Skip to main content

Nederland telt veel grote en kleine eilanden. Zij liggen in rivieren, meren en in de Waddenzee. Op sommige van deze eilanden bevinden zich natuurhuisjes en vakantiehuisjes. Het is uiteraard een waanzinnige ervaring om op een eiland vakantie te vieren. Vaak hoor je dan alleen maar de zee, wind en vogels.

Eilandhuisjes in rivieren en meren zijn te bereiken met je bootje. Je moet dus eerst een stukje varen. Om op de Marker Wadden en Waddeneilanden (Texel, Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog) te komen, moet je aan boord stappen van een veerboot. Deze veerboten varen dagelijks.

Hieronder volgt een opsomming van 10 fraaie natuurhuisjes die op een eiland liggen in Nederland!

Lees ook: Afgelegen huisje huren in Nederland: 20 tips!

1. Natuurhuisje op de Marker Wadden

De Marker Wadden zijn vijf onbewoonde eilandjes in het Markermeer. Op één van die eilandjes, het Haveneiland, staan vier luxe eilandhuisjes. Deze houten eilandhuisjes worden beheerd door Landal Marker Wadden.

 • Beschrijving: Eilandhuisje 2B heeft 1 slaapkamer en is geschikt voor 2 personen. In Eilandhuisje 4-5B1 staan 2 slaapkamers en kunnen 4-5 gasten verblijven. Eilandhuisje 4-5B2 telt 2 slaapkamers en biedt ruimte aan 4 mensen.
 • Omgeving: Dichter bij de natuur kun je niet komen. Voor vogelliefhebbers zijn de Marker Wadden een waar paradijs. Op de eilandjes leven meer dan 120 soorten vogels.
Eilandhuisje Marker Wadden

Eilandhuisje 4-5B1. Foto: landal.nl

Interessant weetje: De Marker Wadden maken onderdeel uit van Nationaal Park Nieuw Land. Ook de Oostvaardersplassen behoren tot Nationaal Park Nieuw Land.

2. Natuurhuisje op Texel

Op Texel bevindt zich dit natuurhuisje. Het vakantiehuis ligt aan een polder, telt twee slaapvertrekken en kan maximaal vier mensen herbergen. Het huis is door een beroemde architect ontworpen.

 • Beschrijving: Het natuurhuis heeft grote ramen waardoor veel licht naar binnen valt. De inrichting is smaakvol met veel design-spulletjes.
 • Omgeving: Door de waterrijke omgeving leven er veel vogels rondom het huis. Op het terras kun je rustig ontbijten en genieten van de natuur.
natuurhuisje dichtbij zee in Texel

Natuurhuisje op Texel

Leuk feitje: De Eierland is de vuurtoren van Texel. De Eierland staat in het noorden van het eiland en is open voor publiek.

3. Lodges op Ameland

Op Ameland kun je in het dorpje Hollum luxe lodges huren. Hollum ligt in het uiterste westen van het Waddeneiland. De lodges staan op Vakantiepark Roompot Ameland.

 • Beschrijving: Roompot Ameland is een rustig vakantiepark waar je helemaal tot rust komt. In de brasserie kun je lekker eten en drinken.
 • Omgeving: Ameland is een echt wandel- en fietseiland. Op het eiland ligt meer dan 100 km aan fietspaden. Het aantal wandelpaden is oneindig groot.
Vakantiepark aan de kust van Ameland

Luxe lodges op Vakantiepark Roompot Ameland

Interessant weetje: Op Ameland komen geen vossen voor. Vossen leven ook niet op Texel, Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog.

4. Natuurhuisje op een eiland in de Vinkeveense Plassen

Dit natuurhuisje staat in de plaats Vinkeveen. Vinkeveen ligt in Utrecht en valt onder de gemeente De Ronde Venen. De vrijstaande blokhut bevindt zich op een eilandje in de Vinkeveense Plassen, bezit 1 slaapkamer en is geschikt voor 4 personen. Wi-Fi is beschikbaar. Eerdere huurders beoordeelden het verblijf als buitengewoon. Dit op basis van ruim 39 reviews.

 • Beschrijving: Het prachtige design-huisje is met een bootje te bereiken. Alle omstandigheden zijn aanwezig om een heerlijk eilandgevoel te ervaren.
 • Omgeving: De Vinkeveense Plassen vormen een waar eldorado voor natuurliefhebbers en waterrecreanten. Ga vogelspotten of verken de kraakheldere plassen met een kano of fluisterboot.
Natuurhuisje op eiland Utrecht

Natuurhuisje op een eiland in de Vinkeveense Plassen

Leuk feitje: Met een oppervlakte van ruim twee miljoen vierkante kilometer is Groenland het grootste eiland ter wereld. Groenland behoort tot het Koninkrijk Denemarken!

5. Cottages op Terschelling

Deze witte cottages die je op Terschelling kunt huren zijn sprookjesachtig mooi. Ze staan in het dorpje Midsland en hebben een rieten dak. Midsland ligt in het midden van het Waddeneiland. De luxe cottages staan op Landal Beach Park Schuttersbos.

 • Beschrijving: Op Beach Park Schuttersbos zijn twee type cottages te huur. Cottage 2-4B en Cottage 2-6D. Cottage 2-4B heeft ook een sauna. Het vakantiepark beschikt over een broodjesservice.
 • Omgeving: Het strand van Terschelling is meer dan 1.000 meter breed. Daarmee heeft het eiland één van de breedste stranden van de wereld. Op dit brede strand kun je lekker uit waaien en schelpjes zoeken.
Vakantiehuisje op Terschelling

Cottage 2-4B op Landal Schuttersbos

Leuk feitje: De meeste mensen op Terschelling zijn actief in de toeristensector. Tijdens het seizoen verblijven meer dan drie keer zoveel mensen op het Waddeneiland dan gedurende de wintertijd.

