Skip to main content

Het waterrijke Amsterdam telt ongeveer 1.200 bruggen en 30 brugwachtershuisjes. In de loop van de tijd hebben veel Amsterdamse brugwachtershuisjes hun oorspronkelijke functie verloren. Tegenwoordig kun je in de meeste brugwachtershuisjes in Amsterdam slapen en wacht een unieke en bijzondere overnachting.

In deze blog ontdek je 22 brugwachtershuisjes in Amsterdam waar je kunt slapen.

Lees ook: 20x bijzonder overnachten in Amsterdam

1. Brugwachtershuisje bij de Buiksloterdraaibrug

Wil je graag slapen in een brugwachtershuisje in Amsterdam? Boek dan dit 2-persoons brugwachtershuisje bij de Buiksloterdraaibrug. Door te overnachten in deze bijzondere accommodatie beleef je de stad uit een ander perspectief. In de omgeving kun je wandelen en fietsen.

Brugwachtershuisje in Amsterdam

Brugwachtershuisje bij de Buiksloterdraaibrug. Foto: natuurhuisje.nl

De Buiksloterdraaibrug is een iconische brug in Amsterdam, gelegen in de wijk Noord. Deze brug verbindt de Buiksloterweg met de Van der Pekbuurt en is een belangrijk onderdeel van de lokale infrastructuur. De Buiksloterdraaibrug is ontworpen in de vroege 20ste eeuw en werd voltooid in 1924.

2. Brugwachtershuisje naast de Van Hallbrug

Zoek je een brugwachtershuisje in het centrum van Amsterdam om te slapen? Reserveer dan dit 2-persoons brugwachtershuisje naast de Van Hallbrug. De bijzondere accommodatie is bijna 100 jaar in gebruik geweest. Het is superromantisch om hier te overnachten: direct aan het water en dicht bij het centrum.

Brugwachtershuisje in Amsterdam bij de Van Hallbrug

Brugwachtershuisje naast de Van Hallbrug. Foto: vipio.com

De Van Hallbrug, ook bekend als Brug 160, verbindt de Haarlemmerweg en de Van Hallstraat met elkaar over de Kostverlorenvaart. De brug is vernoemd naar de Nederlandse verzetsstrijder Walraven van Hall, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een prominente rol speelde in het verzet tegen de Duitse bezetters.

3. Brugwachtershuisje bij de Wiegbrug

Wees welkom in dit 2-persoons brugwachtershuisje bij de Wiegbrug in Amsterdam. Op steenworp afstand van deze bijzondere accommodatie bevinden zich gezellige kroegen en uitstekende restaurants. Amsterdam Centraal is ook niet ver weg: met de tram reis je binnen 20 minuten naar het treinstation.

Brugwachtershuisje bij de Wiegbrug

Brugwachtershuisje bij de Wiegbrug. Foto: booking.com

De Wiegbrug is bekend om zijn unieke architectuur en strategische locatie. De brug verbindt de wijken Oud-West en De Baarsjes over de Kostverlorenvaart. De brug is voornamelijk gebouwd uit baksteen en natuursteen, met smeedijzeren balustrades en decoratieve elementen. De Wiegbrug is een belangrijk voorbeeld van de Amsterdamse School.

4. Uniek brugwachtershuisje naast de Nieuwe Amstelbrug

Ga genieten in dit 2-persoons brugwachtershuisje naast de Nieuwe Amstelbrug in hartje Amsterdam. Het unieke vakantie-onderkomen is van alle gemakken voorzien. Vlakbij de accommodatie bevindt zich de beroemde Albert Cuypmarkt. Met zijn 260 kramen is de Albert Cuypmarkt de grootste dagmarkt van Europa.

Brugwachtershuisje aan de Amstel

Brugwachtershuisje naast de Nieuwe Amstelbrug. Foto: vipio.com

De Nieuwe Amstelbrug, ook wel bekend als de Amsteldokbrug, is een brug die de Rivierenbuurt verbindt met de Weesperzijde. Deze brug overspant de Amstel en is gelegen tussen de Ceintuurbaan en de Van Woustraat. De brug is een ophaalbrug, wat betekent dat het brugdek omhoog kan worden getrokken om schepen door te laten.

