Skip to main content

Een duurzame samenleving wordt steeds belangrijker voor de mens. Dat geldt ook voor vakantiehuisjes. Steeds meer vakantiehuisjes worden van duurzame materialen gemaakt. Daarnaast zijn ze vaak voorzien van zonnepanelen en warmtepompen. Duurzame vakantiehuisjes staan door heel Nederland: in alle provincies. Ze kunnen zich midden in de natuur bevinden of op vakantieparken en campings.

Wij beschrijven hier 10 duurzame vakantiehuisjes in Nederland!

1. Duurzaam vakantiehuisje op de Marker Wadden

Sinds 2016 bevinden zich in het Markermeer vijf natuureilandjes. Op één van deze eilandjes kun je duurzame vakantiehuisjes huren bij Landal Marker Wadden. De huisjes zijn energieneutraal en bezitten zonnepanelen. Het natuureiland is het eerste ‘off grid’ eiland van Nederland. Zo komt ook het water uit een lokale bron. Dit water wordt ter plekke gezuiverd.

Duurzaam Eilandhuisje Marker Wadden

Duurzaam vakantiehuisje op Landal Marker Wadden. Foto: landal.nl

Duurzame vakantiehuizen zijn vaak voorzien van hoogwaardige isolatiematerialen in muren, daken en vloeren. Dit helpt de warmte in de winter vast te houden en de hitte in de zomer buiten te houden, waardoor de behoefte aan kunstmatige verwarming of koeling wordt verminderd. Deze vakantiehuizen zijn uitgerust met energiezuinige apparaten, zoals koelkasten, wasmachines, vaatwassers en kachels.

2. Vakantiehuisje met zonnepanelen in Zuid-Holland

Op het strand van het Grevelingenmeer in Zuid-Holland kun je duurzame vakantiehuisjes huren. Deze cottages zijn gemaakt van herbruikbare materialen. Op het dak van het huisje liggen veertien zonnepanelen en twee warmtecollectoren. Onder het eco-huisje ligt een tank waar het afvalwater wordt gefilterd. Door de aanwezigheid van het vacuümtoilet en de circulatiedouche wordt er veel minder water verbruikt.

Duurzame cottage op Roompot park

Duurzaam vakantiehuisje met zonnepanelen. Foto: roompot.nl

Veel duurzame vakantiehuizen maken gebruik van zonnepanelen als onderdeel van hun inspanningen om milieuvriendelijker te zijn. Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zetten zonlicht om in elektriciteit door middel van zonnecellen. Deze elektriciteit kan worden gebruikt om het vakantiehuis van stroom te voorzien, waardoor de afhankelijkheid van traditionele fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas wordt verminderd.

3. Duurzame vakantiewoning op de Veluwe

Midden op de Veluwe kun je deze 8-persoons vakantiewoning huren. De lodge is van duurzaam hout gemaakt, heeft een sprookjesachtige uitstraling en bevindt zich op een vakantiepark. Niet alleen de lodge is sprookjesachtig, dat geldt ook voor de Veluwe. Slenter door eeuwenoude bossen, dwaal over paarsgekleurde heidevelden of kuier over uitgestrekte zandverstuivingen.

Duurzaame lodge op vakantiepark de wije werelt

Duurzame 8-persoons lodge. Foto: europarcs.nl

Het opvangen en opslaan van regenwater voor hergebruik in duurzame vakantiehuizen is een uitstekende manier om zowel natuurlijke hulpbronnen te behouden als de impact op het milieu te verminderen. Het gebruik van regenwater voor niet-drinkbare doeleinden zoals toiletspoeling en tuinirrigatie vermindert de vraag naar leidingwater. Dit draagt bij aan het behoud van kostbaar drinkwater.

4. Zonnepanelen op vakantiehuisje in Groningen

In het Groningse Zevenhuizen kun je dit duurzame vakantiehuis huren. Op het dak liggen zonnepanelen die zonlicht omzetten naar elektriciteit. Het vakantie-onderkomen ligt in het grensgebied van de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. De uitgestippelde wandel- en fietsroutes in de buurt van het vakantiehuisje zijn uitgebreid en gevarieerd. De kans op het spotten van bijzondere vogels is groot.

Duurzaam vakantiehuisjes in Zevenhuizen

Duurzaam vakantiehuis in het Groningse Zevenhuizen. Foto: natuurhuisje.nl

Groendaken fungeren als extra isolatielaag bovenop het dak van een gebouw. Ze helpen bij het reguleren van de temperatuur in het gebouw door warmteverlies in de winter te verminderen en hitte in de zomer te isoleren. Hierdoor wordt de behoefte aan kunstmatige verwarming en koeling verminderd, wat op zijn beurt energie bespaart en de ecologische voetafdruk verkleint.

5. Duurzaam vakantiehuisje in Zeeland

Vakantievieren is Zeeland is bijzonder, zeker als je in deze unieke dijk-suite kun verblijven. Het duurzame vakantiehuisje is voorzien van zonnepanelen, gebouwd van gerecycled hout en is energiezuinig. De vakantiewoning ligt op het voormalige eiland Noord-Beveland. Noord-Beveland zit ingeklemd tussen de Oosterschelde en het Veerse Meer. In de Oosterschelde kun je zeehonden spotten: een waanzinnige ervaring.

Duurzaam vakantiehuis in Zeeland, dijksuite

Dijksuite met zonnepanelen in Zeeland. Foto: vipio.com

Bij de bouw van duurzame vakantiehuizen wordt vaak veel aandacht besteed aan het gebruik van lokale en milieuvriendelijke materialen. Lokale materialen zijn gemakkelijker toegankelijk en vereisen minder transport van verre locaties naar de bouwplaats. Dit vermindert de energie-uitstoot die gepaard gaat met transport en minimaliseert de impact op het milieu.

