Skip to main content

Een natuurhuisje of vakantiehuisje met een sauna is natuurlijk ideaal. Want wat is er nou fijner om heerlijk te ontspannen in een sauna gedurende de vakantietijd. Je kunt dan maximaal onthaasten en ontstressen. Bovendien is een bezoek aan een sauna erg gezond voor het lichaam en de geest.

In deze blog verkennen we 20 vakantiehuisjes en natuurhuisjes met sauna in Nederland!

1. Natuurhuisje met sauna in Nederland

Als je op zoek bent naar een natuurhuisje met een eigen sauna in Zeeland, dan vind je dit vakantiehuis vast erg leuk. Het natuurhuisje bevindt zich in Burgh-Haamstede, is geschikt voor maximaal twee mensen en telt één slaapverblijf. Buiten de sauna heeft de vakantiewoning nog meer fijne voorzieningen zoals een overdekt terras, tuinmeubilair en een barbecue.

Natuurhuisje met sauna in Zeeland

Natuurhuisje met sauna in in Burgh-Haamstede. Foto: natuurhuisje.nl

Sauna’s zijn al eeuwenlang in gebruik en hebben hun oorsprong in Finland. Het woord ‘sauna’ komt van het Finse woord voor sauna, wat verwijst naar de praktijk van het nemen van een stoombad of hete luchtbad. Sauna’s werden traditioneel gebruikt als een vorm van reiniging en ontspanning. Ze waren een belangrijk onderdeel van de Finse cultuur.

2. Pipowagen met eigen sauna in Twente

Midden in het Twentse land kun je deze authentieke pipowagen huren. De pipowagen biedt ruimte aan twee gasten, is sfeervol ingericht en van alle gemakken voorzien. Naast de pipowagen bevinden zich een sauna en bubbelbad. Twente is een prachtige streek in Overijssel. Het coulisselandschap van Twente nodigt uit om verkend te worden.

Lees ook: 10x pipowagen huren in Nederland!

Pipowagen met sauna

Authentieke pipowagen met sauna. Foto: vipio.com

In de Finse cultuur speelt de sauna een zeer belangrijke rol en heeft het zowel sociale als spirituele betekenissen. De sauna is diep geworteld in de Finse geschiedenis en tradities en heeft een speciale plaats in het dagelijks leven van veel Finnen. De sauna fungeert als een ontmoetingsplaats voor familie en vrienden.

3. Villa huren met privé sauna in Friesland

De meeste mensen denken bij Friesland aan weilanden, boerderijen en meren. Dat Friesland ook over uitgebreide bossen beschikt, wordt bewezen rondom het Friese dorpje Appelscha. Midden in dit bosrijke gebied kun je overnachten in deze 4-persoons villa met sauna en privé zwembad. Het vakantiehuis beschikt over twee slaapkamers en is verder van alle gemakken voorzien.

Lees ook: 20x natuurhuisjes met privé zwembad huren in Nederland!

Vakantiehuis met sauna in Appelscha

4-persoons villa met sauna en privé zwembad in Appelscha. Foto: heerlijkehuisjes.nl

Sauna’s zijn populair vanwege de vele voordelen die ze bieden op het gebied van ontspanning, reiniging en gezondheid. Sauna’s bieden een ontspannende omgeving waarin je stress en spanning kunt verminderen. De warmte helpt je spieren te ontspannen en stimuleert de afgifte van endorfines, waardoor je je kalm, verfrist en ontspannen voelt.

4. Grote villa met eigen sauna op Wieringen

Op het voormalige Noord-Hollandse eiland Wieringen kun je deze grote villa huren. Het vakantiehuis telt drie slaapkamers en is geschikt voor 6 mensen. Deze mensen kunnen fijn genieten van de privé sauna waarover de villa beschikt. Wieringen heeft een uniek en heuvelachtig landschap waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen en paardrijden.

Ruime villa met eigen sauna in Wiringherlant

Grote villa met eigen sauna op Wieringen. Foto: interhome.nl

In een traditionele sauna, ook wel bekend als een droge sauna of een Finse sauna, kan de temperatuur oplopen tot 80-100 graden Celsius. Deze hoge temperatuur wordt bereikt door het verwarmen van de sauna met behulp van een saunakachel, meestal gevuld met stenen. De stenen worden verwarmd door een elektrisch verwarmingselement of door het verbranden van hout.