5. Brugwachtershuisje bij de Beltbrug

Droom je van een overnachting in een brugwachtershuisje in Amsterdam? Laat dan die droom uitkomen en reserveer dit 2-persoons brugwachtershuisje bij de Beltbrug in de hoofdstad van ons land. Voel je even als een echte brugwachter als de boten voorbij varen.

Brugwachtershuisje bij de Beltbrug

Brugwachtershuisje bij de Beltbrug. Foto: booking.com

De Beltbrug bevindt zich in Amsterdam-West en overspant de Kostverlorenvaart, een belangrijke waterweg die door het westelijke deel van de stad loopt. De Kostverlorenvaart is een breed kanaal dat van de Schinkel in het zuiden naar het IJ in het noorden loopt, en dient als een cruciale route voor zowel recreatief als commercieel vaarverkeer.

6. Brugwachtershuisje naast de Klinkerbrug

Zoek je een originele slaapplek in Amsterdam? Boek dan dit 2-persoons brugwachtershuisje naast de Klinkerbrug. Alle hotspots van Amsterdam liggen binnen loopbereik van het monumentale gebouwtje. Maak een mooie wandeling door het Vondelpark of laat jezelf verwonderen het Rijksmuseum Amsterdam.

Brugwachtershuisje bij de Klinkerbrug

Brugwachtershuisje naast de Klinkerbrug. Foto: vipio.com

De Klinkerbrug is een interessante en karakteristieke brug die een belangrijke rol speelt in het stedelijke landschap van de wijk De Baarsjes. Deze brug overspant de Postjeswetering, een van de vele waterwegen die door de stad slingeren en een belangrijk onderdeel vormen van het Amsterdamse grachtensysteem.

7. Brugwachtershuisje bij de Theophile de Bockbrug

Laat jezelf aangenaam verrassen in dit 2-persoons brugwachtershuisje bij de Theophile de Bockbrug in Amsterdam. Dit historische brugwachtershuisje is een van de dertig Amsterdamse brugwachtershuisjes waar de brugwachters tussen 1673 en 2017 in verbleven om de bruggen te bedienen en onderhouden.

Brugwachtershuisje bij Theophile de Bockbrug

Brugwachtershuisje bij Theophile de Bockbrug. Foto: booking.com

De Theophile de Bockbrug is genoemd naar Théophile de Bock, een Nederlandse kunstschilder die bekend stond om zijn landschapsschilderijen. De brug ligt in de wijk Oud-Zuid en verbindt de Hondecoeterstraat met de Valeriusplein over de Schinkel, een zijtak van de rivier de Amstel.

8. Brugwachtershuisje naast de Westerdoksbrug

Aan de oevers van het IJ in Amsterdam kun je overnachten in dit 2-persoons brugwachtershuisje naast de Westerdoksbrug. Het bijzondere vakantie-onderkomen telt 3 verdiepingen en geeft je een magistraal uitzicht over het water. Het is leuk om naar de boten te kijken die voorbij varen.

Brugwachtershuisje bij Westerdoksbrug

Brugwachtershuisje naast de Westerdoksbrug. Foto: vipio.com

De Westerdoksbrug, die in 2001 werd geopend, is een staaltje van hedendaagse architectuur en is ontworpen door de befaamde Nederlandse architecten van Benthem Crouwel. Het opvallende ontwerp omvat een basculebrugmechanisme, waardoor het mogelijk is voor schepen om door te varen.

9. Brugwachtershuisje bij de Zeilstraatbrug

Slapen in een brugwachtershuisje spreekt erg tot de verbeelding. Dat geldt ook voor een overnachting in dit 2-persoons brugwachtershuisje naast de Zeilstraatbrug in Amsterdam. Vanaf deze accommodatie ben je met een tram binnen 20 minuten in de binnenstad van Amsterdam.

