 positie van de Nederlandse Top 40. Het Land van Maas en Waal is één van de bekendste nummers van Boudewijn de Groot.

10. Tiny house huren aan de Waal

Op het terrein van een 19de eeuwse pastorie in het Gelderse Hurwenen kun je overnachten in dit tiny house. Het vakantiehuisje is geschikt voor drie personen en ligt in een natuurgebied aan de Waal. Mensen die van luxe en wellness houden, vallen met de neus in de boter: het vakantieverblijf beschikt over een sauna en zwembad.

Tiny house aan de Waal

Tiny house aan de Waal. Foto: natuurhuisje.nl

Over het ontstaan van de Waal bestaat een leuke fabel. Lang geleden begonnen in Zwitserland twee reuzen met het uitgraven van de Rijn. De reuzen waren broers van elkaar. Na 150 jaar graven, kwamen ze aan bij de Nederlandse grens. Hier kregen de broers ruzie met elkaar waarna ze de Rijn splitsten. De ene broer ging verder met het uitgraven van de Waal en de ander met het uitgraven van het Pannerdensch Kanaal.

Meer vakantiehuisjes aan het water bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.