5. Bungalow met sauna op vakantiepark

Vakantiepark Heideheuvel is een vakantiepark op de bosrijke Veluwe in Gelderland. Op dit vakantiepark kun je deze bungalow huren. Het natuurhuisje is in het bezit van een privé sauna. De Veluwe is niet alleen het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland, maar ook dat van Europa. De Veluwe is uitstekend te voet of met de fiets te verkennen.

Vakantiehuis met eigen sauna op Vakantiepark Heideheuvel

Bungalow met eigen sauna op Vakantiepark Heideheuvel. Foto: landal.nl

Sauna’s zijn ontworpen om droge hitte te produceren door middel van een kachel of oven. De kachel wordt verwarmd met behulp van elektriciteit, gas, hout of andere brandstoffen. De warmte wordt gegenereerd door de verbranding van deze brandstoffen, waardoor de stenen in de kachel opwarmen. De opgewarmde stenen houden de warmte vast.

6. Design huisje met sauna in Zeeland

In het prachtige Zeeland bevindt zich één van de nieuwste vakantieparken van Nederland: Beach Resort Brouwersdam. De design huisjes van dit bijzondere vakantiepark zijn van een uitzonderlijke schoonheid. Als je op zoek bent naar wellness, kun je op Beach Resort Brouwersdam deze lodge huren: je hebt dan de beschikking over een hottub en sauna.

Vakantiehuis met eigen sauna en hottub op vakantiepark Brouwersdam

Wellness lodge op Beach Resort Brouwersdam. Foto: roompot.nl

Het gieten van water over hete stenen is een veelgebruikte methode om stoom te creëren en de luchtvochtigheid te verhogen. Dit proces staat bekend als stoomgeneratie of stoomopwekking. Het wordt vaak toegepast in verschillende contexten; zoals sauna’s, stoombaden of stoommachines. Wanneer water op hete stenen wordt gegoten, verdampt het onmiddellijk door de hoge temperatuur van de stenen.

7. Villa met eigen sauna aan Veluwemeer

Aan de oevers van het Veluwemeer bevindt zich EuroParcs Bad Hoophuizen. Op dit vakantiepark kun je deze stijlvolle villa huren. Het vakantiehuisje is mooi ingericht en onder andere voorzien van een infrarood sauna. De recreatiemogelijkheden in en op het Veluwemeer zijn groot. Zo kun je er lekker zwemmen, varen en zeilen.

Vakantiehuisje met infraroodsauna op Europarcs Badhuizen

Villa met infraroodsauna op Europarcs Badhuizen. Foto: europarcs.nl

Het gebruik van de sauna heeft in sommige culturen een spirituele betekenis. Sauna’s zijn al eeuwenlang gebruikt voor reinigingsrituelen en worden beschouwd als heilige plekken waar zowel het lichaam als de geest kunnen worden gereinigd en vernieuwd. In Scandinavische en Baltische culturen, zoals Finland en Letland, wordt de sauna beschouwd als een plek voor zowel lichamelijke als spirituele reiniging.

8. Wellness villa met sauna in Limburg

Midden in het glooiende landschap van het zuiden van Limburg bevindt zich Résidence Valkenburg. Op dit vakantiepark kun je verblijven in verschillende accommodaties waaronder deze wellness-villa. Dit vakantiehuis beschikt over een privé sauna en een privé bubbelbad. Het is uiteraard heerlijk om te ontspannen in deze wellness-faciliteiten. Ontspannen kan ook in Valkenburg: één van de mooiste dorpjes van Nederland.

Lees ook: 10x bijzonder overnachten in Valkenburg!

Luxe lodge in Valkenburg

Wellness-villa op Résidence Valkenburg. Foto: topparken.nl

Hoewel sauna’s enkele voordelen kunnen bieden voor het immuunsysteem, moeten ze niet worden beschouwd als een wondermiddel om verkoudheid en griep te voorkomen. Het is nog steeds essentieel om andere gezonde gewoonten te handhaven, zoals regelmatig handen wassen, een uitgebalanceerd dieet volgen, voldoende slaap krijgen en regelmatig lichaamsbeweging. Deze maatregelen kunnen helpen bij het behouden van een gezond immuunsysteem.