Brugwachtershuisje bij de Zeilstraatbrug

Brugwachtershuisje naast de Zeilstraatbrug. Foto: booking.com

De Zeilstraatbrug verbindt de Zeilstraat in Amsterdam-Zuid met de Zeilstraat in Amsterdam-West, over de Schinkel, een kanaal dat deel uitmaakt van de grachten van Amsterdam. De brug maakt deel uit van het wegennetwerk en speelt een belangrijke rol in het verkeer tussen deze twee delen van de stad.

10. Groot brugwachtershuis naast de Gerben Wagenaarbrug

Ga slapen in het grootste brughuis van Amsterdam en geniet van een fenomenaal uitzicht over het water. Het unieke bouwsel telt drie verdiepingen en biedt ruimte aan twee personen. In de omgeving kun je wandelingen en fietstochten maken. Een bezoek aan de binnenstad is een must.

Grootste brugwachtershuis in Amsterdan

Grootste brughuis van Amsterdam. Foto: vipio.com

De Gerben Wagenaarbrug is een opvallende en belangrijke brug in Amsterdam, gelegen tussen het levendige Oosterdokseiland en de schilderachtige Dijksgracht. Haar naam draagt een eerbetoon aan Gerben Wagenaar, een dappere verzetsstrijder die een cruciale rol speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

11. Oud brugwachtershuisje bij de Amstelschutsluis

Midden op de Amstel, in hartje Amsterdam, kun je slapen in dit 2-persoons brugwachtershuisje: het oudste brugwachtershuisje van de stad. De unieke accommodatie bevindt zich bij de Amstelschutsluis. Feitelijk overnacht je op een ‘privé-eilandje’ midden op de beroemdste rivier van de grootste stad van Nederland: een droomlocatie.

Brugwachtershuisje bij Amstelschutsluis

Brugwachtershuisjes bij de Amstelschutsluis. Foto: booking.com

De Amstelschutsluis is een van de sluizen die het Amsterdam-Rijnkanaal verbinden met de Amstel in Amsterdam. Deze sluis speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het waterverkeer tussen het kanaal en de rivier. Het bevindt zich in het oostelijke deel van Amsterdam, in de buurt van het Amstelstation.

12. Monumentaal brugwachtershuisje naast de Scharrebiersluis

Zoek je een onvergetelijke overnachting in Amsterdam in een monumentaal gebouwtje? Boek dan dit 2-persoons brugwachtershuisje naast de Scharrebiersluis. Het huisje is meer dan een eeuw in dienst geweest, maar is nu een unieke accommodatie in het centrum van Amsterdam.

Brugwachtershuisje bij de Scharrebiersluis

Brugwachtershuisje bij de Scharrebiersluis. Foto: vipio.com

De Scharrebiersluis, een van de vele sluizen die Amsterdam doorkruisen, is gelegen aan de oevers van de schilderachtige Kostverlorenvaart, die het westelijke deel van de stad doorkruist. Met zijn imposante mechanismen en historische betekenis verbindt deze sluis de kronkelende waterwegen van de Kostverlorenvaart met het kalme water van de Westlandgracht.

13. Brugwachtershuisje bij de Hortusbrug

Wil je op een unieke locatie overnachten in Amsterdam? Reserveer dan dit 2-persoons brugwachtershuisje bij de Hortusbrug. Het pronkstuk van deze accommodatie is het balkon. Vanaf dit balkon is het fantastisch om naar de voorbij varende schepen te kijken en te genieten.

brugwachtershuisje bij de Hortusbrug

Brugwachtershuisje bij de Hortusbrug. Foto: booking.com

De Hortusbrug in Amsterdam is een brug die de Hortus Botanicus Amsterdam verbindt met de Plantage Middenlaan. Deze brug overkruist de Nieuwe Herengracht en is een belangrijk element in de omgeving van de Hortus Botanicus, een van de oudste botanische tuinen ter wereld.

