Skip to main content

Overnachten op een vlot is avontuurlijk en spannend. Vlotten liggen meestal midden in de natuur. Voor mensen die van rust, stilte en privacy houden, is dat ideaal. Vlotten kunnen primitief zijn, maar ook heel luxe. Op verschillende plekken in Nederland kun je overnachten op een vlot. Dat kan op meren, kanalen, sloten en rivieren.

Hieronder volgt een selectie van 10 vlotten waarop je kunt overnachten!

1. Overnachten op een vlot in natuurgebied

In een natuurgebied (Wetlands) tussen Amsterdam en Alkmaar kun je overnachten op dit vlot. Het vlot heeft een buitenboordmotor waarmee je door het betoverende gebied kunt varen. Als je eenmaal een geschikt plekje hebt gevonden, zet je het tentje op en kun je heerlijk kamperen. ’s Ochtends wakker worden en een verfrissende duik nemen in het kraakheldere water.

Vlot in Katwoude

Vlot midden in natuurgebied. Foto: natuurhuisje.nl

Vlotten zijn ontworpen om op het water te drijven en worden vaak gemaakt van materialen zoals hout, bamboe, plastic of metaal, afhankelijk van het doel en de beschikbare materialen. Vlotten worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder transport en recreatie op het water. Zo gebruiken mensen vlotten om te vissen, kamperen en wildwater raften.

2. Slapen op een vlot aan de Vecht

De Vecht is één van de meest idyllische rivieren van Nederland. Op deze rivier kun je slapen op dit back-to-basic vlot. Voor mensen die van natuur houden, is deze vlot-overnachting echt fantastisch. De rust en stilte die je op het water ervaart, geven veel voldoening. ’s Ochtends word je gewekt door het gezang van vogels.

Lees ook: 5x vakantiehuisje aan de Utrechtse Vecht!

Vlot aan de Vecht om te overnachten

Vlot aan de Vecht. Foto: vipio.com

Vlotten worden vaak gebruikt om rivieren af te varen, vooral in stroomversnellingen, omdat ze zijn ontworpen om op het water te drijven en een stabiele basis bieden voor het navigeren door ruw water. Vlotten kunnen ook worden gebruikt om te kamperen op meren, omdat ze een stabiele en veilige platform bieden om te slapen en te ontspannen.

3. Overnachten op een vlot in de Biesbosch

Midden in de Biesbosch kun je overnachten op dit vlot. Op het vlot zijn twee houten ruimtes getimmerd. In één ruimte kun je slapen en in het andere vertrek kun je koken en ontspannen. Door de grote ramen loopt de buitenwereld naadloos over naar de binnenkant van het verblijf. Je voelt je versmolten met de natuur van de Biesbosch.

Lees ook: 10x natuurhuisje in de Biesbosch!

Vlot in de Biesbosch

Vlot midden in de Biesbosch. Foto: natuurhuisje.nl

Het gebruik van vlotten dateert al van duizenden jaren geleden en is al sinds de oudheid een belangrijke manier van transport over water. De oude Egyptenaren waren bijvoorbeeld beroemd om hun gebruik van vlotten om stenen en materialen over de rivier de Nijl te vervoeren voor de bouw van hun monumentale gebouwen, zoals piramides en tempels.

4. Overnachten op vlot op Loosdrechtse Plassen

De Loosdrechtse Plassen spreken enorm tot de verbeelding. Het is een waterrijk gebied waar natuur en recreatie op een harmonieuze manier met elkaar leven. Midden in dit eldorado kun je overnachten op dit houten vlot. Overdag vaar je met het vlot over de Loosdrechtse Plassen heen en ’s avonds geniet je van de sterrenhemel boven het water.

Vlot op de Loosdrechtse Plassen

Houten vlot op de Loosdrechtse Plassen. Foto: vipio.com

Vlotten worden nog steeds gebruikt als belangrijk vervoermiddel in verschillende delen van de wereld, vooral in afgelegen gebieden waar andere vervoersmiddelen niet beschikbaar zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de Uros van Bolivia en Peru, die nog steeds traditionele vlotten gebruiken, gemaakt van totora-riet, om zich te verplaatsen en goederen te vervoeren over het Titicacameer.

5. Nieuwkoopse Plassen: overnachten op een vlot!

Midden op de Nieuwkoopse Plassen wacht een unieke ervaring. Daar wacht namelijk dit ‘Dobberhuisje’. Het dobberhuisje is een rondvormig vakantiehuis dat op een vlot is gebouwd. In het dobbershuisje zit je midden in de natuur. Voor vogelliefhebbers is het ideaal: zij zullen de hele dag vogels spotten. Het vlot heeft ook een houten vlonder: leuk om op te zitten.