9. Vakantiehuis met eigen sauna op Utrechtse Heuvelrug

Dit 4-persoons vakantiehuisje op de Utrechtse Heuvelrug bezit een eigen sauna. De accommodatie bevindt zich op Park Landgoed Ginkelduin. Op dit park heb je niet alleen de keuze uit verschillende accommodaties, je kunt er ook kamperen: neem je tentje, caravan of camper dus maar mee. De Utrechtse Heuvelrug is na de Veluwe het grootste natuurgebied van ons land.

Vakantiehuis met sauna op Landgoed Ginkelduin

Vakantiehuis met eigen sauna op Park Landgoed Ginkelduin. Foto: molecaten.nl

Het nemen van een koude douche of een duik in koud water na een saunasessie, ook wel bekend als een ‘koude dompel’, is een populaire praktijk in veel saunaculturen. Het heeft verschillende potentiële voordelen voor de gezondheid, waaronder het verbeteren van de bloedsomloop. Wanneer je jezelf blootstelt aan koud water, vernauwen je bloedvaten zich als reactie op de kou.

10. Bungalow met privé sauna op Veluwe

In het Gelderse Vierhouten kun je deze vrijstaande bungalow huren. De bungalow is in het bezit van een sauna en bubbelbad. Het vakantiehuisje ligt in het noorden van de Veluwe: rust, ruimte en privacy zijn gegarandeerd. De soortenrijkdom op de Veluwe is groot. Sinds enkele jaren is zelfs de wolf weer teruggekeerd op de Veluwe!

Natuurhuisje met sauna in Vierhouten

Sauna bij vrijstaande bungalow in Vierhouten. Foto: natuurhuisje.nl

Sauna’s worden vaak geassocieerd met naaktheid en zijn traditioneel gescheiden in mannen- en vrouwenruimtes. Dit is gebaseerd op culturele en sociale normen die in verschillende delen van de wereld kunnen verschillen. In veel Scandinavische landen, waar sauna’s een lange traditie hebben, is naaktheid in de sauna bijvoorbeeld heel gebruikelijk en wordt het als normaal beschouwd.

11. Natuurhuisje met privé sauna in Almere

In Flevoland huur je dit design natuurhuisje met privé sauna. Het natuurhuisje staat in Almere, is geschikt voor maximaal vier personen en telt twee slaapkamers. Naast de eigen sauna heeft het vakantiehuisje nog veel meer prettige faciliteiten zoals een jacuzzi/hottub, speelweide en een privé terras.

Natuurhuisje met sauna in Flevoland

Natuurhuisje met sauna in Almere. Foto: natuurhuisje.nl

In het verleden werden sauna’s vaak verwarmd met behulp van open vuur, zoals houtvuren of stenen die werden verwarmd in een vuur. Deze verwarmingsmethoden waren echter niet erg efficiënt en hadden enkele veiligheidsrisico’s. Tegenwoordig worden sauna’s meestal verwarmd met behulp van elektrische kachels of houtgestookte kachels. Elektrische kachels zijn populair vanwege hun gemak en eenvoudige bediening.

12. Modern natuurhuis met sauna in Noord-Brabant

Midden in de natuur in het buitengebied van Ossendrecht, Noord-Brabant, ligt dit moderne natuurhuisje met eigen sauna. Het natuurhuisje is geschikt voor maximaal vier mensen en telt twee slaapverblijven. Buiten de eigen sauna heeft de vakantiewoning nog veel meer voorzieningen zoals een privé terras, open haard en een barbecue.

Natuurhuisje met sauna in Noord-Brabant

Natuurhuisje met sauna in Ossendrecht. Foto: natuurhuisje.nl

Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven tijdens een saunasessie, omdat je lichaam veel vocht kan verliezen door het zweten. Tijdens het zweten verlies je niet alleen water, maar ook elektrolyten, zoals natrium en kalium, die essentieel zijn voor de balans in je lichaam. Houd er rekening mee dat individuele hydratatieniveaus kunnen variëren.