14. Brugwachtershuisje naast de IJdoornlaanbrug

Beleef Amsterdam op een bijzondere manier en verblijf in dit 2-persoons brugwachtershuisje naast de IJdoornlaanbrug. Vanuit het unieke bouwseltje heb je een fantastisch uitzicht op de omgeving. In deze omgeving is een monumentale molen op te tekenen. De Amsterdamse binnenstad ligt ook binnen handbereik.

Brugwachtershuisje bij IJdoornlaanbrug

Brugwachtershuisje naast de IJdoornlaanbrug. Foto: vipio.com

Technisch gezien is de IJdoornlaanbrug een indrukwekkend staaltje van moderne brugbouw. Haar structuur is ontworpen om het gewicht van voertuigen en de constante stroom van verkeer te kunnen dragen, terwijl ook rekening wordt gehouden met factoren zoals windbelasting en trillingen.

15. Brugwachtershuisje bij de Overtoomse Sluis

Dit 2-persoons brugwachtershuisje vormt een perfecte uitvalsbasis voor de verkenning van Amsterdam. Het uitzonderlijke vakantiehuisje ligt niet alleen bij de Overtoomse Sluis, maar ook vlakbij het prachtige Vondelpark. In het Vondelpark kun je lekker wandelen of zitten in de zon.

Brugwachtershuisje bij het Vondelpark

Brugwachtershuisje bij de Overtoomse Sluis. Foto: vipio.com

De Overtoomse Sluis, gelegen in het hart van Amsterdam, is een intrigerend stukje erfgoed dat teruggaat tot de 17de eeuw. Strategisch geplaatst op de kruising van de Overtoom en de Amstelveenseweg, speelde deze sluis een cruciale rol in het watermanagement van de stad.

16. Brugwachtershuisje naast de Zeilstraatbrug

Naast de Zeilstraatbrug in Amsterdam, wacht dit voormalige brugwachtershuisje op zijn gasten. Gasten die een onvergetelijke tijd zullen hebben in dit unieke verblijf. Het verblijf is geschikt voor twee personen. Zij hebben de beschikking over één slaapkamer en één badkamer.

Brugwachtershuisje bij de Zeilstraatbrug

Brugwachtershuisje naast de Zeilstraatbrug. Foto: vipio.com

Gelegen in het bruisende stadsdeel Amsterdam-Zuid, verbindt de Zeilstraatbrug de levendige Zeilstraat met de rustige oevers van de Schinkel. Met zijn kenmerkende architectuur en solide constructie biedt de Zeilstraatbrug niet alleen een belangrijke functionele doorgang voor voetgangers, fietsers en auto’s, maar ook een prachtig uitzicht op de omgeving.

17. Brugwachtershuisje bij de Walter Süskindbrug

Dit 2-persoons brugwachtershuisje bij de Walter Süskindbrug is het meest centraal gelegen brugwachtershuisje van Amsterdam. Alle hotspots van de stad liggen binnen handbereik van de accommodatie. Bezoek een van de museums van Amsterdam of drink een biertje op een gezellig terras.

Brughuis in het centrum van Amsterdam

Brugwachtershuisje bij de Walter Süskindbrug. Foto: vipio.com

De Walter Süskindbrug is vernoemd naar Walter Süskind, een Duits-Joodse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. De brug ligt in het stadsdeel Amsterdam-Zuid en verbindt de Nieuwe Uilenburgerstraat met het Entrepotdok. Walter Süskind was een van de medewerkers van de Joodsche Raad die tijdens de oorlog Joodse kinderen heeft geholpen te ontsnappen aan deportatie naar concentratiekampen.

18. Romantisch brughuis naast de Omvalbrug

Heb je zin een romantisch weekendje weg? Boek dan dit brughuis naast de Omvalbrug. Het unieke vakantie-onderkomen biedt ruimte aan twee personen en is van alle gemakken voorzien. Het is fantastisch om de bootjes in het water te observeren. Op zomerse dagen zorgt de airco voor een aangename temperatuur.