6. Bungalow op een eiland in de Molenpolder

In het Utrechtse dorp Tienhoven staat deze bungalow. Tienhoven hoort bij de gemeente Stichtse Vecht. Het vrijstaande vakantiehuisje ligt op een eiland in de Molenpolder, bezit één slaapvertrek en kan maximaal vier mensen huisvesten. Contactloos verblijf behoort tot de opties. Er is internettoegang. De beoordelingen zijn goed.

 • Beschrijving: Via een bruggetje kom je bij het groene huisje. Een knus houtkacheltje zorgt voor een gezellige sfeer.
 • Omgeving: Het natuurhuisje bevindt zich in een vogelrijk gebied. In de buurt zijn mooie wandel- en fietstochten te maken.
Bungalow op eilandje in Utrecht

Bungalow op een eiland in de Molenpolder. Foto: natuurhuisje.nl

Interessant weetje: Schiermonnikoog is het kleinste Nederlandse Waddeneiland. Op het eiland wonen nog geen duizend mensen!

7. Vakantiehuis op Texel

Op Roompot Kustpark Texel zijn prachtige vakantiehuizen te huur. Het vakantiepark ligt in het plaatsje De Koog. De Koog ligt in het midden van het Waddeneiland aan de Noordzeekant. Binnen een paar minuten sta je op het strand.

 • Beschrijving: Kustpark Texel is een echt familiepark. Kinderen vermaken zich met tennis, tafeltennis en minigolf.
 • Omgeving: De stranden van Texel zijn mooi. Het is leuk om te gaan jutten op het strand. Jutten is het zoeken naar interessante spulletjes die zijn aangespoeld.
Vakantiehuis op Texel

Vakantiehuis op Roompot Kustpark Texel

Interessant weetje: In De Koog is Ecomare te bezoeken. In Ecomare worden vogels en zeehonden opgevangen. Daarnaast is Ecomare een natuurmuseum.

8. Natuurhuisje op een eiland in de Tienhovense Plassen

Dit vakantiehuisje staat in de plaats Tienhoven. Tienhoven ligt in Utrecht en valt onder de gemeente Stichtse Vecht. De vrijstaande vakantie-accommodatie bevindt zich op een eilandje in de Tienhovense Plassen, bezit 1 slaapkamer en is geschikt voor 2 personen. Contactloos verblijf behoort tot de mogelijkheden. Wi-Fi is beschikbaar. Eerdere huurders beoordeelden het verblijf als buitengewoon. Dit op basis van ruim 54 reviews.

 • Beschrijving: Het eilandhuisje is met roeibootje te bereiken. Natuurliefhebbers en rustzoekers wanen zich in een waar eldorado.
 • Omgeving: Op steenworp afstand bevinden zich de Maarseveense Plassen: een prachtig recreatiegebied. Zwemmen, varen en kanoën zijn leuke mogelijkheden.
Vakantiehuis op eilandje in Tienhoven

Natuurhuisje op een eiland in de Tienhovense Plassen

Leuk feitje: Saba is een piepklein Nederlands eiland dat in de Caribische archipel ligt. Op het vulkanische eilandje leven ongeveer tweeduizend Sabanen!

9. Vakantievilla op een eiland in De Alde Feanen

In het Friese dorp Earnewald staat deze vakantievilla. Earnewald hoort bij de gemeente Tietjerksteradeel. Het vrijstaande natuurhuisje ligt op een eiland in De Alde Feanen, bezit drie slaapvertrekken en kan maximaal vijf mensen huisvesten. Er is internettoegang. De beoordelingen zijn uitstekend.

 • Beschrijving: Het roodgekleurde huisje is alleen met een bootje te bereiken: een avontuurlijke ervaring. Het sfeervol ingerichte onderkomen is van alle gemakken voorzien.
 • Omgeving: De Alde Feanen is één van de mooiste Friese natuurgebieden. De natuur is overweldigend en de mogelijkheden zijn groot zoals zwemmen, wandelen, varen en vogelkijken.
Vakantievilla op eilandje

Vakantievilla op een eiland in De Alde Feanen

Interessant weetje: Het eerste eiland waar Christoffel Columbus voet aan wal zette, heette Guanahaní. Guanahaní wordt tegenwoordig Samana Cay genoemd!

10. Natuurhuisje op een eiland in het meertje Izakswiid

Dit vakantiehuisje staat in de plaats Wartena. Wartena ligt in Friesland envalt onder de gemeente Leeuwarden. Het vrijstaande natuurhuis bevindt zich op een eilandje in het meertje Izakswiid, bezit 3 slaapkamers en is geschikt voor 5 personen. Wi-Fi is beschikbaar. Eerdere huurders beoordeelden het verblijf als buitengewoon. Dit op basis van ruim 22 reviews.

 • Beschrijving: Om het statige natuurhuis te bereiken, moet je eerst een stukje varen. Alle denkbare faciliteiten zijn in het vakantieverblijf aanwezig.
 • Omgeving: Het vakantiehuisje ligt midden in Nationaal Park De Alde Feanen. Een uniek natuurgebied met bijzondere planten zoals orchideeën en zeggen.
Vakantiehuis op eilandje in Friesland

Natuurhuisje op een eiland in het meertje Izakswiid

Leuk feitje: Surtsey is het jongste Europese eiland. Het ontstond in 1963 na een vulkaanuitbarsting voor de zuidkust van IJsland!

Vakantiehuisje aan het water

Deze blogs over vakantiehuisjes aan het water vind je misschien ook interessant:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.