13. Natuurhuisje met sauna in Drenthe

In Drenthe kun je dit knusse natuurhuisje met privé sauna huren. Het natuurhuisje staat in Ruinen, is geschikt voor maximaal twee personen en telt één slaapkamer. Naast de eigen sauna heeft het huisje nog veel meer faciliteiten zoals fietsen (twee stuks) een jacuzzi/hottub en een omheinde tuin. Handig als je met je hond komt!

Natuurhuisje met sauna in Drenthe

Natuurhuisje met sauna in Ruinen. Foto: natuurhuisje.nl

Sauna’s kunnen verschillende soorten hout bevatten, en elk type hout heeft zijn eigen kenmerken en geur wanneer het wordt verwarmd. Hier zijn enkele veelvoorkomende houtsoorten die in sauna’s worden gebruikt. Cederhout is een populaire keuze vanwege zijn natuurlijke weerstand tegen vocht en schimmel. Het heeft een aangename, zoete geur die vrijkomt wanneer het wordt verwarmd.

14. Luxe natuurhuisje met eigen sauna in Friesland

In het plaatsje Eeasterin in Friesland kun je origineel overnachten in dit leuke rode kerkje met eigen sauna. Het natuurhuisje is geschikt voor maximaal twee mensen en telt één slaapverblijf. Buiten de eigen sauna heeft dit unieke vakantiehuisje nog veel meer waardevolle voorzieningen zoals fietsen (twee stuks), een houtkachel en een barbecue.

Lees ook: 30x bijzondere overnachtingen in Nederland!

Natuurhuisje met sauna Friesland

Natuurhuisje met sauna in Easterein. Foto: natuurhuisje.nl

Aromatische oliën worden vaak gebruikt in sauna’s om een aangename geur toe te voegen en de ontspannende ervaring te versterken. Naast aromatische oliën kunnen andere producten gebruikt worden zoals pepermunt, citroen, sinaasappel of rozemarijn, afhankelijk van de gewenste geur en het gewenste effect. Het is belangrijk om op te merken dat niet alle oliën geschikt zijn voor saunagebruik.

15. Natuurhuisje met privé sauna in Zuid-Holland

Dit natuurhuisje staat in de provincie Zuid-Holland en heeft een eigen sauna. Het natuurhuisje staat in het plaatsje De Zilk, is geschikt voor maximaal vier mensen en telt twee slaapverblijven. Buiten de eigen sauna heeft de vakantiewoning nog veel meer sfeerverhogende voorzieningen zoals een jacuzzi/hottub, houtkachel en een barbecue.

Natuurhuisje met sauna in Zuid-Holland

Natuurhuisje met sauna in De Zilk. Foto: natuurhuisje.nl

In wellnesscentra en spa’s zijn sauna’s vaak één van de belangrijkste attracties. Ze bieden een breed scala aan sauna’s met verschillende temperaturen en vochtigheidsniveaus, zoals de traditionele Finse sauna, infrarood sauna’s, stoombaden en opgietsauna’s. Deze faciliteiten zijn bedoeld voor gedeeld gebruik en bieden een sociale ervaring waar mensen kunnen ontspannen, detoxen en hun lichaam en geest kunnen verjongen.

16. Groot natuurhuisje met eigen sauna in Noord-Holland

Als je in Noord-Holland een natuurhuisje met privé sauna wil huren, is deze woning een goede optie. Het natuurhuisje staat in Beets, is geschikt voor maximaal vier personen en telt twee slaapkamers. Naast de eigen sauna heeft de vakantiewoning ook een overdekt terras, een omheinde tuin en een barbecue.

Natuurhuisje met sauna Noord-Holland

Natuurhuisje met sauna in Noord-Holland. Foto: natuurhuisje.nl

Over het algemeen wordt de sauna-ervaring in Scandinavië beschouwd als een manier om te ontspannen en de geest en het lichaam te verjongen. Het wordt ook gezien als een manier om stress te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en het immuunsysteem te stimuleren. Sauna’s hebben een lange geschiedenis in de Scandinavische cultuur.