Brugwachtershuisje bij de Omvalbrug

Brughuis naast de Omvalbrug. Foto: vipio.com

De Omvalbrug, een iconische structuur in Amsterdam, verbindt de levendige buurt van Omval met de Spaklerweg, een belangrijke verkeersader in de stad. Gelegen aan de schilderachtige oever van de Amstel, staat de Omval bekend om zijn mix van moderne bedrijven en historische charme.

19. Brugwachtershuisje bij de Sluis Haveneiland

Vanuit dit voormalige brugwachtershuisje bij de Sluis Haveneiland heb je een adembenemend uitzicht over het water. Tot 2017 was het brugwachtershuisje nog in gebruik om het waterverkeer in goede banen te leiden. Tegenwoordig kun je er slapen en genieten van de bootjes die voorbij varen.

Brugwachtershuisje bij de Sluis Haveneiland

Brugwachtershuisje bij de Sluis Haveneiland. Foto: vipio.com

Sluis Haveneiland is een woonwijk gelegen op Haveneiland-Oost, een van de eilanden in de wijk IJburg in Amsterdam. De wijk ligt aan het IJmeer en is een van de nieuwere uitbreidingen van de stad. Met moderne architectuur en een mix van woningen en voorzieningen is het een populaire plek geworden voor gezinnen en jonge mensen.

20. Uniek brugwachtershuisje naast de Willemsbrug

Ga overnachten in dit unieke brugwachtershuisje naast de Willemsbrug in Amsterdam. Het huisje is gebouwd in de onmiskenbare stijl van de Amsterdamse School en vormt daarmee een sierraad voor de stad. Door de vele ramen kun je van een fantastisch uitzicht genieten.

Brugwachtershuisje B&B

Brugwachtershuisje naast de Willemsbrug. Foto: vipio.com

De Willemsbrug, een imposante structuur die majestueus over het glinsterende water van het IJ in Amsterdam reikt, is een vermaarde verbinding die het bruisende stadscentrum verbindt met het levendige Amsterdam-West. Met zijn elegante boog en robuuste pilaren is deze brug een eerbetoon aan de Nederlandse monarchie, vernoemd naar Koning Willem I der Nederlanden.

21. Rond brugwachtershuisje bij de Kortjewantsbrug

Geniet van dit ronde brugwachtershuisje bij de Kortjewantsbrug in Amsterdam. Via een wenteltrapje kom je in het karakteristieke bouwseltje terecht en kan het grote genieten gaan beginnen. Doordat de ramen rond doorlopen heb je een 360 graden view vanuit het huisje.

Brugwachtershuisje bij de Kortjewantsbrug

Brugwachtershuisje bij de Kortjewantsbrug. Foto: vipio.com

De Kortjewantsbrug verbindt de Korte Prinsengracht met de Brouwersgracht. De brug is genoemd naar Kortjewants, een bijnaam voor een van de schutters die in 1650 in Amsterdam in opstand kwamen tegen het bestuur. De brug is een belangrijk onderdeel van het historische grachtenstelsel van Amsterdam en draagt bij aan de schilderachtige uitstraling van de stad.

22. Historisch brugwachtershuisje naast de Meeuwenpleinbrug

Ervaar dit historische brugwachtershuisje naast de Meeuwenpleinbrug in Amsterdam. Het witte huisje dateert van 1956 en heeft jarenlang trouwe dienst gedaan. Heden ten dage kun je er overnachten en genieten van een fantastisch uitzicht. Alle hotspots van Amsterdam liggen binnen loopbereik van deze bijzondere accommodatie.

Historisch brughuisje in Amsterdam

Brugwachtershuisje naast de Meeuwenpleinbrug. Foto: vipio.com

De Meeuwenpleinbrug verbindt het Meeuwenplein met het Zeeburgerpad over het Noordhollandsch Kanaal. De brug is een belangrijke verkeersader in het oostelijke deel van Amsterdam en biedt een belangrijke verbinding voor zowel voetgangers als fietsers. Het is een van de vele bruggen die het uitgestrekte netwerk van waterwegen in Amsterdam overbruggen.

Meer overnachtingen in bijzondere gebouwen bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.