6. Duurzaam vakantiehuisje aan Waddenzee

Aan de Groningse Waddenzeekust vinden we het havenplaatsje Lauwersoog. Lauwersoog is ook de haven van het veer naar Schiermonnikoog: één van de mooiste Waddeneilanden van Nederland. In Lauwersoog kun je overnachten in dit duurzame vakantiehuis met zonnepanelen. De vakantie-accommodatie telt drie slaapkamers en is geschikt voor zes personen. Het terras is gedeeltelijk overdekt.

Duurzaam vakantiehuis in Lauwersoog

Duurzaam vakantiehuis in Lauwersoog. Foto: interhome.nl

Duurzame vakantiehuizen worden vaak ontworpen en uitgerust met verschillende milieuvriendelijke en waterbesparende voorzieningen om het waterverbruik te verminderen en zo een positieve impact op het milieu te hebben. Waterzuinige kranen zijn ontworpen om minder water te verbruiken zonder afbreuk te doen aan de functionaliteit. Ze kunnen de waterstroom beperken terwijl ze nog steeds voldoende water leveren voor dagelijkse activiteiten.

7. Vakantiehuisje met warmtepomp en zonnepanelen

Deze duurzame accommodatie in het Noord-Hollandse Enkhuizen heeft zonnepanelen en een warmtepomp. Het design vakantiehuis beschikt over twee slaapkamers en kan vier gasten ontvangen. Enkhuizen is een vissersdorpje dat aan de voormalige Zuiderzee lag. Tegenwoordig klotst het water van het Markermeer en IJsselmeer tegen de oevers van het pittoreske dorpje aan.

Duurzaam vakantiehuis in Enkhuizen

Duurzaam vakantiehuis in Enkhuizen. Foto: heerlijkehuisjes.nl

Het toepassen van passieve zonne-energieprincipes in de architectuur van duurzame vakantiehuizen is een slimme benadering om energie-efficiëntie te bevorderen en de ecologische voetafdruk te verminderen. Passieve zonne-energie maakt gebruik van natuurlijke elementen zoals zonlicht en thermische massa’s om het binnenklimaat van een gebouw te reguleren zonder actieve technologieën, zoals zonnepanelen of mechanische verwarmingssystemen.

8. Chalet met met warmtepomp en zonnepanelen

Op de grens van de provincie Utrecht en Gelderland ligt het dorpje Achterveld. In Achterveld is deze duurzame vakantiewoning te huur. Het chalet is gebouwd van gerecycled hout en wordt verwarmd door een warmtepomp. De accommodatie ligt op een boerenerf op het platteland. Het vormt een uitstekende uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

Duurzaam vakantiehuis in Achterveld

Duurzame vakantiewoning in Achterveld. Foto: natuurhuisje.nl

Duurzame vakantiehuizen kunnen worden omgeven door aangelegde tuinen die inheemse planten en natuurlijke habitat bevorderen, en tegelijkertijd het gebruik van pesticiden verminderen. Het gebruik van inheemse planten in de tuin bevordert de biodiversiteit en ondersteunt de lokale fauna. Inheemse planten zijn aangepast aan het lokale klimaat en de bodem, waardoor ze beter bestand zijn tegen ziekten en plagen.

9. Duurzaam vakantiehuis op Texel

Texel zou je als mini-Nederland kunnen beschouwen. Alle landschapsvormen zijn op het Waddeneiland aanwezig: duinen, bossen, heidevelden, weilanden, akkergronden, et cetera. Aan de Noordzeekant van Texel, in het kustplaatsje De Koog, kun je overnachten in dit duurzame vakantiehuis. Het huis beschikt over een warmtepomp en is geschikt voor mensen die minder mobiel zijn.

Duurzaam vakantiehuis in de Koog

Duurzaam vakantiehuis op Texel. Foto: natuurhuisje.nl

Geavanceerde verwarmings- en koelsystemen, waaronder warmtepompen, spelen een cruciale rol in het minimaliseren van het energieverbruik van duurzame vakantiehuizen en gebouwen in het algemeen. Deze systemen maken gebruik van innovatieve technologieën om efficiënt warmte uit de omgeving te halen en deze naar binnen te transporteren of overtollige warmte af te voeren, afhankelijk van het gewenste comfortniveau.

10. Duurzaam vakantiehuis in Noord-Brabant

In het Noord-Brabantse plaatsje Dinteloord kun je overnachten in deze unieke én duurzame accommodatie. Het vakantiehuisje is gemaakt van duurzaam hout en ligt in een idyllische omgeving. Het vakantiehuisje ligt ook aan het water. Via de steiger kun je met een bootje het gebied gaan verkennen. Verkennen kan ook te voet of met de fiets.

Lees ook: 5x natuurhuisje aan het water!

Duurzaam vakantiehuis in Dinteloord

Vakantiehuis van duurzaam hout in Dinteloord. Foto: natuurhuisje.nl

Een duurzaam houten vakantiehuis is een vakantiewoning die is gebouwd met aandacht voor milieuvriendelijkheid, hernieuwbare materialen en energie-efficiëntie, en waarbij hout een prominent bouwmateriaal is. Hout is een populair bouwmateriaal voor duurzame constructies vanwege zijn hernieuwbaarheid, lage milieu-impact tijdens de productie en zijn capaciteit om koolstof op te slaan.

Meer duurzame vakantiehuisjes bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.