Dobberhuisje in Nieuwkoop

Dobberhuisje in Nieuwkoop. Foto: booking.com

Een vlot kan op verschillende manieren worden gebouwd, afhankelijk van het doel en de beschikbare materialen. Bijvoorbeeld, een pontonvlot heeft meestal pontons gemaakt van kunststof of metaal die aan elkaar zijn bevestigd. Een houten vlot kan worden gebouwd met drijvende boomstammen die met touwen of kabels aan elkaar zijn gebonden.

6. Natuurhuisje op ponton

Friesland telt verschillende waterrijke natuurgebieden zoals Nationaal Park De Alde Feanen. Midden in Nationaal Park De Alde Feanen kun je overnachten in dit natuurhuis. Het vakantiehuis rust op een robuust, drijvend ponton. Op zomerse dagen duik je zo het glasheldere Friese water in. Het grote natuurhuis telt vijf slaapkamers en is geschikt voor dertien mensen.

Drijvend natuurhuisje op een Ponton

Drijvend natuurhuisje op een Ponton. Foto: natuurhuisje.nl

Er zijn verschillende soorten vlotten, elk met hun eigen specifieke kenmerken en gebruiksdoelen. Zo zijn rafts grote opblaasbare boten die gebruikt worden voor wildwater rafting. Ze hebben meestal geen vaste bodem en zijn ontworpen om stabiel te blijven in snelstromend water. Rafts kunnen worden gebruikt voor zowel recreatieve als professionele doeleinden.

7. Vlotachtig bootje met vakantiehuisje

Op een vlotachtige bootje bevindt zich dit vakantiehuisje. Het vlotboothuisje telt één slaapkamer en is geschikt voor vier personen. Het vlot is afgemeerd in de Gieseplas in Gelderland: niet ver van Arnhem. Bovenop het huisje is een terras aanwezig. Het behoeft geen betoog dat het uitzicht vanaf dit dak fenomenaal is.

Vlot met natuurhuisje

Vlotboothuisje in de Gieseplas. Foto: natuurhuisje.nl

Vlotten worden vaak gebruikt als hulpmiddel bij overstromingen en reddingsoperaties omdat ze in staat zijn om snel te worden gebouwd en op het water te worden gebracht. In gevallen van overstromingen worden vlotten vaak gebruikt om mensen te evacueren uit overstroomde gebieden en om hen naar veiligere locaties te brengen.

8. Vlot met vakantiehuisje in Noord-Brabant

In het Brabantse dorpje Dinteloord kun je dit vlot met vakantiehuisje huren. Dit type accommodaties worden ook wel houseboats genoemd. Aan boord bevinden zich twee slaapkamers. In totaal kan de houseboat vier personen herbergen. Het is altijd leuk om op het water vakantie te vieren: zwemmen en vissen liggen binnen handbereik.

Vlot in Noord-Brabant

Vlot met vakantiehuisje in Dinteloord. Foto: natuurhuisje.nl

Moderne vlotten zijn vaak voorzien van geavanceerde technologieën om de navigatie en communicatie op het water te verbeteren. GPS-systemen, zonnepanelen en communicatiesystemen worden steeds vaker gebruikt op vlotten voor transport en recreatie. GPS-systemen zijn bijvoorbeeld handig om de locatie en snelheid van het vlot te bepalen, evenals om de route te plannen en te navigeren.

9. Varend vlot in de Biesbosch

Het is natuurlijk fantastisch om op een varend vlot de Biesbosch te verkennen. Op dit vlot is een huisje gebouwd. Dit huisje telt één slaapkamer en is geschikt voor twee personen. De Biesbosch is het ultieme mekka voor natuurliefhebbers. Met een beetje geluk spot je er zeearenden en hoor je er roerdompen.

Varend vlot in de Biesbosch

Varend vlot in de Biesbosch. Foto: natuurhuisje.nl

Het kiezen van het juiste type vlot hangt af van het doel en de omgeving waarin het wordt gebruikt. Bijvoorbeeld, als je op zoek bent naar een wildwater avontuur, dan is een raft of kajakvlot de beste keuze. Als je op zoek bent naar een ontspannende kampeerervaring op het water, dan is een houten vlot misschien meer geschikt.

10. Vlot met superluxe villa

Op een groot vlot in het Noord-Hollandse Oostknollendam is deze superluxe villa gebouwd. Huurders van deze bijzondere accommodatie komen in een droomwereld terecht. Maar liefst zes personen kunnen aan boord. Zij hebben de beschikking over drie slaapkamers en één badkamer. Door de vele hoge ramen, valt er veel licht naar binnen.

Watervilla in Noord-Holland

Superluxe watervilla in Noord-Holland. Foto: vipio.com

Vlotten zijn een populaire keuze voor recreatieve activiteiten op het water, zoals wildwater raften, vissen en kamperen. Wildwater raften is een avontuurlijke en spannende activiteit waarbij de deelnemers in een opblaasbare raft door stroomversnellingen en andere uitdagende delen van de rivier navigeren. Vissen op een vlot biedt een unieke ervaring waarbij men kan genieten van de stilte op het water.

Meer vakantiehuisjes aan het water bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.