17. Natuurhuisje met sauna in Overijssel

Dit natuurhuisje met eigen sauna staat in Overijssel. Het natuurhuisje is in Holten gesitueerd, is geschikt voor maximaal vier mensen en telt twee slaapverblijven. Buiten de eigen sauna (buitensauna in de tuin) heeft de vakantiewoning veel meer aangename voorzieningen zoals gratis fietsen (vier stuks), een houtkachel en een binnenplaats.

natuurhuisje met sauna Overijssel

Natuurhuisje met sauna in Overijssel. Foto: natuurhuisje.nl

Naast de traditionele sauna bestaan er andere varianten, zoals infraroodsauna’s. In plaats van het verwarmen van de lucht in de sauna, werken infraroodsauna’s door gebruik te maken van infraroodstraling om het lichaam direct te verwarmen. Infraroodstraling is een vorm van elektromagnetische straling die warmte genereert wanneer het op het lichaam wordt gericht.

18. Appartement met eigen sauna in monumentaal pand in Mechelen

Je vakantie in Limburg kan niet meer stuk als je een verblijf boekt in dit prachtige rijksmonument uit 1780. Je huurt hier een appartement met sauna in het pand. Omdat het rijksmonument op een heuvel in Mechelen staat, heb je vanaf je verblijf een panoramisch uitzicht over het landschap van het Geuldal. Het verblijf is geschikt voor maximaal twee personen en telt één slaapkamer. Naast de eigen sauna heeft het huis nog veel meer interessante faciliteiten zoals een overdekt terras, omheinde tuin en een barbecue.

Natuurhuisje met sauna Limburg

Natuurhuisje met sauna in Mechelen. Foto: natuurhuisje.nl

Het nemen van een sauna wordt vaak beschouwd als een sociale activiteit waarbij mensen samenkomen om te ontspannen en te genieten van de warmte en de voordelen voor de gezondheid. Sauna’s bieden een ruimte waar mensen kunnen ontstressen, tot rust kunnen komen en in contact kunnen komen met anderen. In veel culturen maakt de sauna deel uit van de sociale tradities.

19. Woonboot met sauna aan de Vecht

Als je een keer aan de Utrechtse Vecht wilt overnachten, is deze woonboot met sauna meer dan een goede optie! Het natuurhuisje ligt in het prachtige Loenen aan de Vecht, is geschikt voor maximaal vier mensen en telt drie slaapverblijven. Naast de eigen sauna heeft de woonboot ook een oplaadpaal, houtkachel en een overdekt terras.

Lees ook: 10x vakantiehuisje aan de Utrechtse Vecht!

Natuurhuisje met sauna Utrecht

Natuurhuisje met sauna in Loenen aan de Vecht. Foto: natuurhuisje.nl

Het wordt over het algemeen aanbevolen om niet langer dan 15-20 minuten per saunasessie te blijven om oververhitting te voorkomen. Hoewel saunabezoeken veel voordelen kunnen hebben voor de gezondheid en het welzijn, kan langdurige blootstelling aan hoge temperaturen in de sauna leiden tot uitdroging, duizeligheid, misselijkheid of zelfs ernstigere gezondheidsproblemen.

20. Natuurhuisje met eigen sauna in Putten

Dit leuke natuurhuisje met privé sauna kun je huren in het plaatsje Putten in Gelderland. Het huisje is geschikt voor maximaal twee personen en telt één slaapkamer. Naast de eigen sauna heeft de vakantiewoning een overdekt terras, jacuzzi/hottub en een gemeenschappelijk zwembad (12 m2).

Natuurhuisje met sauna gelderland

Natuurhuisje met sauna in Putten. Foto: natuurhuisje.nl

Het is belangrijk op te merken dat sauna’s niet voor iedereen geschikt zijn. Mensen met bepaalde medische aandoeningen; zoals hartproblemen of hoge bloeddruk, kunnen beter vermijden om naar de sauna te gaan of eerst hun arts raadplegen. Bovendien is het belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens het saunabezoek en de aanbevolen tijdslimieten en temperaturen te volgen om oververhitting te voorkomen.

Meer vakantiehuisjes met wellness bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.